kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Cari açıktan endişe duymuyoruz"
Niyet mektubu taslağında uzlaşma
"Cari açıktan endişe duymuyoruz"
Giorgianni: " IMF, AB'ye tam üyeliğe destek veriyor"
IMF: "Sosyal güvenlik yasasının geçirilmesini beklemeye karar verdik"
"1.6 milyar dolar kaynağın serbest bırakılması beklenmekte"

"Cari açıktan endişe duymuyoruz"

Bakanı Ali Babacan, ekonominin genel seyrinin, bu yılki büyümenin ''yüzde 5'lik hedefle uyumlu gerçekleşeceğini'' gösterdiğini bildirdi.

Babacan ayrıca, cari işlemler açığının milli gelire oranının yıl sonu itibariyle yüzde 6 civarında gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü, bu konuda herhangi bir endişe duymadıklarını söyledi.

Babacan, Hazine Müsteşarlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, büyümenin hedefle uyumlu gerçekleşecek olmasının yanı sıra istihdamda kaydedilen artışın da son derece memnuniyet verici olduğunu, böylece ''büyümenin
istihdamla desteklenmediğine'' ilişkin eleştirilerin de artık değersiz kalmaya başladığını söyledi.

Enflasyondaki düşüş, buna bağlı gelişmeler ve piyasa beklentilerinin, yıl sonu enflasyon hedefine kolaylıkla ulaşılabileceğine işaret ettiğini anlatan Babacan, ''kısmen petrol fiyatları ve tekstil kotalarının kaldırılması gibi dış faktörlerle kısmen de ekonomide geliştirilen güven ortamına paralel değer kazanan Türk Lirasına ve sermaye girişlerine bağlı olarak, cari işlemler açığının milli gelire oranının yıl sonu itibariyle yüzde 6 civarında gerçekleşeceği öngörülüyor'' dedi.

Ancak yapılan değerlendirmelere karşın bu konuda herhangi bir endişe duymadıklarını belirten Babacan, bu konuda serbest kur rejiminin bir ''emniyet sibobu'' işlevi görmeye devam edeceğini ifade ederken, şöyle devam etti:

''Diğer taraftan 3 finansalın kalitesi, doğrudan yabancı yatırımlardaki artış, borçlanma vadelerinin uzaması ve özelleştirme gelirlerine bağlı olarak yükselmektedir. Bütçe politikalarında ise yüzde 6.5'lık faiz dışı fazla politikası devam etmektedir.

Özelleştirilen kamu işletmelerinin geçmiş yıllarda faiz dışı fazla hesabına önemli miktarda pozitif katkı yaptığı düşünülürse, bütçe politikalarında daha sıkı bir politika izlendiği anlaşılacaktır. Bu da cari işlemler açığının kontrolü açısından önemli bir adım olarak görülmelidir.Program hedefleri doğrultusunda, para politikası uygulamaları devam etmektedir. Para piyasalarındaki gelişmelere bağlı döviz rezervlerinin artırılmasıyla ilgili uygulamalar devam edecektir.''

ENFLASYON HEDEFLEMESİ

Bu arada enflasyonla mücadelenin desteklenmesinde bir sonraki adım olarak, 2006 yılı başından itibaren artık enflasyon hedeflemesi uygulamasının başlayacağını bildiren Babacan, bununla ilgili Merkez Bankası'nın, daha sonraki dönemlerde ayrıca açıklamaları olacağını söyledi.

Bugün itibariyle 2005 yılı sonu için belirlenen yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefinden bir sapma beklenmediğine dikkati çeken Babacan, ''bütçe politikaları konusunda izlenen bu kararlı tutum, 2006 yılında da devam edecektir'' dedi.

Bütçe disiplinin devamı, kamu borç stokunun düşürülmesi, iç borç çevirme oranlarının daha da düşük seviyeleri indirilmesinin, cari işlemler açığına yönelik baskıların hafifletilmesinde kilit öneme sahip olduğunu vurgulayan Babacan, 2006 mali yılı Bütçe Kanun Tasarısında da konsodile kamu sektöründe yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefinin güçlü şekilde korunduğunu ifade etti.

Babacan, TBMM'ye sunulan 2006 mali yılı bütçe kanun tasarısında, Türk Telekom ve Tüpraş gibi özelleştirilen kurumların faiz dışı fazlaya olan katkılarının da telafi edildiğinin gözden kaçırılmaması gerektiğine işaret ederken, ''bu husus, kamu mali disiplini konusunda hassasiyet ve titizliğimizin bir defa daha altını çizmektedir'' dedi.

BÜTÇE HEDEFLERİ

Bütçe disiplinine devam edilirken, kaynakların verimli kullanılmasının için bütçe kompozisyonunu iyileştirdiğini vurgulayan Bakan Babacan, bu amaca yönelik yatırım harcamalarının 2005 yılındaki seviyesinin oldukça üstünde olmasının hedeflendiğini kaydetti.

2006 yılı bütçe hedeflerine ulaşılmasında, sosyal güvenlik kurumları açıklarının kontrol altında tutulmasının da büyük önem taşıyacağını ifade eden Babacan, ayrıca kamu maliyesindeki bu gelişmelere bağlı net kamu borç stoğunun GSMH'ya oranının, 2005 sonu itibariyle yüzde 60 seviyesinin altına inmesini beklediklerini bildirdi.

''YAPISAL REFORMLARI, YENİ BİR TAKVİME BAĞLADIK''

Ekonomik program kapsamında temel önceliğin yapısal reformların gerçekleştirilmesi olduğunu hatırlatan Babacan, ''önümüzdeki dönemde yapısal reformların makro ekonomik istikrar ortamındaki olumlu etkisini çok daha net şeklinde göreceğiz, bu yüzden yapısal reformların bir an önce tamamlanması, programın en önemli unsurlarından birini teşkil etmektedir'' diye konuştu.

Bu alanda daha sağlıklı bir ilerleme kaydetmek amacıyla yapısal reform programlarını gözden geçirerek yeni bir takvime bağladıklarını anlatan Babacan, kamu maliyesine yönelik yapısal reformlar ve finansal sektöre ilişkin yapısal düzenlemelerin de hızla tamamlanacağını kaydetti.

Bu iki alandaki gelişmelerin, AB'ye üyelik müzakerelerinin yürütülmesi sürecinde yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelik kararlarında daha da etkili olacağını vurgulayan Babacan, kamu maliyesine ilişkin yapısal reformların vergi politikası ve vergi idaresiyle, sosyal güvenlik konularında yoğunlaştığını söyledi.

VERGİ POLİTİKASI REFORM ÇALIŞMALARI


Vergi politikası alanındaki reform çalışmalarında, daha basit, şeffaf, AB uygulamalarıyla daha uyumlu bir sistemin oluşturulmasının amaçlandığını belirten Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Gelir vergisi ve kurumlar vergisi alanlarında vergi yükünün tabana yayılmasını sağlamaya yönelik düzenlemeleri hızla gerçekleştireceğiz. Kurumlar vergisine yönelik yasal düzenlemeyi, Kasım ayı sonuna kadar TBMM'ye sunmayı, Gelir vergisinde ise reform çalışmalarımızın ilk ayağını yıl sonuna kadar uygulamayı, kalan kısmı ise 2006 yılı içinde tamamlamayı hedefliyoruz.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Borçlara ödeme kolaylığı
 Yoksulluk sınırı 1597 YTL
 İşsizlik oranı % 9.1
 Star TV ihalesine onay
 Zorlu Grubu ile Benetton arasında lisans anlaşması
 IMF, Bernanke'nin aday gösterilmesinden memnun
 300 metrelik Dubai Towers'la İstanbul'un başı göğe erecek
 Ev kredisini şimdi al, 2 ay sonra yeni sistemden faydalan
 Pahalı elektrik rekabeti engelliyor
 DPT, 'Dosya eksik' dedi Özelleştirme'ye iade etti
 Yabancı, yatırıma koşuyor vatandaş güvenini yitiriyor
 2006'da vergi artışı olmayacak
 Doların yeni patronu Bush'un sağ kolu oldu
 Artık özelleştirmeler daha da zorlaşacak!
 Koç: Tüpraş'ta ortaklık için birçok firma ile görüşüyoruz
 Sevgilisinin gönderdiği Puzzle'ı çözdü köşeyi döndü
 Bir ev tekstili markası daha doğuyor: Evaks
 Evini satıp antifriz kralı oldu
 Teminatsıza da 7 yıllık kredi
 17 milyar Euro KOBİ'leri bekliyor
 KOBİ'lerden kısa kısa
 Obase, yazılım ihraç ediyor
 Günün Gündemi
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Enerji forumunda neler konuşuldu
Türkiye Enerji...
MELİHA OKUR
Golf ve otel yatırımları sırada
Biz, "sermaye...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yüzde 15 stopaj, mevduatta yürürlüğe girmiş...
Hayallerim, aşkım ve piyango biletim
Her yılbaşının umutlu heyecanı büyük ikramiye bu yıl 20 milyon YTL...
Beni Aliye gibi oğlumdan ayırdı
Pınar Dilşeker'in eski eşi, oğlu Mertali'yi bir haftadır getirmedi.
Hoca'nın en acı günü
Hoca'nın en acı günü
Hayat arkadaşını kaybeden eski Başbakan Necmettin Erbakan'ı...
Kızıltepe davası Eskişehir'i gerdi
Kızıltepe davası Eskişehir'i gerdi
Baba-oğul Kaymaz'ların öldürülmesiyle ilgili duruşma öncesinde olay...
IMKB
E: 31.670 D:% -0,55
DOLAR
S: 1,361 D:% -0,183
EURO
S: 1,638 D:% 0,460
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu