kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ruhban okulu açılsın talebi

Fener Patriği Bartholomeos: ''Türkiye laik, dinler arası ayrımcılık uygulanmayan bir ülke. ruhban okulu'nun, topraklarında bulunması bir şeref olacaktır''.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ''Türkiye laik, dinler arası ayrımcılık uygulanmayan bir ülke. Ruhban Okulu'nun, topraklarında bulunması bir şeref olacaktır'' dedi. Fener Rum Patrikhanesi ile AP Hıristiyan Demokratlar-Avrupa Demokratları Grubu'nca İstanbul'da düzenlenen konferansın ilk oturumunun ardından söz alan Bartholomeos, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'ye, ''açık, doğrudan ve direkt bir dil kullandığı ve Ortodoks azınlığın sorunlarını dile getirdiği'' için teşekkür etti.

''Hükümet ile aralarında diyalog olmamasından''
yakınan Bartholomeos, ''Başbakan'a ziyaretlerime rağmen Ankara, Patrikhane ileilişki içine girmek istemiyor. Bu diyaloğun olmaması sebebiyle burada cevap vermek istiyorum'' dedi.

Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasının, 35 yıldır tartışıldığını kaydederek, ''Heybeliada Ruhban Okulu, üniversite düzeyinde bir okul değildi. O zaman özel üniversite konumuna dahil edebilirdik. Buradan mezun olanlara biz bir diploma veririz. Bu diploma, lise sonrası bir senelik eğitim aldığını belgeler. Bu nedenlede, Heybeliada Ruhban Okulu'nun üniversite seviyesine sokularak kapatılması hatadır'' diye konuştu.

''Milli Eğitim Bakanı Çelik, Yunan meslektaşıyla görüşürken 'burada hukuki açıdan engel olmadığını' ifade etti. Hatta '24 saat içinde açılabilir' dedi. YÖK Başkanı Teziç de, Patrikhane'yi ziyaret etti ve 'okulun açılmasında hukuki engel olmadığını' ifade etti, 'burada siyasi irade söz konusu. Bu gösterilirse yarın açılabilir' dedi'' şeklinde konuşan Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu'nun hem Osmanlı döneminde, hem de Cumhuriyet devrinde uzun yıllar faaliyet gösterdiğini bildirdi.

Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu'nun Ortodoks kilisesine ve bütün insanlara, ihtiyaç duyduğu insanları yetiştirdiğini ifade ederek, ''Okulun, devlete karşı değil, devlete hizmet olarak işlediğini'' söyledi.

''Okulun, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin denetimi olmadan çalışmak istediğine'' ilişkin haberler çıktığını ve bunun doğru olmadığını kaydeden Bartholomeos, ''Türkiye, laik bir ülke. Dinler arası ayrımcılık uygulanmayan bir ülke. Ruhban Okulu'nun, topraklarında bulunması bir şeref olacaktır. AB'ye girme hareketindekibir ülkede bu tür yalan haberlerin çıkması üzücüdür. Çünkü, bizim Türkhalkı ile barışçı bir birlikteliğimiz var'' dedi.

''EKÜMENİK'' KONUSU

Hukuki bir kişiliklerinin olması gerektiğini dile getiren Bartholomeos, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Gayrimenkul edinme hakkımız yok. Bu durumda olan başka bir vakıfbilmiyorum. Ekümenik sıfatını da kullanmıyoruz. Bazı kesimlerin ekümenik sıfatına alerjisi var. Sanki yüzyıllardır yaşadığımız bu topraklara karşı kullanacağımız sanılmakta.Biz, Hıristiyan olduğumuz için ayrımcılığa maruz kalmak istemeyiz.Aslında oy veriyoruz, haklarımız var. Ama hükümetimizle böyle bir diyalog yok. Gayrimenkul varlığımızın büyük kısmını, hatta kimsesiz çocukların barındığı gayrimenkulümüzü kaybettik. Bu konu, İnsan Hakları Mahkemesi'ne de gitti.

Eğer Patrikhane'nin mevcudiyeti bir çerçeve içine yerleştirilmezseçalışmalarına nasıl devam edebilir? Cemaatimiz 3 bin kişiden oluşuyor.Yarın bu Patrikhane'yi idare edecek kişileri, nasıl bulacağız? Bu durumda, ekümenik patrikliğin olduğu yerlerden patrik tayin edilmesi gerekecek. Avrupalılar için normal olan şeyler, bizim için de geçerli olmalı. Hükümetten daha fazla anlayış bekliyoruz. Daha önceki patrikler ekümenik unvanını kullandılar. Ben seleflerimin devam ettirdiği geleneğin temsilcisiyim.''

ŞABAN DİŞLİ'NİN YANITI

Bartholomeos'un ardından söz alan AK Parti Genel Başkan YardımcısıŞaban Dişli ise ''Biz, diyaloğa açığız. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,randevu isteyene o anda randevu veriyor'' dedi.

Hiçbir hükümet döneminde böyle bir açıklığın görülmediğini vurgulayan Dişli, şunları söyledi:

''Bizde insanlar arası, dinler arası hoşgörü var. Ancak bizden düne bir çözüm isteniyor. Ama zamana ihtiyacımız var. Hepimiz bu konuda kanunlara ve kurallara saygılı olmalıyız. Bartholomeos'un, bazımalvarlıkları ve okullarına el konulması sözlerine çok üzüldüm. Başbakan Erdoğan kaç kez söyledi 'biz okulu açmak istiyoruz' diye. Makarios örneğini biz vermedik. Böyle bir açıklamamız olmadı.Bakan Çelik'in söyledikleri de doğru. Hep birlikte Çelik'in önerisini hayata geçirebiliriz. Malvarlığı konusu parlamentonun gündeminde. Biz çok açığız ve samimiyiz. Söylediğimiz her şeyi yapıyoruz. Bazı çözümler üzerinde çalışıyoruz. Bu anlamda diyalog, mutlaka devam etmeli. Erdoğan ve ilgili bakanımız her türlü görüşme talebine açıktır. Ben de diyaloğun devam etmesinin önemini kendilerineaktaracağım. AK Parti'nin tüm dinlere, Hıristiyanlığa, Müslümanlığa, Yahudiliğe eşit mesafede olduğunu göstermek için bunu yapacağım.''Bu arada, oturum sonrası Şaban Dişli, basın mensuplarının ''PatrikBartholomeos'un ekümenik ile ilgili sözlerinin kendisini rahatsız edipetmediğine'' ilişkin soruları üzerine, ''Evet, kullanılmaması lazımdı.Çünkü Türkiye'nin kendi kuralları, şartları ve kanunları var. Cumhuriyet bu kurumun konumunu çizmiş, onun dışında yeni bir şey yaratmak yanlış olur'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Pottering: Ruhban okulu açılmazsa Avrupa'da İslam fobisi...
 Tarama süreci başladı
 "İki vitesli AB" önerisi
 "1.5 milyar Avro'luk hibe projeleri var"
 Cem Uzan hastaneye kaldırıldı
 Sabancı: "Türkiye'nin potansiyeline güveniyoruz"
 YÖK'ten muhtıra
 Adalet Bakanı sert çıktı: Gösteri yapmaları yanlış
 'Olayla ilgimiz yok'
 Siyasilerin istekleri başhekimi bezdirdi...
 Müzakereler bugün resmen başlıyor
 301. madde sancısı
 'Üyelik için kararı Türk halkı verecek'
YILMAZ ÖZDİL
Şerefli şişe...
Bir milletvekili, futbolcunun kafasına...
ALİ KIRCA
Şiirdir, şarkıdır, romandır onlar...
Attila...
ÖMER LÜTFİ METE
Parti yahut siyasi aşiret
Erkan Mumcu SABAH'ın Ankara...
UMUR TALU
Çok iyi bir karar!
Şu özel okullara...
FATİH ALTAYLI
AK Parti kaynıyor mu?
Ankara'dan gelen bilgilere göre AK...
ERDAL ŞAFAK
ANAP'tan ANAVATAN'a uzun ince bir yol
Kimilerine göre...
Asıl siz kimsiniz?
28 Kasım'a ertelenen davada 7 adamıyla yargılanan Saddam, Duceil'de...
Yıkarken değil sıkarken öldü!
İngiltere'de kendisini tırmalayan kedisini çamaşır makinesinde...
Kaydı ama düşmedi
Kaydı ama düşmedi
Şampiyonlar Ligi 3.maçında Schalke'yi ağırlayan F.Bahçe, Luciano'nun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu