kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kendi zihinlerine uymayanı cezalandırmaya çalışıyorlar
Uslu çocuk olun yoksa haddinizi bildiririz anlayışı
Samsun'da Ankaralı Bir Çocuk Cerrahı

Van'dan sonra sıra Samsun'da

19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Bernay: Zihinlerine uymayanları cezalandırıyorlar. Dün Van, bugün Samsun, yarın Malatya.

Ferit Bernay, SABAH'a konuştu: Bu araştırma değil, suç arama komisyonu. Zamanında aleyhimde yürüyüş düzenleyenlerden biri komisyonun bilirkişisi! Zihinlerine uymayanı cezalandırıyorlar...

ORUÇ ZORLAMASI
Bazı öğretim üyeleri Kuran'a el basıp göreve başlıyor, kampüste öğrencilere oruç ve namaz baskısı yapılıyordu. Birilerinin oyununu bozduk.

Cami var mescit yok
Bernay, "Mescitleri neden kapattınız" sorusuna şu cevabı veriyor: Çünkü kampüs içinde 2 bin kişilik camimiz var...


Kendi zihinlerine uymayanı cezalandırmaya çalışıyorlar

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, hakkında kurulan Meclis Araştırma Komisyonu için, "Araştırma değil suç arama komisyonudur bu" diyor ve ekliyor:"Akıl ile tabular savaşıyor.".

Bugünkü konuğum Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay. Bernay bugün yönetimi hakkında kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na ifade verecek. (Bernay, röportajdan sonra yaptığı yazılı açıklamada akademik programı nedeniyle toplantıya katılamayacağını bildirdi.) Suçu mu? Keyfi yönetim, kadrolaşma ve yolsuzluk. Yani iddialar son derece ciddi. Bernay, "Van'dan sonra sıra Samsun'da" diyor konuşmaya başlarken. "Ama bizim iki büyük farkımız var, birincisi Samsunlu üniversitesine sahip çıkıyor, ikincisi ise Kemal Gürüz döneminde öylesine çok soruşturmadan, denetlemeden geçtik ki hakkımızda yanlış bir şey bulmaları, açık yakalamaları falan mümkün değil." Bir süre durup ardından ekliyor "Ama amaç düzgün iş yapmak değil. Amaç kendi zihniyetlerinden olmayanı cezalandırmak. O yüzden bakın sırada Malatya var. Bir sonraki hedef ise Erzurum."

19 Mayıs Üniversitesi'nin
özelliği nedir? Niye ikinci Van olayı deniliyor?
-Samsun öncelikle Türkiye'nin sembol kentlerinden bir tanesi. Bu şehir her zaman siyasi kadroların hedefi olmuştur. 1990'lı yıllardan itibaren ise bazı huzursuzluklar yaşandı burada. Kelimeleri dikkatli seçmeye çalışıyorum bir taraftan da buradaki tabloyu anlatmak istiyorum. Burada bazı kesimler öğrencilere oruç tut namaz kıl baskısı yapıyor, baş kaldıranlara şiddet uyguluyor, dövüyorlardı. Muhafazakar siyasi bir baskıdan söz ediyorum. O dönemlerde her cuma günü üniversite boş, işlem durur vaziyette.

Kuran'a el basarak göreve başlayan öğretim üyeleri varmış.
-Eh, işte bunlara şahit olduk biz. O zamanlar öğretim üyesiydim. Kampüsün her tarafında sarıklılar, cüppeliler dolaşıyordu. Bunlar basına da yansıdı zaten. Aynı kıyafetler lojmanlarda da vardı. Şöyle toparlayayım, dini değer yargılarının fazlaca hissedildiği bir dönem yaşadık biz burada. Ve neticede ben 2000 yılında seçimden ikinci olarak sunulmama rağmen rektör atandım.

Nasıl tepkilerle karşılandınız?
-Görev başladığımda bazı dekanlar gelip "Seni burada yaşatmayız" dediler. Burada çalıştırılmayacağımı, engelleneceğimi yüzüme karşı ifade ettiler. Sonra aleyhime yürüyüş düzenlendi. Şimdi o yürüyüşe katılan kişi komisyonun bilirkişisi, aleyhime demeç veren ise komisyon başkanı. Trajikomik tabii.

Hangi konu için bilirkişilik yapıyor?
-Kendisi Tokat'tan getirildi. Personel işlerinden anlıyor diye. Yani koskoca Ankara'da personel işlerinden anlayan başka bilirkişi bulamadılar. Neyse. Başa dönersek, biz işe koyulduk. Üniversiteyi olması gerektiği gibi yönetmeye başladık. Yani birilerinin oyununu bozduk. Üniversiteye çağdaşlık getirdik. "Öğrencimizin burnu kanayacak olursa gerekeni yaparız" dedik.

Yaşatmayız diyenler ne oldu?
-Bu ekipler Kemal Gürüz'e kadar ulaşıp, kadroların onaylanmasını engellemeye çalıştılar. Amaç üniversite başarısız olsun. Mevcut muhafazakar tablo değişmesin istediler tabii. Amaçlarına da ulaştılar aslında. O zaman biz fazladan bir çok denetleme geçirdik. İki yıl boyunca kadro alamadık. Düşünebiliyor musunuz?

Gürüz'e sormadınız mı "Niye kadro verilmiyor" diye?
-Sordum. Elindeki yetkiyi bu şekilde kullandı o zaman. Bence yanıltılmıştı. Sonra kendisi de anladı hatasını ve hatta özür diledi, "Yanlış yaptım" dedi. Biz de yolumuza devam ettik. Bakın ben şuna inanıyorum, eğer insanlar kendi akademik güçlerine, bilimsel kimliklerine güvenemiyorsa başka kimliğe, elbiselere ihtiyaç duyarlar. Bu elbiseler zaman zaman siyasi, bazen de tarikat elbiseleri olabilir. Hedef üniversiteyi ele geçirmekti, biz buna izin vermedik. Türkiye'de üniversitelerde yaşanan tartışmalar inanın akıl ve bilimle bir takım tabuların mücadelesidir.

Peki gelelim Meclis Araştırma
Komisyonu'na. Madem ortada hiçbir suç yok, neden kuruldu?
-Üç suçlama var. Biri keyfi yönetim ikincisi kadrolaşma, üçüncüsü ise yolsuzluk. Ne bulabildiler bugüne kadar? Hiçbir şey. Öylesine bulamadılar ki Türkiye'de bir ilk daha gerçekleştirdiler. Sayıştay'a verilen belgede şöyle diyor. "2001 yılından itibaren katma, döner sermaye ve sosyal hizmetler bütçesi hesaplarının incelenmesi ve denetlenmesi..." Ama belgede "re'sen" diye yazıyor. Yani bütün bunlara bir bakın, tesadüfen bir şey bulursanız ne ala. Sayıştay kararıyla suç arama işlemi yani. Zaten bütün üniversite işi gücü bıraktık, fotokopi çekiyoruz. Yüzlerce milyar kağıt masrafı. İşgücünü katmıyorum.

Hangi belgeleri istediler sizden?

-O daha da komik. Üniversitede çalışan bütün kişilerin mezuniyet diplomaları örnekleri, akademik yükseltme jüri raporları. Yani 25 yıl önce girdiğim doçentlik sınavının raporunu istiyorlar. Sağlık, kültür daire başkanlığının 5 yıllık tüm alışveriş dökümleri. Halı sahada kimler oynadı. Kendi rektörlük binamı verdim, anaokulu yaptırdım, lojmana taşındım. Şimdi soruyorlar "Niye anaokulu yaptırdınız masrafları nedir?" diye. İyi mi? Bunlar aklıma ilk gelenler.

BAŞBAKAN'I YANILTTILAR
Bütün bunların arkasında kim var?
-Bakın, Öğretim üyelerinden bir grup OMİDER diye bir dernek açtı. Hatta biz başvurup ismimizin patentini aldık. Bu dernekteki arkadaşlar sabah akşam çalışıp bizim aleyhimize raporlar yazıyorlar. 100 kişilik bir dernekten bahsediyorum. Hatta derneğin açılışını o zamanki Refah ve MHP milletvekilleriyle birlikte yaptılar. Şimdi o milletvekillerinin bazıları AKP'den vekil oldular. Bilmem tabloyu yeterince açıklayabiliyor muyum?

Başbakan hakkınızda "80 bilim adamını atmışlar" diye açıklama yaptı.
-İş oraya kadar gitti. Ne yazıktır ki Başbakan'ı bile yanılttılar. Çünkü bizim bilim adamı alma ya da atma yetkimiz yok. Bunu YÖK yapar. Başbakan'a söylenen doktorası bitmiş araştırma görevlileri mevzusu. Üstelik o konuşmayı yaptığında sadece 53 tanesinin ilişiği kesilmişti. Bu karar da zaten YÖK'ün. Hacettepe ve ODTÜ rektörleri çıkıp açıklama yaptı "Biz yıllardan beri yapıyoruz" diye.

Ya hakkınızdaki akraba kadrolaşması iddiaları?
-Komik. Hani sanırsınız bütün üniversitelerde istatistiksel bir araştırma yapılmış da bizimkindeki akrabalık oranı fazla bulunmuş, yok öyle bir şey. Örneğin teyzesinin oğluna fayda sağladığı iddia edilen Üniversite Vakfı Başkanı Türkay Yalın'- ın teyzesi bile yok. Düşünün artık. İsmimizi tescil ettirdik diye bir milletvekili çıkıp "Bar, pavyon açıyorlar" diye mecliste konuşma yaptı. Bu nasıl bir anlayış! Yasaya göre, tam tersi, o isimle bar pavyon yapılmasın diye altına eklenen maddeleri tamamen yanlış anlayarak okumak... Acınası. Bir komik iddia daha var. "Sanatçı getiriyor, kamu kaynaklarını amaç dışı kullanıyor" diyorlar. Biz burada festivaller düzenliyor ve tabii ki konser vermeleri için sanatçıları getirtiyoruz. Üniversitelerin bir görevi de sosyo kültürel etkinlikler düzenlemektir. Biz buradaki 20 bin öğrencimizi düşünmek zorundayız, biz Anadolu üniversitesiyiz.

Yani ortada bir cadı avı var galiba...
-Eh biraz öyle. Doğrudur.

MECLİS CAMİSİ MODELİ
Peki bölümlerdeki mescitleri kapattığınız doğru mu?
-Doğru. 2 bin kişilik bir camimiz varken mescitlere niye ihtiyaç duyalım ki? Yönetim olarak böyle bir karar aldık. Fiziki hacimleri bilime kazandırdık. Bir tek hastane içindekine dokunmadık çünkü insanların oradakine ihtiyacı var. Hatta oranın imamı bile mevcut.


Üniversite camisine dışardan kimseyi almıyormuşsunuz.

-30 bin kişilik bir şehiriz biz burada. 20 bin öğrencimiz var. Bu nizamiyeden girme hakkı olan herkes camiyi kullanabilir. Öğrenci refakatçisi dahil. Ama güvenlik şeridinden geçme hakkına sahip olmayanın bu camide işi ne? Ankara'da meclisteki camiye herkes girebiliyor mu yani? Ankara halkına açık mı o cami? Hayır. Meclisin yaptığı aynı güvenlik uygulamasını ben de üniversitem için yapıyorum. Zaten normal bir kişi şehir merkezine 17 kilometre uzakta olan bir camiye namaz kılmaya gelmez. Kendisine yakın olanı tercih eder.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Semra Özal'ı kaçırttım'
 Bana iftira atıldı
 Tüp bebeğe ikna etti torun hasretini yendi
 Rekorlar profesörü de rekortmenlik yolunda
 Korkunç iddia: Oğlumu hastane sakat bıraktı!..
 Çağın hastalığı: Orthoreksiya
 'Bal' gibi sahteymiş işte!
 Hac dönüşü uçakta öldü
 80 milyon YTL'lik cep telefonu davası
 Yeniden doğuşu kutluyor
 Bebek yapmak kadını daha zeki yapıyor
ÖMER LÜTFİ METE
Sandıkta halk iğfali
Bir toplumu veya bir meslek...
ERDAL ŞAFAK
Aktörler değişirken
Ortadoğu'nun biçimlendiği dönemin...
MEHMET ALTAN
Şişli'de savcılar var mı?
Feriye'deki yemekte kayıtlara...
Şimdi de fener krizi
Rusya ve Ukrayna arasında gaz ve üs kirası krizlerinden sonra üçüncü...
Hapis hayatı bitti başkan seçildi!
Diktatör Pinochet döneminde işkence gördü. Hapis yattı. Demokrasi...
Gitmiyorum
Gitmiyorum
İngiliz Daily Star'da Anelka ile ilgili şu haber çıktı: "Burada vakit...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu