kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, TBMMde SABAH Ankara Temsilcisi Aslı Aydıntaşbaşın sorularını yanıtladı.
Başbakan'la ben Tom-Jerry gibiyiz
Sakal-ı Şerif iddiası "Maliye Bakanı Katar'a götürecekti"

Başbakan Tom ben ise Jerry

Meclis'te bugün grup kuracak olan Anavatan'ın lideri Mumcu, Aslı Aydıntaşbaş'a konuştu: Başbakan'ın 10 hakaretinden ancak birine cevap verdim. Tom ve Jerry gibiyiz.

Başbakan'la ben Tom-Jerry gibiyiz

"Erdoğan'dan sonra en popüler siyasetçi" benim diyen Erkan Mumcu Başbakan ile ilişkilerini çizgi film kahramanları Tom ve Jerry'e benzetti Başbakan'ın 10 hakaretinden birine cevap verdim. Tom ve Jerry gibiyiz. Tom, Jerry'e olmadık kötülüğü yapar, ev sahibi gelince birden uslu kediye dönüşür.

Bugün TBMM'de kuracak olan Anavatan Partisi lideri Erkan Mumcu, 3 yılını tamamlayan AK Parti iktidarına gürültülü muhalefet yapmaya hazırlanıyor. 22 milletvekiliyle grup kuran Mumcu'nun "elinde dosyalar olduğu" söylentisi kulaktan kulağa dolaşıyor. Bir diğer söylenti de Emin Şirin ya da Tufan Tüysüz gibi yüksek profilli milletvekilleriyle, "hükümetin sinirlerini bozmayı" hedeflediği... Ancak Anavatan lideri, "Yapıcı bir muhalefet hedefliyorum. Bazı konularda hükümete destek veririz. YÖK değişikliğini getirsinler, destekleyelim" diyor. YÖK dışında, anayasa değişiklik paketi, başkanlık sistemi ve seçim kanunu gibi konularda da hükümeti desteklemeye hazır olduğunu söylüyor Mumcu. "Hükümetin sinirlerini bozmak bir yana dursun, kendisi hükümet tarafından taciz ediliyor hissinde" olduğunu belirtiyor.

ARTIK ALTERNATİF VAR
* Bugün grup kuruyorsunuz. Nasıl bir muhalefet bekleyelim sizden?
Kendine özgü ve özgün bir muhalefet. Muhalefet olmanın dayanılmaz hafifliğine kapılıp kararlılık ve cesaretten uzak olmadan, demek istiyorum. Yapıcı. Çözümünü söylemediği hiçbir eleştiriyi ifade etmeyen, ama iktidarın gözdağı vermesi karşısında da yılmayan, gözükara bir muhalefet. Muhalefetimiz AKP'ye değil, bozuk düzene. İki partinin de işine gelen AKP-CHP düetine son veriyoruz. AKP bozuk düzeni değiştirme vaadiyle geldi ama artık onun bir parçası. Artık bir alternatif var Türkiye'de.

CHP ÖLÇÜ DEĞİL
* CHP yeterince muhalefet yapmamakla suçlanıyor. Siz daha mı yırtıcı olmayı vaat ediyorsunuz...
Ben CHP'yi ölçü koymam. CHP'nin iktidar olma niyeti yok. Dolayısıyla sorunlarla yüzleşme derdi de yok. Toplumun değerleriyle ilişkisi yüzünden AKP'yi eleştiriyor. Herhangi bir muhafazakar tutumu, gericilik ve laikliğin elden gitmesi olarak bir perspektifi var CHP'nin. Biz AKP'yi toplumun değerleriyle ilişkileri bakımından değil, bunlara sadakatsizliği yüzünden eleştiriyoruz. CHP devletçi, biz değiliz.

* CHP'den soldayım dediniz. Biz sizi muhafazakar liberal biliyoruz. Nesiniz Allah aşkına?
Özgürlükçü demokratız. Anavatan milli merkezdedir. Bu, milliyetçi-muhafazakarlığı da içine alır ama, milliyetçiliğimiz Türkiye'nin uluslararası sistemde etkinliğini söz sahibi olmasını ifade ediyor. İçe dönük bir milliyetçiliği reddediyoruz. AKP ise küresel sistem içinde Türkiye'yi değersiz bir yere oturttu. Müzakere gücünden uzakta...

BANA HAKARET EDİYOR
* Ama Türkiye'nin AB'yle entegrasyonunda en önemli adımları atan parti...
Bu AKP'nin inisiyatifiyle olan bir şey değil ki. Ortaya koyduğu yegane cesaret, Annan Planı'nın oylanması konusunda takındığı tavır. AB ile müzakerelerin başlaması Türkiye'nin 20 yıllık mücadelesinin sonucu.

* Söylendiğine göre Anavatan Grubu, Meclis'te Başbakan'ın sinirlerini bozmayı hedefleyecek...
Hayır, kesinlikle hayır. Ben Başbakan'ın 10 hakaretine ancak bir kez cevap verdim. Kendimi Tom ve Jerry izlermiş gibi hissediyorum. Hani Tom, Jerry'e olmadık kötülğü yapar da ev sahibi geldiğinde birdenbire uslu kediye dönüşür, bazen öyle hissediyorum. Peşpeşe ağza alınmayacak sözler ve hakaretler işitiyoruz. "Kandan ve terörden medet umuyorlar", "Şehit kanıyla siyaset yapıyorlar",. "Sermaye ırkçılığı", "Cibilliyetsizler" dedi... Daha onlarcası...

* Bunlar size mi yönelik?
Bana veya muhalefete. Bir Allahın kulu çıkıp "Başbakan nasıl böyle der" demiyor. PKK için bile söylemediği sözleri, muhalefet için söylüyor.

TÜRKİYE HİPNOZ ALTINDA
* Yolsuzluk gündemini Meclis'e taşıyacağınız, hatta dosyalarınız olduğu söyleniyor.
Sadece yolsuzluktan söz etmiyorum. AKP temel hak ve özgürlükler konusunda bir şey yapmıyor. Sadece mış gibi yapıyor. İstikrar fikrinin yarattığı bir hipnozun altında Türkiye. Vatandaşın zihninde "Avrupa Birliği'ne gireceğiz de dertler bitecek" gibi bir izlenim yaratıldı. AB'ye üye olacağız ve Türkiye güllük gülistanlık olacak! Hayır, bu doğru değil. Türkiye ancak güllük gülistanlık olduğunda AB'ye girecek. Tek parti iktidarının getirdiği istikrar herkese cazip geliyor. Ancak bunların hayattaki karşılığı, zihinlerindeki karşılıklarıyla aynı değil.

OY ÇALACAK PARTİYİZ
* Bugün gazeteci Fehmi Koru'nun önemli bir eleştirisi var size. Partinizin eklektik yapısına değinerek, "kalıcı bir parti olmaktansa seçimlere kadar gidecek bir misyon partisi" diyor.
Bunun böyle olmadığını en iyi bilen Fehmi Koru'dur. O ve diğerleri, bizi önemsizleştirmeye ve değersizleştirmeye çaba sarfedecektir. İktidar ve yandaşları görmezden gelmeye çalışacaklardır. Çünkü biliyorlar ki AKP'de oy çalabilecek tek parti biziz.

AKP YÜZDE 28'DE
* Ama kamuoyu araştırmalarında Anavatan'ın oy oranı hâlâ çok düşük...
Bütün kamuoyu araştırmalarında ANAP yüzde 6-8 arasında bir yerde duruyor. Partilere ve liderlere atfedilen pozitif niteliklerde Tayyip Erdoğan'dan sonra ben geliyorum. Sayın Erdoğan'da 58, Erkan Mumcu'da 39.5, Deniz Baykal'da 16. Bu, bir şey anlatıyor herhalde. Şubat'ta ben AKP'den istifa ettiğimde AKP yüzde 55 idi. Şimdi AKP'yi yüzde 28'in üzerinde gösteren bir tane kamuoyu araştırması yok.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Üçlü diyalog sürüyor"
 ABD komşu baskısı istiyor
 Uzan'a hapis istemi
 Mumcu iktidara yüklendi
 "Erdoğan tepkisini ifade etti"
 Adil düzen diyenler bozuk düzenin parçası oldu
 Eski solcular önce sağcı şimdiyse AB yağcısı oldu
 Artık sabır beklemeyin gereğini yaparız
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Meclis'te bugün gövde gösterisi yapacak
AK Parti'den...
MUHARREM SARIKAYA
Sev ya da terk et
Anavatan Partisi'nin bugün...
YAVUZ DONAT
Huzura özlem
Yol deseniz, yol yapılmış... Köprü deseniz,...
Güneş tutulması deprem habercisi mi
3 Ekim'de güneş tutuldu. Ardından deprem Güney Asya'yı vurdu. Önceki...
İzmir'de sahur vakti
Hafta başını üç büyük sarsıntıyla geçiren İzmirliler iftardan sonra...
Esrarengiz isim
Esrarengiz isim
YÖK raporunda, Rektör Aşkın'ın görevden aldığı Er'in, "savcılığa...
'Dönme Dolap' operasyonunda eski başkan gözaltında
Eski Televizyon Daire Başkanı Muammer Göz'ün bir dizide 160 bin YTL...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu