kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İSO: Kayıt dışı sorunu çözülmeli

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Genel Sekreteri Mehmet Kabasakal, kayıt dışı faaliyetler kayıt altına alınmadan kamu finansman sorununun çözüme kavuşmasının ve sorumluluklarını yerine getirerek çalışan işletmelerin maruz kaldığı haksız rekabetin önüne geçilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Kabasakal, İSO'nun 2005 Yılı Meslek Komiteleri Toplantısı'nda İSO tarafından hazırlanan ''Ekonomide sürdürülebilir büyüme için yatırım ve üretimin önemi, sorunlar ve çözüm arayışları'' konulu bir sunum yaptı.

Kabasakal, Türkiye'de son yıllarda makro
ekonomik istikrarı sağlama yönünde önemli başarılar elde edildiğini, bu başarıların önemli ve gelecek için umut verici olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, küresel rekabet koşullarının getirdiği fırsat ve tehditleri iyi değerlendirmek ve gelişmelerin yönünü anlayarak gerekli strateji ve politikalarını oluşturmak zorunda olduğunu belirten Kabasakal, bu kapsamda, dünyayla rekabet edebilmek için, piyasa ekonomisi odaklı, özel sektör dinamizmine dayanan sanayi stratejisi geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yeni istihdam olanakları ve yüksek katma değer yaratmak açısından, yatırımların en uygun sektör ve alanlarda gerçekleştirilmesi için, öncelikle ülkenin sanayi envanteri çıkarılarak, sanayi kapasitesinin belirlenmesinin önemine işaret eden Kabasakal, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın bünyesinde başlatılan çalışmaların ilgili tüm tarafların katılımıyla hızla sonuçlandırılarak, Türkiye'nin sanayi envanterinin oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Teşviklerin nasıl yönlendirileceğine de, bu sanayi envanteri ve geliştirilen sanayi stratejisi doğrultusunda karar verilmesi gerektiğinin altını çizen Kabasakal, kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, meslek kuruluşlarının ve sektör temsilcilerinin katkısıyla, sektörlerin ve yörelerin rekabetçi özelliklerine uygun yeni bir teşvik sistemi oluşturulmasının önemine değindi.

Kabasakal, yerli ve yabancı yatırımcıyı olumsuz etkileyen üretim, yatırım ve istihdama ilişkin yoğun bürokrasiyi azaltmak amacıyla çok sayıda kamu birimine başvuru zorunluluğunun ortadan kaldırılması ve tüm işlemlerin tek merkezden yürütülmesinin sağlanmasının zorunlu olduğunu anlattı.

KAYITDIŞI SORUNU

Türkiye'nin gündemindeki çok önemli bir sorunun da kayıt dışı ekonomik faaliyetler olduğunu ifade eden Kabasakal, kayıt dışı faaliyetler kayıt altına alınmadan, kamu finansman sorununun çözüme kavuşmasının ve sorumluluklarını yerine getirerek çalışan işletmelerin maruz kaldığı haksız rekabetin önüne geçilmesinin mümkün olamayacağını savundu.

Kayıtdışılığın önlenmesi için, toplumsal mutabakata dayalı bir plan yapılarak, kayıt dışı faaliyetlerin bu süreç içinde belirlenen hedeflere göre aşamalı olarak azaltılması gerektiğini belirten Kabasakal, şunları söyledi:''Kayıt dışı ile mücadelede en önemli nokta, vergi tabanını genişletmeyi hedefleyen bir vergi reformunun süratle hayata geçirilmesidir. Verginin tabana yayılmasını sağlayacak iki ana unsurdan birincisi vergi oranlarının düşürülmesi ve vergilerin kolay uygulanabilir olması, ikincisi ise etkin vergi denetimidir. Sanayinin rekabet gücünün korunabilmesi için girdi maliyetlerimiz de uluslararası rakiplerimizle eşitlenmelidir.''

FİNANSAL ENSTRÜMANLAR

Sanayinin gelişmesi ve daha çok dışa açılabilmesi için yeni finansal enstrümanlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Kabasakal, finansal enstrümanlarda kaynak, maliyet, ulaşılabilirlik, çeşitlilik ve sigorta konularına önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Kabasakal, özellikle KOBİ finansmanında orta vadeli yatırım kredisinin alternatifi olan finansal kiralamanın yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Kaynak yaratmada zorlanan sanayinin TL'deki aşırı değerlenmeden kaynaklanan sorunlarına değinen Kabasakal, sanayinin yüksek girdi maliyetleriyle, ihracatta neredeyse tümüyle karsız çalışır noktaya geldiğini savundu.

Özellikle küçük sanayicilerin Eximbank kredilerinden daha çok yararlanmaları amacıyla, Eximbank'ın sermaye yapısının güçlendirilmesi ve kredilerin çeşitlendirilmesi gerektiğini belirten Kabasakal, ''Başvuru koşulları kolaylaştırılmalı ve sadeleştirilmelidir. Almanya Fransa örneklerinde olduğu gibi ihracat kredi sigorta sistemi ülkemizde de geliştirilmeli, yaygın kullanılması sağlanmalıdır'' dedi.

AB SÜRECİ

Gündemlerindeki önemli bir konunun da uzun ve zorlu geçecek olan AB müzakere süreci olduğunu dile getiren Kabasakal, şöyle devam etti:''Bu süreçte, sanayimizin AB müktesebatına uyum koşulları ve süresi de görüşülecektir. AB müktesebatı ile ilgili konularda hükümet, özel sektörle birlikte çalışmalı ve izlenecek yol birlikte belirlenmelidir. Güçlüklerine rağmen, büyük bir yapısal dönüşüm fırsatını da beraberinde getirecek olan bu süreçte, sanayimizi gerçekten zorlayacak başlıklar çevre ve tarımla ilgilidir.

AB'nin kapsamlı çevre mevzuatına uyum, yüksek maliyetli yatırımlar gerektirecektir. Bu nedenle çıkarılacak yönetmeliklerin uygulanabilir olmasına ve makul yatırımlar gerektirmesine dikkat edilmeli, yatırımların gerçekleşmesi için sanayinin rekabet gücünü olumsuz etkilemeyecek uygun bir geçiş süresi tanınmalıdır.''

Kabasakal, Türkiye'nin çözülmesi gereken en öncelikli sorunlarından birinin de işsizlik olduğunu belirterek, tekstil ve konfeksiyon sektörünün önemine işaret etti. Bu sektörlerin bir taraftan ihracatın çok önemli bir bölümünü gerçekleştirirken, diğer taraftan önemli miktarda istihdam sağladığını belirten Kabasakal, ''Bu sektörümüzün rekabet gücünü kaybetmesi, en önemli sorunlarımızdan biri olan işsizliği daha da artıracaktır. Bu nedenle, dünyadaki gelişmeler dikkatle izlenerek, sektörün rekabet gücünü artıracak yönde geliştirilmesine ve desteklenmesine çalışılmalıdır'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 IMF Niyet Mektubu'nu onayladı
 "Krediye saldırmayın"
 Vergi cezalarına yüzde 9.8 zam
 Benzin fiyatları 3 YKr arttı
 Sahte 'outlet' uyarısı
 İstanbul'da taksi ve dolmuşlara ruhsat
 Kaçak cepte affın faturası vatandaşa çıktı
 Güney Koreliler Trakya'da bedelsiz arazi turuna çıktı
 Baltacı, İGDAŞ ve BOTAŞ zengini
 MB'nin son indirim sinyali piyasayı gerdi
 Türkiye-ABD ilişkileri Irak ile gölgelenmesin
 Frene basılmazsa Telsim 15 milyon aboneye ulaşır
 'Kayıtdışı lobisi' Piraye Hanım'ın hayali kavramı
 BDDK, Ulus'un imza yetkisini kaldırdı
 Yanlış tuşa bastı 345 milyon YTL uçtu
 'Çimentoya Rekabet onayı çıkar'
 Limanların efendisine 715 milyon dolar kredi
 Renault, Espace ile imajını artıracak
 SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur tarih oluyor
 250-300 milyon YTL zarar ederiz
 'Tekel'i parçalayıp satın biz de talip oluruz'
 Finansbank kredi faizini düşürdü
 Yatırım Finansman ortak buldu
 IMF 1.6 milyar doları serbest bıraktı
 Enflasyon tahmini yüzde 5.5 oldu
 Gazprom'da yabancıya yeşil ışık
 Benzinin rafineri çıkış fiyatına zam
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Haberleşme Kanunu değişiyor
Elektronik Haberleşme Kanunu...
GAZİ ERÇEL
Enflasyon hedeflemesi halka ne fayda...
MELİHA OKUR
Kıbrıslı Türkler AİHM'ye...
Evlenebilmek için Museviliği seçti
Ürolog Prof. Dr. Leon Saporta'nın sevgilisi olduğu öne sürülen...
İlham geldi, araba gitti
Atilla Özdemiroğlu'nun villasına beste yaptığı sırada girerek cep...
AK Parti yoksulluk ve yolsuzlukta yetersiz
AK Parti yoksulluk ve yolsuzlukta yetersiz
AK Parti, kendi yaptırdığı ankette yolsuzluk, yoksulluk ve işsizlikle...
Liselerin ÖSS karnesi sıfırcı öğrenci gibi...
Liselerin ÖSS karnesi sıfırcı öğrenci gibi...
Tam 1977 lise, 2005'te üniversiteye tek öğrenci bile sokamadı. Meslek...
IMKB
E: 37.496 D:% -2,83
DOLAR
S: 1,354 D:% -0,111
EURO
S: 1,596 D:% -0,281
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu