kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Katılım sürecinin 3 temel ayağı olacak
"3 Ekim dönüm noktası oldu"
Katılım sürecinin 3 temel ayağı olacak
"AB ile ilgili bürokratik örgüt kurmayacağız"
Türkiye-AB için yeni dönem
AB uyum süreci için projeler
FT: "Bölünmüş dünya için bir ödül"

Katılım sürecinin 3 temel ayağı olacak

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin 3 temel ayağı olacağını belirterek, bu 3 ayağın da birbirinden önemli ve bir bütün olduğunu söyledi.

Babacan, Yeni Başbakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında, bu 3 ayaktan birincisinin Kopenhag siyasi kriterlerinin istisnasız uygulanıyor olması ve siyasi reformların derinleşmesi, ikincisinin AB müktesebatının üstlenilmesi, yani Türkiye'nin kural ve kurumlarının AB kural ve kurumlarıyla uyumlu hale gelmesi, üçüncüsünün de sivil toplum diyaloğu olduğunu
belirtti.

Birinci ayakla ilgili en önemli yapılanmanın, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül başkanlığındaki Reform İzleme Grubu olduğunu ve bu grubun toplantılarının aynen devam edeceğini ifade eden Babacan, üçüncü ayakla ilgili en önemli yapılanmanın ise yine Gül başkanlığındaki AB İletişim Grubu olacağını aktardı.

Bu grubun, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül başkanlığında, Devlet Bakanı Beşir Atalay ve kendisinin katılımıyla oluşturulduğuna işaret eden Babacan, bu grupta icradan sorumlu bir yetkili ve ona bağlı bir ekibin de görev alacağını, grubun, sivil toplum kuruluşları, yerli ve yabancı medya kuruluşlarıyla yakın temas içinde çalışacağını belirtti.

Babacan, çalışmaların iç iletişim ve dış iletişim olarak iki cephede yoğunlaşacağını kaydederek, ''İç kamuoyumuza, AB sürecinde neler yaptığımızı ve neden yaptığımızı sürekli anlatmak gerekecek. Dış iletişim ise Türkiye'nin AB üyesi ülkelerin halkları tarafından daha doğru algılanmasını sağlayacak çalışmalarda yoğunlaşacaktır'' dedi.

35 AYRI FASIL

AB'de bugüne kadar kabul edilmiş yasal ve hukuki düzenlemelerle ortak politikaların tümüne verilen isim olan AB müktesebatının sürekli olarak değişmekte olduğuna işaret eden Babacan, Türkiye'nin AB müktesebatına uyumunun 35 ayrı fasıl halinde gerçekleşeceğini hatırlattı.

Babacan, her bir fasıl için fiili müzakerelere geçilmeden önce tarama çalışması yapılacağını, AB Komisyonu'nun, tarama süreci sonunda mevzuatın AB müktesebatına uyum düzeyini yeterli gördüğünde o faslın müzakerelere açılmasını önereceğini anlattı.

Her bir fasıl için tarama çalışmasının iki etapta yapılacağını kaydeden Babacan, ''Tanıtıcı Tarama'' denilen ilk etapta AB Komisyonu'nun Türkiye'ye müktesebatı anlatacağını, ''Ayrıntılı Tarama'' etabında ise Türkiye'nin mevzuatını ve düşüncelerini aktaracağını söyledi.

''TARAMA SÜRECİNİN DAHA KOLAY YÜRÜYECEK"

Babacan, Türkiye'nin tarama sürecine benzer bir çalışmayı 2000 yılından bu yana Komisyon'la yürüttüğüne, ayrıca 1996'da tamamlanan Gümrük Birliği çerçevesinde birçok fasılda ileri düzeyde uyum sağlandığına dikkat çekerek, ''Dolayısıyla ülkemizle tarama sürecinin diğer ülkelere göre daha kolay yürüyeceğini öngörüyoruz'' dedi.

Taraması tamamlanan fasıllarda Komisyon'un önerisi ve 25 üye ülkenin onayıyla fiili müzakerelere geçileceğini belirten Babacan, ''Komisyon, her bir fasıl için öneri hazırlarken, o faslın kapanması ve gerektiğinde açılması için kriterler belirleyebilecektir. Herhangi bir fasılda müzakerelerin fiili olarak başlaması için tüm tarama sürecinin tamamlanması beklenmeyecek. Bir yandan tarama süreci devam ederken, bir yandan da bazı fasıllarda fiili müzakereler yapılacaktır'' diye konuştu.

''KLASİK BİR AL-VER SÜRECİ YAŞANMAMAKTA''

Babacan, ''müzakerelerde klasik ve bilinen anlamda bir al-ver süreci yaşanmamakta olduğunu'' kaydederek, şunları söyledi: ''Müzakerelere geçilmeden önce açılan fasılla ilgili kendi mevzuatımızı gözden geçirerek, mevzuatımızın AB müktesebatına uyumunu hangi takvimde ve ne tür değişiklikler yapılarak üstleneceğimizi ve uygulayacağımızı içeren bir pozisyon belgesini hazırlamamız gerekecek.

AB Dönem Başkanlığı pozisyon belgemizi aldıktan sonra üye ülkelere dağıtacak ve Komisyon ile üye ülkelerin katkılarıyla yine sadece o fasılla ilgili AB'nin 'Ortak Pozisyon Belgesi' oluşturacak. Bunun ardından fiili müzakereler başlayacaktır.''

Bazı konularda üyelik gerçekleşmeden önce tam uyumun sağlanamayabileceğini belirten Babacan, bu nedenle uyumun üyelik sonrasında gerçekleşmesini öngören geçiş sürelerinin istenebileceğini söyledi.

Babacan, her bir faslın müzakere edildikten sonra geçici olarak kapanmakta olduğunu ifade ederek, ''Bunun için, AB, yapacağımız yasal düzenlemelerin yanı sıra uygulamada kaydettiğimiz gelişmeleri de dikkate alıp değerlendirmektedir. Öte yandan, bir fasıldan diğerine geçildiğinde, aradaki süre içerisinde AB mevzuatı değişebilecek, bu değişime de uyum sağlamak gerekecektir'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CHP'den istifa
 Sermaye ırkçıları!
 Elhak, bunlar papaz cüppesi de giyer!
 Gül, Balkan seferinde
YAVUZ DONAT
Köy romanı
NİĞDE- Orta Anadolu'da belediyeler AK...
MUHARREM SARIKAYA
Ankara Kürtler'i bekliyor...
Çatışmaların bir türlü...
Üreticinin morali iyi
Adapazarı'nda tavuk üreticileri her türlü önlemi aldıklarını,...
Cem Yılmaz'dan Beyaz Hoca esprisi
Saanatçı Cem Yılmaz, TEMA Vakfı ile OPET'in ortak girişimiyle...
Öldün itirazımız var...
Öldün itirazımız var...
Şair, romancı, denemeci, senarist, gazeteci Attila İlhan 80 yaşında...
Kimseye benzemedi kendi gibi yaşadı...
Kimseye benzemedi kendi gibi yaşadı...
Ne anlam ifade eder bir şair ve yazarın hayatı? Behçet Necatigil...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu