kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uluslararası Bilim ve Araştırma Günleri başladı
ÖSS sistemi sil baştan
Uluslararası Bilim ve Araştırma Günleri başladı

Uluslararası Bilim ve Araştırma Günleri başladı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK), araştırmacıların uluslararası işbirliğine ilgisini ve katılımını artırmak amacıyla düzenlediği Uluslararası Bilim ve Araştırma Günleri Ankara'da başladı.

TÜBİTAK Feza Gürsey Toplantı Salonu'ndaki ilk etkinliğe Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Avrupa bilim kuruluşlarının yöneticileri ve araştırmacılar katıldı.
TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Yetiş, açılış konuşmasında, TÜBİTAK'ın bilim ve teknolojik faaliyetlerde ülkenin en önemli aktörlerinden birisi olduğunu, bu görevi
başarıyla yürüttüğünü, ancak bunun yeterli şekilde kamuoyu ile paylaşılamadığını kaydetti. Yetiş, bu amaca yönelik düzenledikleri etkinliğin 20 Ekim'de tarama sürecinin başlamasıyla örtüşeceğini, bundan mutlu olduklarını kaydetti.

Yetiş, Bilim ve Araştırma Günleri etkinliğini, ''ülkede yapılan atılımları uluslararası kuruluşlara tanıtmak, mevcut işbirliklerini geliştirmek, yeni programlar başlatmak, Türk araştırmacıları uluslararası kuruluş ve programlar hakkında bilgilendirilerek Türkiye'nin daha fazla yer almasının sağlanması, TÜBİTAK'ın işlevlerinin daha iyi tanıtılması amacıyla düzenlediklerini belirtti.

TÜBİTAK'ın ikili ve çok taraflı bilimsel ve teknolojik işbirlikleri gerçekleştirdiğini, AB çerçeve programlarında yer aldığını kaydeden Yetiş, Türkiye'nin ilk kez katıldığı 2002-2006 dönemini kapsayan AB'nin 6. Çerçeve Programı'na ilişkin Türkiye'nin durumunu anlattı.

Türkiye'nin programa katkı payının 221 milyon dolar düzeyinde olacağını, AB hibelerinin dışında ulusal gelirden 170 milyon dolar ödenmesi gerektiğini, bunun 50-55 milyon dolarının geri dönmesinin beklendiğini kaydeden Yetiş, Türk araştırmacıların diğer araştırmacılardan daha az proje üretmediğini vurguladı.

Araştırmacılara Avrupa ülkelerine vize uygulamasını da eleştiren Yetiş, bunun çözümlenmesi gerektiğini, bunun için gerekli girişimlerde bulunduklarını, Avrupa bilim merkezi yöneticilerinden de bu konuda yardım beklediklerini ifade etti.

ÇERÇEVE PROGRAMLARI VE AB ENTEGRASYONU

AB'den aldıkları projelerden söz eden Yetiş, AB ofisindeki personel sayısını artırdıklarını belirtti. Tarama süreci çalışmalarına 2 yıl önce başladıklarını belirten Yetiş, Mart ayında TÜBİTAK'ta bir grup oluşturarak müktesebat konusunda gerekli hazırlıkları yaptıklarını, bunların şu anda hazır olduğunu kaydetti.

Yetiş, ''Ayın 20'sinde arkadaşlarımız Komisyon'dan tarama konusunda ilk bilgilendirmeyi alacaklar. 14 Kasım'da TÜBİTAK olarak faaliyet alanımızdaki konularda neler yapılıyor biz de Komisyon'a bunları aktaracağız'' diye konuştu.

Yetiş, gelecek yıl başlayacak 7. Çerçeve Programı hakkında da bilgi verirken, Türkiye'nin programa katılımı konusunda AB Komisyonu'nun Araştırmadan Sorumlu Komiseri Janez Potocnik, Dışişleri Bakanlığı ve AB Genel Sekreterliği ile görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Yetiş, ''Çerçeve programlarına katılım bilim ve araştırmada Türkiye'nin AB'ye entegre olmasında kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir'' dedi.

Yetiş'in açılış konuşmasının ardından Avrupa Komisyonu'nun araştırma merkezi ile Avrupa Bilim Vakfı yöneticileri sunumlar yaptılar. Uluslararası Bilim ve Araştırma Günleri etkinliği hafta boyu Ankara, İstanbul ve Gebze'de gerçekleştirilecek.

''YAZILI OLARAK VERECEĞİM''


Bu arada, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in ''TÜBİTAK'ın yasal durumunun zafiyet gösteren bir durum arz ettiği, müzakere sürecine başlanırken, Türkiye'nin önemli bir bilim merkezinin yasal statüsünün olmamasının büyük bir sıkıntı yarattığı'' açıklamalarının anımsatılarak, ''YÖK ile işbirliği yapacak mısınız?'' sorusuna Yetiş, ''Bu soruyu yazılı olarak verin, cevabını yazılı olarak vereceğim. Bugün gündemimiz çok farklı'' yanıtını verdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 AB uzmanları Türkiye'de
 Rektörler olağanüstü toplanacak
 İpler Topbaş'ın elinde değil
 'Çete'ye üçüncü aranıyor
 Polis, zanlılara kamera görüntülerinden ulaşacak
 Devekuşları kuş gribi olur mu?
 Şehit er Ediş gözyaşları arasında toprağa verildi
ÖMER LÜTFİ METE
Yurtseverliğin sigortası attı
Fransız sigorta şirketi...
UMUR TALU
Saygı kıtlığı
Şu sırada Richard Sennett'in...
ERGUN BABAHAN
Sermaye ırkçılığı
Hükümetin özelleştirme programını...
ERDAL ŞAFAK
CHP'nin eleştirileri AB karşıtlığı mı?
Ben sosyal yönü...
MEHMET ALTAN
Kemalizmin hiçbir zaman solla ilişkisi...
Naziler bu kez ABD'de
Ohio'da Nazi yanlılarınagösteri izni verilince,siyahlar sokağa...
Ada'ya sert iniş yaptı
Yunanistan Cumhurbaşkanı, Rum kesimini ziyaretinde "Bir dahaki...
Kuş Gribi İnönü'de
Kuş Gribi İnönü'de
Malmö ve Samsun maçlarında 'hastalık geçti galiba' denilen Kartal'ın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu