kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Genç Emekli... Ulu, adliyede yaşadığı sıkıntılar nedeniyle daha emekliliğine 13 yıl olduğu halde hakimliği bıraktı. Şimdi avukat olarak başım dinç diyor.
'Semra Özal'ı kaçırttım'
Ateş Davasından Neden Çekildim?

'Semra Özal'ı kaçırttım'

Kamuoyunda "Civangate" diye bilinen Engin Civan davasının hâkimi Ulu, ısrarla mahkemeye çağırdığı Semra Özal'ın sonunda ABD'ye kaçtığını söyledi 'Semra Özal mahkemeye çağrıldı. Polis getirmedi. Hakkınızda soruşturma açacağım diye sıkıştırınca Özal Amerika'ya kaçtı'.

Azmi Ulu, 30 yıl hakim olarak hizmet vermiş Türk yargısına. Karabük'te mesleğe başladıktan sonra sırasıyla Gökçeada, Trabzon Akçaabat, Sürmene ve İstanbul'da görev yaptığını anlattı bir çırpıda. Uzun yıllar savcılık da yapan Ulu, şimdi avukat olarak yine hukuk sisteminin içinde yer alıyor. Geçmişte "Civangate" olarak nitelendirilen Engin Civan davasına bakan Azmi Ulu, o davayla ilgili olarak Semra Özal'ın mahkemeye çağrılmadığı yönünde eleştirilmişti. Ulu, bu eleştirilere şöyle yanıt verdi: "Tutanaklar ortada. Dosya alınıp bakılabilir. Semra Özal mahkemeye çağrılmıştır. Polise yazı yazılmıştır. Bu söylediklerim resmi belgelerle sabittir. Polis Özal'ı getirmedi. İkinci kez polise yazı yazdım, 'Eğer bu kişiyi getirmezseniz hakkınızda soruşturma açacağım. Her türlü yasal işlemi yapacağım' dedim. Ama benim bu sıkıştırmam üzerine Özal Amerika'ya kaçtı. Eğer öyle sıkıştırmasaydım, Amerika'ya gitmezdi."

'HAKSIZLIK YAPTILAR'
"Bana haksızlık yaptılar bu eleştiriyle" diyen Ulu, şöyle devam etti: "Çünkü Semra Özal gelse de, gelmese de ne diyecekti? Biz öbür tarafa beraat mı verdik? 'O gelmedi sizi beraat mi ettiriyoruz' dedik. Sanık mahkum olmuştur. Kaldı ki onlar dost olan kişiler, daha önce de ifadesi alınmıştı. Gelse de muhtemelen aynı ifadeyi verecekti. Farklı bir ifade verse sonuç değişmeyecekti. Davaya yön verecek olan onun ifadesi değildi. Olay aydınlığa kavuşmuştu. Dava uzun sürecekti. O yüzden dinlemekten vazgeçtik. Kararımızı verdik. Doğru yaptığımıza da inanıyorum. Öyle yapmamız lazımdı." Davada tüm mahkeme salonunu kahkahaya boğan tetikçi Davut Yıldız'ın Engin Civan için 'İsteseydim bu kuş beyinliyi öldürürdüm' sözlerini hatırlattık Ulu'ya. Hep temkinli konuşan Ulu, "Ben kahkaha atmadım, zaten mizaç olarak kahkaha atan bir tip değilim. Kahkaha atmayı da hakimliğe yakıştırmıyorum. Basında büyütülmüş bir söz bu" dedi. Emekliliğine 13 yıl varken, hakimliği bırakan Ulu, erken emeklilik nedenini şöyle açıkladı: "Henüz emeklilik sürem dolmadan, işi bıraktım. Emekli olmama Adliye'den kaynaklanan bazı hoşnutsuzluklar neden oldu. Hoş olmayan tasarruflar vardı, o konuya girmek istemiyorum. Ama yorulmuştum da. Çünkü çok çalışkan bir hakimdim. Onu destekleyen başka şeyler de oldu. Ben Cumartesi Pazar günleri dosyaları eve götürüp inceleyen bir hakimdim. Dosyanın her şeyini bilirdim. Hakim eğer dosyasını bilmiyorsa, çalışmıyorsa onun vereceği kararın sağlıklı olması mümkün değil. Hakim çok çalışmalı. Bunu kabul etmeyen de orada oturmamalı, gitmeli. Ya çalışırsın doğru dürüst hakimlik yaparsın ya da gidersin. Bunun orta yolu olmaz. Ben yoruldum, ayrıldım." Avukat olarak hukuk sisteminin içinde kalan Ulu'nun mesleğine ilişkin yorumları da ilginç oldu:

'ADLİ HATA ÇOK'
*
"Maalesef adli hatalar oluyor. Bildiğim adli hatalar var. İnsan mesleğin içindeyken bunları göremiyor, görmeniz de mümkün değil. Diğer hakimlerin ne yaptığını pek bilmezsiniz. Üç aşağı beş yukarı tüm hakimlerin sizin gibi olduğunu zannediyorsunuz. Ama dışarıda hiç sizinle ilgisi olmayan adamların hakimlik yaptığını görüyorsunuz."

'SUÇSUZLAR CEZAEVİNDE'
*
"Suçsuz yere cezaevine girenler var. Hakimlik yaptığım zaman bu sayının binde 1 olduğunu düşünüyordum. Şimdi bu sayının çok daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bunu tamamen önlemek mümkün değil. Ama çok titiz davranmalıyız."

'KÖTÜ HÂKİMLER VAR'
*
"Vatandaş Adliye'ye güvensin, inansın istiyorum. Bu güven şu an sarsılmış durumda. Adalet havaya benzer. Ancak havasız kalınca havanın değerini anlarız. Adalet de böyledir. Adaletsizliğe maruz kaldığınız zaman onun ne kadar önemli olduğunu anlarız. Allah insanı hakim ile hekime düşürmesin derler. Ben diyorum ki, Allah insanı kötü hakim ile kötü hekime düşürmesin."

'KİŞİLİKLİ HÂKİM GEREK'
*
"Hakimin tarafsızlığı her şeyden önce kendi vicdanında olmalı. Bağımsızlık başkadır, tarafsızlık başkadır. Mesleğe alınırken çok iyi bir seçim yapmak lazım. Yeni yasal düzenlemeler getirmenin yanında hakimlerimizin bilgilerini çok arttırmaları gerektiğini düşünüyorum. Daha kişilikli, kendinden emin, fazla işin altında ezilmeyen hakimler yetişmeli.

Özlem Yılmaz Murat Keklikçi


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kendi zihinlerine uymayanı cezalandırmaya çalışıyorlar
 Bana iftira atıldı
 Tüp bebeğe ikna etti torun hasretini yendi
 Rekorlar profesörü de rekortmenlik yolunda
 Korkunç iddia: Oğlumu hastane sakat bıraktı!..
 Çağın hastalığı: Orthoreksiya
 'Bal' gibi sahteymiş işte!
 Hac dönüşü uçakta öldü
 80 milyon YTL'lik cep telefonu davası
 Yeniden doğuşu kutluyor
 Bebek yapmak kadını daha zeki yapıyor
ÖMER LÜTFİ METE
Sandıkta halk iğfali
Bir toplumu veya bir meslek...
ERDAL ŞAFAK
Aktörler değişirken
Ortadoğu'nun biçimlendiği dönemin...
MEHMET ALTAN
Şişli'de savcılar var mı?
Feriye'deki yemekte kayıtlara...
Şimdi de fener krizi
Rusya ve Ukrayna arasında gaz ve üs kirası krizlerinden sonra üçüncü...
Hapis hayatı bitti başkan seçildi!
Diktatör Pinochet döneminde işkence gördü. Hapis yattı. Demokrasi...
Gitmiyorum
Gitmiyorum
İngiliz Daily Star'da Anelka ile ilgili şu haber çıktı: "Burada vakit...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu