kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Saddam'ın mahkemesi başladı

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in, insanlığa karşı suç işlemekle yargılandığı mahkeme başladı.

MAHKEMEYİ TANIMADI

İnsanlığa karşı suç işlemekten bugün yargılanmasına başlanan Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin, mahkemeyi tanımayı reddetti. Füme takım elbise ve beyaz gömlek içindeki Saddam, hakim karşısında dikilerek, ''Siz kimsiniz? Kim olduğunuzu bilmek istiyorum.Bu mahkeme ne istiyor'' diye sordu.

''Irak'ın devlet başkanı olarak anayasal haklarımı koruyorum'' diyen Saddam Hüseyin, ''Sizi görevlendiren organı tanımıyorum. Bu saldırganlığı tanımıyorum... Bu sözde mahkemeye cevap vermiyorum'' diye konuştu. Saddam, ''işgalin yasadışı olduğunu'' da söyledi.

Bir Kürt olan mahkeme başkanı Rizgar Muhammed Emin, Saddam'ı kimliğini açıklamaya ikna etmeye çalışsa da Saddam bunu reddetti ve yerine oturdu.

Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Amerikan güçleri tarafındanele geçirilmesinden yaklaşık 2 yıl sonra, ABD'nin desteklediği bir mahkeme tarafından bugün 1982 yılında 143 Şii'nin öldürülmesiyle ilgili insanlığa karşı suç işlemekten yargılanıyor.

SADDAM: BU MAHKEME MEŞRU DEĞİL

Saddam Hüseyin: "Allah'ın isteklerini yerine getiriyorum.Irak halkına büyük saygım var ama bu mahkeme meşru değil." dedi.

Saddam Hüseyin Mahkeme'nin sorunlarına yanıt vermeyi reddetti.

Saddam Hüseyin'in Iraklı avukatı Halil El Duleymi, dün yaptığı açıklamada, davaya hazırlanmak için daha fazla zamana ihtiyaçları bulunduğu talebiyle, duruşmanın en az üç ay ertelenmesini isteyeceğini söylemişti.

Irak'ın eski lideriyle birlikte eski Baas Partisi'nden 7 yetkili, bugün Bağdat'ta parlamento, hükümet binaları, ABD güçleri karargahı ve Amerikan Büyükelçiği'nin bulunduğu, yoğun koruma altındaki Yeşil Bölge olarak adlandırılan alan içinde bulunan Irak Özel Mahkemesi'nin1 Nolu Mahkemesi'nde, eşi görülmemiş güvenlik önlemleri arasında
yargılanıyor.

Eski bir Baas Partisi binası olan mahkeme salonunda, Başbakan Yardımcısı Ahmed Çelebi ve Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin El Şehristani'nin de yer aldığı, şu an görevde olan üst düzey Iraklı yetkililer hazır bulundu.

El Şehristani ile birlikte Saddam Hüseyin iktidarı döneminde baskılarla karşı karşıya kalan Şii çoğunluktan olan ve şu an Amerikan koruması altında yönetimde bulunan Çelebi, duruşmadan önceki açıklamasında, ''Adaletin yerine getirildiğini ve getirileceğini görmek çok önemli'' dedi.

MAHKEMEYE İLİŞKİN KUŞKULAR

Öte yandan insan hakları grupları, ''adaletin zaferi''ne ilişkin kaygılarını dile getiriyorlar. Irak'ta Amerikan işgali sürdüğü sırada kurulan mahkemenin meşruiyetine ilişkin endişeleri ortaya koyan insan hakları örgütleri, yargılamanın adil olduğu konusundakuşku bulunmaması gerektiğini vurguluyor.

Yargılamanın başlamasına birkaç gün kala insan hakları örgütleri, mahkemenin bağımsızlığı ve uluslararası standartlara uygunluğuna ilişkin kaygılarını dile getirmişti.

New York'taki İnsan Hakları İzleme örgütü, yayımladığı 18 sayfalık raporda, duruşma öncesi hazırlık çerçevesinde delilleri değerlendirmesi için savunmaya verilen sürenin yeterliliği, savunmanın tanıklara erişme olanağı ve yargılama usulleri gibi konuları sorguladı.

Örgütün uluslararası adalet programı müdürü Richard Dicker, ''Mahkemenin, uluslararası hukukun gerektirdiği adil yargılama garantisi vereceği konusunda derin kaygılarımız var'' demişti. Uluslararası Af Örgütü de, bu yıl başında yayımladığı bir raporda, benzeri kaygıları dile getirmiş, sanıklara uluslararası hukukun tanıdığı tüm hakların tanınıp tanınmadığını sorgulamıştı. Raporda, ''Irak Özel Mahkemesi'nin statüsü uluslararası hukuka uymuyor'' denilmişti.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Bağdat'ta duruşmaöncesi yollar kapatıldı. Saddam Hüseyin ve diğer 7 sanığın tutuldukları yerden helikopterle yoğun güvenlik önlemleri altında mahkeme salonuna getirildiği tahmin ediliyor. Dünyanın ilgi odağı olan duruşmanın görüntülerinin yayımlanacağı belirtiliyor.

Sonuca en hızlı varılabileceği düşünülen 1982 Duceil katliamı davasında suçlu bulunması durumunda Saddam Hüseyin'in idam cezasına çarptırılabileceği ve alacağı cezanın, mahkemenin kurallarına göre bütün temyiz sürecinin tüketilmesinin ardından 30 gün içinde infaz edilebileceği kaydediliyor. Bunun da Saddam Hüseyin'in aralarında soykırımın da bulunduğu diğer suçlardan yargılanmadan idam edilmesi olasılığını artırdığı belirtiliyor.

Saddam Hüseyin ve eski Baas yetkilisi 7 kişi, Şii kasabası Duceil'deki militanların Saddam Hüseyin'e suikast girişimlerinin başarısız olmasından sonra, kentte 143 kişinin idam edilmesi ve yaklaşık 1500 kişinin hapsedilerek işkence görmesiyle suçlanıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Kürtlerden Saddam'a dava
 Pakistan'da ölü sayısı 79 bin
 ABD'de Wilma tehdidi
 130 bin Azeri açlık sınırında
 New York'ta 18 Ekim Azerbaycan günü
 İslam ruhu için savaşıyoruz
 Naklen Saddam Şov başlıyor
 Komisyon'un gözü Pamuk davasında
 Lefkoşa'daki 'Berlin duvarı' yıkımı bekliyor
 Hedef Cheney
 Talat'tan tepki
 40 yılın en güzel kapakları burada
 Yüzüğü sattı podyuma çıktı
 Top toplayıcı mankenler
(Dikkat) Achtung Kadıköy
(Dikkat) Achtung Kadıköy
Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'ndeki üçüncü randevusunda Schalke'yi...
Türkiyeli Daum
Türkiyeli Daum
F.Bahçe'nin hocası, dün basın toplantısında Alman gazetecilere dönüp...
Başbakan'la ben Tom-Jerry gibiyiz
Başbakan'la ben Tom-Jerry gibiyiz
"Erdoğan'dan sonra en popüler siyasetçi" benim diyen Erkan Mumcu...
Esrarengiz isim
YÖK raporunda, Rektör Aşkın'ın görevden aldığı Er'in, "savcılığa...
'Dönme Dolap' operasyonunda eski başkan gözaltında
Eski Televizyon Daire Başkanı Muammer Göz'ün bir dizide 160 bin YTL...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu