kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'İstemezük zihniyeti var'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ülkede,güneşi balçıkla sıvamak gibi nafile bir uğraşı kendisine amaç edinmiş çevrelerin bulunduğunu belirterek, ''Kim ki bu ülkede taş üstüne taş koymaya kalkar, onun karşısına çıkarlar. Şimdi de kalkmış, yabancı sermaye düşmanlığı yapıyorlar. Kimileri 'eski komünist kafa' dese de ben onlara 'sermaye ırkçısı' diyorum'' dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, 3 Ekim ile ekonomide meydana gelen değişimlere değindi. AB ile müzakerelere başlanmasıyla yeni bir sürece girildiğini, AB müktesebatının
yüzde 90'ının ekonomiyle doğrudan ilgili olduğunu belirten Erdoğan, müktesebatı AB ile uyumlu hale getirince ekonomi ve sosyal hayattaki etkilerinin de yakından hissedileceğini söyledi.

''Daha şimdiden Türkiye'ye dönük uluslararası yatırmalar akmaya başladı'' diyen Erdoğan, gelecek dönemin Türkiye'nin yatırımlar için çok daha cazip ülke olacağını vurguladı. Bu yatırımlarla bir yandan ekonomiyi büyütmeyi diğer yandan da bölgelerarası gelişmişlik farkını makul bir seviyeye oturtmayı amaçladıklarını anlatan Erdoğan, Türkiye'nin bu değişimle adaletli bir kalkınma düzenini hayata geçirmek zorunda olduğunu vurguladı. Erdoğan, bu değişim sürecini 3 yıl önce iktidara geldiklerinde başlattıklarını ve alınan mesafenin ortada olduğunu belirtti.

Katılım sürecinde ekonomideki bu iyileşmenin daha da hız kazanacağına ve orta vadede Türkiye'nin, AB ülkelerinin ekonomik göstergelerini yakalamış, hatta bazı alanlarda aşmış olacağına işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bütçe açığının milli gelire oranında, borç stokunun GSMH'ye oranında, enflasyon ve faizlerde 3 yıl içinde elde ettiğimiz iyileşmeler, derinleşerek devam edecektir. Hepiniz biliyorsunuz... Ancak bazıları, ısrarcı bir karartma çabasıyla ülkenin aldığı mesafeyi, nereden nereye geldiğini gizlemeye çalışıyorlar. Bu yüzden iktidara geldiğimiz gün, 'bizim icraatımızın çetelesini iyi tutun' dediğimiz milletimize, gün gün gelişmeleri rapor ediyoruz. Ama bunların okur yazarlıkları da yok. Bizim yaptıklarımızı takip etmekte bile yetersiz kalıyorlar. Ama merak etmeyin milletimiz onların notlarını gayet iyi veriyor, bizim yaptıklarımızı da görüyor, bizzat yaşıyor.''

''3 EKİM GECESİ ÜLKENİN KAZANCI 2.5 KATRİLYON...''

Erdoğan, bütçe açığının GSMH'ye oranının 2001 yılında yüzde 16.5 iken 2002 yılında yüzde 14.6 olduğunu belirterek, bu oranı 2003 yılında yüzde 11.3'e, 2004'te ise yüzde 7.1'e çektiklerini, bu trendin gelecek dönemde de devam edeceğini ve yüzde 3 seviyesine kısa zamanda indirerek Maastrich kriterinin yakalanmış olacağını söyledi.

Borç stokunun GSMH'ye oranında da nereden nereye gelindiğini çok iyi bildiklerini ifade eden Erdoğan, iktidara geldiklerinde yüzde 93.4 olan bu oranın şimdi yüzde 63.4 olduğunu, bunu da kısa sürede yüzde 60 seviyesine ineceğini dile getirdi.

Enflasyon ve faizlerde tarihi düşüşler yaşandığını vurgulayan Erdoğan, ''Sadece 3 Ekim gecesi ülkenin kazancının 2.5 katrilyon olduğunu hatırlarsak, sadece bu veri bile bizim hangi yolda siyaset ürettiğimizi, milliyetseverliğimizi, vatanseverliğimizi göstermeye yeter de artar bile'' dedi.

''HATIRLAYIN O GÜNLERİ...''

Erdoğan, 25 yıl boyunca sadece konuşulan özelleştirmelerde ülkenin nasıl bir hız kazandığını gördüklerini, enflasyonda bugün yüzde 8'e ulaşıldığını hatırlatarak, faizlerin yüzde 70'lerden yüzde 14'lere indiğini bildirdi.

''Hatırlayın o günleri...Gecelik faizlerin yüzde 8 bin olduğu zamanı hatırlayın. Türkiye bunu yaşadı ve o günlerden bugünlere geldi'' diyen Erdoğan, 3 Ekim'de başlayan yeni dönemle birlikte ekonomik göstergelerde çok daha kararlı ve istikrarlı bir sürece girildiğini kaydetti.

Özelleştirme, uluslararası yatırımlar, ihracat ve turizm gelirlerinde kendi rekorlarını egale ederek yola devam edeceklerini belirten Erdoğan, tüm gelişmelerin bir yandan istihdama, üretime, ihracata ve yatırımlara yansıyacağını, bir yandan da bölgelerarası eşitsizlik, yoksulluk, gelir dağılımındaki adaletsizliğin daha da azaltılmış olacağını söyledi.

''BEN ONLARA SERMAYE IRKÇISI DİYORUM''

''Güzel geleceğin heyecanını gönüllerinde duymaya başladıklarını'' ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Ancak ülkede güneşi balçıkla sıvamak gibi nafile bir uğraşı inatla kendisine amaç edinmiş, dava edinmiş çevreler de ne yazık ki eksik olmuyor. Eksik olmasınlar onların sayesinde insanımız, Türkiye'nin nereden nereye geldiğini bire bir görme, değerlendirme imkanını buluyor. Olaylara nasıl baktıklarını, nelerle mukayese ettiklerini halkımız çok iyi biliyor. Bunları tek tek çıkarıyor.

Rakamlar zaten belli. Türkiye geçmişte büyük potansiyeli ve insan gücüne rağmen neden acaba bir arpa boyu yol alamadı? Hangi kısır anlayışların esir düşmüş, bunları görüp hep birlikte ibret alıyoruz. Bugün hala bu zihniyettekilere yatırımcı beğendiremiyoruz. Bunlar, 'istemezük' zihniyetine sahip olanlardır, bunun kalıntılarıdır.

Bunlar, hakikate muhalefeti meslek edinenlerdir. Bildikleri tek şey budur; sadece muhalefet etmek...Taş üstüne taş koydukları bunların vaki değildir. Mazilerine baktığınız zaman da bunu görüyorsunuz zaten.Ama kim ki bu ülkede taş üstüne taş koymaya kalkar, kim ki onun karşısına çıkarlar. Şimdi de kalkmış, yabancı sermaye düşmanlığı yapıyorlar. Kimileri 'eski komünist kafa' dese de ben onlara 'sermaye ırkçısı' diyorum. Buradan ilan ediyorum; bugünün dünyasında onlara yer yok. Bunu böyle bilsinler; bugünün ekonomik gerçekleri, bu anlayışı
kaldırmıyor, kaldırmaz.''

''KEŞKE...''

Erdoğan, konuşmasını, ''keşke geçmişin yönetimleri biraz dirayetli olsaydı, bugün geldiğimiz noktaya daha önce yıllar önce gelmiş olurduk'' diye sürdürürken, bu durumda enerjilerinin tamamını eksik ve gedikleri kapatmaya yerine, yeni atılımlar için harcamış olacaklarını söyledi.

Erdoğan, şöyle konuştu: ''Keşke onlar ülkemize mesafe aldırmış olsalardı da bugün hala şehir yolarını, köylerimizin sularını konuşmak zorunda kalmasaydık. Enflasyonu yüzde 34'ten değil de yüzde 8'den alsaydık da yüzde 2-3'lere indirseydik. Faizleri yüzde 70'ten değil yüzde 14'ler seviyesinden alsaydık ve bugün tek haneli oranlara ulaşmış olsaydık.

Keşke büyümeyi eksi yüzde 9'lardan değil de yüzde 9'lar seviyesinden alsaydık daha ileri seviyelere götürmüş olsaydık. Ama ne aldığımız ve nereye getirdiğimiz ortada...Nereden geldiğimizi, yarışa nereden başladığımızı görmezseniz nereye geldiğimizi de idrak edemezsiniz. Kimse geldiğimiz noktayı küçümsemesin. Kimse bu milletin başarısını gölgelemeye çalışmasın.''

MATBAAYI GECİKTİREN ZİHNİYET

Varılan noktayı asla yeterli bulmadıklarını, bir başlangıç olarak anlamlı gördüklerini ifade eden Erdoğan, milleti ekonomi, demokrasi, özgürlükler de dahil olmak üzere her alanda hak ettiği yaşam standardına en kısa zamanda ulaştırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Erdoğan, ''Böyle bir başlangıç noktasını güçlü, müreffeh Türkiye tablosuna bağlarsak yaptıklarımız o zaman anlam kazanacaktır. O günleri göreceğimize inanıyoruz. İnanmayanlar varsa onlar da kusura bakmasınlar. İrabta kendilerine bir mahal bulamayacaklar. İleride bugünlerin tarihi yazıldığında, olsa olsa matbaayı geciktiren zihniyet ile aynı safta anılacak, ayakbağı olarak hatırlanacaklardır. Bunu da buradan, özellikle kendilerine söylüyorum'' diye konuşmasını tamamladı.

Grup toplantısına katılan 22 ilden imam hatip liselerinin temsilcileri, konuk olarak anons edilirken uzun süre alkışlandı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Güler: Nükleer enerji gerekli
 AK Partili Torun: Kıl işleriyle uğraşmam
 TBMM'de İngilizce dersi: AKP yani JDP
MUHARREM SARIKAYA
Galataport, Danıştay yolunda...
Üzerindeki tartışma...
YAVUZ DONAT
İşte Orta Anadolu
NİĞDE- İstasyon Caddesi kentin...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Washington-Ankara hattı nasıl düzeldi?
Washington'un, 3...
Kanatlı itlafında Avrupai yöntem
Balıkesir’de itlaf edilen hayvanlar gömülürken Avrupa’da yapıldığı...
Topbaş'ın hayal dediği projeler...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Boğaziçi Kulesi...
'Ersun Yanal, Milli Takım'a erken geldi'
'Ersun Yanal, Milli Takım'a erken geldi'
Denizli, Ersun Yanal-Vestel Manisaspor buluşmasını yeni bir ışık...
Bilgisayar fantezi dolu
Bilgisayar fantezi dolu
Uzmanlar Gökhan Demirkol'un bilgisayarındaki önemli ayrıntıları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu