kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Özaydınlı: "Yüzde 14 büyüme hedefliyoruz"
"Tüpraş'ta hedefimiz Avrupa"
Özaydınlı: "Yüzde 14 büyüme hedefliyoruz"

Özaydınlı: "Yüzde 14 büyüme hedefliyoruz"

Koç Holding Üst Yöneticisi Bülend Özaydınlı, Yapı ve Kredi Bankası'nın yüzde 57.4 oranındaki hisselerinin Koçbank tarafından satın alınması işleminin gerçekleştirilmesinde son aşamaya gelindiğini belirterek, hisse devrinin bu ay sonunda tamamlanmasını planladıklarını bildirdi.

Özaydınlı, Koç Topluluğu'nun 6 ayının değerlendirilmesi ve son gelişmelere ilişkin bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, 2002 yılında Koç Topluluğu'na yeni bir stratejik yön çizdiklerini ve uzun soluklu bir plan oluşturduklarını, kendilerine iddialı
hedefler koyduklarını anımsattı.

Stratejilerinin ana hedefinin sermaye maliyetinin üzerinde bir karlılık ortamında yılda ortalama yüzde 14 oranında büyüyerek Avrupa'nın lider şirketleri arasında yer almak olduğuna işaret eden Özaydınlı, 2003 ve 2004 yıllarında, olumlu makroekonomik gelişmelerin de etkisi ile planladıkları hedefleri fazlasıyla gerçekleştirdiklerini, konsolide cirolarının sabit Türk Lirası bazında iki yılda toplam yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdiğini, bu gelişmenin sonucunda, Dünyanın en büyük 500 şirketi sıralamasına tek Türk şirketi olarak 389. sıradan girme başarısını gösterdiklerini anlattı.

Bülend Özaydınlı, şöyle devam etti: ''Hızlı büyümemiz bundan sonra da devam edecektir. Büyümenin, yani öngördüğümüz karlılık ortamında ciro artışı sağlamanın bir yolu, organik büyüme olarak tanımladığımız, mevcut işlerimizi geliştirmek, bir diğeri ise yeni şirketler satın almaktır. Sizlerin de yakından
izlediğiniz üzere, bu yıl içerisinde, şu ana kadar üç büyük satın alma konusunda olumlu sonuç aldık.

Bunlardan birincisi Yapı Kredi Bankası'nın yüzde 57.4 oranındaki hisselerinin Koçbank tarafından satın alınmasıdır. Bu işlemin gerçekleştirilmesinde son aşamaya gelinmiş olup, hisse devrinin bu ay sonunda tamamlanmasını planlamaktayız.

İki bankanın hisse devri sonrasında gerçekleşecek entegrasyonu ile ilgili hazırlık çalışmaları ileri bir aşamaya gelmiştir. YKB Grubu'ndan yetkililerin de katılımı ile birlikte uzun süredir kapsamlı bir çalışma yapılmaktadır. Birleşmenin 2006'nın ikinci çeyreğinde gerçekleşmesi hedeflenmektedir.''

''BANKACILIKTA EN ÖN SAFLARDA YER ALACAĞIZ''

Finans grubunun Yapı Kredi grubu çalışanlarının da katılması ile daha güçleneceğini, onların deneyimlerinden de yararlanarak Türk bankacılık sektörünün daha sağlıklı bir konuma gelmesi için çaba göstereceğini kaydeden Özaydınlı, ''Bu operasyonun başarı ile gerçekleştirilmesi sonucunda, bir çok sektörde olduğu gibi stratejik önceliklerimiz içerisinde yer alan bankacılık sektöründe de en ön saflarda yer alacağız'' dedi.

Yapı ve Kredi Bankası'nın Koç Topluluğu şirketleri arasına katılımı ile finans sektöründe 36 milyar YTL toplam aktif büyüklüğüne, 15 milyar YTL kredi hacmine ve ülke çapında 575 noktada hizmet veren bir şube ağına ulaşılacağını ve Türk bankacılık sektöründe ilk sıralarda yer alınılacağını belirten Özaydınlı, tüketiciye en yakın olmayı hedefleyen Koç Topluluğu açısından kritik olan bir çok alt segmentte de sektörün lideri konumuna gelmiş olacaklarını vurguladı.

Kredi kartları, yatırım fonları, hisse senedi işlemleri, sağlık ve bireysel emeklilik sigortalarında birinci, tüketici kredileri ve hayat sigortasında ikinci büyük kuruluş haline geleceklerini, diğer taraftan zaten lider oldukları leasing ve faktoring alanlarında, bu konumlarının YKB iştiraklerinin de katılımı ile açık ara pekişeceğini kaydeden Özaydınlı, şöyle devam etti:

''Yapı ve Kredi Bankası'nın grubumuza katılımı, basit bir hisse değişimi olarak algılanmamalı, Bankanın fiyat-büyüklük ilişkisi basit karşılaştırmalar ile değerlendirmeye kalkışılmamalıdır. Hisse alımı için Koçbank'ın ödeyeceği nakit ile YKB'nin bazı varlıklarının satışından sağlanan gelirin bankaya girişi sağlanacak, hareketsiz konumda olan kredilerin bankaya nakit olarak dönmesinde değerlendirilecek ve bankanın sermaye yeterlilik oranının sağlıklı
düzeylere çıkması sağlanacaktır.

Bu anlamda halka açık konumda olan YKB'nin ortakları, mali yapısı daha güçlü ve daha etkin bir bankanın ortakları olacaklardır. Bu satın alma sadece Türk bankacılık sektöründe rahatlamaya yol açmakla kalmayacak aynı zamanda, belirsizliğin de ortadan kalkmasını sağlayarak Türk bankacılık sistemine olan güvenin artmasına neden olacaktır.''

EMEKLİ SANDIĞI


YKB'nin köklü geçmişinde emekli olmuş çalışanlarının büyük payı olduğunu bildiklerini ve çalışanlar için oluşturulan emekli sandığının da çalışanlar ve emeklilere ciddi güvenceler sağladığının ve onlar için öneminin bilincinde olduklarını dile getiren Bülend Özaydınlı, ''Ancak hatırlamak gerekir ki çalışanlara ve emeklilere sağlanan ilave olanaklar sadece kurumların sağlıklı mali yapılara sahip olmaları halinde bir anlam ifade eder. Aksi takdirde kazanılmış gibi görünen haklar gerçekte elde edilemez'' dedi.

Sadece Türkiye sosyal güvenlik sistemlerine değil, Avrupa sosyal güvenlik sistemlerine de bakıldığında emekli sayısı çalışan sayısını geçtiğinde sistemin iflasa giderek yükleri taşıyamaz konuma geldiğinin görüldüğüne işaret eden Özaydınlı, bir süre sonra önlem alınmaz ise sistemlerin edimlerini hiç yerine getirememesinin kaçınılmaz olduğunu, bu durumun emekli sayısı çalışan sayısının üzerine çıkmış olan birçok köklü banka için de geçerli olduğuna dikkat çekti.

Koç Holding Üst Yöneticisi Özaydınlı, devamla şunları söyledi: ''Düşüncemiz, bekleyip duruma seyirci kalmak yerine, sistemi sağlıklı konuma getirmenin doğru yaklaşım olacağı yönündedir. Nitekim Meclis'te yeniden görüşülecek olan Bankalar Yasası'nın ilgili maddesi de sistemi sağlığa kavuşturmak için gerekli bir düzenlemeyi işaret etmektedir.

Tasarının özü, banka emekli sandıklarının sosyal sigortalara devir edilmesi ile birlikte ilerde ortaya çıkacak yükün bugünden hesaplanarak Hazine'ye ödemesini sağlamaktır. Böylece devlete de bir yük gelmesi söz konusu olmaksızın emeklilerin gelecekleri güvence altına alınmış olacaktır. Hem çalışan ve hem de emeklilerin lehine olan bu taslağın kısa süre içinde yasalaşması bankalar için olduğu kadar, emekliler için de büyük önem taşımaktadır. Öyle sanıyorum ki kamuoyunda banka emeklilerinin haklarının geri alınması şeklinde
yansıtılan bu yasa taslağının faydalarının tüm boyutları ile kamuoyuna anlatılması sağlanacaktır.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 IMF'den Türk ekonomisine övgü
 "Türkiye'ye ilgi artıyor"
 Kapasite kullanımı ağustosta % 80.4 oldu
 Aygün: "ERDEMİR'i yerli firmaların alması zorlaştı"
 İslami finansçılar İstanbul'da toplanacak
 Motorinin rafineri çıkış fiyatında indirim
 Yılmaz'ın kuzeni AK Parti'yi karıştırdı
 Kutman: Hisseleri Ofer almadı davalar da bizi bağlamaz!
 Fonlar, Tüpraş hisselerini satıp koydukları parayı katladı
 Profilo 700 milyon $'a koşuyor
 Yoksulun evini dev bankalar yapacak
 Takım oyunu oynuyoruz yabancıdan korkmuyoruz'
 Türk müşteriyi, Londra yolundan çevirecekler
 İngilizler eylemde
 Okul kaçkını dolar milyarderleri
 Goldaş, Avrupa'da mücevher zinciri peşine düştü
 Mey İçki, likörde güçleniyor
 Arap parası Türkiye'ye ısınıyor
 Otogaz ve LPG'ye yine zam
 'Tüpraş'a bakın Erdemir'in fiyatını anlayın'
 İhlas'tan 37 milyon dolarlık hisse satışı
MELİHA OKUR
Türkiye'ye inanmak
Koç, "Türkiye" sınavında...
ŞELALE KADAK
Ülker bir Fenerbahçe'yi ikna edememiş
Önümüzdeki...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Mortgage istismarı Şener'den döndü
Son günlerde...
'Kanserim' demek zor
Meme kanseri olan Tabipler Birliği Başkanı Dr. Füsun Sayek,...
Keşke daha önce boşansaydık'
Kaya Çilingiroğlu'ndan boşanmasının üzerine bir basın toplantısı...
Bush'tan Erdoğan'a: Talabani'yi uyardım
Bush'tan Erdoğan'a: Talabani'yi uyardım
ABD Başkanı Bush, Birleşmiş Milletler Zirvesi için verdiği...
'Gazze için yardımcı olun'
'Gazze için yardımcı olun'
Erdoğan'la görüşen İsrail Başbakanı Ariel Şaron "Gazze'nin yeniden...
IMKB
E: 33.271 D:% 1,96
DOLAR
S: 1,341 D:% -0,037
EURO
S: 1,639 D:% -0,637
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu