kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fransa heyeti TBMM'de

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, kendisini ziyaret eden Fransız heyete, AB'ye üyelik sürecinde Fransa'nın takındığı tutum ve sözde Ermeni soykırım iddialarına ilişkin tavrından dolayı Türkiye'nin üzüntülerini iletti ve ''Bu gibi girişimleri ve faaliyetleri dostluk ile bağdaştıramıyoruz'' dedi.

Fransa Senatosu Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Jacgues Blance ve beraberindeki heyet, Elkatmış'ı ziyaret etti. Elkatmış, Fransa'nın, Türkiye'nin önemli bir müttefiki ve dostu olduğunu kaydederek, 360 bin Türk'ün
Fransa'da yaşadığını ifade etti.

Türkiye'nin, Fransa ile ekonomik, siyasi ve ticari ilişkisi bulunduğuna işaret eden Elkatmış, bu nedenlerle Fransa'nın dostluğuna önem verdiklerini söyledi. Elkatmış, iki ülke arasındaki işbirliğinin artmasını temenni etti.

Elkatmış, son haftalarda Fransa'da meydana gelen olaylardan üzüntü duyduklarını belirterek, bu olayların, başka yerlere sıçramadan sona ermesini istedi.

Avrupa Konseyi Irkçılık ve Ayrımcılık ile Mücadele Komisyonu'nun hazırladığı bir rapordan dolayı endişelerini dile getiren Elkatmış, bu rapora göre, Fransa'da 1994'te, Müslümanlar'a saldırının iki kat artarak, 595'e çıktığını söyledi.

Elkatmış, AB'ye üyelik sürecinde, Fransa'nın takındığı bazı tutumların kendilerini son derece üzdüğünü belirterek, ''Fransa'nın Meclis'te ele aldığı Ermeni soykırımı tasarısı da Türk milletini son derece üzmüştür. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu gibi girişimleri ve faaliyetleri dostluk ile bağdaştıramıyoruz. Bu gibi olayların geçici olduğuna inanmak istiyoruz. Dostluğumuzun artarak devam etmesini arzu ediyoruz'' diye konuştu.

''FRANSA'NIN DÜŞÜNCESİ DEĞİLDİR''

Dostluk Grubu Başkanı Blance da Fransa'nın sesinin, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın sesi olduğunu kaydederek, Chirac'ın da her zaman, Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiğini söylediğini ifade etti.

Müzakerelerin başlamasıyla Türkiye'nin çok büyük başarı elde ettiğine dikkati çeken Blance, ''Bir takım Fransız politikacılarımız sizi üzmüş olabilirler. Farklı düşünüyor olabilirler ama bu Fransa'nın düşüncesi değildir'' dedi.

Blance, dostluk grubunun, her zaman Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiğini savunduğunu ve Türkiye'yi sevdiğini vurguladı.Çok farklı düşüncelerin bulunduğunu ancak iki gerçeğin gözardı edilmemesi gerektiğini belirten Blance, bunlardan birinin, AB'nin 25 üye ülkeye çıktığını, AB'nin, bu durum karşısında hazırlıksız olabileceğini dile getirdi. Blance, şöyle konuştu:''İkinci gerçek, birbirimizi yeterince tanımıyoruz. Türkiye'nin şu anki durumunu pek iyi bilmiyoruz. Sizin iradenizden habersiziz. Neler yapmak istediğinizi bilmiyoruz. İnsan hakları konusunda ne gibi gelişmeler gerçekleştireceğinizi çok merak ediyoruz. Sizin iradenizi ülkemize tanıtmak, birinci görevimiz olacak. İnsan hakları konusunda Türkiye'nin katettiği ilerlemeleri öğrenmek istiyoruz. Yasama konusunda çok büyük gelişmeler gerçekleştirdiniz, bunları nasıl yürürlüğe geçireceksiniz?''

Elkatmış da Türkiye'nin son 3-4 yılda önemli ilerlemeler kaydettiğini, Kopenhag Kriterleri'nde belirtilen bütün siyasi kriterleri yerine getirdiğini, bunun ilerleme raporlarında da ortaya konulduğunu söyledi. Elkatmış, Türkiye'nin AB kriterlerini yakalamak üzere olduğunu ifade etti.

ERMENİSTAN SORUSU


Bu arada heyette yer alan Senatör Pierre Fauchon, Elkatmış'a, ''Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde, Türkiye yeterince insan haklarına değer vermiş midir?'' sorusunu yöneltti. Elkatmış, ''Elbette. Türkiye, tarih boyunca insan haklarına önem vermiştir'' dedi. Elkatmış, tarihi gerçekleri ortaya çıkarmanın, tarihçilerin görevi olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, bütün arşivlerini açarak, inceleme yapılması için çağrıda bulunduğunu, özellikle Ermenistan'a da çağrı yaptığını anımsatan Elkatmış, ''Ondan sonra, tarihçilerin çıkaracağı tarihi gerçeklere razıyız dedik. Başka ülkeler açmadığı gibi, Ermenistan peşinen reddetti. Bazı ülkeler, tarihi gerçeklerden habersiz, bizi suçladılar'' diye konuştu. Blance, Türkiye'nin objektif karar aldığını belirterek, tarihçilere başvurduğu için Türkiye'ye teşekkür etti.



(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Başbakan toplantıya katılmadı
 Baykal: Hesap sorulsun
 Arınç'tan türbana çözüm çağrısı
 KKTC'nin 22. kuruluş yıldönümü kutlanıyor
 Gül: Dayatmaları kabul etmeyiz
 Azınlık Raporu'na bölücülük davası
 'Kırmızı çizgiler'de değişiklik yok
 AK Parti'nin raporu: Çok yönlü ve kirli
 Teziç: Örtünme stili çizmek işimiz değil
MUHARREM SARIKAYA
Önce hukuk
Ankara bu haftaya da Şemdinli olayıyla...
YAVUZ DONAT
"Dün oldu, yarın olmasın"
Baba "Neden mi"...
'Alkol komasındaydı ama vurmadım'
Deniz Akkaya'nın dayak iddiasını reddeden Murat Aslan, "O gece eve...
Çalışmak istedi diye işkence gördü
Ağabeyi 20 yaşındaki genç kızı eve kapatıp iki gün aç susuz bıraktı,...
Turist olarak gitmedik
Turist olarak gitmedik
Şemdinli'deki olayların kilit ismi Jandarma İstihbarat Teşkilatı...
"Gözünü seveyim AB'nin"
Şemdinli hassas. Ancak ilçede yaşanan en ilginç durum, güvenlik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu