kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İtalya'dan Ağca'ya koruma önerisi
Cezaevinden bugün çıkıyor
'İpekçi cinayetini bana itiraf etmişti'

'Sniper' koruması

Ve o gün geldi. Ağca tahliye oluyor Askerlik Şubesi'ne götürülecek olan Ağca'yı keskin nişancılar koruyacak.

Dünyanın gözü bugün İstanbul Kartal'da. Mehmet Ali Ağca, 6 yıldır tek başına tutulduğu cezaevinden çıkıyor... Askeri araçla tahliye edilip Pendik Askerlik Şubesi'ne götürülecek olan Ağca için sıkı güvenlik önlemleri alındı; keskin nişancılar işbaşında... İtalya da, Ağca'ya, Papa suikasti ile ilgili gerçekleri anlatması karşılığında devlet koruması önerdi.

İtalya'dan Ağca'ya koruma önerisi

İtalya, Papa İkinci Jean Paul'e yönelik suikast girişimiyle ilgili tüm gerçekleri anlatması karşılığında Ağca'ya devlet koruması önerdi.

İtalya'da parlamento bünyesindeki soruşturma komisyonlarından biri olan Mitrokhin Komisyonu'nun Başkanı Paolo Guzzanti, Mehmet Ali Ağca'ya koruma önerdi. Guzzanti, 13 Mayıs 1981'de Papa İkinci Jean Paul'e yönelik suikast girişimiyle ilgili tüm gerçekleri anlatması karşılığında Ağca'nın İtalyan hükümetinin koruması altına alınabileceğini söyledi. Guzzanti, yaptığı açıklamada, Ağca'nın İtalya'dayken kendisine yazdığı bir mektuba atıfta bulunarak, "Ağca gerçekleri anlatsın, İtalya devletinden koruma garantisi vereyim'' dedi.

'RESMİ ÇAĞRI YAPTI'
Eski Doğu Bloku ülkelerinin gizli servislerinin İtalya'daki faaliyetlerini ve işbirlikçilerini araştırma ve soruşturma amacıyla 7 Mayıs 2002'de oluşturulan Mitrokhin Komisyonu'nun Başkanı Guzzanti, Ağca'yı serbest kaldıktan sonra kendilerine her şeyi anlatmaya çağırarak şöyle konuştu: "Ağca'yı Mitrokhin Komisyonu'na ifade vermeye ve bana cezaevindeyken gönderdiği mektupta verdiği sözü tutarak gerçeğe vefa borcunu ödemeye çağırıyorum. Mektupta, Emanuela Orlandi'nin hayatta olduğunu ve onun bulunduğu yeri bildiğini söylüyordu. Bana verdiği sözü tutsun, ben de ona İtalyan devletinden koruma garantisi veriyorum. Bu resmi bir çağrıdır.''

'PEŞİNİ BIRAKMAZLAR'
Guzzanti, tahliye sonrasında Ağca'nın hayatının tehlikede olacağını ileri sürerek, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: "Ağca serbest kalmak üzere ama onun hayatı bıçak sırtında. Zira (Papa'ya) suikast girişimi olayındaki azmettiriciler ve işbirlikçiler, aradan geçen çeyrek yüzyıllık zamana karşın, dün olduğu gibi bugün de gerçeğin öğrenilmesiniKAPI ÖNÜNDE BEKLENİYOR Emniyet güçleri Kartal H Tipi Kapalı Cezaevi önünde önlem alırken, çok sayıda medya mensubu da canlı yayın araçlarıyla bekliyor.engellemekte kararlılar.'' Ağca'nın tehditler nedeniyle gerçekleri dile getirememiş olduğunu belirten Guzzanti, "Ağca, profesyonel ve kiralık bir katil olarak kendisini kimin kullandığını öteden beri biliyor. Ağca, akli melekeleri mükemmel, soğukkanlı ve akıllı bir insan. Ancak Roma'da cezaevindeyken hâkim kılığında kendisini sorgulayan Bulgar ajanlarından tehdit almasının ardından, kasten deliymiş gibi rol yapmak zorunda kaldı. O ajanlar Ağca'yı ifadelerini değiştirmemesi durumunda ortadan kaldırmakla tehdit etmişlerdi. Emanuela Orlandi bu amaçla kaçırılmıştı. Orlandi ile takas edecekleri Ağca'yı ortadan kaldırmayı planlıyorlardı'' dedi.

ESKİ DEFTERLERİ AÇTI
Guzzanti, komisyon olarak yaptıkları araştırmalar neticesinde, 1981'de Papa'yı hedef alan suikastin ardında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin bulunduğunu ortaya koyabilecek konuma geldiklerini ileri sürerek, "Suikast girişimi Sovyetler Birliği'nin işiydi'' diye konuştu. Guzzanti, komisyonun ulaştığı sonucu ise şu sözlerle özetledi: "Pek çok ipucu ve tanıklıktan hareketle bugün, o dönemde Papa'ya yönelik suikastin mimarının KGB olmadığını söyleyebiliriz. KGB sadece belirli bir rol oynamıştır. Eylemin asıl planlayıcılığını ise Leonid Brejnev'in talebine istinaden Savunma Bakanı Mareşal Zhivkov'un bizzat emir vermesi üzerine Sovyet Askeri Haberalma Teşkilatı GRU yapmıştır. KGB bilahare eyleme lojistik destek sağlarken, Doğu Almanya'nın gizli servisi STASİ ise suikast girişimi sonrasında delillerin karartılması ve Batı basınında dezenformasyon faaliyetini üstlenmiştir''

AA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Susurluk kamyonu bana çarptı'
 Virüs var, belirtiler hafif!
 Türkiye'ye yönelik seyahat yasağı yok
 Ölüm tipi olup yağdı onlar teslim olmadı
 Mehmetçik kurtardı
 Mersin gümrüğünde çay kaçakçılığı
 Bodrum'da bayram güneşi
 Bir başkadır, sınırda bayramlaşma telaşı
 Pakistan Türk'tür!..
ÖMER LÜTFİ METE
Ağca'nın can güvenliği (?!)
Mehmet Ali Ağca bir kere...
ERDAL ŞAFAK
Fırat'ın koyunları
Meclis kuşkusuz bayramdan sonra kuş...
ALİ KIRCA
Panik!
Medyanın içinden ve dışından birileri şu...
İran için karar günü
Nükleer tesislerdeki mühürleri söktü, 2 yıl sonra çalışmalara yeniden...
Yakalanan Türk için Dışişleri devrede
İspanya'daki terör baskınının yankıları, yakalanan 20 kişinin...
Ayrılacağım... Seni bırakmam
Ayrılacağım... Seni bırakmam
Yakın çevresine F.Bahçe'yi bırakacağını fısıldayan Daum'u başkan Aziz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu