kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul'da tehlike çanları!
İstanbul'da kriz masası oluşturuldu
Erdoğan: "Alınması gereken tedbirler alınıyor"

İstanbul'da tehlike çanları!

İstanbul Valisi Muammer Güler, Gaziosmanpaşa'da 2, Küçükçekmece'de de 4'ü ölü 1'i canlı toplam 7 tavuktan numune alındığını ve bunların ön tespitlerinin pozitif olduğunu kaydetti.

Vali Güler, sağlık anlamında İstanbul genelinde insanlarda tespit edilen hiçbir kuş gribi vakası bulunmadığını bildirdi.

Güler, İstanbul Valiliği'nde düzenlenen kuş gribi ve kanatlı hayvanlarla ilgili alınacak önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

KARANTİNA TEDBİRLERİ UYGULANACAK BÖLGELER

Valisi Muammer Güler, hayvan örnekleri
test sonuçlarının pozitif çıktığı Gaziosmanpaşa ile Küçükçekmece merkez olmak üzere 3 kilometre yarı çaplı bölgede ve Esenler'de kontrol bölgesi olarak karantina tedbirleri uygulamasına karar verildiğini bildirdi.

Vali Güler, İstanbul Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, ''Hayvan Sağlığı Komisyonu, Gaziosmanpaşa ve Küçükçekmece merkez olmak üzere 3 kilometre yarı çaplı bölgede ve Esenler'de kontrol bölgesi olarak karantina tedbirlerinin uygulanmasına karar vermiştir. Eyüp, Bayrampaşa, Bağcılar ve Avcılar'ın da dahil olduğu 7 kilometre yarı çaplı bölgenin de gözetim bölgesi olarak belirlenmesine karar vermiştir'' dedi.

Güler, ''Kontrol bölgesi olarak belirlenen yerde, mecburi itlaf yapılacaktır. Gözetim bölgesinde ise şüpheli görülen hayvanlar itlaf edilecektir'' diye konuştu.

AÇIKTA TAVUK VE YUMURTA SATIŞI ENGELLENECEK

Bazı ilçelerin açıkta tavuk ve yumurta satışının önlenmesine ilişkin karar aldıklarını hatırlatan Güler, ''İstanbul genelinde açıkta tavuk ve yumurta satışının da önlenmesi söz konusudur'' diye konuştu.

Vali Güler, kuş gribi vakalarının ülkede görülmesinin ardından İstanbul'da da tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte her türlü tedbiri aldıklarını ve gerekli takip çalışmalarının yapıldığını söyledi.

HASTANELERE BAŞVURULAR

Bu konuda ilçelerde de benzer komisyonların eylem planlarını hazırladıklarını ve onların da eyleme geçeceklerini söyleyen Güler, şunları kaydetti:

''Sağlık anlamında İstanbul genelinde insanlarda tespit edilmiş hiçbir kuş gribi vakası yoktur. Şu ana kadar 61 vatandaş hastanelere müracaat etmiştir. 31'inin ayakta tedavisi yapılmıştır. Halen 23 şüpheli hastanelerde yatmaktadır. Bunlardan 13'ü çocuk, 10'u da erişkindir. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 17, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 3, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de 1 kişi yatmaktadır. Takip altında bulunan hastalardan 10'unun laboratuvar tetkiklerine gerek görülmüştür. Tetkikler devam etmektedir. Bunlardan 3'ünün Ağrı'nın Patnos ilçesinden gelirken orada kestikleri bir tavuğu yedikleri ifade edildi. Ancak, şu anda yoğun bakımı gerektirecek bir tablo görülmemiştir. Diğerlerinin de hayvanlarla yoğun temas öyküsü
yoktur.''

TEDBİR ALINAN HASTANELER

İstanbul Valisi Muammer Güler, il genelinde her ihtimale karşı gerekli tedbirlerin alındığını, şu anda 7 eğitim ve araştırma hastanesinin enfeksiyon bölümlerinin uzmanları nezaretinde 24 saat göreve hazır şekilde bekletildiğini, ayrıca Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi'nin de 79 yatak kapasitesi ve tüm imkanlarıyla bu iş için ayrıldığını söyledi.

Ayrıca, yedek hastaneler de tespit edildiğini, ilaç ve diğer elemanlarla ilgili tedbirlerin de alındığını vurgulayan Güler, İstanbul'a dışarıdan da hasta geldiğini, ancak şu ana kadar işin sağlık yönünün sevindirici olduğunu bildirdi.

İTLAF ÇALIŞMALARI

İstanbul Valisi Muammer Güler, karantina tedbirlerinin uygulanmasına karar verilen kontrol bölgelerinde itlaf çalışmalarına hemen başlanacağını bildirdi.

Muammer Güler, şöyle devam etti: ''Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonumuz, tedbir amacıyla Gaziosmanpaşa'nın Cebeci Mahallesi, Küçükçekmece'nin Ziya Gökalp Mahallesi merkez olmak üzere 3 kilometre yarı çapındaki bölge ile Esenler ilçemizde kontrol bölgesi olarak karantina tedbirlerinin uygulanmasına karar vermiştir.

Ayrıca, bu alana bitişik olarak 7 kilometre yarı çapındaki alanda yer alan Eyüp, Bayrampaşa, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler ve Güngören ilçelerimizin de gözetim bölgesi olarak ilanına karar verilmiştir.''

Kontrol bölgesi olarak belirlenen alanlarda kanatlı hayvanlarla ilgili mecburi itlaf yapılacağını kaydeden Güler, gözetim bölgesindeki kanatlıların ise takibe alınacağını ve bu bölgelerde şüpheli görülen hayvanların da itlaf edileceğini ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, ilçe belediyelerin bu konuda Tarım İl Müdürlüğü ile koordineli olarak gerekli tedbirleri alacağını kaydeden Güler, ''İl genelinde açıkta tavuk ve yumurta satışı yasaklanmıştır. Entegre tesisler ve işletmeler bunun istisnası kapsamındadır'' dedi.

Vatandaşlardan, özellikle kümes hayvanlarıyla yoğun temastan kaçınmalarını isteyen Güler, ''İtlaf yapılacak bölgelerde kesinlikle kümes hayvanlarına dokunmamalarını, ilgili belediyeleri ve tarım ilçe müdürlüklerini arayarak, kümeslerini de kapalı tutarak, bu hayvanlarını dışarı çıkarmadan, itlaf için gelecek elemanları beklemelerini kendilerine tavsiye ediyoruz'' diye konuştu.

Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, ilçe belediyelerin bu alanda sağlık, veteriner, çevre ve temizlik işlerinde görevli personelinin bayram boyunca görev yapacağını kaydeden Güler, il genelinde kanatlı hayvan av yasağının da denetimi yoluna gidileceğini belirtti.

SULAK ALANLARDA GÖZETİM

Vali Güler, sulak alanlarla ilgili olarak da göl, baraj gölleri ve su havzaları çevrelerinin gözetim alanı olarak tespit edildiğini ve buralarda da gerekli takipler yapıldığını dile getirdi.

İtlaf sırasında çirkin görüntülerden kaçınılması, çocukların kesinlikle bu tavuklara yaklaşmaması veya elden tavuk getirilerek görevlilere teslim edilmemesini de rica eden Güler, imhanın usulüne uygun olarak yapılacağını söyledi. Güler, ''İstanbul genelinde kümes hayvanı beslemenin genel bir risk taşıdığını ifade etmek isterim'' dedi.

SORULAR

Güler, vatandaşlardan hayvanlarını saklama yoluna gitmemelerini istedi. Bu konuda hane sahipleri, muhtarlar, site ve apartman yönetimlerinin sorumlulukları bulunduğunu kaydeden Güler, ''Tazminatları da kendilerine ödenecektir'' diye konuştu.

Vali Güler, bir başka soru üzerine de, ''İtlaf çalışmalarına hemen başlanacak. Toplama, itlaf ve gömme ekipleri oluşturuluyor. Büyükşehir Belediyesi'nin göstereceği yerlerde gömü yapılacak. Ayrıca kontrol ve gözetim bölgesi dışında kalan yerlerde de vatandaşlarımız, kümes hayvanlarının itlafını talep ediyorlarsa ilgili belediyeler bu konuyla ilgili toplama çalışmalarını yapacak'' dedi.

Güler, kurbanlıklarla ilgili bir soruyu yanıtlarken de, bu konuda hiçbir sorunun bulunmadığını uzmanların açıkladığını söyledi. Kurban kesim ve satış yerlerinde dezenfekte önlemleri alındığını belirten Güler, ''Kurbanlıkla ilgili hiçbir endişeye gerek yok'' dedi. Güler, kurban derisi toplama yetkisinin de Türk Hava Kurumu'na (THK) verildiğini hatırlattı.

Kuş gribine ilişkin ilaç konusunda bir sıkıntı bulunmadığını ve gerekli stokların yapıldığını da anlatan Güler, ''İstanbullular'ın özellikle, kontrol ve gözetim bölgesinde görevlilerimizin yapacakları hizmetlere yardımcı olmalarını, anlayışlı davranmalarını, sabırlı olmalarını ve kesinlikle kümes hayvanlarıyla yoğun temastan kaçınmalarını istiyoruz'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Beş kişide daha virüs saptandı
 "O zaman geberin"
 Ağca İtalya'da manşet oldu
 İstanbul'da 7 PKK'lı terörist yakalandı
 Umut vermek için doğdular
 Eldivenindeki virüs yeğenlerine bulaştı
 Bülent Yavuz neden 'İstifa et' diye ağladı?
 Şemdinli olaylarıyla ilgili ilk dava açıldı
 Haberden sonra istifası açıklandı
 Yoğun bakım ünitesi cehennemden farksız
 TEM'de zincirleme ölüm
 Tatilcilerin başına gelmeyen kalmadı
 Hemşirelere iki ayrı tören yapıldı
 Edirne'de nehirler taştı
 Mehmet Ali Ağca tahliye oluyor
 Uçak kazasında ölenler anıldı
 PKK'lılarla DHKC'liler çatıştı
 Kaza haberini şaka sandı
 Erzurum'da 4 ay sonra 'kene' operasyonu
 Kurban Bayramı namaz saatleri
ÖMER LÜTFİ METE
Bayrama doğru kıl ve kılçık sivriliği
Eskişehir'den...
UMUR TALU
Mesele kapatılmıştı!
Günlerden 11 Kasım Cuma idi;...
ERDAL ŞAFAK
Real Madrid ve Barselona
Başlık sizi yanıltmasın;...
MEHMET ALTAN
Başbakanla...
Fehmi Koru'nun, başbakanın da katıldığı...
Dünyanın başının 7 belası
Amerikan Eurasia danışmanlık şirketi bu yıl dünyada gerginlik...
Putin'in imajını Rock kurtaracak
Komşularına gaz akışını kesen Rusya yapılan eleştirilerin ardından...
Gökhan bombası
Gökhan bombası
Beşiktaş, Gaziantep'ten Gökhan Güleç için bastırıyor... Transfer...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu