kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB uyum süreci için projeler
"3 Ekim dönüm noktası oldu"
Katılım sürecinin 3 temel ayağı olacak
"AB ile ilgili bürokratik örgüt kurmayacağız"
Türkiye-AB için yeni dönem
AB uyum süreci için projeler
FT: "Bölünmüş dünya için bir ödül"

AB uyum süreci için projeler

Avrupa Birliği'ne uyum süreci içinde AB tarafından finansmanı karşılanan ekonomi, eğitim ve sosyal alandaki projelerin başarıyla yürütüldüğü bildirildi.

KOBİ'leri yönetim, iş geliştirme, finans ve pazarlama konularında uluslararası rekabette güçlü kılabilmek amacıyla kurulan AB Kocaeli İş Geliştirme Merkezi'nde (ABİGEM) KOBİ'ler, aldıkları hizmet ve eğitimle AB'ye hazırlanıyor.

Türkiye'nin GSMH'nın üçte birini oluşturan Kocaeli'nde seçilecek 60 KOBİ'nin, AB şirketleriyle ortaklık ve işbirliği oluşturma çalışması da yakın zamanda
başlatılacak.

Periyodik olarak KOBİ'lere verilen danışmanlık hizmetleriyle, 'İş Yönetimi', 'Pazarlama Yönetimi', 'Finans Yönetimi' ve 'Uluslararasılaştırma Programları' ile KOBİ'lerin AB'ye uyum sürecini tamamlaması amaçlanıyor.

Bunun yanı sıra ABİGEM Kocaeli ile Kocaeli Sanayi Odası'nın ortak projesi olan 'Dış Ticaret Kariyer Merkezi' projesiyle, ihracat alanında uzman yöneticiler yetiştirecek bir bilgi üssü haline getirilecek merkezde düşük maliyetli, kendini dış ticarete adamış, motivasyonu yüksek elemanlar yetiştirerek, KOBİ'lerin ihracatının artırılması hedefleniyor.

DİĞER PROJELER

AB tam üyelik uyum sürecindeki projelerden olan Aktif İşgücü Piyasası Stratejileri Projesi kapsamında İzmit Ziraat Odası işbirliğiyle yürütülen ''Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Eğitimi'' de İzmit'te başlatıldı.

AB tarafından desteklenen ve 194 bin avro bütçeli projede, Sepetçi Köyü'nde 60 çiftçiye eğitim veriliyor. 'Yarı Açık Bağsız Sistemde Hayvan Yetiştiriciliği Eğitimi'nde hayvancılıkla uğraşan kişilerin işlerini kurmalarına ya da geliştirmelerine katkıda bulunularak, ekonomik durumlarının iyileştirilmesi ve bölgedeki işsizliğin azaltılması amaçlanıyor.

Kocaeli İş Kurumu'nun, AB destekli Aktif İşgücü Piyasası Stratejileri Projesi kapsamında yürütülen, Lise Mezunlarına Hızlandırılmış Meslek Eğitim Projesi'nde de nitelikli işgücünü geliştirerek istihdam olanaklarını artırmak ve bölgesel kalkınmaya ivme kazandırılmak hedefleniyor.

Proje kapsamında, makine, otomotiv, elektrik, elektronik ve bilgisayar alanlarında teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor. Kocaeli İş Kurumu yönetiminde Kocaeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (KOSİAD) işbirliğinde ''Kocaeli Güvenli Ellerde'' projesinde de, Türkiye'nin sanayi ağırlıklı ili olan Kocaeli'ndeki işletmelerde iş güvenliği bilincinin artırılmasına yönelik eğitim çalışması yürütülüyor.

Yine Kocaeli İş Kurumu yönetiminde Saraybahçe Belediyesi işbirliğinde Arıtma Tesisleri Operatörlüğü kursu da tamamlandı. Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) Kocaeli tarafından AB destekli projede de Büro Yönetimi, Muhasebe, Dış Ticaret ve Parekende Satış ve Müşteri İlişkileri kursularında bugüne kadar 594 kişi eğitim aldı 422'si mezun oldu.

SOSYAL PROJELER

Üye ülkelerdeki işgücünün vasıflarını artırmak eğitim ve staj imkanlarını geliştirmek ülkeler arasında bilgi ve tecrübe aktarımını gerçekleştirmek için 'AB Leonardo Eğitim Programı' kapsamında İzmit Halk Eğitimi Merkezi'nce de çeşitli projeler başlatıldı.

Bu kapsamda bilgisayar operatörlüğü eğitimini 6 ay süreyle alan 20 genç kursu başarıyla bitirdi. İzmit Bekirpaşa Belediyesi de, AB finansmanıyla, 45-50 yaş üzerindeki bireylerin sosyal hayata bağlılığını artırmak ve yaşamlarının bu zamanında onları üretken ve topluma faydalı bireyler haline getirmeyi amaçlayan ''Grundvig 2'' projesini başlattı.

Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı'nın Akmeşe Köyü'nde yapımına başladığı Engelliler Üretim Merkezi de AB'den hibe edilen 1 milyon 308 bin avro krediyle faaliyete geçmeyi bekliyor.

''KOCAELİ KABUĞUNU KIRIYOR''


Kocaeli İş Kurumu Müdürü Ahmet Canımova, Kocaeli'nin AB uyum sürecinde hazırladığı projelerin büyük bölümünün kabul gördüğünü ve uygulamaların da başarıyla sürdürüldüğünü belirtti.

Türkiye genelinde bin 400 proje hazırlandığını dile getiren Canımova, ''Kocaeli bu alanda adeta kabuğunu kırıyor. İl olarak AB'ye uyum sürecini başarıyla tamamlayacağız. Önceden bu projelerin gerçekleşmesinin zor olacağını düşünenler yanıldı. Herkes AB kültürüne yavaş yavaş alışacak'' dedi. Canımova, Kocaeli İş Kur olarak AB'den 2 milyon avro kredi alınacağını da sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CHP'den istifa
 Sermaye ırkçıları!
 Elhak, bunlar papaz cüppesi de giyer!
 Gül, Balkan seferinde
YAVUZ DONAT
Köy romanı
NİĞDE- Orta Anadolu'da belediyeler AK...
MUHARREM SARIKAYA
Ankara Kürtler'i bekliyor...
Çatışmaların bir türlü...
Üreticinin morali iyi
Adapazarı'nda tavuk üreticileri her türlü önlemi aldıklarını,...
Cem Yılmaz'dan Beyaz Hoca esprisi
Saanatçı Cem Yılmaz, TEMA Vakfı ile OPET'in ortak girişimiyle...
Öldün itirazımız var...
Öldün itirazımız var...
Şair, romancı, denemeci, senarist, gazeteci Attila İlhan 80 yaşında...
Kimseye benzemedi kendi gibi yaşadı...
Kimseye benzemedi kendi gibi yaşadı...
Ne anlam ifade eder bir şair ve yazarın hayatı? Behçet Necatigil...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu