kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Belçika'da Fehriye'yi iade yasası

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Laurette Onkelinx'in Belçika'da suç işleyerek mahkum olan yabancıların cezalarını çekmek üzere ülkelerine gönderilmelerine ilişkin uygulamanın yakında başlatılacağını açıklaması, terörist Fehriye Erdal dosyasına ilişkin tartışmaları canlandırdı.

Onkelinx, Federal Meclis'te bir soruyu yanıtlarken, Belçika ile doğrudan bağlantısı olmayan, ikamet izni ve aile bağları bulunmayan, ancak kaçak olarak bulundukları bu ülkede suç işleyip hapis cezasına çarptırılan mahkumların hedef alınacağını bildirdi.

Belçika'da,
2005 yılında işlerlik kazanan bir yasa, bu ülkede kaçak bulunan, resmi ikameti ve aile bağı olmayan, suç işlemiş ve mahkum edilmiş yabancıların, mahkumiyet sürelerini kendi ülkelerinde tamamlamalarına imkanı veriyor. Bazı mahkumlar bu konuda istekli olabilecekler, ancak yasanın uygulanması için mahkumun mutabakatı şart gözükmüyor.

Bakan, uygulamanın, çok dolu olan hapishanelerde yer açılması açısından yararlı görüldüğünü, ayrıca bu sayede Belçika'da suçluların dokunulmaz olduğunun düşünülmesinin engelleneceğini belirtti.

Belçika Yabancılar Polisi'nin, 2005 yasası uyarınca ülkelerine gönderilebilecek yabancı mahkumların sayımını yaptığını bildiren Onkelinx, mahkum nakillerinin önümüzdeki günlerde başlayacağını, ayrıntılı rakamları gelecek hafta açıklayacağını duyurdu.

TERÖRİST ERDAL'IN DURUMU

Terörist Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanamayacağını kararlaştıran Belçika adaleti, sanığı, 6 yıl önce bu ülkede işlediği suçlar çerçevesinde yargılamayı sürdürüyor.

Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından olan terörist Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da, Belçika'da, Neşe Yıldırım adına düzenlenen sahte pasaportla yakalanmıştı.

Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada teröristin siyasi sığınma başvurusunu da geri çevirmişti. Erdal, bir yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde gözaltına alındı ve Belçika'da işlediği suçlardan yargılanmasını bekliyor.

Bu suçlar arasında silah taşımak, suç örgütü faaliyetlerine katılmak, sahte kimlik kullanmak gibi unsurlar bulunuyor. Bruges Ceza Mahkemesi'nde, sadece Belçika'daki suçları konu alan yargılama süreci 23 Ocak 2006'dan itibaren hızlanacak. Bu sürecin yaz dönemine kadar tamamlanması bekleniyor.

Belçika'da işlediği suçlardan dolayı çok kısa bir süre hapis yatan terörist Erdal, daha sonra, tutuksuz olarak, bir evde ''gözaltına'' alındı. Mahkemenin hapis cezası vermesi halinde, ''gözaltı'' süreci ''tutukluluk'' süreci olarak kabul edilmeyecek.

Başlangıçta, ''idam cezasının varlığı'' nedeniyle teröristi Türkiye'ye iade etmeyen Belçika hükümeti, daha sonra da ''Yargı Gücü'ne müdahele edemediği'' gerekçesiyle müdaheleden uzak duruyor.

Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Onkelinx'in son açıklamaları, uygulanmaya başlayacağı bildirilen 2005 yasasının, ''iyi niyetli bir hükümet tarafından'', terörist Edal dosyasında da değerlendirilebileceğini gösteriyor.

Adli çevreler, teröristin bu yıl içinde mahkum edilmesinin ardından, ''Yargı Gücü'nün işinin biteceğini'' ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan Yabancılar Polisi'nin''yasal yetki kullanarak'', teröristi, ''Belçika'da mahkum edildiği cezayı çekmek üzere Türkiye'ye gönderebileceğini'' belirtiyor.

Belçika'ya sahte pasaportla ve kaçak giren teröristin, 2005 yasası uyarınca ''cezasını çekmek için ülkesine gönderilmesine'' engel bulunmayacağı ifade ediliyor.Bazı kaynaklar, ''teröristten kurtulmak ve Türkiye ile uzun yıllardır yaşanan sorunlara son vermek isteyen Brüksel hükümetinin bu fırsatı değerlendireceğini, adli sürecin tamamlanmasının beklendiğini'' ileri sürüyor. Hükümetin, bugüne kadar uygulanmayan 2005 yasasını uygulamaya sokma kararının, ''Erdal'ı Türkiye'ye gönderme yolunu açmak'' amaçlı olduğunu savunanlar da bulunuyor.

Sabancı ailesinin avukatı Fernand Schmitz de, Adalet Bakanı'nın açıklamasını ''son derece ilginç'' bulduğunu belirtti ve konuyu süratle incelemeye aldığını bildirdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ağca çıldırdı
 Kuş gribinde savunma zirvesi
 Müthiş iddia!
 Gökova 2 kez sallandı
 Otogarda çatışma: 2 ölü, 10 yaralı
 Uğur Mumcu anılacak
 Emeklilik işlemleri hızlanıyor
 Emniyet müdürlerinin gizli terör raporu
 Üsküdar Mahkemesi 20 yıl sanmış
 'Komutanım, çok kan lazım'
 Samsun araştırmasına milyonluk harcama
 Muayene ücreti düşüyor
 Hastane borcu başhekimi isyan ettirdi
 'Ölüm orucuna girerim'
 DTP'ye inceleme
 Atamada en şanslı olan sınıf öğretmeni
 MEB müsteşarına 6 ay hapis cezası
 Aşkın davasında Çelik dinlenecek
 Çankaya için siyah giyme şartı bitiyor
YILMAZ ÖZDİL
Serpil'i Ağca'nın mı öldürmesi gerekiyordu?
Mehmet Ali...
UMUR TALU
Devenin neresi...
Yanlış hesaplanmış.
O kadar.
FATİH ALTAYLI
Yazarlar ve veda
Bu hafta iki yazarımız Sabah okurlarına...
ERDAL ŞAFAK
Seçim ve erken seçim
Erdoğan dün tekrarladı: "Milletimiz...
'Artık İran'la müzakere etme vakti geçti'
Nükleer sancı sürüyor... İran, "Uzlaşalım" çağrısı yaptı. Ancak ABD...
Gaz krizinden sonra bu kez de 'et' misillemesi
Rusya'nın gaz fiyatını ikiye, misilleme olarak Ukrayna'nın da üs...
Her şeye rağmen Ulusoy başkan
Her şeye rağmen Ulusoy başkan
Futbol Federasyonu'nun başkanı 1.5 yıl aradan sonra yeniden Ulusoy...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu