kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Kimse en güçlü benim demesin"
Howard'dan Gelibolu isteği
"Kimse en güçlü benim demesin"
Erdoğan Atatürk anıtını ziyaret etti

"Kimse en güçlü benim demesin"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Kimse 'Ben güçlüyüm, benim imkanlarım var' demesin. Terör en güçlüyü bile vuruyor, vurdu'' dedi.Başbakan Erdoğan, Canberra'da Ulusal Basın Kulübü'nün onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasında Gelibolu'da savaşla başlayan bir ilişkinin ardından dostluğa dönüştüğünü söyledi.Gelibolu'nun, diğer ulusların da benliklerini buldukları önemli bir savaşın hikayesi olduğunu dile getiren Erdoğan, Çanakkale Savaşları'nda yaşananları anlattı. Savaşlarda tarafların çok sayıda
şehit verdiğini dile getiren Erdoğan, savaş denince akla kin ve nefretin geldiğini, ancak 1915'te Çanakkale'de dostluk ve barışın doğduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan, bugün Çanakkale'de savaşa katılan ülkelerin Türkiye ile olan ilişkilerine bakıldığında bu istisnai durumu görmeninmümkün olduğunu belirterek, artık Gelibolu'yu ziyaret edenlerin sayısının da arttığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti olarak Gelibolu'daki Milli Park'ın geliştirilmesi konusunda büyük çaba harcadıklarını kaydeden Erdoğan, ''Yaptığımız, tarihe saygı duymak olduğu gibi, bunu gelecek nesillere taşımak gayreti içindeyiz'' dedi.

Gelibolu ile ilgili bazı dedikodular olabileceğini, ancak Avustralyalıların müsterih olması gerektiğini dile getirerek, Çanakkale'nin, Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar kadar Türkiye için deönemi bulunan kutlu topraklar olduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Tarih gerçeklerle tarihtir. Eğer gerçekler bir tarafa atılırsa, gerçek olmaktan çıkar. Avustralya'da 150 bin Türk yaşıyor.
Gelibolu'nun hatırası onları burada yalnız bırakmamıştır. 1964'te Melbourne göçmen olarak gelen Türkler, Hume bölgesinin Magren Askeri Kampı'nda ilk olarak toplanmıştır. 1914'te burada eğitilen askerler Gelibolu'ya gönderilmişlerdir. Türkler ve Avustralyalılar, Gelibolu'yu hiç unutmadı, unutmayacaklar. Bu savaşın bize kazandırdığı dostluğun sonuna kadar süreceğinden eminim.

Şimdi farklı bir dönem başlıyor. Birlikte savaşmaktan, ölmekten ziyade, mutluluğa ve huzura kavuşmayı öğrenmemiz lazım. Küresel terörün olmadığı bir dünyayı, küresel barışın olduğu bir dünyayı düşlüyoruz. Bu noktada ortak bir mücadele gerekmektedir. Artık terör, asimetrik tehditler yayıyor. İçinde bulunduğumuz medeniyetler arasındaki bir ittifaka nasıl destek verebiliriz? Bu sorun inançlarımızdaki, kültürlerimizdeki farklılıklarda yatmaktadır. Farklıinançtakileri, farklı kültürlerin mensuplarını 'ötekiler' diye suçlamak, dünyayı genel bir çatışma ortamına taşımaktan başka bir şeyeyaramayacaktır. Farklı kültür ve dinler arasında evrensel bildiğimiz değerleri tespit edip bundan hareket etmek lazım. Bizim inancımızda bir felsefe var; 'Yaratılanı yaradandan ötürü sevmek'. Bu önemli bir vurgudur.''

ORTAK MÜCADELE

11 Eylül'den önce küresel barışın hep gündemde olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, bugün terörün nerede, nasıl ve kime geleceğini kestirmenin güç olduğunu ifade etti.

Terörün dininin, ırkının, milletinin, vatanının bulunmadığını, nerede, nasıl ve kimin vuracağının belli olmadığını kaydeden Erdoğan, ''Kimse 'Ben güçlüyüm, benim imkanlarım var' demesin. Terör en güçlüyübile vuruyor, vurdu'' dedi.

Ortak bir dayanışma ve mücadele platformunun oluşturulmasının gerekliliğine işaret eden Erdoğan, bilgi kıskançlığına düşmeden, bilgialışverişi yaparak, bu ortak mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, daha sonra bir soru üzerine, Avustralya'daki temasları hakkında bilgi verdi.

'DERSİMİZE ÇALIYORUZ'

Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, süreçte 35 faslın taranacağını anımsattı. Bu yıl sonuna kadarhenüz 7'si tamamlanan fasılların bitirilebileceğini kaydeden Erdoğan, Avusturya'nın AB Dönem Başkanlığı'nda ise müzakerelerin başlamasını beklediklerini belirtti.

Erdoğan, ''Dersimize çalışıyoruz, yapacağımızı biliyoruz. İnanıyorum ki başarıyla bunu tamamlayacağız'' dedi.Başbakan Erdoğan, yemekli toplantı öncesinde de muhalefet lideri Kim Beazley ile de bir süre görüştü. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 AKP'de Çömez gerginliği
 Baykal, Şemdinli'de
 Yılmaz ve Taner yargılanıyor
 Din ve demokrasi araçtır
 AK Parti'de Çömez'den sonra Koçak da isyan etti
 'Muhafızları Meclis'ten dışarıya çıkarın' çağrısı
 Kürtçe davetiye davasında 'kimlik' dersi
 İmam şikâyetiyle öğretmen sürgünü
 Kaçak Kuran kursuna baskın
 Erkan Mumcu muhaliflere göz kırptı
 Baykal bugün Şemdinli'ye gidiyor
 Bu kamusal alanda içki içmek serbest
 Oğlunu geçen hafta kaybeden vekile özel gala
YAVUZ DONAT
Balıkesir raporu
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut...
Psikopat Zeynep'ten yakında boşanacağım
Eski Türkiye Güzeli Zeynep Tokuş jinekolog eşi Alp Nuhoğlu'ndan dayak...
İstanbul Modern İKSV'den kopuyor
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'yla, İstanbul Modern Sanat Müzesi yol...
Hasta çok, tedavi yok
Hasta çok, tedavi yok
Tüp bebek skandalında ikinci perde... Zeynep Kamil'e başvuran bin 32...
İslam ülkeleri reform kararı aldı
İslam ülkeleri reform kararı aldı
İslam dünyasının önemli problemleri yoksulluk, yolsuzluk ve cehalet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu