kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
12 Ocakta Tahliye... 2000 yılında Türkiyeye iade edilen ve gasp suçundan cezaevinde bulunan Ağcanın 12 Ocakta tahliye edilmesi bekleniyor.
27 yıllık sır küpü tahliye oluyor
"Artık Ağca'nın hayatı tehlikede"
'Deccal ve Vatikan' filminde rol alacak
Avukat Kazan'dan tahliyeye itiraz

27 yıllık sır küpü tahliye oluyor

Abdi İpekçi cinayeti hükümlüsü Mehmet Ali Ağca 1981'de Vatikan'da Papa İkinci Jean Paul'u vurdu. Müebbet hapse mahkûm oldu. Saldırının nedeni ve kimler tarafından yönlendirildiği bugüne kadar bir sır olarak kaldı.

Türkiye, Mehmet Ali Ağca ismini 1979'da Nişantaşı'nda, dünya, 1981'de Vatikan'da patlayan silah sesleriyle duydu. Af yasaları hep O'na işledi. Önce Turgut Özal, ardından Papa ve son olarak da Rahşan Ecevit aflarından yararlandı. Bu yasalar Mehmet Ali Ağca'nın cezalarından hep 10'ar yıl götürdü. Ağca, 2000 yılında Türkiye'ye geldikten sonra bu kez Yeni TCK onun lehine işledi. "Pek yakında" aramızda katılacak olan Mehmet Ali Ağca, 1979'un 1 Şubat'ında Nişantaşı'nda gazeteci Abdi İpekçi suikasti ile adını duyurdu. 4.5 ay sonra yakalanan Ağca, ifadesinde tek başına olmadığını söyledi ve kendisi gibi ülkücü olan Oral Çelik ile Mehmet Şener gibi isimlerini verdi.

CEZAEVİNDEN FİRAR
Ağca, Maltepe Askeri Cezaevi'ne gönderildi, ancak burada çok fazla kalmadı. Daha sonra mahkeme dosyalarına giren ifadelereYıl 1979 Ağca 1979 yılında gazeteci Abdi İpekçi cinayetine karıştı.göre Oral Çelik ve Kasım 1996'daki Susurluk Kazası'nda bir polis şefiyle aynı araçta ölen Abdullah Çatlı'nın da içinde bulunduğu bir grup tarafından cezaevinden kaçırıldı. Ağca cezaevinden kaçırıldıktan sonra bir süre Çatlı'nın evinde saklandı. Sonradan ortaya atılan iddialara göre Ağca, Çatlı'nın evine peruk takarak girip çıkıyordu. Çatlı'nın "misafir"i çok kalmadı. Bir iddiaya göre Iğdır'dan İran'a geçti, sonra soluğu Bulgaristan'da aldı. Bir başka iddiaya göre de şimdilerle rüşvet operasyonlarının düzenlendiği Kapıkule'de Bulgar polisine 75 bin Mark rüşvet vererek Bulgaristan'a geçti. Abdullah Çatlı'nın ve kardeşi Zeki Çatlı'nın gayretleriyle çıkarılan sahte pasaportlar Ağca'yı Avrupa'da özgürleştirmişti. Avusturya İspanya arasında gidip geliyordu. 1981'de de "önemli bir iş" için Vatikan'a gitti. Avrupa'da dolaşırken 28 Nisan 1980'de İpekçi cinayeti nedeniyle hakkındaYıl 1981 2 yıl sonra Ağcanın silahından çıkan kurşunlar Papaya yöneldi.kalem kırıldı; idama mahkum oldu.

PAPA'YI VURDU
Ağca'nın elindeki silah ikinci keze 1981 Mayıs'ında Vatikan'da, St. Peter Meydanı'nda patladı. Papa 2'nci Jean Paul vuruldu, elinden ve karnından yaralandı. Ağca bu kez kaçamadı, olay yerinde yakalandı. Ağca'nın işi zordu. Çünkü soruşturma İpekçi soruşturması gibi ulusal düzeyde kalmadı. İşin içine ASALA girdi, ülkelere suçlamalarda bulunuldu. Bir taraftan Vatikan, bir taraftan da itham altındaki Bulgaristan olayın çözülmesi için çalışıyordu. Ağca da "savunma ufku"nu genişletmişti. Sorgu sırasında "Ben İsa mesihim" deyiverdi. Tam 128 kez ifadesi alındı. İtalya'daki Ancona Cezaevi'nde kalıyordu.Yargılanması 5 yıl sürdü. 1986'da ömürboyu hapse mahkum edildi. Papa, kendisini vuran genci, ziyarete gitti. Papa 2. Jean Paul'ün karşısında, elini öpen, saçları beyazlamış bir kişi duruyordu.

PAPA AFFI
PapaYıl 1986 22 Temmuzda yargılandı ve müebbet hapse çarptırıldı.bu ziyaretle Ağca'yı affedeceğinin ilk sinyallerini vermişti ama yasal olarak böyle bir yetkisi yoktu. Kilise 13 Mayıs 2000'de yani suikast girişiminden 19 yıl sonra, "bu iş Fatima'nın 3'üncü sırrıdır" açıklamasını yapıyordu. Rivayete göre, Hazreti Meryem, çobanlık yapan üç çocuğa, üç sır vermişti. Bunlardan biri de Papa'nın vurulmasıydı. Bu sırra göre, beyaz giysili bir piskopos yere düşecekti. Bu Papa'ydı. Vatikan'dan böyle açıklama yapılınca İtalyan hükümetine de Ağca'yı affetmek düştü.

İKİNCİ AF
Artık Ağca'nın çok özlediği pilavı yiyebileceği Türkiye'ye dönmesi için bir engel kalmamıştı, idam gibi bir tehlike yoktu. Çünkü 1991'deki, "Turgut Özal affı" olarak bilinen Terörle Mücadele Yasası tüm idam cezalarının 10 yıl hapis cezası olarak çekileceğini söylüyordu. Ağca, İtalya'daki cezası affedilip tamamlanmış sayıldıktan sonraYıl 2000 Affedilen Ağca Türkiyede de yargılandı ve gasptan ceza aldı.2000'de Türkiye'ye geldi ve Kartal Cezaevi'ne konuldu. Artık sadece 10 yıl cezası kalmıştı. Üstelik bu cezasının bir kısmını da daha önce tutuklulukta geçirdiği süre eritiyordu.

7 YILA İNDİ
Ağca'yı, Türkiye'de belki İpekçi cinayeti kadar önemsemediği bir başka dava daha bekliyordu. Silahlı gasp. 36 yılla yargılandı ama suçu, Özal affı öncesinde işlendiği için düşüyordu. Üstüne bir de "Cumhuriyetin 75'inci yılı münasebetiyle" çıkarılan ve Rahşan Ecevit affı olarak bilinen yasanın "şefkati" de eklendi ve cezaevinde kalması gereken süre düştükçe düştü. Bir de Haziran 2005'te, yeni TCK yürürlüğe girdi ve bu düzenlemelere göre, Ağca'nın cezaevinde kalması gereken süre 7 yıl 2 aya kadar indi. Ağca da bu süreyi neredeyse tamamladı. Önümüzdeki günlerde aramızda olacak.

Ersan Atar


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İstanbul'da karantina
 Etleri yağsız pişirip sebzeyle yiyin
 PKK bombacısı 'Şaka'
 'Vatikan kurda kuşa yem etmez'
 'Tıbbı tercih etmem bir hataymış'
 Artık onlar da hacı oldu
 Acılardan doğan 'isim kardeşliği'
 Sarıkız'a veda etmek zor geldi
 Eski müdür Tapu Kadastro'yu bastı
 Depremzedeyi 'din dışı' ilan eden hoca, lüks villa almış
 Kaçırılan polisin ailesi iki bayramdır bekliyor
YILMAZ ÖZDİL
Seni leylekler getirdi yavrum...
Salgın geliyorum diye...
UMUR TALU
Cennet de bizim cehennem de!
Dipsiz Kuyu dün,...
FATİH ALTAYLI
Harakiri gerekmez istifa edin
Kuş gribi yayılıyor.
ERDAL ŞAFAK
Çilli Horoz'a veda
Sağlık Bakanı Akdağ'ın "Kümes...
ÖMER LÜTFİ METE
Bayram yapıyormuş gibi
Bugün eğer kar yağmışsa çocuklar...
'Sessizliği seviyorum'
1980'lerin başında Türkiye'ye geldiğimde Kurban Bayramı'nın ilk günü...
ABD'yi astro-terörist korkusu sardı
Teröre karşı savaşını havada, karada, denizde sürdüren ABD, bu...
Öp Cordoba'nın elini
Öp Cordoba'nın elini
Beşiktaş Efes Cup 5'in finalinde G.Saray'ı penaltılarla devirdi.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu