kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğalgaz krizi sona erdi
Bakan Coşkun: Sorun çok kısa zaman içinde çözülecek
Kocaeli'nde bazı fabrikaların doğalgazı kesildi
Gaz kesintisi süt sektörünü vurdu
Hisarcıklıoğlu: Ciddi üretim kaybı ile karşı karşıyayız
Topbaş: İstanbul'da 7 fabrikada gaz kesildi
Ford: Botaş doğazgaz vermeye devam ediyor
Çağlayan: Sincan'da üretim durdu
Gaziantep Sanayi Bölgesi'nde doğalgaz kesildi
Denizli'de 3 firmaya doğazgaz akışı durduruldu
2006 doğalgaz tüketimi tahmini 30.1 milyar metreküp
Gürcistan'da enerji krizi büyüyor

Doğalgaz krizi sona erdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, İran'ın Türkiye'ye verdiği doğalgazı kısması, Ukrayna üzerinden Türkiye'ye gelen Rus doğalgazının azalması ve Cezayir'den gelen sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) gemisinin Çanakkale'de mahsur kalması sonucu oluşan doğalgaz krizi alınan tedbirlerin ardından sona erdi. Bakanlık yetkilileri, konutların doğalgaz kullanımının 50 milyon metreküpe çıktığını belirterek, bunun 32 milyon metreküpünü sadece İstanbul'un kullandığını bildirdi.

Önce konutlar olmak üzere sanayi kuruluşlarında doğalgaz
kesintisi yapılmaması için çalıştıklarını belirten yetkililer, BOTAŞ'ın 'bugün kesinti yapılabileceği' yönünde sanayi kuruluşlarına gönderdiği yazının da gereğinin yapılmadığını bildirdi. Cezayir'den gelen ve 75 milyon metreküp (işlendikten sonra 150 milyon metreküp) doğalgaz taşıyan geminin dünden beri kötü hava koşullarından dolayı Çanakkale'de beklediğini belirten yetkililer, geminin bugün de geçmemesi durumunda büyük kesintilere gidilmek zorunda kalınacağını vurguladı. Günlük 18.7 milyon metreküp doğalgaz temin edilen bu geminin gelmemesi durumunda bu açığın, çok büyük kesintilere neden olacağı belirtilirken, birkaç saat içinde Marmara Ereğlisi'ndeki BOTAŞ'ın terminaline varacak olan gemi sayesinde sanayi kuruluşlarında kesinti yapılmayacağı belirtildi. Şimdilik durumun iyiye gittiği ancak kesintilerin artması durumunda yeni tedbirler alınacağı belirtilirken, dün akşamdan itibaren kesintili tarife abonelerinin ardından, kesintisiz tarife abonelerinden de kesinti yapılmaya başlandığı belirtildi. Kesintili tarife aboneleriyle yapılan anlaşma gereği bu kuruluşların kesinti dolayısıyla zarara uğraması durumunda, tazminat talep etme hakları doğuyor. Bakanlık yetkilileri de böyle bir durumun oluşması durumunda yasaların gereğinin yapılacağını belirtiyor.

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in, vatandaşların doğalgazı tasarruflu kullanmaları konusunda belediyeler tarafından uyarılmalarını önlediği de öğrenildi. Güler'in doğalgaz konusunun yoğun olarak tartışıldığı bu günlerde vatandaşı tedirgin etmemek için buna engel olduğu belirtildi.

Bugün itibariyle Türkiye'nin İran'dan alması gereken günlük 27 milyon metreküp gazın 5 milyon metreküpe kadar inmesinin ardından 11 milyon metreküpe çıkarıldı. Batı Hattı'ndan alınması gereken 42 milyon metreküp gaz da 30 milyon metreküp olarak gerçekleşirken, Mavi Akım'dan alınması gereken 24 milyon metreküp gaz 32 milyon metreküpe çıkarıldı. Cezayir'den gelen 2 LNG gemisinden 75 milyon metreküp LNG taşıyan birinci gemi Marmara Ereğlisi'ne varmak üzere iken, ikinci gemi de halen Çanakkale'de bekliyor. 2 geminin toplam LNG hacmi 150 milyon metreküp. Ancak işlendiği zaman 300 milyon metreküpe çıkıyor. Türkiye'nin günlük tüketimi ise 105 milyon metreküp civarında. Şu an itibariyle 18 adet kesintili tarife abonesi kuruluşun ve tüm yap-işlet-devret santrallarının gazı yüzde 50 oranında düşürülmüş durumda. Ayrıca Ankara bazında da herhangi bir sıkıntı olmadığı belirtiliyor. (İHA)

KONUTLARDA SIKINTI YOK

Doğalgazda konutlara dönük bir sıkıntı olmadığı, kesintili tarifeden gaz alan sanayi müşterileri ile çevrim santrallarına dönük kısıntının ise devam ettiği bildirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin günlük doğalgaz ihtiyacı 100 milyon metreküp olarak hesaplanırken, küçük bir açıkla karşılanıyor.

Bugün itibarıyla Mavi Akım'dan 32 milyon metreküp, Batı hattından 30 milyon metreküp, İran hattından 10 milyon metreküp, Marmara Ereğlisi'ndeki LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) tesislerinden 19 milyon metreküp gaz girişi söz konusu. Yerli üretim olarak da TPAO'nun 1.5 milyon metreküplük katkısı sürüyor.

Daha önce Marmara LNG tesislerine sıvılaştırılmış gaz getiren gemi, hava muhalefeti nedeniyle bekletilirken, bugün limana yanaştı. Geminin öğleden sonra boşaltma işlemini yapması beklendiği belirtiliyor.

18 SANAYİ KURULUŞUNDA KESİNTİ

Buna karşılık, kesintili tarifeden gaz alan 18 sanayi müşterisine dönük kesinti devam ediyor. Bu kuruluşlar, alternatif yakıtla işlerini sürdürüyor.

ÇEVRİM SANTRALLERİNDE %50 KISINTI

Yap-işlet ile çalışan çevrim santrallarına da yüzde 50 kısıntılı gaz verilmeye devam ediyor.

GÜLER: KONUTLARDA SIKINTI OLMAYACAK

Enerji Bakanı Hilmi Güler, konutlarda doğalgaz sıkıntısı olmayacağını açıkladı.

İGDAŞ: ARZ-TALEP DENGESİNDE GÜÇLÜKLER YAŞANIYOR

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş (İGDAŞ) tarafından, doğalgaz arzında meydana gelen azalmalar nedeniyle, üretim amaçlı sanayilerde doğalgaz kesintisine gidilmesinin muhtemel olduğu belirtilerek, ''konutlarda ise şu anda bir sıkıntının söz konusu olmadığı'' bildirildi.

İGDAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, BOTAŞ'tan alınan bilgilere göre, yurtdışından sağlanan doğalgaz arzında meydana gelen azalmalar nedeniyle ülkede gaz arz-talep dengesinin sağlanmasında bazı güçlükler yaşandığı kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi:

''Bu nedenle kuruluşumuzun üretim amaçlı sanayilerde doğalgaz kesintisine gitmesi muhtemeldir. Konutlarda ise doğalgaz kullanımında şu anda bir sıkıntı söz konusu değildir.

İGDAŞ'TAN VATANDAŞLARA TAVSİYELER

Öte yandan, olumsuz hava koşulları nedeniyle meydana gelen elektrik kesintilerinde, vatandaşlarımızın doğalgaz cihazlarıyla ilgili bir problem yaşamamaları için elektrik gelene kadar cihazlarını kapalı konumda tutmaları önemle duyurulur.''

Açıklamada, vatandaşların doğalgazla ilgili problemleri için Doğalgaz Acil ALO 187 servislerini 24 saat arayabilecekleri hatırlatıldı.

GÖKÇEK: ANKARA'DA SIKINTI YOK

Bu arada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ''belediyenin stokunda 2-3 güne yetecek kadar gaz bulunduğu, kesilmesi durumunda Ankaralılar'ın doğalgazsız kalacağı'' sözlerini yorumlayan bakanlık çevreleri, öncelikle konutlara dönük sıkıntının kesinlikle söz konusu olmadığını söylediler.

''Belediyenin stoğundaki gaz'' ifadesiyle ''borulardaki gazın'' kastedilmiş olabileceğini anlatan aynı çevreler, ''Türkiye'nin günlük 100 milyon metreküp tüketimi var, yüzde 20'si konut. Doğalgaz akışında olağandışı sıkıntı olursa, bu sadece Ankara için geçerli olmaz. Şu an öyle bir durum da yok. Her koşulda konutlara öncelik verilir. Konutlara dönük sıkıntı kesinlikle söz konusu değil'' dediler.

ERDOĞAN: ŞU ANDA SIKINTI YOK


Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mavi Akım'da kapasite artırıldığı için şu anda doğalgaz ile ilgili sıkıntı olmadığını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, ''Küresel Sorunlara Yaratıcı Çözümler'' ana temasıyla toplanan Dünya Ekonomik Formu'na katılmak için İsviçre'nin Davos kasabasına hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''İran ve Ukrayna'dan gelen doğalgaz sıkıntısı Türkiye'ye nasıl yansır? Bu konuda bir önlem var mı?'' sorusu üzerine Erdoğan, konuyu dün yakından takip ettiğini, Ukrayna ve İran'da bazı sıkıntılar olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Fakat, Mavi Akım'da kapasite artırıldığı için şu anda böyle bir sıkıntı yok. Böyle bir fevkalade sıkıntı olacağını da zannetmiyoruz. Böyle bir durumda özellikle sanayiye verdiğimiz doğalgazda yapılan anlaşmalar gereği, bu tür fevkalade sıkıntı olması halinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız gerekli tedbirleri alır. Ama dün yaptığım görüşmelerde henüz böyle bir sıkıntı söz konusu değil. Gerekirse biz, doğalgaz çevrim santrallarında kısıtlamaya gitmek suretiyle hidroelektrik ve termik santrallardaki elektriği kullanarak, böylece oradaki kapasiteyi artırıp doğalgazdan tasarrufa giderek, evlerde özellikle böyle bir sıkıntı söz konusu olmayacak.''

İRAN ARIZAYI GİDERMEYE ÇALIŞIYOR

Öte yandan İran'ın, Türkiye'ye verdiği günlük doğalgaz oranındaki azalmaya neden olan teknik arızanın giderilmesine çalıştığı belirtildi.

Resmi haber ajansı İRNA'nın haberine göre, İran'ın Ankara Büyükelçisi Firuz Devletabadi, doğalgaz iletimindeki sorun hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile görüştü.

Büyükelçilik olarak konuyu yakından takip ettiklerini ve İran'ın Türkiye'ye verdiği doğal gaz miktarının en kısa zamanda normal seviyesine çıkması için çalıştıklarını belirten Devletabadi, gaz akışının azalmasına neden olan teknik arızanın en kısa zamanda giderileceğini söyledi.

Haberde, Güler'in de ''Türkiye'deki mevcut kış koşullarına dikkati çektiği ve İran'dan alınan doğalgaz miktarının bir an önce anlaşmalarda belirtilen seviyeye ulaşmasını istediklerini ilettiği'' kaydedildi.

İran Milli Gaz Şirketi yetkilisi Abduhhüseyin Semeri de Türkiye'ye bu kış yapılan doğal gaz sevkıyatının geçen yıllara oranla daha iyi durumda olduğunu söyledi.

Doğal gaz iletiminde Ocak ayı başından beri aksaklıkların en kısa zamanda giderileceğini ifade eden Semeri, İsfahan-Kum kentleri arasındaki doğalgaz boru hattının tamamlandığını, hattın devreye girmesiyle sorunun aşılacağını belirtti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Borsa günü 45 bin 784 puandan kapadı
 Telsim'in satışına izin
 Tüpraş'ın devir işlemi tamam
 Memur emeklileri zam farklarını alıyor
 Yeni enflasyon sepeti
 'Türkiye'ye şimdi gelmeyen yarın çok büyük bedel öder'
 Cem Uzan ve Libananco avukatlarının Boğaz keyfi
 Star'ın yeni patronu Safa Gür ve Tamince'nin dostu
 Toyota ihracat şampiyonu Ford kıl payı ikinci oldu
 İşsizlik yüzde 10'u aştı
 Listede kamu şirketi kalmadı
 Yergin: Petrol 40 doların altına inmez
 Müzakere başlasın, sanki 35 şeritli yolda ilerlenecek
 Borsa 45 bin 782 ile rekor kırdı
 Efes, Krasny Vostok'u satın aldı Rusya'da yüzde 10.5 paya...
 Mağdur memura ek zamma yeşil ışık
 Çikolata devlerinin 'ambalaj' davası
 Ofer: Belki bizim filmimizi bile yaparlar
 Tüpraş'ın devri bugün yapılıyor
 Geleceğin pazarları arasında Türkiye yok
 Google, Çin için kendini sansürledi
 Emeklilere vergi iadesinde ek süre
 Tesco: Türkiye'de yayılma planı işliyor
ŞELALE KADAK
Bir tarafta Soros, diğer tarafta Memecan!
Yaratıcı...
MELİHA OKUR
İran'a 'gazın pahalı' dedik, tahkime gittik
Yıl, 1996...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
THY eskiden böyle değildi
Başarılarına alışkın olduğumuz...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsa iki yıllık yolu üç ayda aldı
İMKB Endeksi'nin 17...
'Beyza Zapsu hiçbir cuma namazını kaçırmaz'
Karma namaz grubunun lideri olduğu iddia edilen Ahmet Küre'nin kızı...
'Sevinç' gitti hüzün kaldı
Sevgilisi tarafından sırtından bıçaklanarak öldürülen ünlü tiyatrocu...
6 yıl sonra ortaya çıktı
6 yıl sonra ortaya çıktı
Özdemir Sabancı suikastı faili Fehriye Erdal ve DHKP-C üyelerinin...
'Vicdani ret' değil 'vicdansız ceza' kararı
'Vicdani ret' değil 'vicdansız ceza' kararı
AİHM'in, askerlik yapmayı reddeden Osman Murat Ülke'yi ard arda hapse...
IMKB
E: 45.784 D:% 0,08
DOLAR
S: 1,322 D:% 0,038
EURO
S: 1,618 D:% -0,154
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu