kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
IMF Niyet Mektubu'nu onayladı
Kruger: Ekonomi iyi gidiyor ancak cari açığa dikkat

IMF Niyet Mektubu'nu onayladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından onaylanan Niyet Mektubu'nda, cari işlemler açığındaki artışın sürdüğü, bu yıl itibariyle, cari açığın GSMH'nin yüzde 6'sına ulaşmasının, gelecek sene de yüzde 5.8 seviyesine gerilemesinin beklendiği bildirildi.

26 maddeden oluşan Niyet Mektubu'nun detaylarına göre, cari işlemler açığının, kısmen dış koşullardan, özellikle de yüksek petrol fiyatları ve tekstil sektörüne uygulanan uluslararası kota sınırlamalarının kaldırılması gibi unsurlardan kaynaklandığı belirtilirken, ''cari işlemler açığının
artmasında, güçlü sermaye girişleri ve sonuç olarak ortaya çıkan Türk Lirası'nın değerli konumunun da payı bulunmaktadır ''tespitine yer verildi.

Cari işlemler açığının dış finansmanın kalitesine de dikkat çekilirken, Açığın, kamu iktisadi teşebbüslerinin başarılı özelleştirmeleri, doğrudan yabancı yatırımlardaki artışlar ve daha uzun vadelerle yapılan borçlanmaların sayesinde iyileştiği vurgulandı.

CARİ İŞLEMLER AÇIĞINA İLİŞKİN AYARLAMALAR

Mektup'ta cari işlemler açığı konusunda şöyle denildi:''Aynı zamanda, dalgalı döviz kuru rejimi önemli bir emniyet sübabı olarak işlev görmeye devam edecek olup, Merkez Bankası'nın süre gelen döviz alımları, uluslararası rezervlerin daha da artırılmasına imkan tanıyacaktır. Yıl içerisinde cari işlemler dengesindeki gelişmelerin takibi sürdürülecek ve ihtiyaç duyulduğu takdirde, yürütülen politikalarda gereken ayarlamalar yapılacaktır. 2006 yılı kamu maliyesi programında öngörülen GSMH'nin yüzde 0,25'i oranındaki zımni sıkılaşma, bu doğrultuda değerlendirilmelidir.''

MAASTRICHT KRİTERLERİ TUTTURULDU

Niyet Mektubu'nda, ekonomideki yüksek performansın devam ettiği,enflasyonun tek haneli seviyelere indiği, büyümenin daha ılımlı hale gelmekle birlikte, güçlü yapısını koruduğu, ayrıca, sürdürülen mali disiplin sayesinde, genel hükümet bütçe açığının GSMH'ye oranının, Maastricht kriteri olan yüzde 3 seviyesinin altına düşürüldüğü, kamu net borç stokunun GSMH'ye oranının da yüzde 60'ın altına gerilediği ifade edildi.

Dış borç ve net uluslararası rezervlere ilişkin Eylül ayı hedeflerinin tutturulduğu belirtilirken, sosyal güvenlik kurumlarının genel dengesine ilişkin hedefte bir sapma meydana gelmiş olmakla birlikte, konsolide kamu sektörünün (KİT'ler hariç) faiz dışı fazla hedefinin üzerine çıkıldığı ve bu hedefin küçük bir farkla da olsa tutturulduğu kaydedildi.

Diğer taraftan, Türk Lirası'na olan talebin artmaya devam etmesi ve finansal piyasaların daha da derinlik kazanması nedeniyle,Eylül ayına ait para tabanı hedefinin aşıldığı vurgulandı.

Programda öngörülen kamu maliyesi reformlarına ilişkin olarak, kilit konumda olan, GSMH'nin yüzde 6,5'inin üzerinde bir kamu kesimi faiz dışı fazla elde edilmesi hedefi ile tutarlı 2006 yılı bütçesinin TBMM'ye sunulduğu, sağlık harcamalarının izlenmesine yönelik sayısal bir çerçeve geliştirilmiştir ve Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu kapsamındaki ikincil düzenlemelerin kısa bir süre içerisinde yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

Ancak, kamu iktisadi teşebbüslerinin yönetiminin güçlendirilmesine ilişkin yasa taslağının ise üzerinde görüş birliği sağlanması için daha fazla zamana ihtiyaç duyulması nedeniyle henüz TBMM'ye sunulamadığı ifade edildi.

KAMU BANKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Mektup'ta, kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve özelleştirilmesine yönelik strateji de kabul edilmiş olup, söz konusu bankalara özgü imtiyaz ve yükümlülüklerin aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik bir takvimin kısa bir süre içerisinde kabul edilmesinin beklendiği vurgulandı.

İSTİSNA TALEPLERİ


Öte yandan, enflasyonla mücadele sürecindeki güçlü performanstan hareketle, para tabanına ilişkin 2005 yılı Eylül ayı sonu performans kriteri ile KİT'ler dahil konsolide kamu sektörünün faiz dışı dengesine ilişkin 2005 yılı Eylül ayı sonu hedefinin, kamu iktisadi teşebbüslerinin Ağustos ayı itibariyle birikimli faiz dışı fazlalarının programda belirlenen seviyelerin altında kalması nedeniyle (2005 yıl sonu hedeflerine erişilmesi konusunda herhangi bir sorun bulunmamaktadır), uygulanmaması talep edildi.

Diğer taraftan, IMF yönetiminden, Bankacılık Kanunu (küçük bir gecikme ile 2 Temmuz'da Meclis'ten geçti) ile 2006 yılı Şubat ayı ortasına kadar yasalaşması beklenen (Yapısal Performans Kriteri) emeklilik reformu tasarısına ilişkin 2005 yılı Haziran sonu performans kriterlerinin de uygulanmaması talep edildi.

İhtiyaç duyulması halinde hedeflere ulaşmak için gerek duyulabilecek diğer tedbirlerin de alınacağının altı çizilirken, bu tedbirlerin uygulanması konusunda ve bu Mektup'ta yer alan politikalarda yapılabilecek değişikliklerden önce, Fon'un istişare politikaları ile uyumlu olarak Fon ile görüş alışverişinde bulunulacağı ifade edildi.

BU YIL VE GELECEK YILIN MAKRO EKONOMİK ÇERÇEVESİ

Niyet Mektubu'nda, ekonominin, bu yıl ve gelecek sene için belirlenen yüzde 5'lik büyüme hedefi ile tutarlı bir performans sergilemekte ve enflasyonun da, 2005 yıl sonu hedefi olan yüzde 8 seviyesinin altında gerçekleşmesinin beklendiğine dikkat çekildi.

İSTİHDAM ARTIYOR

Tarım kesimi dışı istihdamın arttığının vurgulandığı Niyet Mektubu'nda, ''Verimlilik artışına rağmen, son 12 aylık dönemde 1 milyondan fazla kişi için yeni iş alanı sağlanmış bulunulmaktadır'' denildi.

ENFLASYON KONTROL ALTINDA TUTULUYOR

Enflasyonun sıkı bir şekilde kontrol altında tutulduğu, (hem TÜFE hem de ÜFE tek haneli seviyelerde seyrediyor) yüksek petrol fiyatlarının olası ikinci aşama etkileri ile hizmet sektörü fiyatlarındaki katılık gibi unsurlar nedeniyle, gelecek yılın hedefine ulaşılması açısından ihtiyatın elden bırakılmamasının gerekliliğine işaret ettiği belirtildi.

Enflasyon beklentiler doğrultusunda düşerken, para tabanındaki artışın, düşen faiz oranları ve Türk Lirası'na karşı artan güvenin etkisiyle beklenenin üzerinde gerçekleştiği ve enflasyonun kontrol altında olmasından hareketle, 2005 yılı Aralık ayı sonu için programın başında öngörülen gösterge niteliğindeki hedeflerin biraz üzerinde para tabanı hedefleri önerilirken, net uluslararası rezervlere ilişkin alt sınırların yükseltilmesi talep edildi. Günlük döviz alım ihaleleri vasıtasıyla rezerv biriktirilmeye devam edileceği de vurgulandı.

Enflasyonla mücadeleyi daha da desteklemek amacıyla, TCMB'nin, 2006 yılı Ocak ayındaki resmi enflasyon hedeflemesine geçiş için hazırlıklarının devam ettiği vurgulanırken, Resmi enflasyon hedeflemesine planlı geçiş ile TCMB para tabanı ve net iç varlıklara ilişkin üst sınırları -bu sınırlar dikkatli bir biçimde izlenmeye devam edilecek olmakla birlikte- enflasyona ilişkin istişari çerçeve ile değiştirmeyi planladığı kaydedildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 "Krediye saldırmayın"
 İSO: Kayıt dışı sorunu çözülmeli
 Vergi cezalarına yüzde 9.8 zam
 Benzin fiyatları 3 YKr arttı
 Sahte 'outlet' uyarısı
 İstanbul'da taksi ve dolmuşlara ruhsat
 Kaçak cepte affın faturası vatandaşa çıktı
 Güney Koreliler Trakya'da bedelsiz arazi turuna çıktı
 Baltacı, İGDAŞ ve BOTAŞ zengini
 MB'nin son indirim sinyali piyasayı gerdi
 Türkiye-ABD ilişkileri Irak ile gölgelenmesin
 Frene basılmazsa Telsim 15 milyon aboneye ulaşır
 'Kayıtdışı lobisi' Piraye Hanım'ın hayali kavramı
 BDDK, Ulus'un imza yetkisini kaldırdı
 Yanlış tuşa bastı 345 milyon YTL uçtu
 'Çimentoya Rekabet onayı çıkar'
 Limanların efendisine 715 milyon dolar kredi
 Renault, Espace ile imajını artıracak
 SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur tarih oluyor
 250-300 milyon YTL zarar ederiz
 'Tekel'i parçalayıp satın biz de talip oluruz'
 Finansbank kredi faizini düşürdü
 Yatırım Finansman ortak buldu
 IMF 1.6 milyar doları serbest bıraktı
 Enflasyon tahmini yüzde 5.5 oldu
 Gazprom'da yabancıya yeşil ışık
 Benzinin rafineri çıkış fiyatına zam
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Haberleşme Kanunu değişiyor
Elektronik Haberleşme Kanunu...
GAZİ ERÇEL
Enflasyon hedeflemesi halka ne fayda...
MELİHA OKUR
Kıbrıslı Türkler AİHM'ye...
Evlenebilmek için Museviliği seçti
Ürolog Prof. Dr. Leon Saporta'nın sevgilisi olduğu öne sürülen...
İlham geldi, araba gitti
Atilla Özdemiroğlu'nun villasına beste yaptığı sırada girerek cep...
AK Parti yoksulluk ve yolsuzlukta yetersiz
AK Parti yoksulluk ve yolsuzlukta yetersiz
AK Parti, kendi yaptırdığı ankette yolsuzluk, yoksulluk ve işsizlikle...
Liselerin ÖSS karnesi sıfırcı öğrenci gibi...
Liselerin ÖSS karnesi sıfırcı öğrenci gibi...
Tam 1977 lise, 2005'te üniversiteye tek öğrenci bile sokamadı. Meslek...
IMKB
E: 37.496 D:% -2,83
DOLAR
S: 1,354 D:% -0,111
EURO
S: 1,596 D:% -0,281
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu