kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bucak yeniden yargılanacak
Sır suikastlar

Sır suikastlar

Tarihe yön veren liderler uğradıkları suikastlar sonucu yaşamlarını yitirdiler. Bu suikastlardaki faillerin bir çoğu yakalanmasına rağmen halen gizemlerini koruyor.

Gazeteci Abdi İpekci'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesiyle birlikte faili olduğu Papa 2. Jean Paul suikastının yanıt arayan soruları tekrar gündeme geldi. Papa suikastının yanı sıra dünya kamuoyunu uzun süre meşgul eden eski ABD Başkanı John F. Kennedy'nin öldürülmesi de hala gizemini koruyor.

Onlarca kitaba ve sinema filmine konu olan Kennedy suikastı, en fazla
ilgi gösterilen konu. 22 Kasım 1963'de Dallas'ta halkı, eşiyle birlikte selamlayan ABD'nin 35. Başkanı Kennedy, depo olarak kullanılan bir binadan açılan ateş sonucu yaşamını yitirmesi, sadece ABD'de değil, tüm dünyada büyük yankı yarattı.

Kennedy'in katili olarak yakalanan Lee Harvey Oswald, bir sinema salonunda yakalandıktan sonra mahkemeye götürülürken Jack Ruby adlı kişi tarafından öldürüldü. Resmi açıklamalar, SSBC'de bir süre kalan Oswald'ın tek başına hareket eden deli olduğuna kamuoyunu inandırmaya çalışmasına rağmen, net çözülemeyen bu suikastların bilinmeyenleri hala cevap bekliyor.

SİYAHİ LİDER MALCOLM-X

ABD'de siyahilere karşı baskı ve şiddete karşı mücadele veren Malcolm-X'in, hapishanede tanıştığı kişi sayesinde hayatı değişti.

İslam Cemaati içinde giderek güçlendi. Cemaatin lideri Elijah Muhammed ile zaman içinde arası açıldı. Manevi yenilenme ve Müslümanlığın doğduğu toprakları görmek için Mekke'ye Hacca giden Malcolm-X ismini El-Hacc Malik El-Şahbaz olarak değiştirdi.

İslam Cemaati'yle arası açılan ve evi kundaklanan Malcom -X'in hayatı tehlikedeydi. 21 Şubat 1965 bir balo salonunda konuşma yapan siyahi lider, bir saldırganın açtığı ateş sonucu aldığı 16 kurşun yarası ile öldü.

Öldürülmesiyle ilgili birçok iddia ortaya atılan Malcom-X'i İslam Cemaati'nin öldürdüğü yönünde söylentilere karşın, konuşma yaptığı salonda polis korumasının olmaması ve FBI'ın İslam Cemaati'yle arasının açılması yönünde gayret sarf ettiği yönünde iddialar da suikastla ilgili bazı soruları akıllara getirdi. Halen gizemini koruyan suikastla ilgili Malcom- X'in, uyuşturucu mafyası tarafından da öldürülmüş olabileceği iddialar arasında yer alıyor.

BİR BAŞKA SİYAHİ LİDER; MARTİN LUTHER KING

ABD'de siyahiler, kendi taleplerini dile getirirken, bazı bölgelerde siyah-beyaz çatışmaları yaşandığı günlerdi. Martin Luther King bu hareketin en sağduyulu sesiydi ve geniş taraftar kitlesi buldu. Vietnam Savaşı'na karşı çıkan Nobel Barış ödüllü King, 4 Nisan 1968'de kaldığı otelin karşısında bulunan otelden açılan ateş sonucu öldürüldü.

King'in ölümü bütün ülkede üzüntü yarattı. Şiddet yanlısı siyahiler, bir dizi eyleme girişti. Suikasta kurban giden ABD Başkanı Kennedy'in kardeşi Senatör Robert Kennedy, şiddet olaylarını durdurmak için bir zenci mahallesinde yaptığı konuşma ile olayları durdurmaya çalıştı.

Fakat, King ve ağabeyi gibi o da 5 Haziran 1968'de bir Filistinli tarafından öldürüldü. Bu suikastları, ABD'de demokrasi ve insan haklarını istemeyenlerin gerçekleştirdiği iddiaları gündemden hiç silinmedi.

OLOF PALME

Onun ölümü barış yanlıları arasında büyük üzüntü yarattı. Savaş karşıtı olan ve 1968'de İsveç Başbakanı olan Palme, ABD'nin Vietnam müdahalesini sert şekilde eleştirerek, dünya kamuoyunun dikkatini çekti. Palme, 28 Şubat 1986'da Stockholm'de eşiyle birlikte gittiği sinemadan çıkarken uğradığı silahlı suikast sonucu öldürüldü.

Barış yanlısı Palme cinayetini birkaç gizli servisin ortak gerçekleştirdiği iddiası sürekli gündemde kaldı.

ORTADOĞU'DAKİ BARIŞ ÇABACISI

Yeryüzünde şiddetin en fazla yaşandığı coğrafya olan Ortadoğu'da özellikle İsrail-Filistin'in arasındaki çatışmalar insanlığı halen ürkütmekte. Yitzhak Rabin'in 1992 yılında liderliğini yaptığı İşçi Partisi iktidara gelince bölgede barış için bir ümit doğdu. Fakat Rabin, bazı Yahudi gruplar tarafından ''Siyonist ideallere ihanet ediyor'' suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

Tel-Aviv'de 4 Kasım 1995'de İşçi Partisi tarafından düzenlenen barış mitinginde Yigal Amir adlı Yahudi tarafından düzenlenen suikastta Rabin yaşamını yitirdi. ''Emri tanrı verdi'' diyen suikastçı, radikal dinci bir örgütün üyesiydi. Bu cinayette en dikkat çekici nokta, ''Katilin belinde silahla Rabin'e bu kadar nasıl yaklaştığı?'' sorusuydu. Rabin cinayetinde dünyanın en önemli gizli servisi Mossad'ın bir zaafı mı veya kastı mı olduğu zaman zaman dile getirildi.

İSVEÇLİ KADIN BAKAN

İsveç'ten 10 Eylül 2003'de gelen haber tüm dünyada şok etkisi yarattı. İsveç'in kadın bakan Anna Lindh, Stockholm'de bir alışveriş merkezinde uğradığı saldırı sonucu, bıçak darbeleriyle ağır yaralandı ve tüm uğraşlara rağmen kurtarılamadı.

ABD'nin Irak işgalini kabul edilemez olarak değerlendiren ve AB karşıtlarından tehdit aldığı söylenen Lindh'in uğradığı suikastla ilgili de birçok soru yanıtsız.

Suikast zanlısı Mijailo Mijailoviç ise Lindh'in öldürülmesi için İsa'nın kendisine seslendiğini ve suikastta siyasi bir gerekçesinin olmadığını ileri sürmesi dikkat çekiciydi.

TÜM DÜNYANIN SEVGİSİNİ KAZANMIŞTI

İngiliz veliahdı Prens Charles ile yaptığı evlilik ile düğünleri tüm dünyada bir milyarı aşkın kişi tarafından izlenen Prenses Diana, zarafeti, sempatik tavırları ve yaptığı çalışmalarıyla kısa sürede tüm dünyanın sevgisini kazandı.

Evliliğinde beklediği mutluluğu yakalayamayan Diana, eşinden ayrıldıktan sonra aradığı mutluluğu Arap asıllı Dodi El Fayed'de buldu. İlişkilerini bir süre gizlemeye çalışan çift, paparazilerin de hep dikkatini çekti. 31 Ağustos 1997'de Paris'te paparazilerden kaçmaya çalışan çift, alkollü olduğu ileri sürülen şoförün kullandığı aracın kaza yapması sonucu yaşamlarını yitirdiler.

İki sevgilinin ölümüne neden olan kazayla ilgili farklı yorumlar yapıldı. Prensesin hazinli ölümü, kamuoyunda suikast olarak da yorumlandı.

UÇAĞI DÜŞTÜ

Pakistan'da 1977'da askeri ihtilalle Butto'yu deviren General Ziya Ül Hak, Türkiye ile de iyi ilişkiler kurmak için çaba harcadı. Muhammed Ali Cinnah'ın İslam Birliği fikrini canlandırmaya çaba harcayan Ziya Ül Hak, 1988'de bir uçak kazasında ölmesinin ardındaki sır halen çözülemedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ağca'nın dosyası Yargıtay'da
 Paraşütçüler serbest
 Rektör Bernay bilgi verdi
 AİHM'den Türkiye lehine karar
 Ekinci'nin tutuklanmasına itiraz
 Van'da itlaf yetersiz
 Konya'da doğalgaz hattında patlama
 Çürük raporu alan Ağca askere gitmiyor
 Meriç'ten cesetler akıyor
 "Annemi gördünüz mü?"
 Alperen'in durumu çaresiz ya diğerleri
 Yaralıyı görmemişler!
 Bombalama talimatı internetten gelecekti
 Başkentte tabela savaşı
 KKK ve menenjit aşısı ücretsiz oluyor
 İsviçreli dağcı Ayder'de kaza geçirdi
 Genelkurmay'dan 'Gladio' açıklaması
 Avcı askeri şehit etti
 Şemdinli davası yarın
 Maskeli çocuklar sapanla taş attı
 TAYAD'lı 29 kişi gözaltına alındı
 Düzeltme
ALİ KIRCA
Sezen Aksu dersleri
Geçen bayram, Türkiye'nin...
ÖMER LÜTFİ METE
Komploya inanma, komplosuz kalma
Dince yasaklanan...
UMUR TALU
Askeri cezaevinden askeri darbeye
Ağca Türkiye'ye...
FATİH ALTAYLI
Üniversiteler ve AKP
Balçiçek Pamir'in dünkü röportajı...
ERDAL ŞAFAK
Umuda yolculuk
İnsan kaçakçılığı çağımızın en büyük...
'İran artık eşiği geçti'
Batı ile restleşmesini tırmandıran İran'a, ABD Dışişleri Bakanı...
Rusya'da yangın dehşeti: 9 ölü
Tüm Rusya'nın gözü dün Vladivostok kentinde 9 katlı bir iş merkezinde...
Siyaset karıştı-rdı
Siyaset karıştı-rdı
2004 Temmuz'u... Haluk Ulusoy, Federasyon Başkanı adayı olmuyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu