kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
5 bin kişiden laiklik çağrısı

CHP lideri Baykal: "İzmir'e saygısızlık yapmaya kimsenin haddi yoktur" Hilmi Özkök: "İrticai faaliyetler ülke geleceğini karartmaktadır. Gençlerimizi bu irticai faaliyetlerden uzak tutmak için Kubilay olayını canlı tutmalıyız".

İzmir Menemen'de katledilen Devrim Şehidi Kubilay'ın anma töreni, "Gavur İzmir" tartışmalarına yanıt niteliğinde oldu. Geçen yıl yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül taraftarlarının kavgasına sahne olan törenlere bu yıl, dondurucu soğuğa rağmen yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Kubilay Anıtı'nın yeraldığı Yıldıztepe'ye akın eden 5 bin kişi, Kubilay'ı katledenlere lanet yağdırdı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de katıldığı tören, sık sık
vatandaşların "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganıyla kesildi.

Tören süresince protokol tribününün farklı yerlerinde oturan Baykal ile Sarıgül, hiç bir şekilde selamlaşmadı ve yanyana gelmekten kaçındı. Bu arada tören alanına Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve eşi Aylin Sargül ile Baykal'dan önce gelen Sarıgül, Yıldıztepe Girişi'nde başlayan Laiklik ve Demokrasi Yürüyüşü'ne katıldı. Sarıgül'ün kortejle Yıldıztepe'ye giriş yaptığı sırada bir kişi, "Baykal varken neden Sarıgül'ü çekiyorsunuz" diyerek gazetecilere saldırdı. Gazetecilerle kimliği belirsiz kişi arasında yaşanan kısa süreli arbedeyi, emniyet güçleri ve Sarıgül'ün korumaları önledi. Havalimanından Menemen'e seçim otobüsü ile gelen Baykal ise, Laiklik ve Demokrasi Yürüyüşü'ne yetişemedi. Baykal törene, Sarıgül'den 15 dakika sonra geldi. Törene Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk ile AKP İl Başkanı Ali Aşlık da katıldı.

Sarıgül selamlamasına alkış

Geçen yıllara göre daha büyük bir katılımın gerçekleştiği Devrim Şehidi Kubilay'ı anma etkinlikleri, saat 09.30'da Yıldıztepe Girişi'ndeki Laiklik ve Demokrasi Yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe çok sayıda Menemenli vatandaş, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, CHP İl ve İlçe örgütleri katıldı. Kortejin Yıldıztepe'ye ulaşmasının ardından tören, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel'in helikopterle Yıldıztepe'ye ulaşmasıyla başlatıldı. Çelek koyma ile başlayan törende ilk konuşmayı Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin yaptı. Şahin'in, konuşması öncesinde protokol sırasına göre Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ü de selamlaması, bazı partililer tarafından alkışlarla karşılandı. Türk Ulusu'nun çimentosunun din yerine laiklik olduğunu belirten Şahin, "Türkiye'de önemli olan dindaşlık değil, yurtttaşlıktır. Ulusal dil Türkçe'dir. Ulusal kimlik Türk kimliğidir. Ümmetçilik asla olmayacaktır" dedi. Başkan Şahin'in ardından Kubilay İlköğretim Okulu 8. Sınıf öğrencisi Berk Yaşyerli, Kubilay şiirini okurken Topçu Binbaşı Kıvanç Özkan, Garnizon Komutanlığı adına günün anlamıyla ilgili konuşma yaptı. Törende Genel Kurmay Başkanı orgeneral Hilmi Özkök'ün 75. Kubilay'ı anma töreniyle iligi gönderdiği mesaj da okundu. Özkök mesajında "İrticai faaliyetler ülke geleceğini karartmaktadır. Gençlerimizi bu irticai faaliyetlerden uzak tutmak için Kubilay olayını canlı tutmalıyız" dedi. Menemen Kaymakamı Mustafa Ergün'ün konuşmasıyla davem eden tören, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncer'in anı defterini imzalamasıyla son buldu.

Şehitleri unutmadılar

Tören alanını ilk olarak CHP Genel Başkanı Deniz Baykal terk etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve partililerin eşlik ettiği Baykal, Yıldıztepe Girişi'ndeki Menemenli şehitlerin mezarlarına çiçek koyarak dua etti. Baykal'ın ardından Sarıgül de, Menemenli şehitlerin mezarlarına çiçek koymayı ihmal etmedi. Bu arada Yıldıztepe'deki törene, Kubilay'ın gelinleri Müzeyyen ve Ayfer Kubilay, Torunları Mustafa ve Kemal Kubilay ile Torununun torunu Aytuğ Kubilay da katıldı. Vatandaş çelek koyma sırasında Kubilay Ailesi'ne alkışlarla destek verdi.

Başbakan'ın olmayışı üzüyor

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, törenin ardından Menemen Belediyesi'ni ziyaret etti. Mustafa Sarıgül belediyeyi ziyareti sırasında laikliğin simgesi Kubilay'ı anma gününde Başbakan'ın olmayışından üzüntü duyduğunu söyledi. Sarıgül en büyük arzusunun Kubilay törenine sosyal demokrat bir Başbakan'ın katılması olduğunu ifade etti.

Baykal: İzmir'e saygısızlık yapmaya kimsenin haddi yoktur


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal İzmir'e gelişi sırasında apronda Konak İlçe Örgütü'nün açtığı 'Gavur İzmir'e Hoşgeldiniz' pankartı ile karşılandı. Baykal'ın geldiği özel uçaktan ilk olarak inen CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sevigen, pankartın kaldırılmasını istedi. CHP Genel Başkanı Baykal pankartın neden kaldırıldığı yönündeki soruya ise, "İma olarak dahi, protesto olarak dahi, bu kelimelerin bir araya gelmesine tepkiliyim. Bu söylemi ala etmek için dahi reddediyorum" diye konuştu.

"İzmir'in arkasındayım"

Baykal havaalanında İzmir milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere ilçe belediye başkanları ve yaklaşık 200 partili tarafından karşılandı. Havaalanı Vip Salonu'ndu kısa bir açıklama yapan Baykal, 'Gavur İzmir' tartışmalarına ve Kubilay Olayı'na değindi. İzmir'e, İzmir'in arkasında yer tuttuğunu göstermek için geldiğini dile getiren Baykal, şunları söyledi:

"İzmir'in önemini ve değerini bilmek gerekir. İzmir kimsenini sahip çıkmasına ihtiyacı olan bir il değildir. Ben sahip çıkmaya gelmedim. Arkasında, yanında durduğumu kendi adıma göstermeye geldim. Kendime güç katmak için değil, kendimle tarif etmeye geldim. Bununla da gurur duyuyorum. İzmir bağımsızlık mücadelesinin başladığı yerdir."

Karmaşık düşünceler

İzmir'e karmaşık düşüncülerle geldiğini belirten Baykal, Kubilay Olayı'nı unutmak istediklerini ancak bu olayı unutturmayacak şeylerin yaşandığını söyledi. Baykal, "Kubilay'ın katledilişini unutmak istiyoruz" derken daha sonra şöyle konuştu:

"Malesef sürekli Kubilay Olayı'nın niçin, nasıl ve hangi kavramlardan çıkarak gerçekleştiğini hatırlatıyorlar. Çok üzüntü duyuyoruz. Bu acı olayın 75'inci yıldönümüne karmaşık duygularla gedim. Ne yazıkki bu olayı diri tutmak zorunda bırakılıyoruz. Yaşanmış acı olayın arkasında yatan anlayışları çok iyi biliyoruz. Biz Türkiye'nin siyasal gelişmesine gayret gösterirken bu olayı unutmamıza fırsat vermiyorlar."

İlker ÇOBAN / Erdal ÇARBOĞA / İZMİR - MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Tesadüf mü?"
 77 rektöre inceleme
 Demirel: Hükümetlerin alınganlığı tutar
 Gençlere Kubilay uyarısı
 Denktaş'ın anıları vekilleri ağlattı
 İsrail Genelkurmay Başkanı Halutz Ankara'nın konuğu
 Askerlerin internet tepkisi
 Vetolu yasalar değiştirildi
MAHMUT ÖVÜR
Siyasetin 'Bacı'sı AP ile geri mi dönüyor?
Siyasette...
MUHARREM SARIKAYA
Komplo teorisi...
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi...
YAVUZ DONAT
"Özel"e "AB"ye ve "IMF"ye dair
Frankfurt'ta yeni bir...
'Nişantaşı aşınmasın!'
Nişantaşı sakinleri, "Taciz ediliyor, evimize giremiyoruz" diyerek...
150 bin Euro'yu alarak kaçtı
Kadıköy'de bir muhasebeci 3.5 yıldır çalıştığı firmadan 150 bin...
Başsavcı mesajı aldı
Başsavcı mesajı aldı
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı, Rektör Yücel Aşkın'ın yargılanmasına...
Kapıkule hallaç pamuğu gibi
Kapıkule hallaç pamuğu gibi
Edirne Emniyeti'ne yaklaşık 6 ay önce atanan Hanefi Avcı'nın 5...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu