kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: "Kaygı duyulacak durum yok"
Bu dönemde hiç bir devlet hastanesi kapısını vatandaşa kapatamaz

Erdoğan: "Kaygı duyulacak durum yok"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kuş gribi hastalığı sonrasında bugüne kadar yaklaşık 1 milyon kanatlı hayvanın itlaf edildiğini ve bu hayvan sahiplerine tazminatlarının kuruşu kuruşuna ödendiğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada,sözlerine Türk milletinin geçen Kurban Bayramı'nı kutlayarak başladı.

Bayramda üzücü gelişmeler yaşandığını belirten Erdoğan, Hac görevini yerine getirirken ölenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde başlayan
ve diğer illere yayılan kuş gribi hastalığı nedeniyle 4 vatandaşın hayatını kaybetmesinin bayram sevincine gölge düşürdüğünü ifade eden Erdoğan, hükümetin konu ile ilgili üzerine düşeni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini söyledi.

'ŞEFFAF OLMANIN GAYRETİ İÇİNDE OLDUK'

Başbakan Erdoğan, ''çok yönlü bir tehdit oluşturan'' hastalığın duyulmasından sonra bazı AB üyesi ülkelerin liderlerinin arayarak alınan tedbirleri takdir ettiklerini ve ''Bize düşen ne varsa yapmaya hazırız'' dediklerini bildirdi.

Kanatlı hayvanlarda görülen bu hastalık ile ilgili bütün gelişmeler ve bilgilerin anında kamuoyu ile paylaşıldığını ve hiç bir şeyin gizli kalmadığını ifade eden Erdoğan, ''Şeffaf olmanın gayreti içinde olduk, bu bizim için ilke kararı idi'' dedi. Erdoğan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın ilk günden itibaren olayları takip ettiğini kaydetti.

'HASTALIK TEKRAR GÖRÜLDÜ'

Türkiye'de ilk kuş gribi vakasının geçen yılın Ekim ayı başında görüldüğünü anımsatan Erdoğan, bazı uluslararası kuruluşlarla yapılan işbirliği sayesinde, başlangıçta 10 binin üstünde kümes hayvanı itlaf edilerek hastalığın yok edildiğini söyledi. Hastalığın yayılmasındaki en büyük etkenlerden olan göçmen kuşların göç yollarının Türkiye sınırları içerisinde bulunduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, hastalığın 15 Aralık 2005'te tekrar görüldüğünü kaydetti.

Şu ana kadar 13 ilde teyid edilmiş kuş gribi vakası olduğunu, 23 ilde ise şüpheli vaka görüldüğünü ifade eden Erdoğan, bugüne kadar yaklaşık 1 milyon kanatlı havyan itlaf edildiğini ve bu hayvanların sahiplerine tazminatlarının kuruşu kuruşuna ödendiğini bildirdi. Başbakan Erdoğan, kesin kuş gribi teşhisi konulan 20 vatandaştan 4'ünün öldüğünü, 5'inin tedavi sonrasında taburcu edildiğini, 11 hastanın ise tedavisinin devam ettiğini kaydetti. Erdoğan, konuyla ilgili olarak uluslararası işbirliği amacıyla ''Milletlerarası Grip İzleme Ağı''na katıldıklarını söyledi.

'GRİP VİRÜSÜNÜN TİPİNİ BELİRLEYEBİLECEK DURUMDAYIZ'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 14 ildeki bölge labaratuvarlarının altyapılarını geliştirdiklerini belirterek, ''Bugün her ilden gelen numuneleri inceleyerek grip virüsünün tipini belirleyebilecek durumdayız'' dedi.

Ülkede henüz kuş gribi vakası görülmezken, sağlık personelini hastalık konusunda bilgilendirdiklerini söyleyen Erdoğan, henüz kuş gribi vakası yokken, 1 milyon kutu koruyucu ilaç siparişi verdiklerinibildirdi. Erdoğan, bu ilaçtan hastalığın görüldüğü illere 15 bin kutu dağıtıldığını, ayrıca 100 bin kutu daha temin edildiğini söyledi.

Erdoğan, ''Halk eğitimine yönelik broşürler, sağlık personelimiz için eğitici materyaller hazırlayarak bunları illerimize ulaştırdık. Yapılan hazırlık çalışmaları sonucunda sağlık personelimizin hastalık ile ilgili uyanıklık derecesi artmıştır'' dedi.

Kuş gribinin görüldüğü hastaların ilk muayenelerinin ardından, süratle üniversite hastanelerine sevk edildiğini ifade eden Erdoğan, ''Hastalığın insanlara bulaşmasından sonra paniğe kapılarak hastanelere yığılan binlerce vatandaşımız olmasına rağmen ciddi bir kargaşa yaşanmamıştır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, kesinleşen kuş gribi vakalarını hemen açıkladıklarını ve Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirdiklerini dile getirerek, Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin, Van'daki basın toplantısında, Türkiye'nin konuyu erken teşhis edip, olaylara erken müdahil olduğunu, şeffaf davrandığını, erken bildirimde bulunduğunu beyan ettiklerini bildirdi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NÜN NOTU

Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'deki kuş gribi vakalarınıdeğerlendirdiği 9 Ocak tarihli notunda, Türkiye'deki referans labaratuvarının test kalitesinin yüksek olduğunu, vakaların ölü veya hasta kanatlılarla teması bulunduğunu, hastalığın insandan insana geçişi konusunda bir delil olmadığını açıkladığını bildirdi.
Başbakan Erdoğan, ''Bütün vatandaşlarımız müsterih olsunlar ki, devletimiz bütün imkanları ile nerede bir ihtiyaç varsa en kısa süredeoraya intikal etmektedir. Personel, ilaç, tıbbi cihaz ve koruyucu malzeme ihtiyaçları karşılanmaktadır'' diye konuştu.

VATANDAŞLARIMIZ KAYGIYA KAPILMASIN

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin şu ana kadar kuş gribiyle başarıyla mücadele ettiğini belirterek, ''Vatandaşlarımızın kaygıya kapılmasını gerektiren boyutlarda bir durum, şu an için söz konusu değildir'' dedi.

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Erdoğan, kuş gribiyle ilgili gelişmelere değindi. Kamuoyunun tek elden, doğru ve hızlı bilgilendirilmesinin önemine işaret eden Erdoğan, konunun ekonomik boyutunun da göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde, kanatlı hayvan üreticiliği yaparak geçimini sağlayan önemli sayıda vatandaş bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

''Şu bir gerçek ki şu ana kadar entegre tesislerimizde, hastalıklailgili herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Hastalık, açıkta yetiştirilen bazı kümes hayvanlarından bulaşarak yayılmaktadır. Bu sebeple vatandaşlarımızın, entegre tesislerde kesilen beyaz et ve yumurta tüketimi konusunda bir endişeye kapılmasına mahal yoktur.
Çünkü beyaz et ve yumurta, tüm vatandaşlarımız için değerli bir protein kaynağıdır. Gereksiz endişeler ve bir takım spekülasyonlarla vatandaşımızı bu önemli protein kaynağından mahrum etmenin, bu alanda binlerce insanımızın ekmek yediği bir sektörü zarara uğratmanın, Türkiye'nin yararına olmadığını bilmek zorundayız. Bu gibi durumlarda ülke kamuoyunun bilinçli ve soğukkanlı tavır sergilemesi son derece önemlidir.''

'DÜNYADA ORTAK VE BİLİNÇLİ MÜCADELE...'

Erdoğan, Türkiye'nin, kuş gribi görülen 25-26 ülkeden biri olduğunu belirterek, hastalığın Türkiye'den önce dünyanın pek çok bölgesinde ortaya çıktığını hatırlattı. Hastalığın, Hollanda, Belçika,Romanya ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde, ABD ve Güney Asya ülkelerinde de görüldüğünü kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Tüm dünyada kuş gribine karşı ortak ve bilinçli bir mücadele yürütülmektedir. Avrupa'da virüs, entegre tesislerde de görülmüştür. Hollanda'da 28 milyon, Belçika'da 14 milyon, İtalya ve ABD'de 10 milyonlarla ifade edilebilecek sayıda kanatlı hayvan itlaf edilmiştir.
Bu açıklamalar ışığında Türkiye, şu ana kadar hastalıkla başarıyla mücadele etmiş ve vatandaşlarımızın kaygıya kapılmasını gerektiren boyutlarda bir durum şu an için söz konusu değildir. Bütün dikkatimizle şüpheli ve mevcut hastaların takibini yapıyor, ihbarları itinayla değerlendiriyoruz. Milletimiz, bu konudaki hassasiyetimizi, dikkatimizi bilmelidir. Böylesine hayati boyutları olan meselede, asılsız iddialarla kamuoyunu yanıltmak veya telafisi mümkün olmayan zararlara yol açmak, kimsenin hakkı değildir. Bu sorumlulukla hareket edilmesi, bizim milli bir görevimizdir.''

''HAYVANLARA DOĞRUDAN TEMAS'' UYARISI

Erdoğan, kuş gribiyle ilgili, kamuoyunu doğru bilgilendiren medyaya teşekkür ederek, bu hassasiyetin devamını rica etti. Vatandaşların kendini ve çocuklarını koruyabilmeleri için doğru bilgilendirmenin çok önemli olduğuna işaret eden Erdoğan, halkı bilgilendirmek için ilgili bakanlıkların bilim adamlarıyla birlikte yoğun çaba içinde olduğunu, bu çabanın bundan sonra da devam edeceğinibildirdi.
Vatandaşların, yabani kuşlara veya kendi yetiştirdiği kümes hayvanlarına karşı çok dikkatli ve temkinli olması gerektiğini kaydeden Erdoğan, şu ana kadar tespit edilen insan vakalarının hepsinde, ilgili hayvana doğrudan yakın temasın söz konusu olduğuna dikkati çekti. Erdoğan, özellikle çocukların, bu hayvanlardan uzak tutulması gerektiğini ifade etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Akdağ: ''Kümes hayvancılığından hızla vazgeçilmeli''
 AP, KKTC ile temas kurdu
 "Doğalgazın hesabını Yüce Divan'da verecekler"
 Aşkın: Tansiyonum var
 MHP'den Ağca tepkisi
 'Uzanlar'ın pasaportunu iptal ettik'
 Erbakan'a cezaevi yolu görünüyor...
 Hacı vekiller Diyanet'i topa tuttu
 Samsun'da komisyon çalışmalara başladı
 Başkentte Diplomasi Trafiği
MUHARREM SARIKAYA
Gündem kilitlenmesi...
TBMM'nin, bütçe görüşmelerinin...
YAVUZ DONAT
Reform... Hiç gecikmeden
Yüksek yargıdan saygın bir...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ağca'yı tanıyan adam
Mehmet Ali Ağca'yı tanıyan, birebir...
Serpil de teslim olmadı
Vücudunda kuş gribi virüsü teşhis edilen küçük Serpil dün taburcu...
Salgına karşı hazırlıklı çıktık
BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre Türkiye kuş gribini önlemek için...
Çürük raporu alan Ağca askere gitmiyor
Çürük raporu alan Ağca askere gitmiyor
Üst üste çıkan aflardan yararlanarak tahliye olan Abdi İpekçi'nin...
Meriç'ten cesetler akıyor
Meriç'ten cesetler akıyor
Avrupa'ya kaçmak isteyen on binlerce göçmen Meriç Nehri'ne gömülüyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu