kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avcılar kralı... Uzan, Çakıcı, Sedat Peker, Kürşat Yılmaz ve Beyaz Enerji operasyonlarını yürüten Hanefi Avcının son operasyonu Kapıkulede oldu. Organize Suçlar Şubesinden Edirne Emniyet Müdürlüğüne atandığında Avcının böyle bir operasyona girişeceği söylentisi çıkmıştı.
Avcı operasyonunda son nokta
Tezgâh nasıl işliyor?
Operasyon kapıyı felç etti
Kapıkule hallaç pamuğu gibi

Rüşvet-kule

Kapıkule'de, gizli kameralı operasyonla rüşvet ve kaçakçılık çetesi çökertildi... 28 polis sorguda, 44 gümrükçü tutuklandı.

İMZA attığı operasyonlarla adını duyuran eski Organize Suçlar Dairesi Başkanı Hanefi Avcı, 6 ay önce geldiği Edirne'de, kangrenleşmiş bir sorunu çözdü. Avcı, Kapıkule'deki rüşvet çarkını ilginç bir yöntemle tespit etti.

KAMERALI OPERASYON
GİZLİ kamera yerleştirilmiş 27 ısıtıcı personele dağıtıldı. Otobüs ve otomobil için ayrı rüşvet tarifesi olduğu, Euro ve dolar olarak alındığı belirlendi. Yolcu pasaportları ile limitin üstünde içki ve sigara alınıp iç piyasaya satıldığı anlaşıldı.

SEKİZ KİŞİ ARANIYOR
OPERASYONUN ikinci halkasında, 28'i polis 86 kişi için gözaltı kararı çıktı. Mahkemeye çıkarılan 51 gümrükçüden 44'ü tutuklanırken, sorgusu devam eden polislerin bugün adliyeye çıkarılması bekleniyor. Biri adliyeden firar eden sekiz kişi polis tarafından aranıyor.


Kapıkule hallaç pamuğu gibi

Edirne Emniyeti'ne yaklaşık 6 ay önce atanan Hanefi Avcı'nın 5 Aralık'ta başlattığı Kapıkule Operasyonu'nun ikinci ayağında 44 gümrükçü tutuklandı. 28 polisin sorgusuna devam ediliyor.

Daha önce imza attığı başarılı operasyonlarla adını duyuran Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Dairesi eski Başkanı Hanefi Avcı, yaklaşık 6 ay önce göreve başladığı Edirne'de yıllardır süren milyonlarca dolarlık vurgunu 15 gün arayla yaptığı iki operasyonla durdurdu. 5 Aralık'ta yaptığı ilk operasyonda free shoplardaki sigara ve içki kaçakçılığını ortaya çıkaran Avcı, dün yaptığı ikinci hamlede sınır kapısında görevli memur ve polislerin kurduğu rüşvet çarkını çökertti. Dün sabah saat 07.00'de başlayan operasyonun ikinci ayağında
isimleri belirlenen 28 polisin tamamı gözaltına alınırken, 58 gümrük ve gümrük muhafaza memurundan 51'i yakalandı. Dün gümrük görevlilerinin tümü adliyeye sevk edilirken, bu kişilerden biri firar etti. 50 kişinin ifadesi 7 savcı tarafından 8 saatte alındı. Daha sonra tutuklanma talebiyle grup grup mahkemeye sevk edilen kişilerden 44'ü tutuklandı. Tutuklananlar arasında Kapıkule Gümrük Şube Müdürü'nün de bulunduğu belirtildi. Adliyeye çıkarılanlardan 6'sı ise serbest bırakıldı. Firar eden bir kişi ile birlikte 8 kişinin yakalanmasına çalışılıyor. Gözaltındaki 28 polisin ise bugün adliyeye çıkarılması bekleniyor.

BİR 'AVCI' KLASİĞİ
Edirne'de uzun yıllardır Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki yurtdışına çıkanların sınırlı miktarda gümrüksüz alışveriş yapma hakkı olan free shoplardan (Gümrük Hattı Dışı Eşya Satış Mağazaları) sigara ve içki kaçakçılığı yapıldığına ve görevlilerin rüşvet aldığına dair söylentiler dolaşıyordu. Yaklaşık 6 ay önce Edirne Emniyet Müdürlüğü'ne Avcı'nın atanması üzerine, Edirne'de vatandaşlar arasında "Kapıkule'deki sigara ve içki kaçakçılığı vurgununu ortaya çıkarması için gönderildi" yorumları yapılmıştı. Nitekim yaklaşık 3 ay önce polise Kapıkule'deki vurgunla ilgili bir ihbar geldi. Bunun üzerine Hanefi Avcı, kendine has yöntemiyle operasyon hazırlıklarına başladı. Gümrükteki görevlilerin dinlenmesi ve izlenmesi için, mahkeme kararı alındı. İzleme için de Avcı yine ilginç bir yöntem buldu. Elektrikli ısıtıcıların içine kamera yerleştirildi. Daha sonra Kapıkule Mülki İdare Amiri Cengizhan Aksoy'un bilgisi dahilinde ısıtıcılar, Gümrük Kapısı'nın yolcu salon giriş ve çıkışı, otobüs peronları ve satış mağazalarında 27 ayrı noktaya yerleştirildi. İddiaya göre izleme merkezi ise sınır kapısına yaklaşık 100 metre uzaklıktaki Kapıkule Camii'nin Camii'nin içine kuruldu. Cami imamının operasyon sırasında izinli olduğu öğrenildi. Aylarca telefonlar dinlendi, aralık ayı başında yerleştirilen kameralarla da yapılan pazarlıklar ve vurgun kare kare görüntülendi. İzlemenin sürdüğü sırada bir gümrük muayene memuru, yeni aldığı helezonlu elektrik fenerini çalışma kabininde gezdirirken sobadan ışık yansıyınca gizli kamerayı fark etti. Bunun üzerine Avcı, operasyon startı verdi. Edirne ve İstanbul'da eş zamanlı 5 Aralık'ta düzenlediği operasyonda 44 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 35'i "teşekkül halinde gümrük kaçakçılığı" suçuyla tutuklandı.

RÜŞVET ÇARKI DURDU
Kamera görüntüleri ve gözaltına alınan kişilerin ifadelerinden de yola çıkarak olaya aralarında polislerin de bulunduğu kamu görevlilerinin karıştığını kesinleştiren polis, operasyonun ikinci ayağını dün gerçekleştirdi. Dün sabah saat 07.00'da sınır kapısına gelen çok sayıdaki polis, daha önce isim listeleri belirlenen 28 polis memurunun tamamı, 58 gümrük memurunun 51'i gözaltına alındı. "Teşekkül Halinde İçki ve Sigara Kaçakçılığı ve Rüşvet Aldıkları" gerekçesiyle gözaltına alınan kişiler emniyete götürüldü. Kapıkule'den geçiş yapan araç ve yolculardan döviz üzerinden rüşvet aldığı gerekçesiyle gözaltına alınan zanlılardan bazılarının, rüşvet paralarıyla alem yaptıkları, bazılarının para biriktirdiği, bazılarının ise değişik yatırımlara yöneldiği belirlendi. Gözaltına alınanların mal varlıkları araştırılıyor.

Murat SAVAŞ - Nejdet ÇOKAN - Kadir ERCAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Öğretmenevinde fuhuş iddiası
 Independent göre Pamuk yılın kahramanı
 İstanbul'da kamyon yasağı
 Kimyasal karışım yiyoruz!
 Kıbrıslı Rumlardan AİHM'ye tepki
 Sabit Soyer: "AİHM, KKTC Mal Mülk Yasası'nı bir değer...
 ''KKTC, mahkeme açısından tanındı''
 Talat: AİHM rüzgarımızdan etkilendi
 "Kıbrıs'taki mülkler için tazminat uyarısı"
 Talat'tan Papadopulos'a yeni yıl hediyesi
 Gümrükte 'ahlaksız' görüntüler
 İdealist doktora basına demeç cezası verdiler
 Hastane koridorlarında skandal görüntüler
 Kaçırılan işadamının son sözü
 Hemşirelerden 'öykü tepkisi'
 Şüpheler 'seri katil' üzerine
 Bir daha ayrılmak yok
 Duvara 'Gizem-İlhan' yazan gence 124 YTL ceza verildi
 Trafikte 'peşin indirimi'
 Şahin davasında kuş uçurtulmadı
 Başsavcı mesajı aldı
 Rektörün beraat kararına itiraz
 301. maddeden iki yazara ceza verildi
 Deprem için özel hat kuruluyor
 Eğitimde seferberlik çağrısı
 MGK'da protokol azizliği yaşandı
 'ÖSS'deki en başarılı özel okul' Çınar Lisesi
 Sabiha Gökçen'de uçak yandı
 Topbaş'tan içki yasağına veto
YILMAZ ÖZDİL
Davaya bak...
Bu, Anayasa Madde 138......
ÖMER LÜTFİ METE
Bölücü mafya tekeli
Bölücü terör örgütünün emrindeki bir...
UMUR TALU
Ceza sahası içinde
Ömrünü laflamak ve edilen laflarla...
FATİH ALTAYLI
Bakan, savcıyı aradı mı?
Başbakan Erdoğan,...
ERDAL ŞAFAK
AB kim, biz kim
AB Komisyonu tarama sürecinde "Yargı ve...
En büyük tehdit 3 element
İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, ABD Başkanı Bush'un şer üçgenine...
'O bir yalancı'
Beyaz Saray, Saddam'ın işkenceye uğradım iddialarını yalanladı. Bunun...
Riva'yı TOKİ yapacak
Riva'yı TOKİ yapacak
Refik Arkan, Riva'da bilinmeyenleri anlattı: "Projeyi TOKİ...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu