kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arınç: Türban çağdaştır
Vekiller soğuktan şikâyetçi oldu
'Lojmanları Maliye Bakanı'ndan sorun'

Türban çağdaştır

Arınç, yurtdışına türbanlı eşlerin de gitmesini eleştiren CHP'li Keleş'e kızdı: Eşimin kıyafeti en az sizinki kadar çağdaştır.

CUMHURBAŞKANI'NI DA ELEŞTİRDİ
Bütçe Komisyonu'nda bayan milletvekili Birgen Keleş'in "Avrupa'da Türkiye ile ilgili çağdışı görüntüler var" sözleri Meclis Başkanı Arınç'ı sinirlendirdi. Arınç, Keleş'e, "Bilesiniz ki eşim başındaki bu örtüsüyle Türk kadınını da, Türk Cumhuriyeti'ni de, Türkiye'nin çağdaş ilkelerini de en güzel şekilde temsil ediyor" dedi. Sezer'in resepsiyonlardaki uygulamasını da eleştiren Arınç, Türk kadınının aşağılandığını söyledi.


Arınç: Türban çağdaştır

Meclis Başkanı Bülent Arınç, CHP'li Keleş'le girdiği türban tartışmasında "Eşimin kıyafeti sizinki kadar çağdaştır. Türban Türk kadınını da, Türkiye'nin çağdaş ilkelerini de temsil ediyor" dedi.

Meclis yine bir türban krizine sahne oldu. CHP'li Birgen Keleş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın türban takan eşleri ile yurtdışı gezilerine çıkmasını eleştirdi. Bu sözlere sinirlenen Arınç, "Benim eşimin kıyafeti en az sizinki kadar çağdaştır" dedi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resepsiyonlardaki türban uygulamasını da eleştiren Arınç, yapılanın Türk kadına hakaret olduğunu kaydetti. TBMM, Plan ve Bütçe Komisyonu bütçesini ele aldı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu'nun da bulunduğu komisyonda, Keleş, çağdaş olmayan bazı kıyafetlerle insanların Meclis'e gelmesini istemediğini söyledi. Arınç, "Bu konuda şapka ve ruhani liderler ile ilgili iki yasa var. Meclis'e gelen ziyaretçilerin kılık kıyafetlerini de düzenleyen bir yasa olduğundan bahsediyorsanız, yasayı bana söyleyin ki ben uygulayayım" dedi.

"ÇAĞDAŞ OLMAYAN NE?"
Arınç, "Avrupa'da Türkiye ile ilgili çağdaş olmayan görüntüler var" sözlerini hatırlatıp Keleş'e "Bununla neyi kastediyorsunuz?" diye sordu. Keleş, "Üst düzey bürokratlar, politikacılar, Avrupa'ya veya Amerika'ya giderken Türkiye'yi temsil eden insanların giymemesi gerekenleri giyen insanları yanlarında taşıyorlar. Türkiye'yi temsilen oraya gidiyorlar. Türkiye'yi temsil eden kişilerin Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerini ve ilkelerini doğru yansıtmaları gerekir" yanıtını verdi. Bu sözlere sinirlenen Arınç şöyle dedi: "Siz Başbakan, Dışişleri Bakanı ve benim yurtdışı gezilerdeki olumsuz görüntülerden bahsediyorsunuz. Çağdaş bir bayan olarak söylüyorsunuz. Eşimin içinde bulunduğu kılık kıyafetin çağdaş olmadığını düşündüğümü söylememi bekliyorsunuz. Eşimin kendi bireysel tercihidir. Giydiği kıyafet en az sizin ki kadar çağdaştır. Yurt dışı gezilerde üst düzeyde kabul görüyor. Bilesiniz ki eşim başındaki bu örtüsüyle Türk kadınını da, Türk Cumhuriyetini de, Türkiye'nin çağdaş ilkelerini de en güzel şekilde temsil ediyor. Hayatta en sevmediğim şey kaçamak cevap vermektir."

'SEZER GİBİ YAPMAM'
Arınç, Meclis Başkanı olduğu sürece, Meclis'e giriş çıkışlarda, eşinin bazı toplantılara katılıp katılmamasında Cumhurbaşkanı Sezer'in kurallarını uygulamayacağını söyledi. Sezer'in resepsiyonlardaki uygulamasının "hukuki" olmadığını savunan Arınç, "Bir Türk kadınına karşı, ister benim eşim olsun, ister bir parlamenterin eşi olsun, ayrımcılık yapılmasını bütün Türk kadınlarına yapılmış bir aşağılayıcı muamele olarak görüyorum" diye konuştu. Arınç, ne Turgut Özal ne de Demirel'in böyle kurallar uyguladığını belirtti ve ekledi: "Sezer'in görev süresi bittikten sonra seçilecek her cumhurbaşkanı böyle bir uygulamayı yapmayacaktır. Bundan adım kadar eminim. Dolayısıyla siz, hala eşlerimizin kıyafetlerini söz konusu ederek bundan laiklik, cumhuriyet, rejimler adına bir şey çıkarmaya çalışıyorsanız lütfen bundan vazgeçin." Keleş ise "Çıkarmaya çalışmıyorum, çıkarıyorum" dedi. Bir süre CHP ve AK Partili vekiller arasında da atışmalar oldu.

ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan düzeltme: Türban etkenlerden biri
 'Askeri darbe çare değil'
 Cumhurbaşkanı için iki zırhlı araç alınacak
MUHARREM SARIKAYA
Vakıflar ve dini azınlıklar...
AB Komisyonu, 2005...
YAVUZ DONAT
Meclis lojmanında cinayet
Pazartesi günü öğleden sonra...
'Yan baktı' diye 6 bıçak darbesi
Yürüyüşe çıkan öğretmen Mehmet Ali Aksoy, kendini aniden kavganın...
Oyuncu değiştirme sonuç vermedi...
Durex'in yaptığı araştırmaya göre, yıllık seks ortalamasında dünya...
Kadir Topbaş'ın eli güçlendi
Kadir Topbaş'ın eli güçlendi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Göztepe Parkı'na cami ve...
Her protestoda o var
Her protestoda o var
Ankara'da önceki gün gerçekleştirilen YÖK'ü protesto eylemine katılan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu