kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
HÜKÜMETTEN ‘SAKİN OLUN’ ÇAĞRISI .....“Kuş gribi” nedeniyle Manyas bölgesinin karantinaya alınması panik yarattı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker kuşların göç yollarının tehlike altında olduğunu söylerken Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek “Karantina bölgesi haricinde herhangi bir ihbar yok, sakin olun” açıklaması yaptı.
Kanatlı itlafında Avrupai yöntem
Koruyucu aşısı yok
Bakan Çiçek: Müsterih olun

Kuş gribi geldi herkes tedirgin

Hükümet resmen kabul etti... Çiçek "Karantina bölgesi dışında tehlike yok" dedi... Uzmanlar "Grip aşıları korumaz" diye uyarıyor, vatandaş ilaç arıyor.

Tarım Bakanlığı İzmir Araştırma Enstitüsü, Manyas'tan gelen hindi numunelerinde H5 tipi kuş gribi saptandığını açıkladı. Bakanlar Kurulu dün bu konuyu görüştü. Bakan Çiçek "Gerekli önlemleri aldık" dedi.

ÇABUK BULAŞIR MI?
Kuş gribinin Manyas dışında göçmen kuşların geçtiği yerleri etkilemesinden korkuluyor. Uzmanlar "İnsandan insana kolay geçmiyor" diyor ama virüsün değişim geçirmiş olması halinde hızla yayılabileceğini belirtiyor.

İHRACAT DURDU
Kuş gribi beyaz et sektörünü vurdu. Dünya Türk ürünlerine kapıyı kapatıyor. Türkiye'den et almaya hazırlanan Avrupa bundan vazgeçti, yumurta ve kaz tüyü ithalatını da kesti. Ukrayna ve Rusya AB'yi izledi.


Kanatlı itlafında Avrupai yöntem

Balıkesir’de itlaf edilen hayvanlar gömülürken Avrupa’da yapıldığı gibi kireçle örtülüyor. Kuş gribinin insandan insana geçme ihtimali korkutuyor.

Balıkesir'in Manyas ilçesine bağlı Kızıksa beldesinde kuş gribi nedeniyle tüm kanatlı hayvanların itlaf edilmesine önceki gece de devam edildi. Manyas İlçe Tarım Müdürlüğü'nden özel giyimli 16 kişilik ekip, evlerde bulunan kanatlı hayvanları toplayarak, belde meydanındaki konteynırlarda karbondioksit gazı vermek suretiyle itlaf etti. İtlaf edilen hayvanlar, belde çöplüğünde açılan kireçli çukurlara gömüldü. Gece boyu beldede 2 bin 687 hindi, 68 ördek ve 151 tavuğun itlaf edildiği belirtildi. İtlafın ardından yapılan kireçli çukura gömme işleminin Avrupa'dan örnek alındığı ve en sağlıklı yöntem olduğu bildirildi.

İNSANA BULAŞMADI
Virüsün göçmen kuşlardan bulaştığının tahmin edilmesi nedeniyle kuş cennetlerinde de denetimler sıklaştırıldı. İzmir Çevre İl Müdürü Osman Tatar, "İzmir Kuş Cenneti açık alan olduğu için virüsün önüne geçmemiz mümkün değil, bu durumda önemli olananında müdahale" dedi. Kayseri'de Sultansazlığı Kuş Cenneti çevresindeki köyler uyarılıyor. Bursa Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer de göçmen kuşların uğradığı bölgeleri taradıklarını ve şu ana kadar olumsuz bir durumla karşılaşmadıklarını bildirdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Murat Akova, hastalığın insandan insana geçmediğini vurguladı ve tavuk etinin de iyi pişirilip yenmesi gerektiğine dikkat çekti. Hastalığın kolay bulaşan bir özellik göstermediğini belirten Akova, kümes hayvanlarının etinin yenilmesiyle de hastalığın bulaşmayacağını anlattı. Akova, "İnsan gribi yakın temasla bulaşır, kuş gribinde böyle bir durum yok. İnsandan insana geçme özelliği yok. Hayvanla temas durumunda geçtiğini biliyoruz" dedi. Hastalığın 2-4 gün, kimi durumlarda 8 günü bulan kuluçka döneminde ortaya çıktığını anlatan Akova, belirtileri yüksek ateş, öksürük, balgam, karın ağrısı, ishal, göğüs ağrısı
olarak sıraladı.

NUMUNELERDE VİRÜS VAR
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İzmir Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Necdet Akkoca, Manyas'tan gelen hindi numunelerinde "H5 tipi kuş gribi tespit ettiklerini'' açıkladı. Bu tip virüsün zona karakterli, insanlara, hayvanlara yaptığından daha az zarar verici olduğunu söyleyen Akkoca, "Virüsün 15'in üzerinde değişik alt varyantı var. Bu tipin öldürücülük konusunda hayli patojen olduğunu düşünüyoruz. Öldürücülük testlerine devam ediyoruz'' dedi. Kuş gribinin "insanlara direk temasla bulaştığını, piyasada satılan etlerin yenmesinde bir sakınca bulunmadığını'' dile getiren Akkoca, piyasada satılan etlerin kontrolünün Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca sürekli yapıldığını, halkın paniğe sürüklenmemesi uyarısında bulunarak, vatandaşların etleri pişirmesi durumunda bu virüsün etkin olamayacağını söyledi.

İsmet ACAR - Kadir KEMALOĞLU - Okan BAŞARAN - Nergis DEMİRKAYA / MERKEZ

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Topbaş'ın hayal dediği projeler...
 Göztepe Parkı'na cami kararı yeniden görüşülecek
 Cem Yılmaz gerçek Mayk'ın peşinde
 2 aylık polisin hazin sonu
 İstanbul, Avrupa'nın kültür başkenti olma yolunda
 Kayıp eşini bulana 8 bin dolar verecek
 Köksal'a babalık davası
 Gaspçılar sınır tanımıyor
 'Ben polisim' deyince kaçırıldı
 Salih Hotiç toprağa verildi
 Huzurevinden canlı yayın!
 İslam aydınları Galata turu yaptı
 Boğaziçi Köprüsü 10 gün bakımda
REHA MUHTAR
Ayağa getirtilen Sakal-ı Şerif..
Aslında, "Bu...
EMRE AKÖZ
Ne hain, ne de kahraman
Hatırlar mısınız? 2004'ün...
MEHMET BARLAS
Erdoğan dans etmeyi de bilseydi..
CHP Genel Başkan...
SAVAŞ AY
Üçüncü Thutmosis ve tombul sosis
Sultanahmet...
HINCAL ULUÇ
Sezon da böyle kapanır işte..
Sevgili Feride taç...
BAYRAKTAR BAYRAKLI
Barış dini İslam
Ey iman edenler! Hepiniz birden barışa...
Terim damgası
Terim damgası
Grupta birincilik şansını yitirmiş, tek hedefi ikincilik olan bir...
Sonunu iyi getireceğiz
Sonunu iyi getireceğiz
Terim, Anavutluk maçının zor geçeceğini belirterek, "Ama üstesinden...
Güler: Nükleer enerji gerekli
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, 2010 yılından sonra doğacak...
AK Partili Torun: Kıl işleriyle uğraşmam
Sakal-ı Şerif olayının perde arkasında ne var? bakan koç suçu üstüne...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu