kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Standardını helal et
Ürünün helali nasıl olur?
Diyanet ne diyor?..
200 milyar dolarlık pazar
Belge nasıl alınacak?

Helal dönemi

İsteyen gıda firmalarına ve lokantalara "İslami usullere uygundur" belgesi verilecek. TSE, standardını hazırlıyor.

Türk Standartları Enstitüsü, İslami usullere uygun gıda tüketmek isteyenlerin ihtiyacını karşılamak için "helal gıda" adı altında yeni bir standart oluşturuyor... Standart temmuz ayına kadar hazırlanmış olacak...

DIŞİŞLERİ TSE'YE İLETTİ
Konu ilk olarak Malezya'nın girişimiyle gündeme geldi... Malezya, İslam Konferansı Teşkilatı'nda "Helal standardı İslam ülkelerinde yaygınlaştırılmalı" dedi. Dışişleri Bakanlığı da bu dileği TSE'ye iletti. Çalışma başladı...

BÜYÜK PAZARI VAR
Dünya genelinde "helal gıda" sertifikası veren tek ülke Malezya... Bu pazarın toplam hacmi de 200 milyar doları buluyor. TSE Başkanı Malatyalı, standardın ihracata yarayacağını, satışların artacağını iddia etti.


Helal ürün nasıl olur
Gıda ürününde domuz yağı kullanılmayacak.

Gıdanın içinde alkol ve türevleri bulunmayacak.

Genetiği değiştirilmiş katkı maddesi olmayacak.

Paketleme malzemesi helal" üründen olacak.

Firma denetiminde Diyanet görevlisi de olacak.

Et kan akıtılarak ve besmeleyle kesilecek.


Standardını helal et

Türk Standartları Enstitüsü, isteyen gıda firmaları ile lokantalara yiyeceklerin "İslami usullere uygun" olduğunu gösterecek "helal gıda" standardı verecek. Standart veren ekipte din adamı da olacak.

Yılbaşından sonra market raflarında "Helal Gıda" standardını taşıyan ürünler görmek mümkün olacak. Türk Standartları Enstitüsü (TSE), 2006 yılından itibaren İslami usullere uygun gıda tüketmek isteyenlerin ihtiyacını karşılamak amacıyla başvuranlara "helal gıda sertifikası" verecek. Helal gıda kavramı ABD'de ve Avrupa'nın birçok ülkesinde özellikle Müslümanlara yönelik gıda maddesi satan işletmelerle lokantalarda kullanılıyor. TSE, son zamanlarda Amerika, Avrupa, Kanada ve Uzak doğu ülkelerine yapılan ihracatlarda Türk üreticilerden ''helal gıda'' standardı istenmesi üzerine bu konuda bir Türk standardı belirlemeye karar verdi. TSE yıl sonundan itibaren başvuran firmalara, ürüne göre belirleyeceği bir ücret karşılığı, "helal gıda" sertifikası vermeye başlayacak. Uluslararası geçerliliği olacak bu sertifika ürünün üzerine yapıştırılacak. Helal gıda denetimlerini ve belgelendirmesini yapacak ekipte, gıda mühendisleri ve uzmanların yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bir din görevlisi de yer alacak. Din adamları, kesim yerlerinin, ambalajlamanın, kullanılan katkı maddelerinin dini usullere uygun olup olmadığı konusunda görüş bildirecek. Helal gıda standardı üretilen gıda maddesinin yanı sıra; gıda servisi hizmeti veren işletmeler için uygulanabilecek. Helal gıda standardı, Türkiye'nin akreditasyon kurumu TÜRKAK tarafından uluslararası alanda akredite edilecek.

KİM KARAR VERECEK?
Helal ürün uygulamasının yapıldığı Müslüman ülkelerde, ürünün helal olup olmadığına "İslam Ulema Meclisleri" karar veriyor. Türkiye gibi laik bir ülkede bu uygulamanın yapılmasını TSE Başkanı Kenan Malatyalı SABAH'a şöyle açıkladı: "Helal ürün kavramı İslam ülkelerinde çok yaygın. Biz de bundan geri duramazdık. Üreticilerimizin bu konuda talepleri var. İhracat yaptıkları ülkelerde bu konuda taleplerle karşılaşıyorlar. Biz de TSE olarak bu konuda bir standart belirliyoruz. Bu standardın verilmesi isteğe bağlı olacak." Malatyalı, İslam Konferansı Teşkilatı Dışişleri Bakanları toplantısında gündeme gelen "Helal Gıda" sertifikası görüşünün Dışişleri Bakanlığı tarafından kendilerine iletildiğini belirterek, bunun Türk üretici ve ihratcatçıları için büyük bir avantaj olduğunu söyledi. Malatyalı, İslam dininde haram sayılan domuz eti konusunda bir standart belirlenip belirlenmeyeceği yönündeki sorumuz üzerine, "Domuz etine helal standardı vermemiz mümkün değil" dedi. Malatyalı, uygulamanın ileri aşamasının da KOSHER sertifikası olduğunu söyledi. Museviler bisküvi gibi bazı ürünlerde hayvansal yağlar kullanılmasını istemiyor. Bunu dikkate alan, TSE, "Helal Gıda " standardından sonra Museviler için "KOSHER belgesi" vermeye hazırlanıyor.

NEREDEN ÇIKTI?
TSE'nin "Helal Gıda" standardı vereceğini açıklaması "helal gıda" tartışmasını beraberinde getirdi. Özellikle Müslüman ülkelere ihracat yapan Türk firmaları ürünlerinde, "Ürünlerimizde domuz yağı, domuz eti yoktur" ibaresini kullanıyor. Türk işçilerinin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinde bazı lokantalar da camlarına, "Yemeklerimizde domuz eti yoktur" yazısı asıyor. Türkiye'de de sık sık "domuz eti" ve özellikle sığır ve tavuk etinde "İslami usulle" kesilmesi tartışması yaşandığı için bazı fabrikalar önlemini alıyor. İşletmelerinde din adamı da istihdam eden bazı büyük fabrikalar ürünlerinin üzerine, "İslami usullere uygun kesim yapılmıştır" damgasını koyuyor. Buna bile inanmayan bir kesim ise, kendi etini kendisi bizzat kestirmeyi tercih ediyor.

Bülent AYDEMİR / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Vatandaşı canından bezdiren artış
 Gaspçıların gözü liselerde!
 Topbaş hız kesmedi
 Bakıcıya kim baksın
 Gönüllü anneler kucaklarını açıyor
 Vapur balkonuna da sigara yasağı
 Ailesi Begüm'ün katilini gazete ilanıyla arıyor
 Dubai Towers harekâtı
 'Zeyrek Evleri Projesi'nde ilk onarım
 Dolmabahçe'ye Atatürk silüeti
 Engellilere evde grip aşısı
 Üsküdar'da sinema keyfi
 Kandırdığı çocuğu rehin bıraktı
 İşyerine kanlı baskın: 1 ölü 3 yaralı
REHA MUHTAR
Helal ve haram yiyecekler..
Dün gazetenin yazıişleri...
EMRE AKÖZ
Atatürk'ün unutulan fotoğrafı
Efes Pilsen...
MEHMET BARLAS
Hitler'in casusu ve kutsal balıklar..
Urfa'yı ziyaret...
SAVAŞ AY
Atatürk'ün evinde neler neler yaşadım
Yaşım henüz...
HINCAL ULUÇ
Bu ülkenin futbolcuları nerede?..
Peki Türk futbolcuları...
Geri dönüş yok
Geri dönüş yok
Milli Takım'ın kaptanı Hakan Şükür "Grupta ümitler kaybolurken zoru...
Tuncay satılık
Tuncay satılık
F.Bahçe Teknik Direktörü Daum, 'Verim alamıyorum' diyerek iyi teklif...
Hükümeti tanık gösterdiler
Türkbank ihalesine fesat karıştırmaktan Yüce Divan'da yargılanan...
CHP ile AK Partililer'in Müsteşar Dinçer kavgası
Meclis'te CHP'liler Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in "Devlette...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu