kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Menopozdan sonra güzel kalmak hayal değil
Menopozdan sonra güzel kalmak hayal değil
Kadınlık yeni başlıyor

Menopozdan sonra güzel kalmak hayal değil

Türkiye Menopoz ve Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Ertüngealp ve ünlü sanatçı Derya Baykal, menopoz dönemindeki kadınlara sağlıklı ve güzel kalmak için neler yapmaları gerektiğini ve kozmetik dünyasındaki gelişmeleri anlattı.

Menopoz çoğu kadın için korkulu bir rüya. Menopoza girmenin yaşlanmak, cinsel hayatın bitmesi, güzelliğini kaybetmek anlamına geldiğini düşünen kadınlar bu doğal süreci olması gerekenden daha ağır yaşıyor. Oysa menopoz kadınlar için bambaşka ama çok da güzel bir dönemin başladığı anlamına geliyor. Çünkü menopozun nedeni olan vücutta östrojen hormonunun kalmaması sizi farklı ve sağlıksız bir insan haline getirmiyor. Sadece yeni "sizi" kabullenmeniz gerekiyor o kadar... Kadınların, menopoza girdikten sonraki en büyük korkularından biri de ciltlerinde meydana gelen sarkma, kırışıklık ve lekelenme yüzünden güzelliklerini kaybetmekten. Peki bunun önüne geçmek mümkün mü? Kozmetik sektöründeki yeniliklerle, fiziksel ve ruhsal pek çok değişimin yaşandığı bu dönemde "genç" kalmak mümkün.

BALIKTAN İNSANA
Bu ürünlerin en yenilerinden biri de Danimarka'da üretilen Imedeen Prime Renewal. Bir balıktan alınan ve patentli bir maddeyle geliştirilip üretilen bu tabletlerin yaşlanma sürecini yavaşlattığı iddia ediliyor. Türkiye Menopoz ve Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Ertüngealp, menopoza girme yaşının genetiğe ve iklime göre ülkeden ülkeye değiştiğini söylüyor. Batılı ülkelerde menopoza girme yaşı 50-51 iken, derneğin yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de bu rakam 48. Kadınlar menopoza girdiklerini belli başlı belirtilerden anlıyor. Bu belirtilerin başında kilo alımı, ateş basmaları, gece terlemeleri, vajinal kuruluk, sık idrara gitme, ağlama nöbetleri, konsantrasyon eksikliği, baş ağrıları geliyor. Tabii her kadın menopozu aynı şiddette ve belirtilerle yaşamıyor. Şiddeti ne olursa olsun bu süreci kolaylıkla atlatmak mümkün. Aslında 40 yaşından itibaren alınması gereken kalsiyumun özellikle menopoza girildikten sonra kullanılması şart. Mutlaka yapılması gerekenlerin başında hormon tedavisi geliyor. Prof. Dr. Erdoğan Ertüngealp, hormon tedavisinden korkulmaması gerektiğini, hormon alarak kadınların yaşam kalitelerini koruyabileceklerini söylüyor. Menopoz döneminde ayrıca az ama sık yemek yemeye, öğün sayısını artırmaya, koyu yeşil yapraklı besinler tüketmeye, bol su içmeye dikkat etmek gerekiyor. Haftanın üç günü jimnastik yapmak ve 20 dakika bol bol güneşten yararlanmak da alışkanlık haline getirilmesi gerekenlerden.

YAŞLANMA YAVAŞLIYOR
Menopoz döneminde en büyük değişikliklerden biri de ciltte gözleniyor. Cilt yavaş yavaş sıkılığını, esnekliğini ve parlaklığını kaybediyor. Çünkü menopoz sonrasında, cilde esnekliğini kazandıran kolajen üretiminde etkisi bulunan östrojen düzeyi önemli ölçüde azalıyor. Bunu en iyi yapılan incelemeler açıklıyor. Çünkü bir kadın menopoz öncesinde yılda yüzde 1 oranında kolajen kaybederken, bu rakam menopoza girdikten sonra beş yılda yüzde 30'a çıkıyor. Kolajen oluşumundaki azalmanın sonucu olarak da cilt inceliyor ve nem tutma yeteneğini kaybediyor. Hücre yenilenme süreci de yavaşlıyor ve cildin doğal savunma sistemi zayıflıyor. Cilt daha kuru ve gevşek hale geliyor ve kırışıklıklar derinleşerek daha çok fark ediliyor. İşte kadınların şikayetlerinin başında gelen göz, dudak, el ve boyun çevresindeki kırışıklıkların ve lekelenmelerin nedeni bu. Bu kırışıklıkların, sarkmaların ve lekelenmelerin oluşmasını engellemek henüz mümkün değil. Bilimle birlikte çalışan kozmetik dünyası ise bu süreci yavaşlatmaya çalışıyor. Ama piyasaya sürülen ürünlerin çoğu cildin üstünde kalıyor, cildin en alt katmanı olan dermise geçemiyor. Bu yüzden de bu olumsuzlukları yavaşlatmak mümkün olmuyor. "Ne yaparız da dermise etki eden bir ürün elde edebiliriz?" diye araştıran Danimarkalı iki bilim adamı, soğuk suda yaşayan bir balıkta insanda bulunan kolajene çok benzeyen bir madde olduğunu fark ediyor. Bu maddeye domates ve üzüm çekirdeği ekbtresiyle papatya ekstresi ekleyerek, ağızdan alınan Imedeen Prime Renewal adlı tabletleri geliştiriyorlar.

KIRIŞIKLIKLARA ÇÖZÜM MÜ?
Imedeen Türkiye Genel Müdürü Enis Topçuoğlu "Tabletler cildin temel kalitesini ve dokusunu iyileştiriyor, diriliğini artırıyor, ince çizgilerin, kırışıklıkların, yaşlılık lekelerinin görünürlüğünü azaltıyor. Sabah iki, akşam iki adet alınan tabletler içerdiği papatya özü sayesinde gece yaşanan uyku bozukluklarını da düzene sokarak kaliteli bir uyku sağlıyor. Antioksidan olarak yaşam kalitesini de artıran tabletler hormon tedavisiyle birlikte kullanılabiliyor, hatta bu başarı şansını artırıyor" diyor. Ürünün menopoza girdikten bir yıl sonra alınması gerekiyor. Çünkü menopoza girdikten sonra da düzensiz olarak östrojen salınımı devam ediyor. Zaten östrojen belirli bir seviyenin altına inmediği için de kadınlar bir yıl boyunca az da olsa adet görmeye devam ediyorlar. Prof. Dr. Erdoğan Ertüngealp, zamanı geri çevirmenin mümkün olmadığını ama kadının her yaşta güzel kalabileceğini ve menopoza girmeden önceki kadar kaliteli bir hayat sürülebileceğini anlatıyor. Bunun için de ilk olarak kadınların kendileriyle barışık olmaları gerektiğini sözlerine ekliyor.

Eylem BİLGİÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Hobiydi uluslararası yarışmaya dönüştü
 Türkçe'yi Nazım'la ilerlettik
 'Başucu muhabbetleri' yapacak
 Bir hayran mektubu
 Provokatör tasarımcı
 Engellilerin sema grubu
 Doğurmak erkek işi
 Pro'suz çıkmam abi!
 Karım içkileri lavaboya döküyor
 58 yıldır her gün süren kin ve dostluk gösterisi
 Kızarmış yumurta kızarmış yumurtadır
 Sıkıntılar var ama ortaya sanat eseri gibi bir Beyoğlu...
 Kısa... Kısa... Kısa... Kısa...
 Ben yarattım ama Sinatra söyledi
 Kemanla bir ses bir heves
 Ölüm fetvası korkusuyla büyüdü
 Madonna dansçı kızı kaptı
 Huzura dönüş başlıyor
 44 yaşında hoş olmazsam ne zaman olacağım
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Bir rektör düşünün gözleriniz kapalı
Pat diye mi girdim...
ALİ POYRAZOĞLU
Ben eskiden küçüktüm
Tiyatroya gelirsiniz... Oturursunuz...
SUNAY AKIN
Denizdeki o tuhaf hikaye
Eski denizciler uğursuz...
Antepli Musa Usta
Musa Dağdeviren bir Anadolu mutfakları uzmanı; ayrıca Yemek Kültürü Dergisi'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.