kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Kutman
Yılmaz'ın kuzeni AK Parti'yi karıştırdı
Tüpraş'ın kârıyla Galataport'a talipler
SPK incelemeyi derinleştiriyor
Kilci: Başarılı bir satış yaptık
Unakıtan bugün toplantı yapıyor

Her devrin borsacısı!

Yılmaz'ın kuzeni Kutman, ANAP zamanı yükselişe geçti. AK Parti iktidarında, Tüpraş'ın % 14'ünü Ofer'e satıp zirve yaptı.

Türkiye, Global Menkul Değerler'in sahibi Mehmet Kutman'ı, Mesut Yılmaz'ın kuzeni olarak tanıdı. Borsadaki tüm büyük operasyonlar onun adıyla anıldı. Hatta Meclis Yolsuzluk Komisyonu'nda bile uzun uzun ondan söz edildi.

Bir tek o biliyordu...
ANAP gitti, AK Parti tek başına iktidara geldi... Ancak Kutman'ın devri bitmedi. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 7 Ocak'ta izin verdiği hisse satışını "bir tek o" haber aldı... Tüpraş'ın yüzde 14.76'sının 446 milyon dolara İsrailli Ofer'e satılmasına aracılık etti...

Bakanlar bile bilmiyor
Tüpraş 8.1 milyar dolarlık rekor fiyatla özelleştirilince, Kutman- Ofer ikilisi turnayı gözünden vurdu... İş o kadar karışık ki, hisse satışına izin veren bakanlar bile, hangi hissenin, kime satıldığını bilmiyor... Ankara kaynıyor. SPK da soruşturmayı derinleştiriyor...


Yılmaz'ın kuzeni AK Parti'yi karıştırdı

Tüpraş'ın yüzde 14.76'lık hissesinin Global'in aracılığı ile satışına izin veren ÖYK kararında imzası olan bakanlar tedirgin oldu.

ANAP eski lideri Mesut Yılmaz'ın kuzeni olan ve her dönemin adamı olarak bilinen Global Menkul Değerler'in patronu Mehmet Kutman, AKP'yi karıştırdı. Tüpraş'ın yüzde 14.67 oranındaki hissesinin 6 yabancı fona satılmasında aracılık yapan Kutman ve satış süreci ile ilgili iddialar, dava ve soruşturmalar AKP Hükümeti bakanlarını rahatsız etti. 7 Ocak 2005 tarihinde Özelleştirme İdaresi'ne özelleştirme kapsamındaki şirketlerden 1 katrilyon liraya kadar hisse satışına yetki veren Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararından her nasılsa haberdar olan Global Menkul Değerler'e ve yüzde 14.76'lık hissenin satışına yönelik olarak bir dava, iki suç duyurusu ve SPK tarafından yürütülen bir soruşturma bulunuyor. Tüpraş'ın yüzde 14.76 hissesinin aralarında Ofer Ailesi'nin de bulunduğu fonlara satışıyla ilgili karanlıkta kalan noktalar AKP'li bakanları da rahatsız etmiş durumda. Öyle ki dün gün boyunca Özelleştirme Yüksek Kurulu ÖYK) üyesi bakanlar arasında telefon trafiği yaşandığı belirtiliyor. ÖYK kararlarına imza atan bir bakan SABAH'a yaptığı açıklamada, Özelleştirme Yüksek Kurulu, siyasi otorite olarak genel kararlar alır. Nitekim, özelleştirme kapsamındaki kuruluşların azınlık hisselerinin uygun piyasa şartlarında, fiyat ve rekabet boyutu gözetilerek satılması için yılbaşında verilmiş bir çerçeve yetki var. Özelleştirme İdaresi, ÖYK'nın sekreteryasını yürütür ve ihaleleri nihai onay aşamasına kadar getirir. Ancak Tüpraş'ın yüzde 14.76 hissesi neden blok satış ihalesinden önce satıldı? Fiyat makul muydu? Yetki kullanılırken kime danışıldı? Bunlara bakılıyor. Ne tür bir ayak oyunu, ne tür bir senaryo veya ne tür bir iftira var bilemiyorum. ÖYK üyesibakanlar telefonda ön değerlendirme yaptık" dedi.

HIZLA BÜYÜDÜ
Son günlerin en çok konuşulan ismi Mehmet Kutman'ın sahibi olduğu Global Menkul Değerler, özellikle 1993'ten sonra hızla büyüdü. 1993- 2002 arasında işlem hacminde birinciliği bırakmayan Global'in patronu Mehmet Kutman, bir dönem bankacılık yapmak için girişimde bulundu. Şekerbank ile stratejik ortaklık görüşmeleri yapan Global Menkul, Pamukbank'ın satış süreci ile de ilgilendi. Toprakbank'ın satış sürecinde de, 'para sihirbazı olarak' tanınan ünlü spekülatör Mark Mobius'un sahibi olduğu Templeton Strategic Emerging Markets Fund LDC, Avrasya Yatırım Holding ve kurulmakta olan Sancak Yatırımlar A.Ş. ile oluşturduğu konsorsiyum ile teklif verdi. Mesut Yılmaz döneminde patlayan ve borsada 'Kara Cuma' olarak nitelendirilen bir günde 172 trilyon liranın el değiştirmesinde Mehmet Kutman'ın da bazı bankalarla birlikte adı geçti. Hatta bu gelişmelerin dönemin bakanlarından Hikmet Uluğbay'ı intihara kadar götüren bir sürece neden olduğu zaman zaman kulislerde konuşuldu. Yılmaz Hükümeti'- nin devrilmesine neden olan Türkbank skandalında da adı geçen Kutman'la ilgili olarak işadamı Ali Balkaner, bankasına Yılmaz'ın başbakan yardımcılığı yaptığı Aralık 1999'da el konulduğunu belirterek, "Hayati bir açıklama yapmak istiyorum. Tarihe geçecek bu açıklamayı ilk kez burada yapıyorum. Bizim bankaya el konulmasının nedeni Yılmaz'ın yeğenine verdiğimiz krediyi geri almamızdır. Biz TMSF ile anlaşma yaptığımız halde, malları bankanın içine koyduğum halde bankama el konuldu. Yılmaz'ın kuzeni Global Menkul Değerler'in sahibi Mehmet Kutman için kredi istendi. Ben kredi verme yetkimizin olmadığını anlattım" demişti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kutman: Hisseleri Ofer almadı davalar da bizi bağlamaz!
 Fonlar, Tüpraş hisselerini satıp koydukları parayı katladı
 Profilo 700 milyon $'a koşuyor
 Yoksulun evini dev bankalar yapacak
 Takım oyunu oynuyoruz yabancıdan korkmuyoruz'
 Türk müşteriyi, Londra yolundan çevirecekler
 İngilizler eylemde
 Okul kaçkını dolar milyarderleri
 Goldaş, Avrupa'da mücevher zinciri peşine düştü
 Mey İçki, likörde güçleniyor
 Arap parası Türkiye'ye ısınıyor
 Otogaz ve LPG'ye yine zam
 'Tüpraş'a bakın Erdemir'in fiyatını anlayın'
 İhlas'tan 37 milyon dolarlık hisse satışı
MELİHA OKUR
Türkiye'ye inanmak
Koç, "Türkiye" sınavında...
ŞELALE KADAK
Ülker bir Fenerbahçe'yi ikna edememiş
Önümüzdeki...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Mortgage istismarı Şener'den döndü
Son günlerde...
'Kanserim' demek zor
Meme kanseri olan Tabipler Birliği Başkanı Dr. Füsun Sayek,...
Keşke daha önce boşansaydık'
Kaya Çilingiroğlu'ndan boşanmasının üzerine bir basın toplantısı...
Bush'tan Erdoğan'a: Talabani'yi uyardım
Bush'tan Erdoğan'a: Talabani'yi uyardım
ABD Başkanı Bush, Birleşmiş Milletler Zirvesi için verdiği...
'Gazze için yardımcı olun'
'Gazze için yardımcı olun'
Erdoğan'la görüşen İsrail Başbakanı Ariel Şaron "Gazze'nin yeniden...
IMKB
E: 32.632 D:% 0,28
DOLAR
S: 1,341 D:% -0,037
EURO
S: 1,649 D:% 0,030
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu