kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Karşı deklarasyon için olağanüstü toplantı
Lagendijk: "Pamuk davası tesadüf değil"

Karşı deklarasyon için olağanüstü toplantı

AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), Brüksel'de bugün yaptığı olağanüstü toplantıda, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki deklarasyonuna karşı yayımlanacak AB deklarasyonu taslak metni üzerinde uzlaşma sağlayamadı.

Diplomatik kaynaklar, AB Dönem Başkanı İngiltere'nin COREPER'i pazartesi günü olağanüstü toplantıya çağırabileceğini, konunun, her halükarda, gelecek çarşamba günü düzenlenecek haftalık olağan toplantının gündeminde yer aldığını, ''uzlaşma arayışlarının'' devam edeceğini bildirdiler.

Dönem Başkanlığı'nın sunduğu taslak belgede
yer alan ve Türkiye'nin ''Kıbrıs Cumhuriyeti''ni AB'ye tam üye olmadan önce tanıması gereği üzerinde duran ifadelerin, Rumlar ve Yunanlar tarafından olumsuz karşılandığı ifade ediliyor.

Rumların, söz konusu tanıma koşulunun daha kısa vadeli bir formülebağlanmasında ve bu tanımanın ''tam üyelikten önce'' değil, ''müzakeresüreci sırasında'' gerçekleşmesinin istenmesinde ısrarcı oldukları bildiriliyor.

İngiltere'nin, Türkiye-AB ilişkileri dosyasını ele almak üzere, 26 eylülde, dışişleri bakanlarından oluşan Genel İşler Konseyi olağanüstü toplantısı önerdiği biliniyor.

Kıbrıs konusundaki karşı deklarasyon ve Müzakere Çerçeve Belgesi'nin onayına ilişkin pürüzlerin bu toplantıda, bakanlar düzeyinde yapılacak müzakereler sonucunda giderilmesi bekleniyor. "

THE ECONOMİST'İN "SON ŞANS" YORUMU

Bu arada, AB ve Türkiye ile ilgili Avrupa basınında haber ve yorumlar çıkmaya devam ediyor.

İngiltere'de yayımlanan haftalık Economist dergisi, 3 Ekim'in hem Avrupa Birliği, hem de Türkiye için son şans olduğunu belirterek, ''Zira hem Türkiye'nin AB'ye gösterdiği sabır, hem de birliğin yeni üyelere kapılarını açma istekliliği azalıyor'' yorumunu yaptı.

AB'nin 3 Ekim'de ''bugüne kadar üyelik başvurusu yapan en büyük ve en önemli ülkeye'' kapılarını açmaya hazırlandığını hatırlatan Economist, bu ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.

''Uzun süren Türkiye'yi oyalama dönemi artık bitti'' diyen Economist yazarı, Türkiye'de son dönemde önemli reformlara imza atıldığına dikkati çekti.

THE ECONOMİST'TE ÇIKAN MAKALENİN İNGİLİZCE TAM METNİNE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Türkiye'nin üyeliğine ilişkin bazı karşıtlıklara da işaret eden yazar, ''Tam perdeler açılırken, AB'nin berbat bir sahne korkusuna kapılması kaygı verici'' ifadesini kullandı.

Müzakerelerin geciktirilmesine yol açan iki tehditten birinin Türkiye'nin Rum kesimini tanımaması olduğunu da belirten yazar, Türkler de dahil herkesin Türkiye'nin sonunda Rum kesimini tanıması gerektiğini bildiğini öne sürdü.

Tanımanın, müzakereler başlamadan önce olması noktasında tartışmalar yapıldığını belirten yazar, bunda ısrar eden Fransa'nın geri adım attığını, Rum kesiminin itirazlarının hala sürdüğünü, ancak buna da kimsenin aldırmadığını belirtti.

İkinci tehlikenin, bazı AB üyelerinin, imtiyazlı ortaklık önerisini, tam üyelik müzakerelerinde başarısız olunması halinde kullanılacak bir yan yol olarak müzakerelere temel oluşturacak çerçeve belgesine koydurmakta ısrar etmeleri olduğunu kaydeden Economist yazarı, Türkiye'nin bunu ''onur kırıcı bir öneri'' addettiğine dikkati çekti.

Yine de müzakerelere 3 Ekim'de başlanması şansının iki hafta öncekinden de, yüzde 50'den de daha yüksek olduğunu vurgulayan yazar, bütün bu son dakika sallantılarının Türkiye'ye ilişkin örtülü kuşkuların göstergesi olduğunu savundu.

''Açıkçası Türkiye özel bir örnek'' diyen yazar, ''Türkiye'nin üyelik arzusunu reddetmek, başvurunun kendisinin ortaya çıkardığı zorlukların aşılmasına yardım etmeyecektir. Türkiye'nin üyeliğinin reddedilmesiyle AB'nin halen var olan problemleri de çözülmeyecektir.
Hatta belki daha da kötüye gidecektir'' ifadesini kullandı ve bunun Türkiye'de krizlere yol açacağını iddia etti.

''Böyle bir reddin Türkiye'de bazı kesimlerin yönlerini Rusya'ya ya da doğudaki diğer bazı ülkelere çevirmesine yol açabileceğini'' ifade eden yazar şöyle dedi:

''Avrupa için doğacak sorunlar, daha az dramatik olabilir, ama daha küçük olmayacaktır. 11 Eylül'ün ardından Türkiye'yi kulübe dahil etmek, artık sadece büyük ve stratejik öneme haiz bir ülkenin modernizasyonuna yardımcı olmaktan ibaret değildir. Bu AB ve Batı'nın tümü için, çağdaş ve demokratik İslam'a cesaret verip vermeme noktasında bir sınav niteliği taşıyacaktır.''

Avrupa için en yakınındaki demokrat ve laik büyük bir Müslüman ülkede krizlere yol açmanın ''en büyük aptallık'' olacağını da belirten Economist yazarı, yorumunu şöyle tamamladı: ''Türkiye, bütün Ortadoğu için bir demokrasi modeli olmayabilir, Araplar böyle görmeyebilir. Ancak Türkiye'yi reddetmek, yine de pek çok Arap ülkesi tarafından Batı'nın yaptığı büyük bir iki yüzlülük ve ırkçılık olarak görülecektir. Türkiye'yi reddetmek, genişlemenin diğer unsurlarını da yavaşlatacaktır. Avrupa, güneydoğu sınırında bir kargaşayla yüz yüze kalabilecektir.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ermeni tasarısına ABD onayı
 Sezer davet etti ama seneye
 Arınç çağrıyı yaptı Meclis toplanıyor
 Perinçek ifade vermeye gidiyor
 AK Partili başkana rant kurşunu
 TRT üyeliğine iki yeni aday
MUHARREM SARIKAYA
Fındık Tüpraş gibi...
Tüpraş satışından elde edilecek...
YAVUZ DONAT
40 yıl önce 40 yıl sonra...
Almanya'nın pek çok...
Orada neler oluyor?
Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı konumundaki İstanbul Atatürk...
Özçelik'in itirazına mahkemeden ret
Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Demirkol'un tutuksuz yargılanmak...
Poliste genelge krizi
Poliste genelge krizi
Emniyet Genel Müdürü Aydıner, "Biz yakalıyoruz sonra serbest...
1. sınıf talebesine 2. sınıf muamele
1. sınıf talebesine 2. sınıf muamele
'Fakir' aile çocuklarının kaydedildiği Gazi İlkokulu 1-D sınıfı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu