kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şemdinli'de iki tutuklama
Van'da izinsiz yürüyüş
Olaylar çeşitli illerde protesto edildi

Şemdinli'de iki tutuklama

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olaylar ile ilgili gözaltına alınan 4 kişiden 2'sinin tutuklandığı bildirildi.

Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz, Şemdinli'deki olaylarla ilgili gözaltına alınan 4 kişiden 2'sinin tutuklandığını, tutuklananlardan birinin kamu görevlisi olduğunu bildirdi.

Gürbüz gazetecilere yaptığı açıklamada, olayların yargıya intikal ettiğini ifade ederek, şu ana kendilerine ulaşan bilgilere göre 4 kişinin tevkif edilmek üzere savcılık tarafından mahkemeye sevk edildiğini, bunlardan 2'sinin tutuklandığını kaydetti.

Ön inceleme ve ön tahkikatın gizli olmasından dolayı gerekli açıklamanın savcılık tarafından yapılacağını ifade
eden Gürbüz, tahkikatın devam ettiğini söyledi.

Bir gazetecinin ''Tutuklananlar arasında kamu görevlisi var mı?'' şeklindeki sorusu üzerine Gürbüz, ''Birisi kamu görevlisi, diğeri ise sivil vatandaştır'' diye yanıtladı.

Vali Erdoğan Gürbüz, suçlu kim olursa olsun hangi mevki ve makamda olursa olsun adaletin bunun en doğru kararını vereceğini belirterek, şunları söyledi:

''Şu ana kadar bize gelen bilgiye göre, 4 kişi tevkif edilmek üzere mahkemeye savcı tarafından sevk edilmiş. Bunlardan ikisi tutuklanmış, ikisi de serbest bırakılmıştır. Tahkikat devam ediyor. Ön inceleme ve ön tahkikat bildiğiniz gibi gizli olduğundan dolayı bu açıklamayı ben değil, sayın savcımız yapar. Biz idareci olarak orada her türlü önleyici tedbiri aldık.''

PROTESTO GÖSTERİSİNDE 24 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Van'da, Şemdinli'deki olayları protesto etmek amacıyla izinsiz gösteri yapan gruba müdahale eden güvenlik güçleri, 24 kişiyi gözaltına aldı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olayları protesto etmek amacıyla DEHAP binası önünde toplanan ve yapılan basın açıklamasının ardından yürümek isteyen gruba, polis izin vermedi.

Bunun üzerine bazı işyerlerinin camlarını kıran grubu, polis göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştı. Ara sokaklara dağılan göstericilerden, 24'ünün gözaltına alındığı bildirildi.

Bu arada, göstericilerin attığı taş ve molotofkokteyli, biri polis aracı 2 araç ile bazı işyerlerinin camlarının kırılmasına neden oldu.

Olaylar sırasında, 1 göstericinin taşla yaralandığı belirtildi. Olayları kontrol altına alan güvenlik güçleri ara sokaklara dağılan göstericileri yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.

KAYMAKAM AÇIKLAMA YAPTI


Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Kaymakamı Mustafa Cihat Seslihan, ''Tutuklanan iki kişiden birisi askeri personel'' dedi.

Kaymakam Seslihan, Emniyet Müdürlüğü salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, 9 Kasım'da ilçe merkezinde meydana gelen patlama ve patlamanın ardından yaşanan olaylarla ilgili bilgi verdi.

Gazetecilerin, görüntü, fotoğraf ve ses kaydı almasına izin vermeyen Seslihan, sadece not almalarına izin verdi.

Seslihan, patlamadan sonra linç edilmek istenilen bir kişinin gözaltına alındığını, onunla birlikte Cumhuriyet Savcısı'nın olay yerindeki incelemeleri sırasında kalabalığa ateş açan kişinin de yakalandığını belirtti.

Seslihan, patlamadan hemen sonra vatandaşların herhangi bir galeyana gelmemeleri için olay yerine gittiğini ve bu yönde vatandaşlara uyarıda bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Ben bunları söylerken aradan protestocular çıktı. Patlama sonucu hayatını kaybeden vatandaş, bir grup tarafından pasajdan çıkarıldığı sırada saldırı söz konusu oldu. Biz de olay yerinden uzaklaştık.

Sonrasında topluluk Kaymakamlık, Emniyet Müdürlüğü ve kamu binalarına saldırdı. Bu sırada Türk Bayrağı'nın yakılması gerçekleşirken, grubu engellemek için emniyet güçleri havaya ateş açarak kontrolü sağlamaya çalıştı.''

Kaymakam Seslihan, Hakkari ve Şemdinli Cumhuriyet Başsavcıları, 2 mülkiye başmüfettişi ile Van'dan gelen bir savcının olayları soruşturmaya devam ettiğini kaydetti. Seslihan, olayla ilgili bir askeri personel ve bir sivilin bugün tutuklandığını sözlerine ekledi.

1 KASIM'DAKİ PATLAMA

Kaymakam Seslihan, 1 Kasım'da Şemdinli'de meydana gelen, 3 polis, 4 asker ve 16 sivil vatandaşın yaralandığı patlamada, 67 ev ve işyerinin hasar gördüğünün Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nce yapılan çalışmalarda tespit edildiğini de hatırlatarak, ''Patlamadan sonra Başbakanlık tarafından 200 milyar lira ödenek gönderildi. Bunun bir kısmı hak sahiplerine dağıtıldı. Bu olayların ortaya çıkmasıyla bu çalışmalara ara verdi'' diye konuştu.

ESNAF YENİDEN KEPENK İNDİRDİ

Bu arada Şemdinli'de üç gün önce meydana gelen patlamanın ardından kapattıkları işyerlerini bugün sabah saatlerinden itibaren açan esnaf, yeniden kepenk indirdi.

Alınan bilgiye göre, Şemdinli'de üç gün önce meydana gelen patlama ve sonrasında gelişen olaylar üzerine işyerlerini kapatan esnaf, sabah saatlerinden itibaren işyerlerini açmaya başladı. İlçe merkezinin belli noktalarına yerleştirilen barikatlar kaldırıldı.

Esnaf, Kaymakamlık binası çevresinde güvenlik güçleri tarafından kurulan barikatların kaldırılmayışını gerekçe göstererek, yeniden işyerlerini kapattı.

VAN CUMHURİYET SAVCISI İLÇEDE GÖREVE BAŞLADI

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki olaylarla ilgili soruşturmayı yapmak üzere Van Cumhuriyet Savcısı, ilçede göreve başladı.

Alınan bilgiye göre, Van'da görev yapan Cumhuriyet Savcısı Sezgin Kanmaz, Şemdinli'deki olaylarla ilgili soruşturmayı yürütmek üzere ilçede görevlendirildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkındaki soruşturmayı da yürüten Kanmaz'ın Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki olaylarla ilgili araştırmalara başladığı bildirildi.

PARTİLERİN HEYETLERİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan ve beraberindeki heyet, Şemdinli İlçesi'ne geldi.

Ayalan ve beraberindeki heyetin, kaymakamlığa giderken çevre yolunu kullandığı ve bölgede geniş güvenlik önlemlerinin alındığı bildirildi.

İlçe Kaymakamlığı'na gelen heyet, Kaymakam Mustafa Cihat Feslihan ile makamında görüşmeye başladı.

Bu arada, AK Parti heyetinin Kaymakam Feslihan ile görüşmesi sırasında, Cumhuriyet Halk Partisi'nde gelen heyet ve Demokratik Toplum Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Doğan Erbaş ile İlçe Belediye Başkanı Hurşit Tekin'in de kaymakamlıkta olduğu öğrenildi.

İlçede meydana gelen olayların yaşandığı Cumhuriyet Caddesi'nde biriken vatandaşlara yönelik bir konuşma yapan Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, vatandaşları sağduyulu olmaya davet etti.

İlçeye gelen heyetlere gereken bilgilerin verilmesi ve protesto edilmemesi gerektiğini belirten Yıldız, konuşmasında heyetlere gereken özen ve ilginin gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

CHP HEYETİ, VALİ GÜRBÜZ İLE GÖRÜŞTÜ

Şemdinli İlçesi'ndeki olaylarla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Hakkari'ye gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti, Vali Erdoğan Gürbüz'ü makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Görüşme sonrası Şemdinli'ye gideceklerini bildirerek Valilik'ten ayrılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Hakkari Milletvekili Esat Canan, Mardin Milletvekili Mahmut Duyan, İstanbul Milletvekili İsmet Atalay ve Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük'ten oluşan 5 kişilik heyet, basın mensuplarına açıklama yapmadı.


(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Gereken adımları atıyoruz"
 Cinayet kameralarda yok
 Ecstasy görünümlü eroin hap
 Ünlü cerraha yedi kurşun birden sıktılar
 Oğlu, acı haberi TV'den öğrendi
 Ateş açılan araç uzman çavuşun eşine ait
 Org. Türkeri: Susurluk gibi değil, lokal olay
 AB yolunda Şemdinli sınavı
 Silopi Savcısı'nın aracına bomba
 Sokakta kapkaç dehşeti
 Canını zor kurtardı
 "Son Tango" davasında 31.5 yıl ağır hapis istendi
YILMAZ ÖZDİL
Helal gıda...
Fırınlarda fareler cirit atıyor,...
ALİ KIRCA
Okul günleri -3
Okul devam ediyor.. Araya bayram tatili...
FATİH ALTAYLI
Ne olacak bu İstanbul'un hali?
İstanbul'un ciddi bir...
ERDAL ŞAFAK
Brüksel'e giden yol Şemdinli'den geçiyor
AB yolunun...
MEHMET ALTAN
Susurluklar ölmez!
Hakkâri'nin Irak ile İran'ın...
Türkler'i sevmemiz için 33 neden
Milli Takımımız bugün İsviçre ile önemli bir maça çıkıyor. Ülkenin en...
'Dün düğün bugün cenaze'
"Merdivenlerden aşağı iniyorduk. Gürültüleri bizim düğünümüz...
Hesap kesim tarihi
Hesap kesim tarihi
İsviçre-Türkiye arasındaki ilk maç geldi çattı. Milli Takım, sadece...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu