kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Medeniyetler arası imza krizi
Kritik 3 Ekim Zirvesi Öncesinde 'Biz Hazırız' Mesajı Verilecekti
'Nedenler üzerinde durmak gereksiz'

Medeniyetler buluşamıyor

Avrupa ile Türkiye'yi Eminönü'nde buluşturacak proje, belediye başkanlarının imza çekişmesi yüzünden çıkmaza girdi.

Eminönü Belediyesi, "Medeniyetler Buluşması" fikrini ortaya attı.. Hedef, 3 Ekim öncesi "Avrupa'ya hazırız" mesajı vermekti. Buluşmaya, Merkel, Roth, Kretschmer, Rehn gibi, hem AB, hem Türkiye açısından kilit öneme sahip isimler çağırıldı... Bini aşkın protokol davetiyesi dağıtıldı. Pek çok kişiden, "Geliriz" yanıtı alındı.

Davetiyeler basılınca imza krizi çıktı. Davetiyede Vali Güler'in, Belediye Başkanı Topbaş'ın, Eminönü Başkanı Er'in imzası vardı. Büyükşehir "Olmaz" dedi... Ayasofya'da kokteyl yapılacaktı. Ankara itiraz etti... Sultanahmet'te konser planlandı. Büyükşehir, Taksim'e izin verdi. Ve Medeniyetler Buluşması iptal edildi.


Medeniyetler arası imza krizi

Çok sayıda Avrupalı parlamenterin katılacağı ve Bob Geldof gibi isimlerin konserler vereceği 'Medeniyetler Buluşması' organizasyonu, Büyükşehir Belediyesi ve Eminönü Belediyesi arasındaki imza krizi nedeniyle ertelendi.

AB ile müzakerelerin başlamasının ön görüldüğü 3 Ekim'den 10 gün önce, çok sayıda uluslararası konuğun katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan Medeniyetler Buluşması' davetiye krizine takıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin davetiyelerde Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er'in adının yer almasına karşı çıkması üzerine organizasyon ileri bir tarihe ertelendi.

10 AY HAZIRLIK YAPILDI
Türkiye, AB ile müzakerelere görkemli bir 'Medeniyetler Buluşması'yla başlayacaktı. Bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Eminönü Belediye Başkanlığı ile Icon-Europe Şirketi, 23-25 Eylül tarihleri arasında üç gün sürecek 'Türkiye'den AB'ye Köprü-Medeniyetler Buluşması'nı organize etti. Türkiye'nin AB üyeliğine hazır olduğunun gösterilmesi amaçlanan ve Sultanahmet Meydanı ile Ayasofya Müzesi'nde gerçekleştirilecek olan organizasyonun çalışmaları 10 ay önce start aldı. 3 Ekim arifesinde İstanbul, AB bayraklarıyla donatılacak, yerli-yabancı binlerce devlet ve din adamının katılacağı etkinlikler, Sertab Erener ve 2005 Eurovision birincisi Yunanlı şarkıcı Helena, Live- 8'in mimarlarından ünlü şarkıcı Bob Geldof, Patricia Kaas, Sezen Aksu, Nilüfer, Kayahan, Jack Clift, Petra Berger, Peter Sebastian ve Na-Na gibi isimlerin konserleriyle renklenecekti.

İPTAL ETTİK' DİYE ARIYORLAR
Ancak onbinlerce İstanbullu ile turistin katılması beklenen organizasyona davetiye krizi damgasını vurdu. Asıl hedefi AB ülkelerinde Türkiye'nin üyeliğine olumlu bakış sağlamak olan organizasyon için İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Eminönü Belediye Başkanı Avukat Nevzat Er'in imzasının bulunduğu İngilizce davetiyeler hazırlandı. Basılan davetiyeler, 500 konuğa gönderildi. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanlığı Eminönü Belediye Başkanı Er'in adının davetiyede olmasına itiraz etti. Kriz aşılamayınca organizasyon müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim sonrasına ertelendi. Davetiyelerin gönderildiği konuklar tek tek aranarak, organizasyonun henüz bilinmeyen bir tarihe ertelendiği bildirildi.

MERKEL DE DAVETLİYDİ
Dev organizasyona davet edilen konuklar arasında; Türkiye'nin üyeliğine muhalif olan Alman Hıristiyan Birlik Partisi lideri Angela Merkel ve Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe'nun yanı sıra AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hans-Jörg Kretschmer, Alman Birlik Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn, Genişlemeden Sorumlu Eski Üye Gunther Verheugen ile AB ülkelerinin kültür bakanlarının yanısıra; sanatçılar, sivil toplum kuruluşları üyeleri, yabancı elçiliklerin görevlilileri de bulunuyordu. Projenin koordinatörü ICON-Europe şirketinin sahibi Erdal Alkış, organizasyonun ertelenmesinin Türkiye'yi ciddi prestij kaybına uğratacağını belirtti. Projenin en az Eurovizyon Şarkı Yarışması ve Formula 1 kadar önemli olduğunu söyleyen Alkış, "Çok sayıda tanınmış Avrupa parlamenteri organizasyona katılacaklarını bildirdiler. Bunun yanı sıra CNN, BBC gibi 12 dev medya kuruluşu geleceklerini deklare etti. Ancak davetiye krizi nedeniyle tüm gözlerin Türkiye'de olduğu bir dönemde, 10 aydır hazırlığı yapılan bir proje iptal ediliyor" diye konuştu. Davetiyede, İstanbul Valisi Güler ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanında Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er'in adının da yer almasının krize neden olduğunu ifade eden Alkış, Büyükşehir Belediye Başkanı'nın, isminin Eminönü Belediyesi'yle birlikte anılmasından rahatsızlık duyduğunu iddia etti. Alkış şöyle devam etti: "Oysa Kadir Topbaş'ın gelini Burcu Topbaş ile defalarca istişarelerde bulunduk. Biz bu organizasyon için ülke menfaati olduğu için canımızı dişimize taktık. Tanıtma fonundan para gelecek ümidiyle, kendi cebimden tam 200 bin dolar para harcadım. Ne pahasına olsun bu proje olacak!.."

Şenol BAŞTAKAR / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çocuk korksa da okula gönderilmeli
 Söğüt'te şenlik vardı
 'Apo da Ladin de aynı'
 Lokal hipnozla safra kesesi operasyonu
 Zihinsel özürlü kızını taşırken okumayı söktü
 Gerçek 'Nimet Abla'
 Ailem fidyeyi göndermeseydi kafam kesilecekti
 Şırnak ve Bingöl'de kan aktı
 İETT otobüsünü molotofla yaktılar
ÖMER LÜTFİ METE
Ertuğrul Gazi huzurunda töreye ihanet
Başbakan Erdoğan...
UMUR TALU
Elimde bant var!
Medya yöneticilerinin hakikaten samimi...
FATİH ALTAYLI
Tüzmen'in sahtecilikten sabıkalı danışmanı
Her hükümet...
MEHMET ALTAN
Küreselleşmenin yeni ideolojisi: Pan-hümanizm'e...
ERDAL ŞAFAK
Diyarbakır-Söğüt hattında Erdoğan
Terörü kınamayan,...
ERGUN BABAHAN
Demokrasinin kendini koruma hakkına saygı
Türk-Kürt...
Suudi Kral 'fetva' verdi: El öpmeyin
Suudi Kral Abdullah, tartışma olabilecek bir açıklama yaptı:...
'Türkiye hakkında hata ediyor'
Schröder, Merkel'e karşı yine Türkiye'yi savundu:"Irak Savaşı'na...
Eski açık gol dedi
Eski açık gol dedi
Galatasaray, yeni tribünün açılış maçında Sivas önünde gol için 80...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu