kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Başbakan minderden kaçmasın"
Baykal: Unakıtan hakkında gensoru önergesi vereceğiz
Anavatan'lı Şirin: "Mal varlığınızı açıklayın"
DSP Genel Başkanı Sezer: "Biz mal varlığımızı açıklıyoruz"
AKP'li Çelik: "Tartışmayı gerektirecek bir neden yok "
Mumcu mal varlığını açıkladı
CHP'den mal varlığı konusunda yasa teklifi

"Başbakan minderden kaçmasın"

CHP lideri Baykal, mal varlığı konusunda Başbakan Erdoğan'a yanıt verdi. Baykal, "Başbakan minderden kaçmasın. Herkes gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyor. Başbakan mal varlığını açıklasın. Mal varlığının açıklanması yasak değil" dedi.

Baykal, CHP Grup toplantısında konuştu. Baykal, siyasetin yolsuzluklardan arındırılması gerektiğini söyleyerek, "Türkiye bir temel konunu etrafına kilitlenmiş gözüküyor. Bu konu siyaset ve yolsuzluklardır. Siyasetin yolsuzluklardan arındırılması ve ülkenin temiz siyasete kavuşturulması ihtiyacı vardır"
dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Bir yandan, 'Çocuklarımı yurtdışında okutamıyorum, yakınım okutuyor', 'Maaşım yetmiyor, geçimimi sağlayamıyorum' diyeceksin, öte yandan şimdiki malvarlığınızı nasıl oluşturduğunu izah edemeyeceksin'' dedi.

Baykal, partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, malvarlığı tartışmalarını değerlendirdi.Siyaset, medya ve halkın bir tek konuya kilitlendiğini ifade eden Baykal, bu konunun, ''siyaset ve yolsuzluk'' olduğunu kaydetti. Deniz Baykal, siyaset adamlarının iç yüzünün, şeffaf şekilde toplum tarafından değerlendirilmesinin temel bir özlem olduğunu söyledi.''Maliye Bakanı, -Allah ayağına dolandırdı- kısa bir süre önce CHP
ve Genel Başkanı'na, uluorta haksız sözler söyledi'' diyen Baykal, CHP'yi çürütmeye çalıştıklarını savundu.

Maliye Bakanı'nın, ''suç işlediğini, yalan söylediğini ve iftira attığını'' ileri süren Baykal, CHP'nin ve kendisinin bu iddialardan mağdur olduğunu kaydetti. Baykal, bu konuda sorumluluk üstlenilmesi, gereğinin yapılması ve özür dilenmesi gerekirken, hiçbirinin yapılmadığını belirtti.

''BAŞINA BİR ŞEY GELMEZ''

CHP lideri Baykal, kendisinin ve Başbakan'ın malvarlığıyla ilgili resmi bir açıklama yapılması gerektiğini, bunun için her türlü katkıya
hazır olduğunu söylediğini anlatarak, ''Maliye Bakanı birden kayboldu,ara ki bulasın. Başbakan, 'bir süre idare edebilirim' diyerek, susmayı
tercih etti. Sonra Salı günü açıklama yapacağını söyledi'' dedi.

Bu açıklamayı dün Atina'da beklediklerini, Başbakan'ın kişisel malvarlığıyla ilgili hiçbir açıklama yapmadığını ifade eden Baykal,
Başbakan'ın, açıklama yapmasının yasak olduğunu söylediğini anımsattı.

Baykal, bunun yasak olmadığını, Erdoğan'ın elini kolunu tutacak bir şeyin bulunmadığını belirterek, ''Kaygı duymasın, basına
açıkladığından dolayı başına bir şey gelmez. İçeriğini bilemem ama...'' dedi.

Bu yasağı kaldıracak girişimi birlikte kaldırma çağrısında bulunan Baykal, siyasilerin malvarlığına yönelik yasa teklifi verdiklerini
söyledi.

''YOLSUZLUK MİNDERİNDEN KAÇMASINLAR''

CHP Genel Başkanı Baykal, Erdoğan'ın malvarlığını açıklamadığını, ''CHP, İş Bankası, Atatürk'ün vasiyeti, Papadopulos'' dediğini ancak
bir türlü ''Maliye Bakanı Unakıtan, ben Recep Tayyip Erdoğan'' demediğini söyledi.

Minderden kaçılmamasını isteyen Baykal, ''Bu yolsuzluk minderi. Ayrıca yeni minderler açmak istiyorlarsa, Kıbrıs, Irak, alt-üst kimlik, terör, esnafın, emeklinin sorunları minderleri, onları tartışalım. Ama yerinde tartışalım. Başbakan, hesap verme sorumluluğundan sıyrılabilmek için gündemi karıştırma çabasında'' diye konuştu.

Baykal, dünyanın her yerinde yolsuzluğun en büyük sorun olmaya devam ettiğini, iktidar değişikliklerinin, darbelerin, siyasi huzursuzlukların altında yolsuzluk iddialarının yattığını kaydetti.

Baykal, bu konuları, ''çelik çomak oyunu gibi, laf dalaşı gibi anlamanın'' yanlışlığına işaret ederek, bunun, Türkiye'nin temel sorunu olduğunu kaydetti.

Erdoğan ve kendisinin, seçimlerden önce dokunulmazlıkların kaldırılması sözü verdiklerini ancak 3 yıl içinde hiçbir gelişme olmadığını ifade eden Baykal, ''Onun bunun arkasına saklanıyor, örtbas ediyor'' dedi.

"SİYASET ADAMININ PARASININ OLMASI GÜNAH DEĞİL"

Deniz Baykal, siyaset adamının parasının olmasının günah ve yanlış olmadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

''Önemli olan, ne zaman, ne yaptın da kazandın. İktidar gücünü mü kullandın, alnının teri, girişimciliğin ve çalışmalarınla mı kazandın.
Eğer böyleyse helal olsun. Devlet ya da belediyenin gücüyle onu sağladıysan sıkıntı verir. Bu konuda toplum aydınlatılma ihtiyacında.
Başbakan, 1994'te belediye başkanı oldu. Olmadan önce Recep Tayyip Erdoğan'ın malvarlığı neydi, bugün nedir? Soru bu kadar basittir.
'Ben çocuklarımı yurtdışında okutamıyorum, bir yakınım okutuyor' derken, bugünkü durumuna nasıl geldin? Kamuoyuna anlatın. Önemli bir
işadamı, belediye başkanlığı sırasında '1 milyar doları nereden buldun?' diye sordu. 'Maaşım yetmiyor, geçimimi sağlayamıyorum' diyeceksin. Öte yandan, şimdiki malvarlığınızı nasıl oluşturduğunuzu izah edemeyeceksin. Biz miktarı ile değil, bunun nasıl elde edildiğiyle meşgulüz.''

Başbakan'ın, malvarlığına ilişkin açılan davadaki hukuki süreci anlatan Baykal, Başbakan'ın malvarlığını açıklamıyorsa, bunun açıklamak istememesinden kaynaklandığını savundu.

''KEŞKE BURS OLARAK DAĞITABİLSEK''

Baykal, CHP'nin İş Bankası'ndaki hisselerine ilişkin de açıklamalarda da bulunarak, İş Bankası'nın Atatürk'ün vasiyetiyle kurulduğunu, hisseleriyle ilgili düzenlemenin Atatürk tarafından yapıldığını anlattı.

Bu vasiyetin, 12 Eylül'den sonra ciddi şekilde ihlal edildiğini ifade eden Baykal, Atatürk'ün, bu hisselerin çıplak mülkiyetini CHP'ye
bıraktığını söyledi. Baykal, Atatürk'ün hisselerden elde edilen geliri, Türk Tarih ve Türk Dil kurumlarına verilmesini vasiyet ettiğini anımsatarak, 12 Eylül 1980'e kadar bu işlemlerin yapıldığını bildirdi.

Baykal, 12 Eylül'de CHP'nin ve bu iki kurumun kapatıldığını hatırlatarak, Atatürk'ün kurduğu bu iki kurumun dernek niteliğinde ve özel hukuka tabi olduğunu ifade etti.

CHP'nin 1992'de, Atatürk'ün kurduğu parti olarak yeniden açıldığına işaret eden Baykal, Hazine'ye, aynı kurum olduklarını söyleyerek, hisselerin kendilerine verilmesi için başvurduklarını anlattı. Baykal, buna itiraz edildiğini, kendilerinin de yargı sürecine başvurduğunu ifade ederek, büyük bir hukuk mücadelesi verdiklerini söyledi.

Tarih ve Dil kurumlarının, hükümet tarafından yeni kurumlar şeklinde oluşturulduğunu ifade eden Baykal, ''Hükümet, bize 'Atatürk'ün parasını, gelirlerini buna vereceksin' Sen, vasiyeti kanunla değiştirme hakkına nasıl sahip olabilirsin? Atatürk'ün vasiyetinde var olmayan bir hukuki kimlik. Adında tarih ve dil var diye herhangi bir kuruma, asıl kurumu kapattıktan sonra, oraya kanunla bunu akıtmaya hakkın var mı? Yanlış, Anayasa ve hukuka aykırı'' diye konuştu.

Baykal, konunun yargıda olduğunu ve sürecin devam ettiğini ifade etti.CHP lideri Deniz Baykal, bugüne kadar hiçbir CHP yöneticisinin, İş
Bankası ve Atatürk'ün vasiyeti doğrultusunda, tek kuruşu parti işi için kullandırmadığını belirtti.

Bugüne kadar İş Bankası'nın parasının, kuruşunun CHP'ye gelmediğini vurgulayan Baykal, ''Biz bu parayla hiçbir şekilde ilgili değiliz. CHP'nin kursağında, İş Bankası'ndan girmiş bir tek kuruş yoktur. Bundan sonra da olmayacaktır. Keşke elimizde olsa da o parayı Anadolu'da binlerce öğrenciye burs olarak dağıtabiliriz'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Galataport'tan vazgeçmeyiz"
 İki vekil mal varlığını açıkladı
 "KKTC'ye desteğimiz sürecek"
 TBMM'den spora 217 soru önergesi
 CHP'yi Atatürk'le vurdu
 Erdoğan kamufle etmeye çalışıyor
 Dülger'den Erdoğan'a Unakıtan uyarısı: Menderes gibi olursun
 Unakıtan: Bana özel bir af yok
 Ağar: Herkes her kuruşunu tek tek açıklasın
 İşte Başbakan'ın eleştirdiği kardeş
 Mumcu: Açıklama nasıl yapılır görsünler
 Meclis'teki kadınlar isyanda
 Emin Şirin, Özal için soru önergesi verdi
 Yargı, Erdoğan'a içini döktü
MUHARREM SARIKAYA
İşte Arınç'ın malvarlığı...
Başbakan Tayyip...
YAVUZ DONAT
Çamur güreşi Horoz dövüşü
AK Parti'nin TBMM grup...
Tavuk resepsiyonunda konyaklı tatlı sürprizi
Kuş gribinden derin yara alan tavukçuluk sektörüne destek için...
Chat saldırganının silah merakı
İki lise öğrencisini yaralayan S.A.P. kurusıkı tabancadan gerçek...
Şemdinli'de Susurluk çıktı
Şemdinli'de Susurluk çıktı
Meclis Komisyonu, Susurluk Raporu'nu hazırlayan Kutlu Savaş'ı...
Turizme virüs uyarısı
Turizme virüs uyarısı
Manavgat'taki bir tatil köyünde konaklayan 28 Danimarkalı turistten...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu