kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Günah sadece yasalarda mı?..
TEBESSÜM
Abbas Paris'te..
Go Go!.. Neco!..
Sözler!..
"Seni zalimin oğlu!.."
BİZİM DUVAR
SEVDİĞİM LAFLAR

Günah sadece yasalarda mı?..

Polis "Dur" işareti veriyor.. Adam gaza basıp kaçıyor. Bir takip sonucu yakalanıyor. Arama sırasında arabada 30 mermisiyle bir Kalaşnikof makineli tüfek bulunuyor. Evine gidiyorlar.. Orda artık ortaokul önlerinde satılmaya başlayan gençlik zehiri Ecstasy haplarından 450 tane bulunuyor. 5 kilo da, bir başka gençlik zehiri.. Esrar.. 5 kilo esrar..
Ve savcı karar veriyor: "Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 100'üncü maddesine göre, delil olacak nitelikte suç unsurları oluşmadığı, uyuşturucu imal ve ticareti yaptığının tespit edilememesi, delilleri karartma ihtimalinin bulunmaması dolayısıyla tutuksuz yargılanmasına .." Kendinizi polisin yerine koyun.. 30 mermi ile bir makineli tabanca.. 450 hap, 5 kilo esrar delil değilse, polis delil diye daha ne bulmalı.. Kaldı ki adamın dosyasında 40 polis kaydı, savcılıkta 31 sabıkası var. Adam suç işlemeyi âdet haline getirmiş.. Bir zanlı adalete daha nasıl teslim edilir? Ruhsatsız otomatik silahla yakalanmak, 5 ile 8 yıl arası hapis gerektiriyor. Kullanacağından fazla uyuşturucu ile yakalanmanın cezası 15 yıla varıyor. Toplam 23 yıl hapis yatabilecek adamı savcı serbest bırakıyor..
Bir başka savcı, ayni 100'üncü maddeden, Van Üniversitesi Rektörü'nü tutuklarken. Üniversite Genel Sekreter Yardımcısı'nı, ölümüne kadar, hâkim önüne çıkarmadan, hapiste tutarken..
100'üncü madde "Kuvvetli şüphe, tutuklama sebebi sayılabilir" diyor.. "Sayılır" demiyor. Ucu açık. Savcıya kalmış. Van savcısı saygın bir rektörden kuvvetli şüphe duyuyor. İzmir savcısı, 40 sabıkalı kaleşli, zehir deposu adamdan hiç şüphe etmiyor.


Bursa'da bir sürücü alkollü araba kullanırken yakalanıyor. Kurallar gereği ehliyetine 6 ay el konuyor. Bu altı ay dolmadan, ayni adam, ehliyetsiz olarak kullandığı arabasında ikinci defa alkollü olarak ele geçiyor. Kural iki kez alkollü araba kullananın ehliyetine 2 yıl el konması. Uygulanıyor.
Sürücü, hiç sıkılmadan Bursa İdari Mahkemesi'nde dava açıyor..
"Benim suçum ikinci kez alkollü araba kullanmak değil, sürücü belgesi olmadan alkollü araba kullanmaktır. Olmayan ehliyete ikinci kez el koyamazsınız. Ehliyetsiz araba kullanmanın cezası neyse onu verirsiniz.."
Ve Bursa İdare Mahkemesi "Sürücü haklı" trafik müdürlüğünün cezasını iptal ediyor..
Hem de ehliyetine el konmuşken yeniden alkollü araba kullanmak katmerli ağırlaşmış ceza gerektirirken, mahkeme, kanunların ruhunu, mantığını hiçe sayıp, bir kelime oyununa mağlup oluyor.


Şimdi bakın..
İlk olaya, kıyamet kopunca, Başsavcı el koydu. Onun gözetiminde yapılan işlemler sonunda, nöbetçi savcının kararı hatalı bulundu ve serbest bırakılan zanlının yeniden yakalanması için talimat çıktı. Polis şimdi eli ile getirip teslim ettiği adamı, bir kere daha arayacak. Atı alan Üsküdar'a geçmedi ise.. Kendinizi o polislerin yerine koyun..
İkinci olay, Bursa Valiliği'nin itirazı üzerine Danıştay'a gitti. Danıştay'da hâkimler var. İdare Mahkemesi'nin kararı iptal edildi. Trafiğin kararı geçerli bulundu. Danıştay "Yasa, alkollü araç kullanma eyleminin kaçıncı defa işlendiğine bakılmasını amirdir. Bu sırada ehliyetin geri alınıp alınmadığının dikkate alınmasını gösteren bir husus yoktur. Zaten öyle olsaydı, ehliyet geri alma süreci içinde işlenen ikinci, üçüncü alkollü kullanışlarda işlem yapılması imkânsız hale gelirdi" dedi.


Haftalardır,
AB'ye uyum adı altında çıkarılan Ceza, Muhakeme Usulleri ve İnfaz yasalarını eleştiriyoruz. Eleştirirken de her gün yeni örnekler bulmakta güçlük çekmiyoruz.
Ancak bu iki örnek gösteriyor ki, günah her zaman yasalarda değil.. Uygulayanlar da bazen hataya düşebiliyor, çeşitli hukuk adamları taban tabana zıt kararlar alabiliyorlar. Ancak uygulamadaki hataların ardında da, muğlak, her yana çekilebilecek ifadeleriyle lastikli yasaların olduğu da söylenebilir.
Vatandaşı, her gün gazetelerde okuduğu, televizyonlarda gördüğü olaylar ilgilendiriyor, sebepleri değil.. Bu örnekleri yoğun şekilde yaşayan ülke insanlarının, Adalete güvenleri sarsılıyor. Hakka, hukuka inançları yok olmaya yüz tutuyor.
Bütün bu yasaların ardında, onları hazırlayan hükümet, özünde de Adalet Bakanı Cemil Çiçek var.
"Hapishanede ipin ne işi var" sorusuna "İp olmasa çarşafla kendisini asardı" gibi hukuk ve adalet tarihine geçecek ve gelecek yıllarda Hukuk Fakülteleri ders kitaplarına konacak bir yanıt veren Cemil Çiçek, belki de Allah'tan bu konuda konuşmuyor ve ısrarla susuyor.
Ya söyleyecek lafı olmadığından.. Ya da eskilerin dediği gibi "Kabullendiğinden.." Ben gene de soruyorum.. Sormaya da devam edeceğim..
Kamu vicdanı fevkalade rahatsız, Sayın Çiçek.. Ya sizin vicdanınız?.. Ya sizinki?. Tüm bu olup bitenler, sizin vicdanınızı hiç mi rahatsız etmiyor?.. Sizde "Adalet duyusu" mu yok, yoksa?.
O zaman siz nasıl "Adalet" Bakanısınız?..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Terim dönemi bugün başlıyor!..   / 17-11-2005
 "Hiç pes etmedi!.."   / 16-11-2005
 Adalet Bakanı susuyor.. Neden?..   / 15-11-2005
 Bir sonbahar sabahında balkonum!..   / 13-11-2005
 "Yakalasak gene serbest kalacaklar!.."   / 12-11-2005
 Taşları bağlayıp, itleri salan Adalet ve.. Bakanı..   / 11-11-2005
 Bu ülkenin futbolcuları nerede?..   / 10-11-2005
 Topbaş kimin, neyin başkanı?..   / 09-11-2005
 Bu kanunlarda yanlış var!..   / 08-11-2005
 Memleketimin muhteşem insanları..   / 06-11-2005
EMRE AKÖZ
Hacivat mısınız, Karagöz mü?
Dün İstanbul Conrad...
MEHMET BARLAS
Elinde çekiç olan, her şeyi çivi olarak...
İLKER SARIER
Sepp Blatter AİHM'lik!
Türkiye-İsviçre...
MAHMUT ÖVÜR
Anadolu Ateşi dünyaya ne taşıyor?
Uçağımız Akdeniz'den...
SAVAŞ AY
Mehmet Ağar'ın yanlışlığı!..
Gazetenin en güzel, en...
HINCAL ULUÇ
Günah sadece yasalarda mı?..
Polis "Dur" işareti...
REHA MUHTAR
İstifa etmeyi düşünüyor musunuz Herr Blatter?
Bu yazıyı...
Bir forması eksikti
Bir forması eksikti
İsviçreliler çirkefliklerine FIFA'yı da alet etti. İsviçreli FIFA...
Artık sert çık Erzik!
Artık sert çık Erzik!
UEFA'nın 1. Asbaşkanı Şenes Erzik, FIFA'nın İsviçreli Başkanı...
Vekil koltukları özgün esermiş
Meclis Genel Kurulu'nun yenilenmesi sırasında Hazine'nin zarara...
Baykal'dan seçim pozu
CHP lideri Baykal, yarın başlayacak kurultaydan çok erken seçime...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu