kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Dink'in ifadesi aşağılayıcı"
"Dink'in ifadesi aşağılayıcı"

''Türklüğü tahkir ve tezyif etmek'' suçundan çarptırıldığı 6 aylık hapis cezası ertelenen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fırat (Hrant) Dink'in davasına ilişkin hazırlanan gerekçeli kararda, Atatürk'ün, bu vatanın ecdat kanıyla kurtulduğunu bildiği için gençliğe her zor koşulda muhtaç olduğu kudretin bu kanda olduğunu söylediği belirtilerek, ''Oysa sanık, bu kanın zehirli olduğunu ifade etmiştir. Bu Türk atalarına, şehitlere, milleti meydana getiren değerlere saygısızlıktır ve tabi ki aşağılayıcı, inciticidir'' denildi.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan 5 sayfalık gerekçeli kararda, iddianame, sanıklar ve avukatlarının savunmaları ile bilirkişi raporuna değinilirken, Hrant Dink'e ceza verilmesinin gerekçesi de detaylı şekilde anlatıldı.

Kararda, düşünce özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığı belirtilerek, ''Her şeyin bir sınırı vardır. Bu sınırlama bazen yasayla, bazen de ahlak kurallarıyla olur. Aşağılayıcı, incitici nitelikte ifade özgürlüğü söz konusu olmaz'' denildi.

Bu tür ifadelere hiçbir hukuk düzeninin izin vermeyeceği vurgulanan kararda, şöyle devam edildi: "Her ülkenin kendine göre değerleri vardır. Öyle ülke vardır ki bayrağından şort yaparsın, hoşgörülür. Öyle ülke vardır ki ineğine dokunursun, infial yaratır. Öyle millet vardır ki kan dedin mi akla bu toprakların her santiminde bulunan ecdat kanı gelir. Bu toprağın her karesi kanla sulanmıştır. Atatürk, bu vatanın bu kanla kurtulduğunu gayet iyi bildiği için, gençliğe her zor koşulda muhtaç olduğu kudretin bu kanda olduğunu söylemiştir. Oysa sanık, bu kanın zehirli olduğunu ifade etmiştir. Bu Türk atalarına, şehitlere, milleti meydana
getiren değerlere saygısızlıktır ve tabii ki aşağılayıcı, inciticidir.''

GENÇLİĞE HİTABE'DEKİ ÇARPITMA

Atatürk'ün, ''Nutuk'' adlı eserindeki ''Gençliğe Hitabe''den de alıntılara yer verilen kararda, sanık Dink'in, Agos Gazetesi'ndeki ''Ermenistan ile Tanışmak'' başlıklı yazısında, ''Ey Türk gençliği, birinci vazifen Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyeti'ni sonsuzluğa değin korumak ve savunmaktır'' ile başlayıp ''Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur'' şeklinde sona eren ''Gençliğe Hitabe''deki sözleri, ince ve ustalıkla çarpıtarak, Türklüğü incitici ve aşağılayıcı niteliğe bürüdüğü iddia edildi.

Yazıda geçen ''zehirli kan'' tabirinin ''pis kan'' anlamına da geldiği belirtilen kararda, aşağılayıcı mahiyette ifade özgürlüğü söz konusu olamayacağı için bu yönüyle suçun sabit olduğu kaydedildi.

Kararda, sanık Dink'in, ''Gençliğe Hitabe''deki ''Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur'' sözünü ''Türk'ten boşalacak zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan Ermeni'nin Ermenistan'la kuracağı asil damarında mevcuttur'' şeklinde ustalıkla değiştirerek, ''Tabir yerinde ise tavşan kaç, tazı tut demiştir'' denildi.

Kararda, sanığın yazında ''Ermeni kimliğinin pekiştirilmesi'' gayesine hizmet ettiği ve Ermeni gençlerinin Ermenistan'a seyahat etmelerini bu amaçla tavsiye ettiği vurgulanarak, bu şekilde özel kast unsurunun oluştuğu da belirtildi.

Gerekçeli kararın sonunda, Hrant Dink'in ''Türklüğü neşren tahkir ve tezyif etmek'' suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı belirtilerek, sanığın sabıkasız oluşu ileride bir daha suç işlemeyeceği konusunda mahkemece olumlu kanaat uyandırdığından cezasının ertelendiği kaydedildi.Kararda, gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Karin Karakaşlı'nın ise beraat ettiği hatırlatıldı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Rektörlerden Prof. Aşkın'a destek
 Türkiye'ye adil bir şans vereceğiz
 Tarama süreci yarın başlıyor
 Bilimadamlarından felaket uyarısı
 AB heyeti, Manyas'taki incelemelerini tamamladı
 Esrarengiz isim
 'Dönme Dolap' operasyonunda eski başkan gözaltında
 TEDAŞ broşürüne dil engeli
 Eski MİT müsteşarlarına yargı kararıyla dava yolu
 Gazeteci Kara'ya 9 ay hapis
 YÖK'e üç yeni atama
 87 bin 211 öğrenci üniversiteli
YILMAZ ÖZDİL
The yazı...
Avantacı gazetecilere özendim.
Bugün...
UMUR TALU
Aşkın kanunu!
İktidar, "Türkiye'nin sermaye...
FATİH ALTAYLI
Yüksek gecekondulaşma
İstanbul'un Maslak bölgesi,...
ERDAL ŞAFAK
3.2'den 3.5'e çıkmanın ağır sorumluluğu
Dünyada rüşvet...
Naklen Saddam Şov başlıyor
Ve o gün geldi çattı. Devrik Irak lideri Saddam yargı önüne çıkıyor.
Komisyon'un gözü Pamuk davasında
Avrupa Birliği Genişleme Komiseri Olli Rehn'le, resmi ziyaretlerde...
(Dikkat) Achtung Kadıköy
(Dikkat) Achtung Kadıköy
Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'ndeki üçüncü randevusunda Schalke'yi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu