|
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_gri.gif) |
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/bolum_header_gununicinden.gif) |
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_trans.gif) |
"Venüs Ekspres" yola çıktı
Avrupa Uzay Kurumu'nun ''Venüs Express'' adlı uzay aracı, Kazakistan'da SSCB'den kalma tarihi Baykonur Kozmodromu'ndan fırlatıldı.
TSİ sabah 05:33'te fırlatılan uzay aracı, Venüs gezegenine 5 ay boyunca yol alacak. Baykonur'nur bozkır çöllük alanından fırlatılan araç, Merkür'den sonra Güneş'e en yakın yıldız olan Dünya'nın komşusu Venüs'ü yakından inceleyecek.
Venüs'e giden ilk Avrupa uzay aracı olacak Ekspres, Rusların Soyuz (Birlik) füzesiyle fırlatıldı.
1,27 tonluk uzay aracı Nisan 2006'da Venüs'ün yörüngesine girecek ve gezegenin yüzey ve atmosfer haritasını çıkaracak, ısı değişikliklerini, bulut ve gaz oluşumları ile rüzgar hızlarını inceleyecek.
400 milyon YTL değerindeki Ekspres, halen Mars yörüngesinde görevini sürdüren Mars Ekspresi adlı uzay aracının benzeri olan Ekspres'in asıl görevi, Güneş'e ikinci uzaklıktaki ve Dünya ile benzerlikler gösteren bu gezegeni inceleyerek gezegen çapında ısınmaya yol açan sera gazlarının gittikçe artmasına Dünya'nın ve bu gezegenin tepkilerini kıyaslamak olacak.
VENÜS GEZEGENİ
Güneş'e uzaklık bakımından ikinci, büyüklük bakımından altıncı gezegen olan ve Güneş ile Ay'dan sonra gökyüzündeki en parlak cisim Venüs, ''Sabah Yıldızı'' veya ''Akşam Yıldızı'' olarak da adlandırılıyor.
İç gezegen olduğundan Dünya'dan teleskopla bakıldığında Ay gibi safhalar gösteren Venüs gezegenini, ilk olarak 1962'de Mariner 2 uydusu ziyaret etti. Bunu, Pioneer Venus, Sovyet Venera 7 ve yüzeyin ilk fotoğraflarını gönderen Venera 9 ve diğerleri takip etti. Son olarak, yaklaşık 15 yıl önce Venüs etrafında yörüngede dönen Amerikan uydusu Magellan, radar kullanarak Venüs'ün haritalarını oluşturdu.
GEZEGENİN DIŞ GÖRÜNTÜSÜ
Magellan uydu radarından elde edilen veriler, Venüs yüzeyinin çoğunun lav akıntılarıyla kaplı olduğunu gösteriyor. ''Sif'' gibi birkaç büyük yanardağ bulunuyor.
Venüs, çok sıcak noktalarında yanardağ etkinliğine sahip. Büyük bölümü jeolojik olarak son birkaç yüz milyon yıldır çok sakin görünüyor.
Venüs doğudan batıya doğru dönüyor ve 1 Venüs günü 243 Dünya günü olarak biliniyor. Venüs'ün Güneş etrafındaki yörüngesi çembere yakın olup yörüngesindeki dönüşünü 225 Dünya gününde tamamlıyor. Dolayısıyla bir Venüs günü, bir Venüs yılından daha uzun. Venüs ile Dünya bazı yönlerden birbirine benziyor. Venüs'ün çapı, Dünyanınkinin yaklaşık yüzde 95'i, kütlesi de yaklaşık yüzde 80'i kadar.
Her iki gezegen de genç yüzeylere sahip, yani yüzey özellikleri yakın zamanda (300-500 milyon yıl önce) oluşmuş ve eski yüzey özellikleri erozyonlar, lav akıntıları gibi etkilerle tahrip edilmiş, yoğunlukları ve kimyasal yapıları birbirine benziyor.
BÜYÜK BASINÇ
Venüs'ün yüzeyindeki atmosfer basıncı Dünyanınkinin 90 katı. Bu da yaklaşık Dünya okyanuslarının 1 km derinliğindeki basınca denk geliyor. Yüzde 95'inden fazlası karbondioksitten meydana gelen atmosferde, sülfürik asitten ibaret kilometrelerce kalın bulut tabakaları bulunuyor.
bulutlar, yüzeyin görüşünü tamamen engelliyor. Venüs'ün yoğun atmosferi, sera etkisi yaratarak yüzey sıcaklığını yaklaşık 400 santigrat dereceye yükseltiyor.
Venüs'ün manyetik alanı bulunmuyor. Bunun yavaş dönüşünden dolayı olabileceği düşünülüyor. Atmosferin manyetik alanı olmadığından, güneş rüzgarı atmosferin derinlerine işliyor.
(AA)
|
|
|
|
|
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_trans.gif) |
|
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_gri.gif) |
|