kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Ermenistan uluslararası hükümete saygılı olmalı"
Gül: Dayatmaları kabul etmeyiz
"Ermenistan uluslararası hükümete saygılı olmalı"
Kıbrıs için çabamız devam ediyor

"Ermenistan uluslararası hükümete saygılı olmalı"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ''Temennimiz, Ermenistan Hükümeti'nin, uluslararası hukuka saygı temelinde, komşularıyla sorunlarını çözmek için ciddi siyasi irade göstermesidir'' dedi.Dışişleri Bakanlığı'nın 2006 bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunumunda konuşan Gül, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine değindi.

''Güney Kafkasya başta olmak üzere, etrafımızda bir barış ve işbirliği kuşağı oluşturma yönündeki hedefimizin bu aşamadaki tek zayıf halkasını Ermenistan teşkil etmektedir'' diyen Gül, şunları kaydetti:

''Nitekim,
bu ülkeyle ilişkileri iyi komşuluk ilkeleri temelinde geliştirme arzumuz, maalesef bugüne kadar Ermenistan liderliğinden yeterli karşılık görmemiştir. Bununla birlikte Türkiye, bu yöndeki çabalarını devam ettirmekte ve diyalog kapısını açık tutmaktadır. Temennimiz, Ermenistan Hükümeti'nin, uluslararası hukuka saygı temelinde, komşularıyla sorunlarını çözmek için ciddi siyasi irade göstermesidir. Böylece, ilişkilerimizin normalleştirilmesi yönünde adımlar atılabilmesi mümkün olabilecektir.''

ERMENİ HÜKÜMETİNİN YANITI

Yukarı Karabağ sorununun çözümü ve Azerbaycan topraklarındaki Ermeni işgalinin sona erdirilmesi doğrultusundaki çabaları desteklediklerini bildiren Gül, Minsk Grubu eş-başkanlarınca sürdürülen çabalarda son dönemde belirli bir ilerleme imkanı elde edildiğini söyledi.

Ermeni soykırımı iddialarına da değinen Gül, Ermeni tarafının tarihi gerçekliği kanıtlanmamış siyasi verilerle sürdürdüğü bu faaliyetler üzerine, yıl içinde yoğun bir karşı kampanya yürüttüklerini bildirdi.

Gül, Türkiye'nin bahse konu döneme ışık tutmak amacıyla ''ortak bir tarih komisyonu kurulması'' önerisinin özellikle önemli bir adım teşkil ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Bu hususta Yüce Meclisimizin gösterdiği önderlik ve desteğe bir kez daha huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ancak, Ermeni Hükümeti bu önerimize henüz yeterince açık bir şekilde olumlu yanıt vermemiştir. Böylece, sürecin ilerletilmesine imkan tanımamaktadır.

Türkiye'nin, tarihle yüzleşmekten geçmişte olduğu gibi bugün de kaçınmadığını ifade eden Gül, uluslararası toplumda geniş ilgi uyandıran bu girişimin hayata geçirilmesinin önem taşıdığını söyledi.

Gül, bu konuda ayrıca, ilgili tüm ülkelere, parlamentolarında ''tarihi gerçeklerden yoksun sorumsuzca kararlar'' kabul etmek yerine,Türkiye'nin önerisine destek vermeleri ve Ermenistan'ı bu yönde teşviketmeleri çağrısında bulundu.

Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili olarak, Dışişleri Bakanlığı'nın öncülüğünde yurtiçinde ve dışında bir çok bilgilendirme toplantısı düzenlendiğini kaydeden Gül, bu konunun Türkiye'de en şeffaf, demokratik şekilde ve akademik çerçevede tartışılmakta olmasının, başta Ermenistan olmak üzere birçok ülkeye örnek olması gerektiğini belirtti.

ÜLKE SINIRLARI DIŞINDAKİ SOYDAŞ VE VATANDAŞLAR

Gül, Bakanlık olarak, Türkiye sınırları dışında yaşayan soydaşlar ve vatandaşların sorunlarına çözüm bulmaya verdikleri öneme de değindi.

Son dönemde bu konuda olumlu gelişmeler kaydedildiğini ifade eden Gül, başta e-konsolosluk hizmetleri olmak üzere, vatandaş ve soydaşlara teknolojinin imkanlarından da yararlanarak en kaliteli ve hızlı hizmeti verme uğraşında önemli ilerlemeler sağlandığını söyledi.

Gül, ''Konsolosluk.Net'' Projesi'nin tamamlanmasıyla da vatandaşlara, ev veya işyerlerindeki bilgisayarlarla mevzuatın izin verdiği ölçüde, işlemlerini internet üzerinden yaptırmalarına olanak sağlanacağını belirterek, şöyle devam etti:

''Özellikle Avrupa'da, son dönemde yabancılara karşı olumsuz uygulamaların yaygınlaşma riskinin yaşandığı bir dönemde, hem teknik hem de içeriksel anlamda konsolosluk hizmetlerimizin en ileri seviyeyetaşınması yönünde, mümkün olan her türlü çabayı göstereceğiz''Gül, konuşmasının sonunda, dış politika alanındaki tüm icraat ve hizmetlerin, Dışişleri Bakanlığı'na sunulan dar bir bütçeyle yürütülmekte olduğunu dile getirdi.Bakanlık mensuplarının, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına oranla çok güç maddi koşullara zorlandığını belirten Gül, bu konuya ilişkin önerilerini Meclis'e sunacaklarını kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Başbakan toplantıya katılmadı
 Baykal: Hesap sorulsun
 Arınç'tan türbana çözüm çağrısı
 Fransa heyeti TBMM'de
 KKTC'nin 22. kuruluş yıldönümü kutlanıyor
 Azınlık Raporu'na bölücülük davası
 'Kırmızı çizgiler'de değişiklik yok
 AK Parti'nin raporu: Çok yönlü ve kirli
 Teziç: Örtünme stili çizmek işimiz değil
MUHARREM SARIKAYA
Önce hukuk
Ankara bu haftaya da Şemdinli olayıyla...
YAVUZ DONAT
"Dün oldu, yarın olmasın"
Baba "Neden mi"...
'Alkol komasındaydı ama vurmadım'
Deniz Akkaya'nın dayak iddiasını reddeden Murat Aslan, "O gece eve...
Çalışmak istedi diye işkence gördü
Ağabeyi 20 yaşındaki genç kızı eve kapatıp iki gün aç susuz bıraktı,...
Turist olarak gitmedik
Turist olarak gitmedik
Şemdinli'deki olayların kilit ismi Jandarma İstihbarat Teşkilatı...
"Gözünü seveyim AB'nin"
Şemdinli hassas. Ancak ilçede yaşanan en ilginç durum, güvenlik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu