kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bize AB şartlarını sağlayın sanayiciyi o zaman görün
Bıçak kemiğe dayandı, kura çözüm lazım
'Küresel oyuncu olabiliriz'

Bize AB şartlarını sağlayın sanayiciyi o zaman görün

İSO Başkanı Küçük, yapısal reformların tamamlanıp AB ülkeleriyle aynı şartların Türk sanayicisine sağlanması gerektiğini belirtti ve ekledi: "Siz sanayicileri o zaman görün".

İstanbul Sanayi Odası Başkanı (İSO) Tanıl Küçük sanayicilerin gelişmiş ülkelerle aynı şartlarda rekabet edemediğini kaydetti. "AB ülkeleriyle aynı şartlar bize de sağlansın sanayicinin performansını görürsünüz" diyen Küçük son üç yılda gösterdikleri gelişmenin potansiyellerinin en büyük kanıtı olduğunu belirtti. Haftasonunda 4. Sanayi Kongresi'ne ev sahiplii yapmaya hazırlanan İSO Başkanı makroekonomiden, özelleştirmeye, AB sürecinden, Türk Sanayii'ne kadar birçok konuda SABAH'ın sorularını yanıtladı

Türk sanayisi Avrupa Birliği'nin gerçek anlamının farkında mı? Şirketler ödeyecekleri maliyetleri biliyor mu?
Avrupa Birliği (AB) konusunda iş dünyası hükümet ile birlikte hareket etti. Biz de süreci destekledik. Maliyetlerin herkes farkında. Çevre başlığında uyum için ortalama 35 milyar Euro'luk maliyet öngörülüyor. Bu miktarın üçte biri civarındaki kısmını sanayi kuruluşları üstlenecek. Ama, AB sadece ekonomik değil sosyal yönüyle de düşünülmesi gereken, büyük bir dönüşüm projesi. Üyelerimize, tüm bunları ve maliyetleri iyi anlatabilmemiz gerektiğini biliyoruz. Bu noktada önemli olan, Türkiye'nin kendi şartlarını müzakere masasında doğru anlatabilmesi, gereken geçiş sürelerini ve mali yardımları elde edebilmesidir.

Hükümet AB sürecine hazırlık ve kurumsal yapının kurulmasında geç kaldı mı? İş dünyasının eleştirileri haklı mı?
Artık AB ile müzakere süreci başladı. Bir gecikme varsa bunda tüm suçu hükümette bulmak haksızlık olur diye düşünüyorum. Önümüzdeki bu zor süreçte, AB karşısında bir bütün olarak hareket edebilmemiz önemli. İş dünyası olarak bizim de bugünkü durumda sorumluluğumuz var. Henüz yapı olarak bu konuda birlikte hareket eder konuma gelemedik. Birçok sivil toplum örgütü aynı konularda hem zaman hem para harcıyor. Büyük bir israf var. Bu örgütler koordineli hareket edebilse çok daha randımanlı olur. Herkes uzman olduğu ya da katkı yapabileceği konularda çalışsa sonra da bunlar tek elde toplansa daha başarılı olunur. Her kurumun bilgisini birikimini ortaya koyabilmesi lazım. Masada kimin olduğu o kadar önem taşımamalı. Kamuoyunda, iş dünyasının müzakere masasında temsili için çekişme yaşandığı şeklinde bir algılanma olduysa bu bizim eksikliğimizdir. İş dünyasının yol gösterici olması lazım. İş örgütlerinin her birinden farklı bir ses çıkarsa siyasetçinin kafası karışır.


Yabancı sermaye iş dünyasından destek görüyor. İşadamları neden güçlü rakiplerin Türkiye pazarına girmesine olumlu bakıyor?
İstihdam yaratıcı ve teknoloji transferi sağlayacak satınalmalara ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına İSO olarak hep olumlu baktık. Yabancıların ortak olarak alınmak istemesi hep stratejik ortak arayışı ve yeni teknoloji isteğinden kaynaklanıyor. En önemli konu bizdeki kaynak eksikliği, tasarruf eksikliği. Bu eksiklik yabancı sermaye ile çözülebilir. Bunun karşıtı olmak, cari açığın borçlanma ile kapatılmasını savunmak anlamına gelir. Bu konuda en sağlıklı yöntemin doğrudan yatırım çekmek olduğu biliniyor. Yabancı gelince rakip olacak doğru ama eşit rekabet şartlarının bir an önce yaratılmasında yabancı yatırımcıların gelmesinin hızlandırıcı bir etkisi olacak.Kayıtdışı gibi en büyük sorunları ancak bu şekilde çözeceğiz. Bu yüzden desteğimiz sürecek. AB süreci de bu sorunların çözümüne katkı yapacak. Bizim temel talebimiz, rekabet ettiğimiz ülkelerle eşit şartların yaratılmasıdır. Girdi maliyetlerinde eşit koşullar yaratılsın, üretimin önü açılsın, Türk sanayisinin neler yapabileceğini görün. Sanayimizin, rekabet gücü anlamında içinde bulunduğu olumsuz koşullara rağmen, son üç yılda ortaya koyduğu performans bunun en büyük delilidir.

İş dünyası dünyanın en dinamik işadamlarından oluşuyor. Ancak sürekli eski alışkanlıklar devam ediyor, sürekli aynı hatalar yapılıyor gibi gözüküyor. Ne dersiniz?
Türk milleti olarak en büyük sorunumuz her konuya kısa vadeli bakmamız. Bir de hafızamızın zayıf olması. Ama sanayiciler olarak son yıllarda yaşadıklarımızdan ders çıkardık. Ancak bunlar yeterli değil. Biz hızlı değişiyor olabiliriz ama dünya çok daha hızlı değişiyor. Global oyunun kuralları eskisi gibi değil. Artık büyük balık küçük balığı yutar deyimi tarih oldu. Deyimin son hali hızlı balık yavaş balığı yutar! Bizim de çok daha hızlı olabilmemiz gerekiyor.

SİNAN CEM ŞAHİN


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Karış karış geziyorlar
 Vergide Hakkâri'ye Boğaz tarifesi
 Ortadoğu'nun en büyük golf sahası Özaltın'dan
 'Suriye bölgede 40 yıldır üretiyor, biz yeni uyandık'
 Talip çok olunca, Morgan Stanley'i devreye soktular
 Faiz % 14'ün altına indi borsa rekordan döndü
 Konut kredilerine 209 bin kişi hücum etti
 AB bizden reform bekliyor
 Anadolu Sağlık ve Eczacıbaşı hastaneyi evlere taşıyor
 Hindistan'la enerji işbirliği anlaşması
 Akbank'tan Kayserili işadamına kredi
 Koçfinans,110 milyon dolarlık kredi aldı
 Benzine yüzde 1 indirim
ŞELALE KADAK
Beymen, Prada'yı Harvey Nichols'a kaptırmadı
Ünlü bir...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Burgulu Dubai çok değişmiş
İki yıl önce Dubai'de...
GAZİ ERÇEL
Milli gelir ne kadar arttı?
Milli gelir...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yerliler dövizde kaybetti yabancılar lirada kazandı
AKP...
Ev sahibi uyanmadan otomobillerini çaldılar
KVK'nın genel müdürü Bülent Çavuşoğlu'nun Porsche ve Nissan marka iki...
Tesadüf hayat kurtardı
Doktoru ile sohbet eden Kazım Kanat, piyasada kanser ilacı...
Ruhu, hak ettiği huzura 75 yıl sonra kavuşacak
Ruhu, hak ettiği huzura 75 yıl sonra kavuşacak
1930'da İstanbul'da öldüğünde, kimsesizler mezarlığına gömülen...
Şemdinli'yi örtmek isteyenler gider
Şemdinli'yi örtmek isteyenler gider
Bakan Gül, "Kim Şemdinli olaylarının üstünü örtme gayretine girerse...
IMKB
E: 35.655 D:% 0,96
DOLAR
S: 1,368 D:% 0,183
EURO
S: 1,602 D:% -0,342
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu