kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tek isteğim 'Bravo Gülriz'e bizi böyle bir besteciyle tanıştırdı' demeleri
Tek isteğim 'Bravo Gülriz'e bizi böyle bir besteciyle tanıştırdı' demeleri
Dolunay Soysert, Hazım Körmükçü, Ceyda Düvenci
Kamikaze gibi yoluma devam ediyorum
İlk teklifi Tarkan'a yaptım

Tek isteğim 'Bravo Gülriz'e bizi böyle bir besteciyle tanıştırdı' demeleri

Bugüne kadar Kaldırım Serçesi, Sokak Kızı İrma, Kabare, Hair, Direklerarası ve Keşanlı Ali Destanı gibi Türk tiyatro tarihine damga vuran müzikallere imza atan Gülriz Sururi, bu kez anne ve babasının 30'lı yıllarda oynadığı Ayşe Opereti'ni sahneye koymaya hazırlanıyor. Destek sözünden cayanlar yüzünden kamikaze gibi yoluna devam ediyor.

1930'lı yıllar... İstanbul'un altın çağı... Dönemin ünlü dans salonlarından birinde tanışan ve aşık olan Abdülhamit'in kilercibaşısı İbrahim Bey'in torunu Suzan Hanım ve Nazif Sururi Paşa'nın oğlu Lütfullah Bey, aileleri evlenmelerine izin vermediği için evden kaçar; arkadaşlarının babası Muhlis Sabahattin Bey'in evine sığınır. Muhlis Bey; Muhsin Ertuğrul'un film müziklerine imza atan dönemin ünlü müzisyeni. Batı ve Türk müziğini kaynaştıran yepyeni bir müziğin öncüsü. O sıralar, bir aşk hikayesinin anlatıldığı ünlü 'Ayşe Opereti'ni sahnelemek üzeredir. Ortaya çıkar ki, evine sığınan bu iki gençten biri çok iyi bir tenor, diğeri de müthiş bir sopranodur. 'Sen gel Ayşe ol, sen de Ahmet' diyerek operetteki ana rolleri onlara verir. İlk kez sahneye Samsun'da çıkarlar. Ünlü soprano dokuz aylık hamileyken bile sahneye çıkmayı sürdürür. Yani Gülriz Sururi daha anne karnındayken Ayşe Opereti'ne aşinadır! Ancak anne ve babasının bu rolleri Muhlis Bey'den nasıl aldığı konusunda hiçbir bilgisi yok. "Nasıl olduğunu bilmiyorum, keşke babama 40 kez anlattırsaydım" diyerek ekliyor: 'Ay babam yine bunları mı anlatacak' diye kaçıp gitmelerimi hatırlıyorum da... Oysa insan yaşarken karşısındakini sünger gibi sıkıp bilgilerini almalı. Yine de kulağımda kalanlarla kitaplarımda çok sayfa doldurdum. Sanıyorum Muhlis Bey, o rolleri oynayanlar kapris yaptığı için anne ve babama teklifte bulunmuş...

* Ne kadar sahnelenmiş bu operet? İşte onu bilmiyorum, yıllarca oynanan birşey. 'Operetin kralı' deniyormuş o dönem... Ben 20'li yaşlarıma geldiğimde babam bana notaları hediye etti ve "Gülriz, annenin rolünü oynamanı istiyorum" dedi. Ben de hiç düşünmedim çünkü o zaman operet benim için çok eski. Babam çok ısrarcı oldu, yıllar sonra da notaları benden istediğinde bulamadım. Onun evinde kalmış o zamanlar... Sonra

TRT 1966 yılında babamdan, 'Türk operetleri' diye bir dizi yapmasını istedi. Babam da bu çok sevdiği hikayeyle başlamak istedi. Bana da annemin rolünü teklif etti. Kendi rolünü de Zeki Müren'e söyletmek istedi. "Baba ne yapıyorsun çok değerli bir şarkıcı olabilir ama alaturka bir şarkıcı sonuçta. Operet müziğiyle ne alakası var" diye itiraz ettim. "Söyleyecek çünkü onun kadar iyi bir tenor daha yok" dedi babam da. Sonra ben kaçtım...

* Neden kaçtınız? Kaçtım çünkü harikulede bir ses, benim müzikal kariyerimi mahvedecek! Razı olmadım; babama ve Zeki Müren'e birer mektup yazdım ve özür diledim.

* Tek neden Zeki Müren'in sesi miydi yani? Tabii canım! Hatta mektupta 'Eğer televizyon olsa ben karşınızda durabilirdim ama görüntüsüz, sadece ses olarak bu kadar yok olmaya razı değilim' dedim.

* Sonra pişmanlık duydunuz ve Ayşe Opereti'ni tekrar sahneye koymaya mı karar verdiniz! Hayır. 2000'li yıllardı, bir gece babamı rüyamda gördüm. Bana dedi ki, "Nerede sana verdiğim notalar?" Gülriz sen bir proje yapmak istiyordun, işte sana işaret! diye düşündüm o an. Örümceklerin, tozların arasından o radyo kesitini çıkardım. Fakat 15 dakikalık bir metin var kasette. Ben de oturup baştan yazdım, 15 dakikalık metinden bir hikaye yarattım.

* O günkü operetten değişen ne var? Yine 1930'larda geçiyor ama yazım şeklini biraz daha günümüze uyarladım ve yönetmenimiz Başar Sabuncu'ya teslim ettim. "Biz Shakespeare'in sağ kulağından girip sol kulağından çıkıyoruz, nedir sendeki bu Muhlis Bey sadakati?" dedi. Ben bundan da cesaret alarak değişiklikler yaptım. Ana tema aşk ama oyun genişletildi, büyütüldü, sayı 18'e çıktı.

* O günün aşklarıyla bugünün aşkları arasında çok fark var. Oyunu bugüne uyarlarken zorlandınız mı? Bana bakmayın siz, ayağım yere sağlam basar ama ilk bakışta aşka da inanan romantiklerdenim. (gülüyor) Ama bugünün gençleri ilk bakışta aşka inanıyor mu onun biraz üzerinde durmak gerekir. Belki bu oyuna gelirlerse böyle bir aşkın havasını yaşarlar.

* 65 yıldır sahnelenmeyen bir oyunu sadece gördüğünüz rüya yüzünden mi sahneye koydunuz? Rüyalardan, romantizmden çok hoşlanan biri olmama rağmen ayakları yere sağlam basan bir insanım. Önemli olan şuydu: Muhlis Sabahattin Bey'in o muhteşem müziği yıllardır mezara sokulmuştu. Ben şimdi o örümcekleri üflüyorum. Ben şu ana kadar hep özgün müzikleri olan müzikallerde oynadım. Son yıllarda gördüklerimizse, kesinlikle küçümsemek adına söylemiyorum, müzikal değil; piyasa müziklerinin toplandığı, şovmenlerin rol aldığı olaylar... Müzikal kaç yıldır yapılmıyordu. Ve ben bunu misyon gibi düşündüm. Bu operetin, müziği sayesinde bir Keşanlı Ali Destanı, Lüküs Hayat çizgisinde olacağına, belki de onlardan çok başka bir yere taşınacağına inanıyorum.

ŞİRİN SEVER

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 İki hırsız karşı karşıya
 Sosyete Koç Ailesi'nin iftar yemeğinde buluştu
 'Mavi Takım'ın üyeleri zafer peşinde koşuyor
 Nelerden etkileniyor?
 Ayrılığın ardından hayat devam ediyor
 Tekrar işbaşında
 Genç yetenekler şehir efsanelerini anlattı
 Aşıklar gizlice evlendiler mi?
 Paltrow ve Anthony Hopkins başrolde
 Sergiye konuk oldu
 Podyumda Yunan rüzgarı
 Albümünü tanıttı
 Amerika'da Gilan başarısı
 İstanbul'da bir İtalyan markası
 'Mağazadaki her detay butik kokuyor'
 Bambi'de western izleri
 Hem rahat hem de sağlam
 YKM'de yeni alışveriş keyfi
 Gizemli takılar
 Rengarenk bir koleksiyon
 Motif'ten el işi trikolar
AYŞE ÖZYILMAZEL
Hülya mı, Gülben mi, gına mı?
Cevap veriyorum: Gınaaa!!...
HAKAN & UTKU
Galatasaray'ın 100. yıl kutlamalarını uzatma...
AYŞE TÜTER
Mutfakta Lezzet Güneşi
Nohutlu hindi çorbası...
Kriz riskine 5 saniyelik çözüm!
Kriz riskine 5 saniyelik çözüm!
Beş saniye içinde kalp krizi riskini ortaya çıkarabilen cihaz, şimdi...
Yalan aşk!
Yalan aşk!
Ağustos başında Ender Mermerci'nin küçük kızı Derin ile popçu...
Paris'te ön balayı!
Paris'te ön balayı!
Sosyetenin güzel kızlarından Aslı Üstünkaya ile yazar Kürşat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.