kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hobiydi uluslararası yarışmaya dönüştü
Hobiydi uluslararası yarışmaya dönüştü

Bursa'da bir otomotiv yan sanayi firması olan Orhan Holding uluslararası bir fotoğraf yarışması düzenledi. Tüm dünyadan 4 bine yakın eserin katıldığı yarışmanın birincileri Türkiye ve Hollanda oldu.

İster amatör isterse profesyonel olsun, Türkiye'de her yıl pek çok fotoğraf sergisi düzenleniyor. Bu alanda uğraş veren binlerce kişi olsa da şimdiye kadar uluslararası arenada Türkiye'nin adını duyuran bir yarışma yoktu. Oysa ki otomotiv sanayinin önde gelen şirketlerden biri olan Orhan Holding, bu alana el atarak bu yıl uluslararası fotoğraf yarışmasını düzenledi. Sonuç ise şimdiye kadar neden böyle bir yarışma düzenlenmediği sorusunu akla getiriyor. Yarışmaya dünyanın 47 ülkesinden 566 sanatçı 3858 fotoğrafla katıldı. Siyah-beyaz baskıda altın madalyayı Türkiye'den Ercan Aydeniz, renkli baskıda Hollanda'dan John Seegers aldı. "Orhan Holding Uluslararası Fotoğraf Yarışması" aslında Bursa'nın tanınmış isimlerinden İbrahim Orhan'ın eşi Necla Orhan'ın fotoğrafa olan merakının bir sonucu olarak gelişmiş. Gittiği her geziden çektiği yüzlerce fotoğrafla geri dönen Necla Orhan'a yine bir gezisi sırasında kızı Ayşegül Orhan Donat sürpriz yapmış. Necla Hanım'ın çektiği fotoğraflardan 12 tanesini seçerek bir takvim yaptırmış. Bu takvim herkesin çok hoşuna gidince, bunu kurum içinde bir yarışma haline getirmek istemişler. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşegül Orhan Donat bu amatör çalışmanın profesyonelliğe nasıl dönüştüğünü şöyle anlatıyor: "İki yıl boyunca kurum içinde yarışma düzenledik. Ama profesyonel olmadığımız için bu fotoğrafları nasıl seçeceğimizi bilemiyorduk. Nasıl yapılacağını öğrenmek için uzmanlarla çalıştık. Sonra 'Bu ulusal bir yarışma olsun' dedik. Fotoğrafçılık kulüpleriyle bağlantı kurduk. 2000'de ilk ulusal yarışmamızı düzenlemiş olduk. Bu yarışmalara da çok fazla katılım sağladık. Aslında büyük bütçelerle çalışmıyoruz. Tüketiciye direkt olarak hitap eden bir firma olmadığımız için reklam yapma amacımız yok. Çünkü otomotiv yan sanayisindeyiz. Otomobilin koltuğunu yapmış olmamızı tüketicinin bilip bilmemesi çok önemli değil. Bu nedenle bizimkisi gerçekten bir sanat sevgisiyle başladı." Orhan Holding'in düzenlediği yarışmada şimdiye kadar pek çok ünlü isim jüri üyeliği yapmış. Bunların arasında Ara Güler başta olmak üzere Güler Ertan, İsa Çelik ve Nevzat Çakır gibi isimler var. İlginin de beklediklerinden fazla olması, ailenin bu merakını uluslararası bir yarışmaya dönüştürmesine neden olmuş. Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP) ile Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu'nun (TFSF) desteğiyle bu yıl ilk uluslararası yarışmalarını düzenleyen Orhan Holding, herhangi bir para ödülü olmayan yarışmanın ilk üç derecesine girenlere FIAP'ın madalyalarını veriyor. Gerçek fotoğraf sanatçıları için asıl önemli olan da zaten bu...

İKİNCİSİ YAPILACAK
Bu ilk uluslarası yarışmaya Dominik Cumhuriyeti'nden, Rusya'ya, İran'dan Fransa'ya kadar pek çok ülkeden fotoğraf katılmış. En çok katılımcı ise Türkiye'nin yanı sıra Vietnam, Hindistan ve Romanya'dan olmuş. İlk olduğu için bu yarışmanın kurallar gereği belirli bir konusu yok. Ancak yetkililer şimdiden ikinci yıl için düşünmeye başlamışlar bile. Bu yılki jüri üyeleri rasında yer alan fotoğraf sanatçısı Prof Dr. Mehmet Bayhan, Mehmet Kısmet ve holding adına Necla Orhan uzun bir çalışmanın ardından zorlu seçim saatleri geçirmiş. Ancak siyah-beyaz ve renkli dalında da altın madalyayı "duygu yüklü" fotoğraflar kazanmış. Yarışmaya katılan fotoğraflar arasından jürinin seçtiği 100 tanesi ise bugünden itibaren Bursa Güzel Sanatlar Akademisi'nde sergilenecek. Bir hafta sürecek olan sergi holding yöneticileri en kısa zaman içinde İstanbul ve Ankara'ya da taşımak istiyor.

Ece KOÇAL

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Türkçe'yi Nazım'la ilerlettik
 'Başucu muhabbetleri' yapacak
 Bir hayran mektubu
 Provokatör tasarımcı
 Engellilerin sema grubu
 Menopozdan sonra güzel kalmak hayal değil
 Doğurmak erkek işi
 Pro'suz çıkmam abi!
 Karım içkileri lavaboya döküyor
 58 yıldır her gün süren kin ve dostluk gösterisi
 Kızarmış yumurta kızarmış yumurtadır
 Sıkıntılar var ama ortaya sanat eseri gibi bir Beyoğlu...
 Kısa... Kısa... Kısa... Kısa...
 Ben yarattım ama Sinatra söyledi
 Kemanla bir ses bir heves
 Ölüm fetvası korkusuyla büyüdü
 Madonna dansçı kızı kaptı
 Huzura dönüş başlıyor
 44 yaşında hoş olmazsam ne zaman olacağım
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Bir rektör düşünün gözleriniz kapalı
Pat diye mi girdim...
ALİ POYRAZOĞLU
Ben eskiden küçüktüm
Tiyatroya gelirsiniz... Oturursunuz...
SUNAY AKIN
Denizdeki o tuhaf hikaye
Eski denizciler uğursuz...
Antepli Musa Usta
Musa Dağdeviren bir Anadolu mutfakları uzmanı; ayrıca Yemek Kültürü Dergisi'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.