kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
REKTÖRLER KOMİTESİ, ALKIŞLARLA PROTESTO ETTİ Rektörler Komitesi, Teziç’in okuduğu bildirinin ardından, ayağa kalkıp alkışlayarak Prof. Aşkın’la ilgili muameleyi protesto etti. Rektörler, daha sonra toplu olarak Adalet Bakanlığı’na gitti.
YÖK'ten muhtıra
Hata düzelecek inanıyorum

Cumhuriyet için rektörü savunalım

YÖK, 'ihalede usulsüzlük'ten tutuklanan Rektör Aşkın'a laikliği korumak adına destek verdi.

İşte YÖK'ün açıklaması: "Rektör Aşkın'a sahip çıkmak, Cumhuriyet'e sahip çıkmaktır. Aşkın'ın çete kurarak suiistimal yaptığı için mi, yoksa medreseleştirilmek istenen üniversitenin, Cumhuriyet'in laik yapısını korumak için mi bedel ödemek zorunda kaldığını kamuoyunun takdirine sunarız.''

YÖK'ten muhtıra

"Rektör Yücel Aşkın'a sahip çıkmak, Cumhuriyet'e sahip çıkmaktır" diyen rektörler tutuklamayı alkışlayarak protesto ettiler, pazar günü de toplu olarak Van'a gidecekler.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın "çete" suçlamasıyla apar topar tutuklanmasına tepki gösteren rektörler, "olağanüstü hal" ilan etti. Rektörler Komitesi, dün YÖK Başkanı Erdoğan Teziç başkanlığında toplandı ve Başkanvekil Prof. İsa Eşme'nin Van'daki incelemeleri sonucu hazırladığı raporu değerlendirdi. Yaklaşık 3.5 saat süren toplantıda oluşan görüşler, sert bir bildiri ile duyuruldu. Olayın perde arkasında bir komplo olduğu yönünde şüpheler uyandığı belirtilen bildiride, olayın kovuşturulmasının YÖK'ün yetkisinde olduğu, Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosyayı, görevsizlik kararı alarak YÖK'e göndermesi gerektiği vurgulandı. Teziç, konuyla ilgili 3 kez Van Cumhuriyet Savcılığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Adalet Bakanlığı'na yazdıklarını, ancak cevap gelmediğini belirtti.

KOMPLO ŞÜPHESİ
Bildiride, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki idari kadronun nitelikli değil, baskı, siyasi eğilim ve hatır-gönül ilişkileriyle oluşturulduğu belirtildi. SABAH'ın dün manşetten duyurduğu Sedef Er'in bilirkişi olarak görevlendirilmesine ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in kardeşine de isim verilmeden şöyle dikkat çekildi:

İHBARCI BİLİRKİŞİ - Dış kredi yoluyla malzeme alımında ihmal, işi hafife alma ve savsaklama nedeniyle malzemelerin kesin kabulünde idari ve mali birimler tarafından bürokratik hatalar yapılmıştır. Bu hataları yapanlar, daha sonra kendi hatalarını Rektör Aşkın'ın aleyhine kullanmışlardır. Şöyle ki, eski rektörün özel kalemi iken Mali ve İdari İşler Daire Başkanı olan ve malzemelerin bütçelendirilmesindeki kusuru nedeniyle görevinden alınarak başka göreve verilen bir personel, soruşturmada ihbarcı olarak önemli rol üstlenmiştir. Hakkında üniversite tarafından soruşturma açılmış olan bu kişinin savcılıktan ismen istenerek bilirkişi olarak görevlendirilmesi, somut göstergedir.

BAKAN'IN KARDEŞİ
Olayda adı geçen bir başka eleman da Tıp Fakültesi Sekreteri R. Çelik'tir. Adı geçenin hakkında, cihaz alımı projesindeki ihmali nedeniyle soruşturma açılmış, soruşturma sırasında emeklilik dilekçesi vermiş, daha sonra nedense dilekçesini geri almıştır.

SAHİP ÇIKACAĞIZ
Hakim Sinan Sivri'nin rektöre kelepçe takılmasını istemesi, 10 saat süren sorgulamanın ayakta yapılması gibi iddiaların üniversite camiasını dehşete düşürdüğü belirtilen bildiri, şöyle sona erdi: "Rektör Aşkın'a sahip çıkmak, cumhuriyete sahip çıkmakla eş anlamlıdır. Rektörler Komitesi, Rektör Aşkın'ın çete kurarak suiistimal yaptığı için mi yoksa medreseleştirilmek istenen üniversitenin Cumhuriyetin laik, çağdaş yapısını korumak için mi bedel ödemek zorunda kaldığını kamuoyunun takdirine sunar."

HÂKİM'İ ŞİKÂYET ETTİLER
Teziç bildiriyi okuduktan sonra rektörler ayağa kalkarak alkışladılar. Rektör Aşkın'a destek için pazar günü İstanbul'dan Van'a gitmek için uçak kaldırılacağını açıklayan rektörler, daha sonra toplu olarak Adalet Bakanı Çiçek ile görüşmeye gittiler. Rektörlerin hakim ve savcı hakkında şikayet dilekçesi verildiği öğrenildi.

İTİRAZ REDDEDİLDİ
Öte yandan Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanması kararına avukatları 89 soruluk bir dilekçe ile itiraz etti. Dilekçeyi inceleyen Van Ağır Ceza Mahkemesi itirazı reddetti. Bu arada CHP Van'a heyet gönderiyor. Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Oyan'ın başkanlığında 3 kişilik bir heyetin Van'a giderek olayla ilgili araştırma yapması kararlaştırıldı.

BİLDİRİDEN: Rektör Aşkın'a sahip çıkmak, Cumhuriyet'e sahip çıkmakla eş anlamlıdır. Rektörler Komitesi, Rektör Aşkın'ın çete kurarak suiistimal yaptığı için mi, yoksa medreseleştirilmek istenen üniversitenin, Cumhuriyet'in laik, çağdaş yapısını korumak için mi bedel ödemek zorunda kaldığını kamuoyunun takdirine sunar

Nergis DEMİRKAYA / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ruhban okulu açılsın talebi
 Pottering: Ruhban okulu açılmazsa Avrupa'da İslam fobisi...
 Tarama süreci başladı
 "İki vitesli AB" önerisi
 "1.5 milyar Avro'luk hibe projeleri var"
 Cem Uzan hastaneye kaldırıldı
 Sabancı: "Türkiye'nin potansiyeline güveniyoruz"
 Adalet Bakanı sert çıktı: Gösteri yapmaları yanlış
 'Olayla ilgimiz yok'
 Siyasilerin istekleri başhekimi bezdirdi...
 Müzakereler bugün resmen başlıyor
 301. madde sancısı
 'Üyelik için kararı Türk halkı verecek'
YILMAZ ÖZDİL
Şerefli şişe...
Bir milletvekili, futbolcunun kafasına...
ALİ KIRCA
Şiirdir, şarkıdır, romandır onlar...
Attila...
ÖMER LÜTFİ METE
Parti yahut siyasi aşiret
Erkan Mumcu SABAH'ın Ankara...
UMUR TALU
Çok iyi bir karar!
Şu özel okullara...
FATİH ALTAYLI
AK Parti kaynıyor mu?
Ankara'dan gelen bilgilere göre AK...
ERDAL ŞAFAK
ANAP'tan ANAVATAN'a uzun ince bir yol
Kimilerine göre...
Asıl siz kimsiniz?
28 Kasım'a ertelenen davada 7 adamıyla yargılanan Saddam, Duceil'de...
Yıkarken değil sıkarken öldü!
İngiltere'de kendisini tırmalayan kedisini çamaşır makinesinde...
Kaydı ama düşmedi
Kaydı ama düşmedi
Şampiyonlar Ligi 3.maçında Schalke'yi ağırlayan F.Bahçe, Luciano'nun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu