kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

Kurallara uyanlar ve oralı olmayanlar

Artık Şişli ilçesi sınırlarında bir restorana girdiğinizde, size soracaklar: "Sigara içiyor musunuz, içmiyor musunuz?" Bunu lütfen kişisel bir soru, garsonun geyik muhabbeti olarak almayın. Okumuşsunuzdur; artık Şişli ilçesi restoran ve kafeleri sigara içilen ve içilmeyen bölümlere sahip olacak. Canım ülkemde her kural, özellikle de toplum yararına birşey yapıldıysa, bir grup insanın şiddetli direnişiyle karşılaşır! Sırıtarak bekliyorum, ilk 'sigara içilmeyen bölümde oturup sigara içtiği için garson tarafından uyarılan ve bu yüzden garson döven müşteri' haberi ne zaman çıkacak? 'Sigara içilmeyen bölümde oturup sigara içtiği için kendisini uyaran yan masadaki müşteriye saldıran adam' görüntüsünü bu hafta görecek miyiz?!

İDARE ET ABİ...
'Restoranını sigara içilen-içilmeyen bölgelere ayırmayıp para cezası aldığı için yazar kasasını kırarak belediye ve polisi protesto eden restoran sahibi'ni ne zaman seyredeceğiz?! Direniş bir süre sonra sakinleşecektir! Ardından 'sessiz direniş', yani kaçamaklar başlar. Arabada emniyet kemeri takma gibi tamamen kendi canımızı korumakla ilgili bir kurala bile yıllarca direnmedik mi? İleride polis olduğu için kemeri aceleyle takmış gibi tutan, polisi geçince bırakan insan bunu niye yapmaktadır?! Eminim restoranlarda 'sigara içileniçilmeyen bölümler yapmış gibi' davranan restoran sahipleri ve onların suç ortakları müşteriler, sigara içilmeyen bölümde içenleri şikayet edenlere 'idare et abi'ler olacaktır! Bana kalırsa Türkiye'nin en büyük problemi, doğru kuralların koyulmaması, daha da önemlisi koyulan kuralların uygulanmamasıdır. Bir kısım Türk insanı, ne konuda olursa olsun, illa ki kurallara isyan eder ve bu isyanı; havalı, onurlu, prestijli bir durum olarak görür! Ya da 'oralı olmaz!'

MECBUREN VE TIRSARAK
Ne yazık ki; asıl itiraz etmesi gereken 'yazılı olmayan kurallar'a da mecburen ve tırsarak uyar. Otopark mafyası gibi örneğin..! Ayıptır söylemesi, benim de içinde olduğum, 'sivrilerin' oluşturduğu bir grupsa başını belaya sokma pahasına her seferinde otopark mafyasından hesap sorar. Sinemada konuşanlara 'şşşt' yapar! Çöp kutusu bulamadığı için yarım saat elinde buruşturulmuş bir kağıt mendille dolaşır. Sigara içilmeyen yerlerde, krize girse bile sigara içmez. Ve örneğin birileri, bu bahsettiğim tür insana "Senin malvarlığın ne?" diye sorsa, mümkün olan en kısa zamanda açıklamazsa geceleri uyuyamaz!

YENİ AYRIM HAYIRLI OLSUN
'Malvarlığını açıkla' cümlesinin taşıdığı mikroskobik bir şaibe bile bu tür insanlara hakaret gibi gelir! Bu tür insan, eğer malvarlığı etrafı kıskandıracak kadar uzun bir listeyse bile, bunları nasıl kazandığı açık ve net olduğu için zaten utanıp sıkılmaz. Kendi adıma Türkiye'nin kurtuluşunun daha çok bu ikinci türde olduğu kanısındayım! Sigara içilen-içilmeyen bölge ayırımı hayırlı olsun. Malvarlığı açıklamasını bekliyoruz ki; yöneticilerimizin kurallara uyan, yerlere çöp atmayan, otopark mafyasına kafa tutan, sigara içilmeyen bölümde içmeyen, bahsettiğim 2. gruba ait olduğuna inanalım, içimiz rahat etsin, dumansız, sissiz, net ortamlarda yaşayalım!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Şu çılgın Türkler'in istilası!   / 21-01-2006
 'Tahinci Şifresi'nin gizli mesajı!   / 24-12-2005
 Bilgisayar adamı öldürür mü?   / 17-12-2005
 Pedagojiyle ilgili faydalı tespitlerim   / 10-12-2005
 Depresyon: Teşhis ve tedavi!   / 26-11-2005
 Ne yaptın bize Çağan Irmak?!   / 19-11-2005
 Rekor kırdın da bana mı kırdın?   / 12-11-2005
 Bayram gelmiş, neyime?!   / 05-11-2005
 Ne yersen 'o'sun!   / 22-10-2005
 Vurun pelikana!   / 15-10-2005
GÜLSE BİRSEL
Kurallara uyanlar ve oralı olmayanlar
Artık Şişli ilçesi...
AYŞE TÜTER
Benekli şekerli kek
Keki ince ağızlı su bardağı veya...
Sosyetik modacının defile maratonu...
Sosyetik modacının defile maratonu...
Nedret Taciroğlu, Türkiye'deki ilk defilesini 7 Şubat'ta...
Kemerli burnumu hiç sorun etmedim
Kemerli burnumu hiç sorun etmedim
atv için çekilecek 'Kuşdili' adlı dizi ile oyunculuğa adım atmaya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.