kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başbakan toplantıya katılmadı
Erdoğan NATO'da konuştu: Ermenistan'a hodri meydan
Erdoğan'dan 'yol ayrımı' uyarısı

Erdoğan'dan 'yol ayrımı' uyarısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğinin, İslam ve Hıristiyanlığın barış içinde bir arada yaşayabileceğini gösteren bir örnek sunacağını belirtirken, Türkiye'nin dışlanmasının, mevcut küresel konjonktürde Avrupa'yı ve genel anlamda Batı'yı, İslam dünyası ile bir ''yol ayrımının'' eşiğine getirebilecek ölçüde tehlikeli bir seçim olabileceğini söyledi.

Erdoğan, Danimarka Avrupa Hareketi tarafından düzenlenen ''Medeniyetler arası ittifak: Türkiye'nin rolü'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, AB içinde kayda değer bir
Müslüman nüfus bulunduğunu belirterek, bazı istatistiklere göre, AB nüfusu toplamının yüzde 4'ünün Müslüman olduğunu ifade etti.

Erdoğan, son haftalarda entegrasyon sorununun ortaya koyduğu ciddi sokak eylemleriyle uğraşmak durumunda kalan Fransa'nın nüfusunun yaklaşık yüzde 8'inin, Hollanda nüfusunun yüzde 6'sının, Almanya nüfusunun yüzde 4'ünün Müslüman olduğunu kaydetti.

Yapılan bazı çalışmaların, Müslümanların Paris, Londra, Brüksel, Rotterdam, Kopenhag, Malmö ve Marsilya gibi büyük Avrupa kentlerinin
nüfuslarının yüzde 10 ila 25'ini teşkil ettiğini ortaya koyduğunu söyleyen Erdoğan, ''Hal böyleyken, bugün, özellikle de Türkiye üzerinden, kültürel farklılıkların çatışmacı bir üslupla tartışmaya açılmasını anlamsız buluyorum'' diye konuştu.

AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına ya da Türk kökenli AB vatandaşlarına bakıldığında, bu kişilerin radikal eğilimler sergilemediğinin, entegrasyon sürecini daha sağlıklı geçirdiğinin görüldüğünü belirten Erdoğan, ''Zira, Avrupa'daki Türkler entegrasyon istemektedirler ve buna hazır bulunmaktadırlar. Türkiye'nin AB'yle tam üyelik temelinde buluşmak olduğunu da gayet bilmektedirler'' diye konuştu.

GÖÇMEN SORUNU

Avrupa'nın göçmenlerle sorununun İslam sorunu olmadığını görmek gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ''Sorun varoşların yoksulluğunda ve dışlanmışlığındadır. Varoşları dışlayarak gerçekten demokratik bir toplum yaratılamaz. Bu soruna nefret ve ayrımcılıkla yaklaşmak çözüm değildir. Ülkeler, gettolarda yaşayan nüfus gruplarına daha fazla şefkat göstermek ve onları toplumsal yaşama entegre etmek için yeni yollar ve araçlar bulmak zorundadırlar'' diye konuştu.

Yabancıların topluma entegrasyonunun hem göçmenlerin, hem de ev sahibi ülkelerin yoğun çabasını gerektirdiğini söyleyen Erdoğan, ''Önemli olan, bu süreçte duygusal engellere çarpmamak ve önyargılardan arınarak hareket edebilmektir'' dedi ve şöyle devam etti:

''Klasik dönem şairlerimizden Fuzuli, bir şiirinde 'Aşk gelince bütün dertler biter' demiştir. Bana göre çare budur: Dışlayıcı yaklaşımlara son vermeli, hoşgörü kültürünü, sevgiyi yaygınlaştırmalı, zayıf olana şefkatle yardım etmeli, dünyayı hepimizin ortak evi olarak görmeliyiz.''

Dünyanın içinden geçmekte olduğu hoşgörüsüzlük ortamında Türkiye'nin, sahip olduğu değerler ve konum sebebiyle özel bir örnek olarak öne çıktığını belirten Erdoğan, ''Küresel dünya, önyargılar üzerine inşa edilmiş kalelerde düşman gettolar halinde yaşayabileceğimiz bir yer olarak görülemez'' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ

Türkiye'nin, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan, 82 yıldır cumhuriyetle yönetilen, demokratik bir ülke olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşturulan tüm ekonomik, siyasi ve savunma örgütlerinde yer aldığını kaydetti.

Türkiye'nin, Avrupa'nın temsil ettiği evrensel değerleri, katılımcı demokrasiyi, çoğulculuğu, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını, laikliği, düşünce, vicdan ve teşebbüs özgürlüğünü benimsediğini belirten Erdoğan, ''Bu nitelikleriyle Türkiye'nin AB üyeliği, tüm dünyaya medeniyetler ittifakının mümkün olduğunu gösteren ikna edici bir örnek sunacaktır'' dedi.

Erdoğan, AB üyelik hedefinin, Türkiye'nin küresel ölçekte birleştirici ve katkı sağlayıcı rolü bakımından da önem taşıyan bir çabanın sembolü haline gelmiş olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

''Dünyanın medeniyetler ekseninde birbirine karşı çatışmaya itildiği, terörün giderek daha yıkıcı, giderek daha acımasız hale geldiği, hoşgörüsüzlüğün ve aşırı görüşlerin canlanma emareleri gösterdiği bir dönemde, Türkiye'nin barışçı kimliği önemli bir değer olarak ortaya çıkmıştır.''

Bunun somut örneklerinden birinin, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'yla birlikte BM çatısı altında başlattıkları Medeniyetler İttifakı girişimi olduğunu kaydeden Erdoğan, girişimin temel amacının, medeniyetler arasındaki ortak evrensel değerleri ön plana çıkarmak suretiyle, toplumlar arasında birlik duygusu, işbirliği ve uyum ortamının yaratılmasına katkıda bulunmak olduğunu belirtti.

Erdoğan, bu çerçevede İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ile AB Ortak Forumu'ndan sonra uluslararası alanda ilgi uyandıran yeni ve iddialı
bir projeye daha önderlik etmesinin, Türkiye'nin kültürel kimliğiyle, özel konumuyla sahip olduğu imkanlara işaret ettiğini söyledi.

Türkiye'nin, özel coğrafi konumu, kendine özgü tarihi-kültürel birikimi ve farklı geleneklerin sentezini oluşturan kimliğiyle, medeniyetler arası diyalog konusunda kritik bir rol oynayabileceğini gösterdiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğinin, İslam ve Hıristiyanlığın barış içinde bir arada yaşayabileceğini gösteren bir örnek sunacağına işaret etti. ''Türkiye'nin dışlanması ise, mevcut
küresel konjonktürde Avrupa'yı ve genel anlamda Batı'yı, İslam dünyası ile bir 'yol ayrımının' eşiğine getirebilecek ölçüde tehlikeli bir seçim olabilir'' diye konuşan Erdoğan, AB üyeliğinin gerçekleştiği gün ''Medeniyetler Çatışması'' tezinin geride bırakılmış olacağını sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal: Hesap sorulsun
 Arınç'tan türbana çözüm çağrısı
 Fransa heyeti TBMM'de
 KKTC'nin 22. kuruluş yıldönümü kutlanıyor
 Gül: Dayatmaları kabul etmeyiz
 Azınlık Raporu'na bölücülük davası
 'Kırmızı çizgiler'de değişiklik yok
 AK Parti'nin raporu: Çok yönlü ve kirli
 Teziç: Örtünme stili çizmek işimiz değil
MUHARREM SARIKAYA
Önce hukuk
Ankara bu haftaya da Şemdinli olayıyla...
YAVUZ DONAT
"Dün oldu, yarın olmasın"
Baba "Neden mi"...
'Alkol komasındaydı ama vurmadım'
Deniz Akkaya'nın dayak iddiasını reddeden Murat Aslan, "O gece eve...
Çalışmak istedi diye işkence gördü
Ağabeyi 20 yaşındaki genç kızı eve kapatıp iki gün aç susuz bıraktı,...
Turist olarak gitmedik
Turist olarak gitmedik
Şemdinli'deki olayların kilit ismi Jandarma İstihbarat Teşkilatı...
"Gözünü seveyim AB'nin"
Şemdinli hassas. Ancak ilçede yaşanan en ilginç durum, güvenlik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu