kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan Yeni Zelanda'ya gitti
Erdoğan Yeni Zelanda'ya gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere özel uçak ''ANA'' ile saat 16.45'de Yeni Zelanda'ya gitti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda'yı bölgelerinde ortak istikrar unsuru olan ve ortak değerleri paylaşan ülkeler olarak gördüklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Yeni Zelanda'ya hareketi öncesinde gazetecilere ziyaretine ilişkin bilgi verdi.

Önce Yeni Zelanda'ya gideceğini, 7 Aralık'ta da Avustralya'da olacağını ifade eden Erdoğan, kendisine devlet bakanları Ali Babacan
ile Beşir Atalay, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bürokratlar, AK Parti ve CHP'li milletvekilleri ile basın mensuplarının eşlik edeceğini belirtti.

Yeni Zelanda ve Avustralya ile Türkiye'nin, Çanakkale Savaşları sonrasında gelişen ciddi dostluk bağları bulunduğunu ifade eden Erdoğan, AK Parti iktidarı döneminde özellikle Gelibolu Yarımadası'nda ciddi çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Bu çalışmaların, Yeni Zelanda ve Avustralya yönetimlerince memnuniyetle karşılandığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

''18 Mart'ta buradaydılar. Kutlamalarda bunlarla, başbakanlarıyla birlikte olduk. Bunların yoğun ısrarlı davetleri üzerine bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Yaşattığı tüm acılarla ilk bakışta çelişkili gibi görünse de olumlu ilişkilerimizin üzerinde bir zemin oluştu. Çanakkale Savaşları bu yönüyle savaşan taraflar arasında husumet, kin, nefret yerine dostluğa yol açması nedeniyle insanlık tarihinde özel bir yere ve konuma sahiptir. Sizler de hatırlayacaksınız, Çanakkale Savaşları'nı anma törenleri vesilesiyle Yeni Zelandalı, Avustralyalı meslektaşlarım aslında 2000-2005 yılları arasında Türkiye'yi ziyaret ettiler. Biz de bu ziyaretlerde kendileriyle gerek ikili gerekse de heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdik.

Türkiye'de Başbakan düzeyinde her iki ülkeye de yapılan ilk ziyaret olacaktır. Bugüne kadar böyle bir ziyaret gerçekleşmedi. Aramızdaki fiziksel mesafenin uzaklığına rağmen unutmayalım ki bizi bu ülkelerle birbirine yaklaştıran diğer bir husus da orada vatandaşlarımızın uzun yıllardır devam eden varlıklarıdır. Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda'yı bölgelerinde ortak istikrar unsuru olan ve ortak değerleri paylaşan ülkeler olarak görüyoruz.''

Başbakan Erdoğan, daha önce de Avustralya'yı ziyaret ettiğini belirterek, orada çok sayıda Türk vatandaşı yaşadığını anlattı.

Erdoğan, ''O ziyaretimizde Türk üst yöneticilerinin bölgeye ziyaret etmeyişlerinden bize hep yakınmışlardı. İnanıyorum ki, bu ziyaret onları da sevindirip, mutlu edecektir. Kaldı ki, oradaki vatandaşlarımızın Avustralya'nın siyasi ve sosyal yapılanması içerisinde daha aktif rol almasını da istiyoruz. Bu da buradaki ilişkilerin gelişmesiyle ilgilidir'' diye konuştu.

''EKONOMİK VE KÜLTÜREL İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ''

Ülkeler arasında ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesinin ortak hedef olduğunu vurgulayan Erdoğan, ziyaret sırasında Avustralya ile tarım alanında teknik, bilimsel, ekonomik işbirliği anlaşması imzalanacağını bildirdi.

Erdoğan, şunları kaydetti: ''İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığım dönemde de İstanbul Deniz İşletmeleri Şirketi için İstanbul-Bandırma arasında çalışacak deniz otobüslerini Avustralya'da yaptırdık ve aldık ve yine şimdi kendileriyle bu konuda teknoloji noktasında attığımız adımlarla bu ziyarette de ilgili bakanımız bu tür çalışmaları orada yapacaktır.

Gerek Yeni Zelanda gerekse Avustralya başbakanlarıyla bir araya gelerek ortak meselelerimizi görüşme imkanımız olacak. Ayrıca, bu ülkelerdeki iş adamlarımızla, akademik çevrelerle, basın mensuplarıyla yapacağımız toplantılarla uluslararası konudaki birçok görüşlerimizi paylaşma fırsatı bulacağız. Bizimle gelen iş adamlarımız oradaki karşıtlarıyla görüşme imkanı bulacaklar. Bakan arkadaşlarımız aynı şekilde karşıt bakanlarla görüşecekler böylece bu ziyaretimiz 11 Aralık'ta tamamlamış olacağız.''

Başbakan Erdoğan, açıklamasının ardından bir gazetecinin, CIA uçaklarının Türkiye'ye gelmesiyle ilgili bir soru yöneltmesi üzerine, ''Kime inanacaksınız bilmiyorum. Bu konuyla MİT Başkanı'nın, Ulaştırma Bakanı'nın ve benim açıklamalarım oldu. Hala bunu soruyorsunuz, gündemde tutuyorsunuz. Bunlar soruldu. Yine eğer başka bildiğiniz şeyler varsa bunları açıkça söyleyin. Haber kaynakları olarak MİT Müsteşarı'na, Ulaştırma Bakanı'na, bizlere güvenmiyorsanız sizin söylediklerinizle biz de hareket edelim'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Partimin belediyeleri içki ruhsatı verir
 Sakık'tan PKK itirafları
 FP'nin AİHM başvurusu geri çekildi
 Profesörlere zorunlu hizmet geliyor...
 En genç Meclis'te emeklilik paniği
 Ankara'dan Mottaki geçti
 Erdoğan'dan 4 ihraca da şerh
 Şemdinli ve Yüksekova kaymakamları değişti
 Irak'tan sürpriz ziyaret
 Dayak yiyen eşi polis koruyacak
 Meclis şekerinden ay-yıldız çıkarıldı
MUHARREM SARIKAYA
Kuzey Irak politikası...
Ankara'da altı ayı aşkın...
YAVUZ DONAT
AK Parti fokur fokur
Bundan 2.5 yıl önce (Haziran-2004)...
Avrupa güneşi unutacak
Atlantik Okyanusu'ndaki Golfstrim sıcak su akıntısı hızla etkisini...
Rafet'e son uyarı
Kızlarıyla birlikte Almanya'da yaşayan şarkıcı Rafet El Roman,...
Danışıklı dövüş kura
Danışıklı dövüş kura
Sağlık Bakanlığı'nın son kurasında doğu bölgeleri için düşünülen...
Paşaya 'dayak' davası
Paşaya 'dayak' davası
Kırklareli'nde bir erin beyin kanaması sonucu ölümü nedeniyle,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu