kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
  » Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
RECEP TAYYİP ERDOĞAN... Beni bu işlere karıştırmayın sözünü her fırsatta tekrar edip resmi açıklama yapsa da bu çarkın içinden hiç kurtulamadı. Onun ismini kullananıp Güç Savaşında Var Olmak İsteyenler yine en çok Başbakanı yıprattı. Başbakanın da Bakan Şahinin de sitemi bu yöndeydi zaten... Ama Ulusoyu istemediği bir gerçek...
Siyaset karıştı-rdı
Kulüpler Birliği nasıl döndü?
Yılmaz: Benden buraya kadar!
Doğan&Dişli listede

Bu nasıl özerklik

Siyaset futbolun iliklerine işledi... Haluk Ulusoy'u istemeyen hükümet "Başkanlık seçimleri"nde tüm gücüyle Ayhan Bermek'i destekliyor....

Futbol Federasyonu ilk darbeyi Temmuz 2004'te aldı... Ulusoy'un adaylığı engellendi; Bıçakcı başkan oldu... Yeni federasyon 1.5 yıl dayanabildi. Çünkü Başbakan'ın aile dostu Hasan Doğan, Başbakan'ın yakını Davut Dişli'nin başkanvekili olmasını istedi... Bıçakcı bunu kabul etmedi... İpler koptu...

İlk müdahale Gökçek'e

Siyaset sahneden çekilmedi. Hasan Doğan, Bermek'in adaylığını destekledi. Bu sırada, Ulusoy'un engeli kalktı. Ortalık karıştı. Kulüpler Birliği, "Ulusoy" dedi... Gökçek, Başbakan'ın Ulusoy'a tavrı olmadığını yaydı... Oysa Başbakan'ın bir tavrı vardı... Gökçek'i sert dille uyardı...

Saflar bir anda değişti
Başbakan Doğan'dan "Bermek'in desteklenmesini" istedi. Doğan bizzat listeye gireceğini açıkladı. İçişleri Bakanı'nın oğlu Murat Aksu da, kulübü Beşiktaş Ulusoycu olmasına rağmen, "Bermek" dedi. AK Partili belediyelerin elindeki kulüpler de saf değiştirdi.

Ve somut müdahale

Her fırsatta "Biz tarafsızız" diyen Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Şahin, açık açık şöyle dedi: Ulusoy'un aday olmaması şık olur.


Siyaset karıştı-rdı

2004 Temmuz'u... Haluk Ulusoy, Federasyon Başkanı adayı olmuyor. Levent Bıçakcı-Hasan Doğan yönetimi, siyasetin desteğiyle başa geliyor.
1.5 yıl sonra Bıçakcı yönetimi sallanıyor. Bıçakcı, Davut Dişli'nin başkanvekili olması önerisini geri çevirince seçimli genel kurul kararı alınıyor.
Siyasetin gözü Ulusoy'da, gönlü Şenes Erzik'te. Erzik kabul etmeyince Hasan Doğan figürüyle siyaset, 'Bermek' diyor. Ama Ulusoy'un yasağı da kalkıyor.
Kulüpler 'Ulusoy'; Başbakan 'Ben karışmam' diyor. Bakan Şahin önce 'Tarafsızız' diyor; 'Ulusoy gelmemeli'ye dönüyor. Herkes özerklikten bahsediyor.

Federasyon seçimleri kaosu gün geçtikçe büyüyor. SABAH bu büyük kaosun dününü, bugününü ve yarınını mercek altına aldı... İsviçre maçı skandalının ardından Levent Bıçakcı Federasyonu sallanmaya başladı. Aralık ayının ortalarında bir toplantı yapan TFF yönetimi, toplantıdan seçimli genel kurul kararı alarak ayrıldı. Seçime gitme nedenleri sonra anlaşılıyordu: Hasan Doğan (Başbakan'ın aile dostu) İsviçre skandalında ismi çok yıpranan Davut Dişli'yi (Başbakan'ın yakını) başkanvekilliğine öneriyor. Bıçakcı kabul etmiyor, ipler kopuyor. Ardından 19-20 Ocak'taki Genel Kurul'da seçilecek başkan için kulisler başlıyor. A.Gücü Başkanı Cemal Aydın, SABAH'a verdiği demeçte başkan adayı olduğunu ilan ediyor. SABAH ertesi gün "Bu işi herkesten iyi yaparım" başlığıyla Ata Aksu'nun röportajını yayınlıyor. Bir başka başkan adayı Mehmet Ali Yılmaz da projelerini yine SABAH'a anlatıyor. "Federasyon Başkanları üniversite mezunu olmalıdır" şartıyla önü kesilen Haluk Ulusoy, ocak ayının sonundaki bu seçim kararı için "Doğru ama zamansız alınmış bir karar" yorumunu yapıyor. Herkesin "Ondan iyisi olmaz" dediği Şenes Erzik, "Tek aday olursam varım" diyor. Ayhan Bermek ilk gazete röportajını verdiği SABAH'a "Hayatımın üzerine yemin ederim ki adaleti sağlayacağım" ifadesini kullanıyordu.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Tüm spor kamuoyu Ayhan Bermek'in hem fikirlerinin etkinliği hem de Hasan Doğan üzerinden siyaset desteğiyle başkan olacağına kesin gözüyle bakarken, Anayasa Mahkemesi, Ulusoy'un önünü kesen yasayı "İptal" ediyor. Ertesi gün SABAH, bu kez Şenes Erzik'e mikrofon tutuyor: "Top kulüplerde. Onlar isterse aday olurum" mesajını iletiyor. Hasan Doğan da "Kulüpler Birliği'nden çıkan karara uyacağım" deyince gözler Fenerbahçe dışındaki 17 kulüpten oluşan Kulüpler Birliği'nin karar toplantısına çevriliyor. "Hasan Doğan ile birlikte olursa Ayhan Bermek kabul görür" diye düşünen siyaset yanılıyor. Birlik Başkanı Özhan Canaydın, Ulusoy'u desteklediklerini açıklıyor. 8 kulübün Ulusoy'un ismini verdiği, 8 kulübün isim zikretmediği ve 1 kulübün de çekimser kaldığı belli oluyor. Devlet Bakanı M. Ali Şahin tarafsız olduklarını ve kulüplerin kararına saygılı olduklarını belirtiyor.

VE GÖKÇEK BOMBASI PATLIYOR
Kulüpler Birliği toplantısında Ankaraspor Onursal Başkanı Melih Gökçek, "Ben Başbakan'a Hasan Doğan'dan daha yakınım. Başbakan Bermek'i işaret etse bunu ben bilirim" diyor. Bu haber ertesi gün SABAH'ın manşetine çıkınca siyaset sahnesi karışıyor. Aynı gün Mehmet Ali Şahin, CNN Türk'te "Kulüpler Birliği'ne kızgınım. Ulusoy aklansın gelsin" açıklamasını yapıyor. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Ulusoy adaylığını açıklamıyor ve "Son bir adım kaldı onu bekliyorum" diyor. Beklediği adım geçtiğimiz Cumartesi sabaha karşı saat 03:00'te geliyor. O saate kadar Melih Gökçek (AK Partili), Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki (AK Partili), Hasan Doğan (Başbakan'ın yakını) ve Murat Aksu (AK Partili İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun oğlu, BJK 2. Başkanı) Başbakan'la bir araya geliyor. Erzik'in bir türlü aday olmadığını, kulüplerin de Bermek'i istemediklerini belirten heyete Başbakan'ın cevabı, "Ne yaparsanız yapın. Zaten bu işi elinize yüzünüze bulaştırdınız. Bir daha kapımı çalmayın" oluyor. Bu 'fırça' Ulusoy'a icazet olarak algılanınca, cumartesi 11:00'de Ulusoy adaylığını açıklıyor. SABAH bu gizli toplantıyı Sabah karşı 03:00'te Ulusoy başkan oldu" manşetiyle veriyor. Ulusoycu kulüpler rahatlıyor.

BERMEK'E NASIL DÖNÜLDÜ?
Bu manşet Ankara'yı bir kez daha karıştırıyor. Melih Gökçek, Başbakan'a ulaşamayınca, akşam saatlerinde TGRT'ye çıkıp "Başbakan'a rağmen iş yapmam" diyor. Erdoğan'dan "Hep tarafsızız dediniz. Millet yanlış anladı" 'uyarısını' alan Mehmet Ali Şahin ise "Ulusoy aklanmadan aday olamaz. Aksi halde gereğini yaparım" diyor. Pazartesi sabaha karşı Başbakan bu kez Hasan Doğan'ı evinde ziyaret edip "Ulusoy'u istemiyorum. Bu işi temizleyin. Bermek'i destekleyin" talimatını veriyor. O saatten bu haberin yazıldığı dakikaya kadar yoğun telefon trafiği 8-9 kulübün fikirlerini değiştirip birden "Bermek'i destekliyoruz" demesine yol açıyor. Tüm bu kulüplerin AK Partili belediyelere mensup ya da AK Partili Bakanların takımları olması dikkat çekiyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?
İbre Ayhan Bermek lehine dönmeye başladı. Ancak oy pazarlıkları da bitmiyor. Örneğin 5 oyu olan ve Ulusoy'u destekleyeceğini belirtip Bermek'e dönen bir kulüp, Ulusoy'u arayıp "Bermek'e oy vereceğimi beyan etmek zorundayım. Ama 5 oyumun 3'ü senin" diyor. Denizli ile G.Antep ise "3'er delegemiz Bermek'e oy verecek; 2'si Ulusoy'a" açıklamasını yapıyor. Cumaya kadar nelerin değişeceğini şimdiden kestirmek güç. Siyaset, temiz futbol için hakikaten tertemiz bir isim olan Ayhan Bermek'i istiyor olabilir. Bu amaçla belki seçimlerin ertelenmesi bile gündeme gelebilir. Ama bunca yaşanandan sonra Türk futbolu için 'özerktir' denilebilir mi?

MEHMET ALİ ŞAHİN
Spor Bakanı Mehmet Ali Şahin, önce "Tarafsızız" dedi. Sonra "Kulüplere olan kızgınlığını dile getirdi. Şimdi 'Ulusoy aklansın' diyor...

MELİH GÖKÇEK
"Başbakan'a daha yakınım. Kendisi Bermek'i işaret etmiyor" dedi. Söylediğine pişman oldu. Ulusoycuydu. Şimdi Bermekçi.

HASAN DOĞAN
Başbakan'ın aile dostu. "Kulüpler Birliği ne derse o" dedi. Kulüpler 'Ulusoy' deyince çekilme kararı aldı. Şimdi Bermek'in listesine girecek.

MEHMET ÖZHASEKİ
Süper Lig'de 2 takımı olan Kayseri'nin Belediye Başkanı. Başbakan'ın İstanbul ziyaretlerinde hep vardı. Gelişmeleri 'yukarıya' aktarıyor.

MURAT AKSU
BJK 2. Başkanı. Kulübü sonuna kadar Ulusoycu. Kendisi önce ortadaydı, şimdi Bermek tarafında. Kulislerin en önemli isimlerinden biri.

HALUK ULUSOY
Hep 'Futbolun kirli dönemi' diye anılan 7.5 yıllık dönemi kulüplerin şikayetiyle bitti. Kulüpler yine onu istedi. Şimdi siyaset onu istemiyor.

AYHAN BERMEK
Erzik'ten aldığı destekle aday olduğunu açıkladı. Bir tek kulüp bile ismini vermese de yılmadı. Şimdi siyasi konjonktür lehine gelişiyor.

MEHMET ALİ YILMAZ
Önce "Erzik olursa ben girmem"; Sonra "Ulusoy'un lehine çekilirim" dedi. Fakat adaylığını sürdürdü. Dün ise U dönüşü yaparak çekildi.

LEVENT BIÇAKCI
Nasıl bir denge ve konsensüs adamı olduğu şimdi anlaşılıyor. Seçim kararı aldıranlar 'Seçimi iptal et' baskısı da yaptılar.

NURİ ALBAYRAK
Trabzon başkanı, önce Yılmaz'a sonra Ulusoy'a destek kararı aldı. Şimdi Haluk Ulusoy da Ayhan Bermek de kulübün 7 oyundan emin değil.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Ulusoy çekilsin!
 Bir garip işler
 Ödeme yoksa başarı yok!
 İşte yalanın iç yüzü
 R.Carlos'u da alırız başka bir yıldızı da
 İnsan katil olur
 Şölen sürprizli başladı
 James kâbus gördü
 Bul kupayı al parayı
 Kar da yok yarış da
 Gürhan Gürsoy yeniden doğdu!
 Hedef 5'te 5
 Kicker: Cimbom dağılıyor
 Banttan: Ulusoy Naklen: Kararsız
 İpi göğüslemeye artık yakınım
 Futbolun karargahı Ankara'ya taşındı
 Şok sorular!
 Lig öncesi para dopingi
 Zico'yu örnek alıyorum
 Trabzonspor'un yeni golcüsüne özel test
 Halilhodzic sıkıntılı
 Günün içinden
ÖMER ÜRÜNDÜL
Appiah'ı arayacak
Fenerbahçe'nin ligin ikinci...
Çürük raporu alan Ağca askere gitmiyor
Çürük raporu alan Ağca askere gitmiyor
Üst üste çıkan aflardan yararlanarak tahliye olan Abdi İpekçi'nin...
Meriç'ten cesetler akıyor
Meriç'ten cesetler akıyor
Avrupa'ya kaçmak isteyen on binlerce göçmen Meriç Nehri'ne gömülüyor.
2006 'Brook' geçecek
2006 'Brook' geçecek
Ünlü İngiliz model Kelly Brook, kendi adını taşıyan 2006...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu