kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Akdağ: ''Kümes hayvancılığından hızla vazgeçilmeli''
Akdağ: ''Kümes hayvancılığından hızla vazgeçilmeli''

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de kümes hayvancılığından hızla vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, başta çocuklar olmak üzere tüm vatandaşların, kümes hayvanları ile temas etmemeye özen göstermesini istedi.

Akdağ, TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan ile ANAVATAN Kars Milletvekili Selami Yiğit'in, kuş gribine ilişkin gündemdışı konuşmalarını cevapladı.

Bakan Akdağ, Türkiye'de kuş gribi vakaları görülmeden önce, 2004 yılında bu hastalığa karşı önlem alınması için çalışma başlattıklarını söyledi.
Akdağ, Türkiye'de ilk vakanın tespitinden sonra uluslararası örgütlere bilgi verildiğini, sağlık personelinin bilgilendirildiğini bildirdi.

Hekimlerin, hayvan vakası tespit edilmediği halde Doğubeyazıt'ta kuş gribinden şüphelendiklerini ve hastaları Van'daki üniversite hastanesine sevk ettiklerini ifade eden Akdağ, Hükümetin konuya ilgisiz kaldığı yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti.

Akdağ, 31 Aralık'ta hastaneye yatırılan ilk hastaların tedavilerine hemen başlandığını; 1 Ocak'ta koruyucu ilaçlar verildiğini; hastaneye yeterli solunum cihazı gönderilmediği iddialarının ise gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Van'da üniversite hastanesine gelen Koçyiğit ailesinin çocuklarından alınan ilk numunelerin negatif çıktığını kaydeden Akdağ, ''Teknik olarak böyle bir şey mümkün ancak biz bunu yeterli görmedik ve ikinci bir numune aldık ve 4 Ocak'ta sonuçların pozitif çıktığını açıkladık'' dedi.

Akdağ, tüm sonuçları Dünya Sağlık Örgütü ile paylaştıklarını ve şeffaf davrandıklarını belirterek, hastalığın insandan insana bulaşıcı bir özellik göstermediğini vurguladı.

Bakan Akdağ, Ankara Hıfzıssıhha Enstitüsü ile İstanbul Üniversitesi'ndeki viroloji laboratuvarlarının, Dünya Sağlık Örgütü tarafından referans laboratuvarlar olarak kabul edildiğini hatırlattı ve Van'da alınan örneklerin Ankara'ya karayoluyla getirildiği iddialarını yalanladı.

Türkiye'ye gelen Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin açıklamalarını da hatırlatan Akdağ, Türkiye'nin, kuş gribi vakalarına zamanında müdahale ettiğini, gerekli önlemleri zamanında aldığını, uluslararası örgütlerin temsilcilerinin de açıkladığını söyledi.

FELÇ

Akdağ, Türkiye'nin hazırlıksız olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, ''Ülke olarak hazırlığımız olmasaydı ilk insan vakası görüldüğünde on binlerce insan hastanelere akın ederdi ve sağlık sistemimiz felç olurdu. Oysa hazırlıklı olduğumuz için hiçbir kaos yaşanmadı'' diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, meseleye yaklaşımlarının doğru olduğunu söyleyebilecek durumda olduklarını ifade eden Akdağ, uluslararası örgütlerin de bu yönde açıklama yaptığını belirtti.

Akdağ, insanlarda tespit edilen kuş gribi vakalarının doğrudan kanatlı hayvanlarla temastan meydana geldiğini bildirerek, ''Türkiye'de kümes hayvancılığından hızla vazgeçilmeli'' dedi.

Recep Akdağ, kendisine laf atan ANAVATAN milletvekillerine, ''Lütfen bu meseleyi istismar etmekten vazgeçin'' diye seslendi.

Türkiye'nin bazı kesimlerinin, yaban kuşlarının Şubat ayında yapacakları göç yüzünden risk altında olduğunu bildiren Akdağ, ''Vatandaşlarımız, çocuklar başta olmak üzere, kümes hayvanlarıyla temas etmemeye özen göstersin. İtlaf için gelen ekiplere yardımcı olsunlar'' diye konuştu.

Genel Kurul'da daha sonra, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade ettiği 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin kanunun iade gerekçesi okundu.

Ayrıca, TBMM Hesaplarını İnceleme Komisyonu'nun raporları da Genel Kurul'un bilgisine sunuldu.

Görüşmelerin tamamlanmasından sonra TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, yarın saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: "Kaygı duyulacak durum yok"
 AP, KKTC ile temas kurdu
 "Doğalgazın hesabını Yüce Divan'da verecekler"
 Aşkın: Tansiyonum var
 MHP'den Ağca tepkisi
 'Uzanlar'ın pasaportunu iptal ettik'
 Erbakan'a cezaevi yolu görünüyor...
 Hacı vekiller Diyanet'i topa tuttu
 Samsun'da komisyon çalışmalara başladı
 Başkentte Diplomasi Trafiği
MUHARREM SARIKAYA
Gündem kilitlenmesi...
TBMM'nin, bütçe görüşmelerinin...
YAVUZ DONAT
Reform... Hiç gecikmeden
Yüksek yargıdan saygın bir...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ağca'yı tanıyan adam
Mehmet Ali Ağca'yı tanıyan, birebir...
Serpil de teslim olmadı
Vücudunda kuş gribi virüsü teşhis edilen küçük Serpil dün taburcu...
Salgına karşı hazırlıklı çıktık
BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre Türkiye kuş gribini önlemek için...
Çürük raporu alan Ağca askere gitmiyor
Çürük raporu alan Ağca askere gitmiyor
Üst üste çıkan aflardan yararlanarak tahliye olan Abdi İpekçi'nin...
Meriç'ten cesetler akıyor
Meriç'ten cesetler akıyor
Avrupa'ya kaçmak isteyen on binlerce göçmen Meriç Nehri'ne gömülüyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu