kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Enflasyonda 2007 hedefi % 4
'Para politikası rejimimiz 'şeffaflık'
'Nokta hedef taahhüdü veremeyiz'

Enflasyonda 2007 hedefi % 4

Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, enflasyon hedefinin 2006 için yüzde 5, 2007 ve 2008 yılları için ise yüzde 4 olarak belirlendiğini açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, enflasyon hedeflemesinin, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başarısı kanıtlanmış ve giderek artan ülke tarafından uygulanan bir para politikası rejimi olduğunu söyledi.

Serdengeçti, düzenlediği basın toplantısında, Enflasyon Hedeflemesi Rejiminin Genel Çerçevesi ile 2006 Yılı Para ve Kur Politikası konularında açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası'nın 2002 başında yaptığı duyuruda, para politikasında nihai hedefin enflasyon hedeflemesine geçmek olduğunu, ancak gerekli ön koşullar tamamlanmadan
enflasyon hedeflemesine geçilmesinin rejimin güvenirliğini daha başlamadan sarsacağını vurguladığını hatırlattı. Serdengeçti, aynı duyuruda, bunun için de enflasyon hedeflemesine geçiş için para politikasının etkinliğini kısıtlayan unsurların zayıflamasının bekleneceğinin ifade edildiğini belirtti.

Enflasyon hedeflemesine geçilene kadar, örtük enflasyon hedeflemesi uygulanmasının öngörüldüğüne de işaret eden Serdengeçti, bu doğrultuda hükümetle birlikte enflasyon hedefleri saptandığını, kısa vadeli faiz oranlarının, enflasyonla mücadelede etkin olarak
kullanıldığını anlattı.

SON 4 YILIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu yöndeki adımların, mali disiplin ve süregelen yapısal düzenlemelerin de katkısıyla, fiyat istikrarı yolunda önemi yadsınamaz kazanımları beraberinde getirdiğini kaydeden Merkez Bankası Başkanı, şöyle devam etti.

''Geçen sene zarfında dalgalı kur rejimine uyum artmış ve enflasyon hedeflemesi rejimine geçiş için elverişli bir ortam oluşmasına yönelik önemli mesafeler alınmıştır. Enflasyon hedeflerinin tümüne ulaşılmış, güvenirlik artmış, enflasyon bekleyişleri hedeflere
yakınsamıştır. Bugün enflasyon son 30 yılın en düşük seviyelerinde bulunmaktadır.

Kamu borç stokunun çevrilebilirliğine ilişkin tartışmalar, geçmişte ekonomideki gündem maddeleri arasında ilk sıralarda yer alırken, bugün artık bu yerini kaybetmiştir. Mali disiplinin sürekliliği konusundaki kaygılar büyük ölçüde hafiflemiştir. Finansal piyasaların derinliği artmaya başlamış, finansal kesimin kırılganlığı azalmıştır. Ekonomik istikrarda alınan mesafeler, ters dolarizasyon sürecinin başlamasını sağlamış, zaman zaman kesintiye uğrasa ve alınması gereken daha mesafe olsa da portföy tercihlerinde Türk Parası cinsinden yatırımların ağırlığı artmaya başlamıştır.''

KURUMSAL ALTYAPI İYİLEŞTİRİLDİ

Serdengeçti, bu süreçte, TL'den 6 sıfır atılarak YTL'ye geçildiğini ve bunun elde edilen kazanımların kalıcılığına duyulan güvenin de bir göstergesi olduğunu söyledi.

Orta Vadeli Programın açıklanması, AB ile tam üyelik müzakere sürecinin başlaması ve IMF ile yapılan anlaşmayla birlikte temel makro ekonomik büyüklüklerin öngörülebilirliğinin daha da artmaya başladığını kaydeden Serdengeçti, şöyle devam etti:

''2001-2005 döneminde enflasyon hedeflemesine geçişin önkoşullarından biri olan para politikasında kurumsal alt yapının iyileştirilmesi konusunda da çok önemli adımlar atılmıştır. Bu süreç içinde MB kurumsal çerçevesini etkinleştirmiş, iletişim politikasını daha net ortaya koymuş, bilgi setini geliştirmiştir.

Ayrıca, geçen zaman içinde Merkez Bankası, bağımsızlık konusunda uygulama anlamında önemli mesafe alınmış, bu gelişme kronik enflasyon sürecine tekrar dönülmeyeceği konusundaki bekleyişleri de güçlendirmiştir. Bütün bu gelişmeler, enflasyon hedeflemesi rejimine geçiş için ön koşulların büyük oranda oluştuğuna ve doğru zamanın yaklaşmakta olduğuna işaret etmiştir.''

Merkez Bankası'nın 2005'i enflasyon hedeflemesine geçiş için son hazırlık dönemi ilan ettiğine de dikkati çeken Serdengeçti, bu dönemde para politikasının daha kurumsallaşması yönünde atılan adımların, para politikasını enflasyon hedeflemesi rejimine bir kademe daha
yaklaştırdığını vurguladı.

Serdengeçti, son 4 yıllık dönemde, özellikle de son 1 yıl içinde para politikasının öngörülebilirliğinin belirgin ölçüde arttığını, kurumsal altyapı ve şeffaflık konusunda da önemli gelişmeler yaşandığını belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, örtük enflasyon hedefi çerçevesinde 2002-2005 yılları arasında yıl sonu enflasyon hedeflerinin açıklandığını ve enflasyonun ilk üç yıl üst üste belirlenen hedeflerin altında gerçekleştiğini belirterek, ''büyük bir olasılıkla 2005 yılında da hedefin altında kalınacağı öngörülmektedir'' dedi.

Serdengeçti, Merkez Bankası'nda düzenlediği basın toplantısında, Enflasyon Hedeflemesi Rejiminin Genel Çerçevesi ile 2006 Yılı Para ve Kur Politikası konularında açıklamalarda bulundu.

Süreyya Serdengeçit, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesi konusunda 2000 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek,Türkiye'de enflasyon hedeflemesi rejiminin ana çerçevesi oluşturulurken bu rejimi uygulayan 20'yi aşkın gelişmiş ve gelişmekte olan ülke deneyiminden faydalandıklarını söyledi.

İncelenen ülke örneklerinin tarihsel, kültürel, ekonomik ve siyasal farklılıklar nedeniyle her ülkeye uygun tek ve en iyi uygulama olmadığına dikkat çeken Serdengeçti, ''dolayısı ile enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde genel yapı oluşturulurken, Türkiye'ye özgü bir modelin oluşturulması gerektiği göz önüne alınmıştır'' dedi.

Kamuoyu tarafından kolay anlaşılabilirliği ve iletişimi açısından avantajları göz önüne alınarak enflasyon hedefinin nokta hedef olarak belirlendiğini kaydeden Serdengeçti, toplumun her kesimi tarafından kolaylıkla takip edilebildiği ve günlük yaşam maliyetini iyi ölçen bir gösterge olduğu için enflasyon hedefinin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinden tanımlanmasının tercih edildiğini bildirdi.

Bu doğrultuda hedeflenen değişkenin 2003 temel yılı TÜFE'nin yıllık yüzde değişimi ile hesaplanan yıl sonu enflasyon oranı olduğunu belirten Serdengeçti, 2006 yılından itibaren üç yıllık bütçe uygulamasına geçildiği gözönüne alındığında üç yıllık bir hedef politikasının açıklanmasının enflasyon hedeflerinin içsel tutarlılığını ve diğer makro ekonomik projeksiyonlarla uyumunu arttıracağının ileri sürüldüğünü söyledi.

3 YILLIK ENFLASYON HEDEFİ

Serdengeçti, şöyle dedi: ''Bu nedenle enflasyon hedeflemesi uygulamasının bu ilk aşamasında hedefler üç yıllık olarak ilan edilmektedir. Katılım öncesi ekonomik program ve üç yıllık bütçe programları ile uyumlu olarak 2006-2007 ve 2008 için yıl sonu hedefleri sırasıyla yüzde 5, yüzde 4 ve yüzde 4 olarak belirlenmiştir. 2009 yılı hedefi ise 2006 yılı içinde çıklanacaktır. Örtük enflasyon hedefi çerçevesinde 2002-2005 yılları arasında yıl sonu enflasyon hedefleri açıklanmış, enflasyon ilk üç yıl üst üste belirlenen hedeflerin altında gerçekleşmiştir. Büyük bir olasılıkla 2005 yılında da hedefin altında kalınacağı öngörülmektedir.

Enflasyonun düşük seviyelerde istikrara kavuştuğu normal şartlar altında gerçekleşen enflasyon rakamının sistematik olarak hedefin altında kalması olumsuz bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak 2001-2005 döneminde kronik enflasyonist ortamdan tek haneli rakamlara girerken temel hedef yüksek enflasyonu düşürmek olduğundan hedeflerin altında kalınması bekleyişleri olumsuz etkilememiş aksine enflasyondaki düşüşün süreceğine dair algılamaları kuvvetlendirmiştir.Dolayısı ile söz konusu dönemde enflasyonun hedeflerin altında kalması, üzerinde kalmasına oranla daha kabul edilebilir bir durum olarak değerlendirilmiştir.''

Serdengeçti, bu bağlamda Merkez Bankası'nın ilan ettiği hedeflerin örtük bir şekilde üst sınır olarak algılandığını belirterek, ancak önümüzdeki yıllarda bu durumun değişmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Zira enflasyonun istikrara kavuştuğu ekonomilerde para politikasının enflasyonun hedefin altında olmasından çok, hedeflerle tutarlı olmasını amaçlanması gerektiğini belirten Serdengeçti, ''Bu doğrultuda bundan böyle Merkez Bankası enflasyon hedeflemesi rejimi sürecinde hedeften aşırı ya da yukarı yönde sapmaları aynı şekilde değerlendirecektir'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Tarımda zorlu müzakere
 Telsim'e 7 firmadan teklif
 TÜPRAŞ karını %31 oranında arttırdı
 Hazine net 1.2 milyar YTL borçlandı
 'Mortgage otomotiv sektörüne faydalı olacak'
 Star Gazetesi yeniden satışa çıkarıldı
 Petrol fiyatları 60$'a yükseldi
 Piyasanın gözü ihaleler ve IMF'de
 İstanbul'a doğalgazı kuyumcu Kamer Bey satacak
 Shell, Tüpraş'ta payını kendi düşürdü
 Cenk Kınay 'One' ile fiyatları zorlayacak
 99 Euro'ya her şey dahil tatil...
 Honda, Türkiye'de 'City'den sonra 'Jazz' da yapacak
 THY'nin 3 milyon doları Saddam'la uçtu!
 Profesyonel muhalefet ile şirkete demokrasi gelecek
 Hedef duble şaştı
 Özelleştirme'de prehistorya mezunu uzman çalışıyor
 Enflasyon hedeflemesi için ilk adım atılıyor
GAZİ ERÇEL
Sürdürülebilir ihracat enflasyon kadar önemli
Geçen...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Enflasyonda inişin durması faiz düşüşüne mola aldırır...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Enerjide Rusyalı hikayeler
Rusya'nın Türkiye'de enerji...
Lokum gibi promosyon!
"Narnia Günlükleri" adlı kitapta bir cadının çocukları "Türk lokumu"...
Hizmetçi çalıştığı evi kana buladı
10 yıldır çalıştığı evin hanımını öldürüp altınlarını çaldığı sanılan...
Gecekondudan varoşa
Gecekondudan varoşa
2005 yılının son aylarında rastladığım bu resmin ardında elli yılı...
"AK Partili belediyelerde rüküşlük oluyor"
"Vatandaş arasında 'Bangladeş mimarisi" denen şey Ankara'da patlama...
IMKB
E: 38.892 D:% 0,82
DOLAR
S: 1,356 D:% 0,037
EURO
S: 1,593 D:% 0,410
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu