Cezaevi üretim çifliği
Ankara'nın Kalecik İlçesi'ndeki Açık Cezaevi'nde hükümlü ve tutuklular, günde yaklaşık 2 ila 5 ton arasında süt işleyerek beyaz peynir, yoğurt, tereyağı ve pastörize süt üretimi yapıyor.
10 bin tavuğun bulundğu ve günde 9 bin yumurta elde edilen çiftlikte mahkumlar, önümüzdeki yıldan itibaren deKalecik Karası adıyla bilinen şaraplık üzüm üretecek.
Kalecik Açık Cezaevi İkinci Müdürü Celalettin Doğan, AA muhabirine, cezaevine ait 10 dönümlük alanda süt ve süt ürünleri ile yumurta üretimi yaptıklarını söyledi. Cezaevindeki 72
mahkumun tesislerde çalıştığını ifade eden Doğan, günde 2 ila 5 ton arasında süt işleyerek beyaz peynir, yoğurt, tereyağı ve pastörize süt üretimi yapıldığını bildirdi. Doğan, 10 bin tavuğun bulunduğu çiftlikte ise günde 9 bin yumurta elde edildiğini ifade etti.
İlçe Tarım Müdürlüğü'nün katkılarıyla bu yıl cezaevindeki 5 dönümlük alana Kalecik Karası cinsi bağ fidanları diktiklerini belirten Doğan, gelecek yıldan itibaren de cezaevinde Kalecik Karası adıyla bilinen şaraplık üzüm üretileceğini kaydetti.
Doğan, cezaevindeki ürünlerin Ankara'daki tüm cezaevleri, Sıhhiye Orduevi, Kırıkkale TÜPRAŞ Rafinerisi ile çeşitli hastanelere satış yaptıklarını belirtti.
Kısa süre önce de üretimini yaptıkları süt ve süt ürünlerini Ankara'da çeşitli marketlere satmaya başladıklarını anlatan Doğan, elde edilen gelirin bir kısmının çalışan mahkumlara verildiğini ifade etti.
Cezaevinde Veteriner Hekim olarak görev yapan Erol Kalem de Kalecik çevresindeki köylerden toplanan sütlerin işlenmeden önce cezaevindeki laboratuvarda tahlil edildiğini bildirdi. Ürünlerin hijyenik şartlarda, sağlık uzmanlarının kontrolünde üretildiğine dikkat çeken Doğan, ''Satış yaptığımız yerlerden şu ana kadar en küçük şikayet dahi almadık'' dedi.
|