kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
  » Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Stres bir gün uyurken ip üstünde yürümenize yol açabilir
Gece kuru kalınca çocuğu ödüllendirin
Yemek yemekte sınır tanımıyorlar
Diş gıcırdatma stresten oluyor
Jet lag nedir?

Stres bir gün uyurken ip üstünde yürümenize yol açabilir

Eğer stresliyseniz beyniniz tamamen uyanması gerekirken sadece uyanıklık reaksiyonu verir, uyanamaz. Uzmanlara göre o an beyin, yarı uyanık-yarı uykudadır ve uyurgezersinizdir. Uyanıkken bile yapılamayacak hareketler bu sırada yapılabilir. Örneğin ince bir duvar üzerinde yürünür

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Uyku Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Hakan Kaynak, uykusuzlukla ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.

Uyurgezerlik tehlikeli midir, tedavi edilebilir mi?
Uyurgezerler, gecenin genellikle ilk yarısında uyuduktan yaklaşık 1-2 saat sonra kalkıp dolaşmalaya başlar. Bazı hastalarda uykuda dolaşma her gece olduğu halde, bazılarında daha çok stresli günlerin ardından veya uykusuz kalındığında ortaya çıkar. Hastalar dolaşırken uyanıkmış gibi davranırlar. Bu sırada odadan çıkabilir, merdivenleri inip dışarı çıkabilirler. Diğer bir açıdan bakıldığında bu hastalar uykuda gibilerdir, sorulan soruları cevapsız bırakırlar, anlamsız hareketler yaparlar. Uyandırılmazsa kendi başlarına yataklarına döner, uyumaya devam edebilir, sabah hiçbir şey hatırlamazlar. Hasta uyurgezerlik sırasında yarı uykulu ve yarı uyanık olur. Olay zannedildiği gibi rüyaların görüldüğü dönemde olmaz, derin-yavaş uyku denen, uykunun en derin döneminde gerçekleşir. Bu sırada beynin uyanması gerekirken, uyanıklık, yalnızca uyanıklık reaksiyonu düzeyinde kalır. Bazı uzmanlar bu durumu 'beynin yarısı uyurken diğer yarısı uyanık' diye tarif eder. Hastalar psikolojik etkilerden uzak olduğu için uyanık insanların bile yapamacağı hareketleri yapabilirler. Örneğin ince bir duvar üzerinde yürüyebilirler.

UYKULU TEHLİKEYİ DURDURUN
Uyurgezerlik çocuk yürümeye başladığı andan itibaren her dönemde olabilir. Ancak, en sık görüldüğü yaş dilimi 8-12 yaş arasındadır. İleri yaşlarda hâlâ devam eden vakalarda olay daha sık, uzun ve tehlikeli tekrarlar gösterir ki tedaviye asıl ihtiyacı olanlar bunlardır. Uyurgezerliğin tedavisi; başlangıçta hastayı izlemek ve çevrede tehlike yaratacak etkenleri uzaklaştırmak biçiminde olmalıdır. Bu amaçla pencereleri kilitlemek, tehlikeli olabilecek malzemeleri odadan çıkartmak gerekir. Hastanın uykusuz kalması engellenmelidir. Psikolojik olarak onu zorlayan olaylar uzaklaştırılmalı böylece uyurgezerliğin tekrarı durdurulmalı. Olay bir kez bittiğinde gecede ikinci bir kez tekrarlama ihtimali az olduğundan hasta izlemekten vazgeçilebilir. İleri yaşlarda bu önlemler yetersiz kalacağından ilaç tedavisine başvurulabilir.

KABUS TEK TEK HATIRLANIR
Gece korkuları hastalık mıdır?
Gece korkuları da uyurgezerlik gibi gecenin ilk yarısında hastanın derin uykudayken, uyanması gerektiğinde uyanamaması sonucu ortaya çıkar. Uyurgezerlikle aynı yaşlarda olur. Gece korkuları daha ileri yaşlarda devam ediyorsa, tedaviyi gerektirecek kadar şiddetli olurlar. Hastalar uyuduktan 1-2 saat sonra yataktan korkulu gözlerle kalkar ve bağırmaya başlar. Bu sırada nefes alıp vermeleri değişir. Genellikle 3-4 dakikayla sınırlı olan bu dönem, hasta eğer uyandırılmazsa kendiliğinden sona erer ve hasta uyamaya devam eder. Sabah kalktığında hiçbir şey hatırlamaz. Bu korkular hastadan çok çevresine endişe verir. Gece korkuları zaman zaman uyurgezerlikle birlikte olur. Uyurgezerlikle aynı nedenlerle ortaya çıktıkları için tedavide aynı yöntemler uygulanır.

Kabuslar sorun olmaya başladıysa ne yapılmalı?
Kabuslar genellikle 3-6 yaş arasında yoğun olarak yaşanan, korkunç rüyalardır. Gece korkularından farklı olarak, rüya dönemleri sabaha karşı yoğunlaştığından gecenin ikinci yarısında ve rüya görülen dönemde ortaya çıkar. Rüyalardan farklı olarak oldukça canlı ve ayrıntılı olan kabusların içeriği her zaman korkunçtur ve hastalar, bu sırada saldırıya uğradıklarını ve tehdit altında olduklarını hissederler. Gece korkularında hasta hiçbir şey hatırlamadığı halde kabuslarda her şeyi ayrıntılı olarak hatırlarlar. Gece korkularında kişiyi uyandırmamak gerektiği halde kabuslar gören bir çocuk; mutlaka uyandırılmalı ve korkusu geçene kadar teselli edilmelidir. Kabusların genellikle ilaçla tedavi edilmesi gerekmez. Ancak kabuslar ilerlemiş yapılarda devam ediyorsa, o zaman psikoterapi veya REM dönemini kısaltan bazı ilaçlar verilebilir.

Rüyada bir insan bilinçdışı yanındakine zarar verebilir mi?
Buna 'REM uykusu davranış bozukluğu' diyoruz. İlk kez 1986 yılında tanımlanmıştır. REM uykunun dönemlerinden biridir ve tüm kaslar tamamen gevşer. Rem uykusu bozukluğunda, bu kaslar gevşeme yerine gerginleşmeye başlar. Bu sırada hasta gördüğü rüyaların etkisiyle hareket eder, tekme atar ve yumruklama şeklinde davranışlar gösterebilir, yanındakine zarar verebilir. Eğer hasta uyandırılmazsa bu dönemi hatırlamaz. Ancak o dakikalar, yanındaki kişi için tehlikelidir. Bu sorun genellikle ileri yaşlarda başlar. En sık görüldüğü dönem 60-70 yaşlarıdır. Hastalar aynı zamanda bunama, parkinson ve beyin damar tıkanıklığı gibi sinir sistemi hastalıkları nedeniyle tedavi oluyor olabilirler. Tedavisi için mutlaka bir uyku hekimine başvurmak gerekir. Tedavi sırasında düşük dozlu ilaç verilebilir.

BİR HASTALIK BELİRTİSİ
Çocukların uyurken altını ıslatması her zaman bir sorun sayılabilir mi?
Gece altını ıslatma; çocukluk döneminde sık rastlanılan ve çoğunlukla normal kabul edilen bir problemdir. 3-4 yaşındaki çocukların yüzde 25'i, sekiz yaşındaki çocukların yüzde 10'u uykuda altlarını ıslatmaya devam eder. 18 yaşına gelindiğinde altını ıslatma yüzde 1 oranına iner. Uykuda altını ıslatma, genellikle gecenin ilk yarısında olur. Uykuda altını ıslatmayı hastalık değil, bir hastalığın belirtisi olarak görmek gerekir. Psikolojik olarak stres altındaki ailelerinden bazı olayları saklamak ihtiyacı duyan ve kendi içlerinde çatışma yaşayan çocuklarda görülür.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Bebek Anne Karnına Düşmeden Hastalıklardan Arındırılabiliyor!
 Horlayan Çocuk Dil Ve Zekâ Testlerinde Başarısız Oluyor
 Horlama Sesi Yükseldikçe Ameliyatın Büyüklüğü De Artar
 Stres Bir Gün Uyurken İp Üstünde Yürümenize Yol Açabilir
 40 Santimden Kalın Olan Boyun Uyku Hastalığının Belirtisi
 İki Aydan Fazla Süren Uyku Sorunu Artık Bir Hastalıktır
 Eşi Vajinismus İse Erkek İktidarsız Oluyor
 Beyin Piliyle Hareket Ediyorlar
 Vajinismusa Botox'lu Çözüm
 Sorununuzu Seks Terapisiyle Çözün
 Annelik Vajinismusu Sonlandırmıyor
 Vajinismusta Tek Tedavi Yolu Terapi
 Üniversite Üç Hafta Sonunda Vajinismusu Tamamen Siliyor!
 Tek Seansta 3 Bin Euro'ya Vajinismus Tedavisi!
'Bir Tutam Baharat' yapımcı kurbanı oldu
'Bir Tutam Baharat' yapımcı kurbanı oldu
2003 yapımı Yunan filmi 'Bir Tutam Baharat', Türkiye'de bir türlü...
Parkorman'da bayram müzik ile bitecek!
Parkorman'da bayram müzik ile bitecek!
Parkorman, konuklarını cumartesi akşamları Zeliha Sunal'ın eğlenceli...
Yaşadıkları aşk satışları patlattı
Yaşadıkları aşk satışları patlattı
Yazar Tuna Kiremitçi'nin yaşadığı aşk, son kitabının satışlarına...
Senaryo iyi olursa Avşar'la oynarım
Senaryo iyi olursa Avşar'la oynarım
"Gurbetçi Türk filmlerinden sıkıldığım için Almanya'daki sinema...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.