kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aşkın'ın iddianamesi tamam
Aşkın'ın iddianamesi tamam

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ile rektör yardımcıları Hasan Ceylan ve Ayşe Yüksel, Ziraat Fakültesi Dekanı Fırat Cengiz'in zamanla hiyararşik yapı gereği suç ilişkisine dönüşen eylem ve iradeleri sonucu bir ''yapılanma'' meydana getirdiği ifade edildi. Yücel Aşkın'ın bu oluşumu ''kuran'' ve''yöneten'' kişi olduğu belirtildi.

İddianamede, Yücel Aşkın ile suç ilişkisine dayalı şüpheliler Hasan Ceylan, Ayşe Yüksel ve Fırat Cengiz'in irade ve
eylem birliği içerisinde bir yapılanma ve hukuka aykırı işlemler yapma oluşumuna dönüşen örgütsel faaliyet içinde bulundukları kaydedildi.

İddianamede,şüpheli Yücel Aşkın'ın bu yapılanma içinde kişilerin siyasi düşünceleri, ırki kökenleri ve dini inanışlarına dayalı kişisel veri niteliğindeki bilgileri 2547 sayılı yasanın 7/L ve 13/-b-4 maddesini kullanarak manevi cebir ve bir kısım kişiler hakkında akademik ve mesleki gelecek yönünden tehdit aracı olarak sürekli kullanarak, bununsonucu bir kısım kişilere haksız ekonomik menfaat ve kadro menfaatleritemini sağladığı ve zamanla bu oluşumun ''örgütsel bir yapıya'' dönüştüğü belirtildi.

Suç ilişkisine dönüşen bu eylem ve yapılanmanın TCK'daki karşılığının ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacı ile cebir ve tehdit unsurlarını da kullanarak suç işlemek için oluşturulmuş bir örgüt olduğu'' bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

''Böylece şüpheli Yücel Aşkın ve diğer şüpheliler ile birlikte yukarıda açıkladığımız üzere haksız ekonomik çıkar sağlamak amacı ile cebir ve tehdit unsurlarını da kullanarak suç işlemek için oluşturulmuş örgüt vasfında bir oluşum meydana getirmişlerdir. ŞüpheliYücel Aşkın bu eylemi ile 5237 sayılı yasanın 220/1 maddesinde tanımlanan suçu işlemiştir. Şüpheli Yücel Aşkın, kanunun suç saydığı fiilleri işleyen oluşumu kuran ve yöneten konumundadır.''

İHALEYE FESAT KARIŞTIRILDI

İddianamede, Yücel Aşkın tarafından imzalanan ve bu sözleşmelerinimzalanması sırasında yanında bulunan şüpheli Mehmet Ümit Ayral'ın 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımıyla ilgili yapılan ihale sonrası 28.12.1998 tarihinde ihaleye bağlı sözleşmenin, 09.08.2000, 13.02.2001, 23.05.2002, 22.01.203, 28.11.2003 ve 18.10.2004 tarihlerinde de sözleşmeyi tadil eden ek sözleşmeleri birlikte düzenleyip sözleşme altına aldıkları bildirilerek, ''Nitekim İspanyol firmasının Türkiye temsilcisi ve yetkilisinin Mehmet Ümit Ayral olduğuve adı geçen şüphelinin ihalenin aşamalarını takip ettiği ve ek sözleşmelerin İspanyol Firma yetkilisi ile birlikte rektörün de katılımı ile imzalandığı, Mehmet Ümit Ayral'ın her ne kadar ek sözleşmelerde imzası olmasa da bu suça, iştirak eden sıfatı ile katıldığı tespit edilmiştir'' denildi.

28.12.1998 tarihli ihaleye bağlı sözleşmenin Sayıştay'a gönderilerek tescil ettirildiği, ek sözleşmelerin de Sayıştay'a tesciliçin gönderilmesi ve tescilden sonra uygulanması gerekirken buna uyulmadığı vurgulanan iddianamede, 28.12.1998 tarihli sözleşmenin 1050sayılı kanunun 64. maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı'na vize ettirildiği halde ihalenin önemli maddelerini tadil eden ek sözleşmelerin Maliye Bakanlığı'na vize ettirilmediği, ek sözleşmelerleihale konusu malzeme miktar ve birim fiyatlarının değiştirildiği, böylece Yücel Aşkın ve Mehmet Ümit Ayral'ın ihaleye fesat karıştırmak suçunu da işledikleri kaydedildi.

İddianamede, Yücel Aşkın'ın Tıbbi Cihaz İhalesi Ana sözleşmesi'nin konusunu, ek sözleşmeler ile değiştirerek ilgili firmalara ana sözleşmede öngörülmeyen kapora sistemini ihdas ederek ödeme yaptığı vebu firmalara haksız ekonomik çıkar sağladığı, sağladığı bu miktar menfaat ve faizleri kadar kamu zararına sebebiyet verdiği bildirilen iddianamede, ''28.05.2003 tarihli geçici kabul tutanağı ile de bir kısım tıbbi cihazlar gelmediği halde bunların paralarının ödendiği ve kamu zararına neden olduğu, ilgili firmalara menfaat sağladığı ve böylece İhale Konusu Edimin İfasına Fesat Karıştırma suçunu Mehmet Ümit Ayral ve Rektör Yücel Aşkın'ın işledikleri tespit edilmiştir'' denildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Erdoğan'dan sağduyu çağrısı
 Hakkari'de gerginlik: 1 ölü, 15 yaralı
 AKP'den Hakkari'de yaşanan olayların incelenmesi 40 imzalı...
 Batman'da yürüyüş
 Van'da PKK operasyonu
 ''Mavi Akım'' yarın açılıyor
 İnternet kullanımında gerideyiz
 418 kişi hakkında bilgi topladı iddiası
 Prof.Aşkın düzeliyor
 "Tartışmak yersiz"
 Roj TV notu kriz yarattı
 Danimarka ile kriz bitmiyor
 Şemdinli'den sonra Yüksekova: 3 ölü
 Van'da 3 asker şehit
 'Düşünün' eylemi
 Gazete ilanıyla tanık arıyor
 Polis sınavından AB soruları çıktı
YILMAZ ÖZDİL
Hoştgeldiniz...
Bu İsviçre AB'ye üye değil. Dolayısıyla...
UMUR TALU
Dünya kadar yer varken...
Muhabir arkadaşımız Özge...
FATİH ALTAYLI
Milli takım oyuncularına
Milli formamızı onurla taşıyan...
ERDAL ŞAFAK
Uyutmak ve unutmak
Danimarka Başbakanı Rasmussen denince...
'Amerikan askerleri bizi aslanlara attı'
Gözaltında işkence iddialarına bir yenisi daha eklendi... İki Iraklı...
Chirac: Aileleri cezalandıracağız
İsyanda ailelerin de payı olduğunu savunan Fransa yönetimi, çocukları...
Hayat bir gündür o da bu gündür
Hayat bir gündür o da bu gündür
Milli Takımımız yüzdü yüzdü kuyruğuna geldi. Deplasmanda 2-0 mağlup...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu